
عوامل گوناگونی مثل فرسودگی قطعات در اثر استفاده طولانی مدت، گرفتگی، کهنگی دستگاه و … موجب از کار افتادن موتور جاروبرقی میگردد و ممکن است حتی منجر به سوختن موتور شود. ممکن است سوال پیش آید که موتور جاروبرقی سوخته چه نشانههایی دارد؟ در این مقاله به موارد بسیار مهمی مثل اهمیت تست موتور جاروبرقی با اهم متر، آموزش تست موتور جاروبرقی با اهم متر و تعمیر کردن موتور سوخته جاروبرقی، پرداخته خواهد شد.
موتور جاروبرقی سوخته چه نشانههایی دارد؟
در واقع توان، قدرت و مکش جاروبرقی تا حد خیلی زیادی به موتور آن بستگی دارد. وجود کوچکترین مشکل در این قطعه موجب اختلال در عملکرد جاروبرقی میشود، که نیازمند رسیدگی سریع میباشد. در برخی مواقع هنگام استفاده از جاروبرقی بوی بدی را احساس میکنید، جاروبرقی اتاق را آنطور که باید تمیز نمیکند و مکش خوبی ندارد. بنابراین مهم است که دستگاه را بررسی کنید تا علت مشکل را پیدا کنید و آن را رفع نمایید. اگر متوجه بوی سوختگی شدید، احتمال دارد یکی از این اجزا دچار اختلال شده باشند. موتور جاروبرقی قلب این دستگاه میباشد. قبل از تعمیر موتور چک کنید که فیلتر مسدود نشده باشد، کیسه پر نشده باشد. امکان دارد، مشکل یکی از این موارد باشد، که در این صورت نیازی به تعمیر جاروبرقی و تعویض موتور نیست. از کجا باید متوجه شد که مشکل از موتور جاروبرقی است؟ موتور جاروبرقی سوخته است یا خیر؟ میتوانید این موارد را برای فهمیدن اینکه آیا موتور جاروبرقی سوخته است یا خیر بررسی کنید:
- روشن نشدن جاروبرقی
- احساس بوی سوختگی
- شنیدن صدای بسیار بلند
- کاهش مکش جاروبرقی
- داغ شدن بیش از اندازه بدنه جاروبرقی
- تست موتور جاروبرقی با برق مستقیم
روشن نشدن جاروبرقی
- قبل از انجام هر کار اطمینان حاصل کنید که جارو برقی به برق متصل است یا دوشاخه آن آسیبی ندیده باشد.
- چنانچه کیسه جاروبرقی بیش از اندازه پر شده باشد، از روشن شدن جاروبرقی جلوگیری میکند. که در این صورت باید کیسه جاروبرقی را بررسی نمایید.
- یکی دیگر از دلایل روشن نشدن جاروبرقی میتواند خراب بودن کلید جاروبرقی باشد، که از روشن شدن جاروبرقی جلوگیری میکند.
- این احتمال هم وجود دارد که سیمهای اتصال مشکل داشته باشند یا شل شده باشند.
- اما در کنار همه این موارد، یکی از نشانههای فرسودگی موتور جاروبرقی روشن نشدن جاروبرقی است. این مورد نیاز به بررسی کردن دستگاه توسط تعمیرکار دارد.
بوی سوختگی از نشانههای سوختگی موتور جاروبرقی
- بوی سوختگی علامت اصلی سوختن موتور جاروبