استانداردهای نصب کلید و پریز برق در ساختمان ها
استانداردهای نصب کلید و پریز برق در ساختمان ها|نکات ایمنی مهم در نصب کلید و پریز
اگر استانداردها در نصب کلید و پریز به صورت کامل رعایت نشود، مشکلات زیادی به بار خواهد آورد. در هر کدام از قسمت های مختلف ساختمان باید فاصله و ارتفاع مناسب و استاندارد را برای نصب پریز بدانید. همچنین برای نصب کلید و پریز برق باید نقشه سیم کشی برق به صورت کامل مورد بررسی قرار بگیرد.
استانداردهای نصب پریز و کلید
نصب کردن پریز و کلید از جمله کارهای بسیار حساس میباشد و حتماً باید به حالت استاندارد در مکان مورد نظر نصب گردد. همه پریزها و کلید هایی که در قسمت های گوناگون نصب می گردند، در محیط های گوناگون از لحاظ فاصله و ارتفاع با یکدیگر تفاوت دارند. اگر در نصب کلید ها و پریز ها استانداردها رعایت نگردد، برای محیط مورد نظر مشکلات زیادی به وجود خواهد آمد. همچنین وقتی که نقشه سیم کشی برق کشیده می شود و در موقع لوله کشی برق نیز باید به این مسئله مهم توجه شود. وقتی گفته میشود، که استانداردها باید رعایت شود، یعنی در هنگام نصب پریز و کلید با توجه به محیط، فاصله و ارتفاع مناسب باشد. در بخشهایی از منزل که در آنها لوله کشی شوفاژ و بخاری وجود دارد، باید با فاصله استاندارد و مناسب کلید و پریز نصب گردد.
وقتی که پریزها و کلیدها را نصب می کنید، باید توجه داشته باشید، که از قسمت کف ساختمان باید فاصله استاندارد و مناسب داشته باشند. وقتی که همه استاندارد ها و نکات ایمنی را رعایت نمایید، در آینده مشکلی به وجود نخواهد آمد. در محیط های مورد نظر با توجه به تجهیزاتی که در ساختمان ها به کار برده شده است، نصب پریز باید با رعایت استاندارد انجام شود.
ارتفاع مناسب برای نصب پریز و کلید
وقتی که سیم کشی ساختمان ها انجام می شود، از جمله مهمترین مولفه هایی که باید به آن توجه شود، ارتفاع مناسب برای نصب نمودن پریز و کلید می باشد. همه پریز ها و کلید هایی که برای برق، روشنایی و کولر در مکان های مختلف مثل حمام، آشپزخانه و قسمت های دیگر ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد، با یکدیگر از لحاظ ارتفاع متفاوت خواهند بود. ولی به صورت کلی برای همهی کلید های روشنایی، ارتفاع مناسب بین صد و ده الی صد و بیست سانتی متر می باشد. افراد مهندس وقتی که نقشه سیم کشی برق را ترسیم می کنند و همچنین وقتی لوله کشی برق ساختمان انجام می گردد، به این موضوع مهم توجه ویژهای دارند. همانطور که گفته شد، با توجه به محیط های گوناگون ارتفاع نصب پریز و کلید متفاوت خواهد بود:
- برای نصب کردن کلید کولر های گازی و آبی ارتفاع مناسب صد و سی سانتیمتر می باشد.
- برای نصب کردن کلید روشنایی ارتفاع مناسب بین صد و ده تا صد و سی سانتیمتر می باشد.
- برای نصب کردن پریز در حمام ارتفاع مناسب صد و بیست سانتی متر می باشد.
- در آشپزخانه ها نصب پریز باید در ارتفاعی بین شصت الی صد و بیست سانتیمتر انجام شود.
- برای نصب کردن آنتن مرکزی و پریز تلفن ارتفاع مناسب بین سی الی چهل سانتی متر میباشد.
- برای نصب کردن پریز و کلید برق پذیرایی ارتفاع مناسب بین سی الی چهل سانتی متر می باشد. این ارتفاع برای پذیرایی و اتاق خواب ها یکسان می باشد.
- برای نصب نمودن پریز در سرویس های بهداشتی ارتفاع مناسب سی سانتی متر می باشد.
فاصله مناسب برای نصب پریز و کلید
اگر فاصله میان پریز ها و کلیدها استاندارد و مناسب نباشد، خطرآفرین خواهد بود. فاصله مناسب برای نصب نمودن پریز و کلید ها در کنار شیر گاز حداقل ده و حداکثر نیم متر می باشد. در این حالت پریز و کلید حتماً باید از گاز بالاتر نصب گردند.
هنگام نصب پریز و کلید برق در ساختمان ها باید به مسیر لوله کشی شوفاژ نیز توجه گردد. پریز و کلید ها نباید در قسمت پشت شوفاژ قرار داشته باشند. پیشنهاد می شود، که در حمام و دستشویی پریز برق نصب نکنید. در آشپزخانه ها کلید ها و پریز ها باید از شیر ظرفشویی هفتاد سانتی متر فاصله داشته باشند و فاصله مناسب پریز و کلید از لبهی سینک شصت سانتی متر می باشد.
استاندارد نصب کردن پریز و کلید در اتاق خواب
در اتاق خواب ها معمولاً دو پریز نصب می گردد. وقتی که می خواهید کلید برق را در اتاق خواب خود نصب کنید، توجه داشته باشید، که محل قرار گرفتن آن با تخت خواب یکسان نباشد. بهتر است، که پریز ها و کلید ها را در دیوار کنار درب اتاق خواب نصب نکنید. چون در این شرایط وقتی که در اتاق خواب باز شود، نمی توانید از پریز و کلید استفاده نمایید.
بهتر است، سرخط همه پریز ها که در اتاق خواب نصب می نمایید، به یک جعبه فیوز متصل شود. در این حالت چنانچه کلید پریز به تعمیر نیاز داشته باشد، همه پریزهایی که در اتاق خواب وجود دارد را به وسیله این جعبه فیوز می توانید تعمیر نمایید. انجام دادن این کار همچنین موجب خواهد شد، که در هزینه لوله کشی و سیم کشی برق صرفه جویی زیادی شود.
استاندارد نصب کردن پریز و کلید در پذیرایی
در حالت استاندارد در بخش پذیرایی ساختمان میتوانید سه پریز نصب نمایید. پریز های پذیرایی در مکانی که به محل استفاده از سیستم های تصویری و صوتی نزدیک تر است، باید نصب شوند. همچنین یکی از پریزها بهتر است، در دیوار کنار اتاق نصب گردد. نصب این پریز برای مواردی مانند استفاده از جارو برقی می باشد. در پذیرایی ارتفاع مناسب برای نصب پریز و کلید بین سی الی چهل سانتی متر از کف ساختمان می باشد. ارتفاع نصب پریز ها و کلید ها در اتاق پذیرایی و اتاق خواب یکسان است.
با توجه به مساحت پذیرایی میتوانید از یک یا دو رادیاتور استفاده نمایید. افرادی که کار برق کاری ساختمان را انجام میدهند و دارای مهارت و تجربه زیادی هستند، برای نصب نمودن پریز و کلید به لوله کشی آب سرد و گرم و سیم لوله کشی دقت ویژهای دارند. همچنین برای نصب کردن کلید فاصله استاندارد از لوله کشی گاز را هم رعایت می نمایند. دقت به این موارد، ایمنی ساختمان را بالاتر برده و موجب خواهد شد، که خطری سلامت خانواده را تهدید نکند. در صورتی که در نصب پریز و کلید این موارد رعایت شود، حادثه ناخوشایند پیش نخواهد آمد.
استاندارد نصب نمودن پریز و کلید در سرویس بهداشتی
چون در سرویس بهداشتی از گاز و آب استفاده بیشتری می شود، در موقع نصب کردن پریز ها و کلید ها باید حساسیت بیشتری نشان دهید. سرویس های بهداشتی محیطی مرطوب می باشند و در نتیجه در این مکان نسبت به بخشهای دیگر ساختمان، خطر به وجود آمدن حادثه بیشتر است. به همین دلیل اکثر برقکاران در سرویس بهداشتی و حمام پریز برق را نصب نمیکنند. طبق استاندارد جهانی نباید در سرویس بهداشتی و حمام کلید و پریز نصب نمود. میتوانید روی دیوار روشویی کلید برق را نصب نمایید، اما دقت داشته باشید، که آنها به روشویی هم نباید زیاد نزدیک نصب شوند. بین روشویی و پریز برق حداقل فاصله سی سانتی متری باید وجود داشته باشد. برای نصب نمودن کلیدها در سرویس بهداشتی و حمام بهترین مکان پشت درب آنها می باشد. قبل از نصب پریز و کلید ها حتما به نقشه لوله کشی آب گرم و سرد باید توجه شود.
نکات ایمنی در نصب پریز و کلید برق
- مهمترین و اولین کاری که برای نصب کلید و پریز برق باید انجام دهید، این میباشد، که برق ساختمان را قطع کنید. وقتی که کلید فیوز را به طرف پایین آورید، برق ساختمان قطع خواهد شد. این کار موجب می شود، که دچار برق گرفتگی نشده و با اطمینان نصب پریز و کلید را انجام دهید.
- بهتر است در مکان های مرطوب مثل سرویس بهداشتی و حمام پریز برق نصب نکنید، چون خطر برق گرفتگی در این محل ها بیشتر است.
- به هیچ عنوان با دستان مرطوب و خیس نباید پریز و کلید برق را لمس نمایید چون خطر برق گرفتگی در این شرایط بیشتر خواهد بود.
- برای اینکه اطمینان حاصل کنید، که برق قطع است، میتوانید از فازمتر استفاده کنید.
طریقه نصب پریز برق
قبل از اینکه مراحل نصب پریز برق را توضیح دهیم به این نکته اشاره میکنیم، که بهتر است این کار توسط کارشناسان و نصاب های با تجربه به صورت اصولی انجام شود. مراحل نصب پریز برق بدین شرح است:
- در ابتدا برق واحد و ساختمان خود را قطع نمایید.
- به وسیله فازمتر اطمینان حاصل کنید، که برق در سیم ها جریان ندارد.
- با ابزار مناسبی مثل پیچ گوشتی های دو سو قاب پریز برق را جدا نمایید.
- از پریز برق سیم های قدیمی را جدا کنید.
- به جای استفاده از سیم های جدید بهتر است، که سیم های قدیمی را دوباره کمی لخت کنید. به این ترتیب این سیم ها رسانایی بیشتری خواهند داشت.
- وقتی که می خواهید سیم های جدید را نصب نمایید، باید به وسیله فازمتر پیچ های موجود در پریز جدید را شل کرده و سیم ها را با دقت جای گذاری نمایید و سپس پیچ ها را دوباره محکم ببندید.
- پس از انجام دادن این مراحل باید پریز برق را همانگونه که باز نمودید، با احتیاط ببندید.
- بهتر است که پریزهای برق ساختمان با درب پوش پوشانده شود.
استانداردهای نصب کلید و پریز برق در ساختمان ها
امتیاز سردبیر
مجموع امتیازات
بررسی استانداردهای نصب کلید و پریز برق در ساختمان ها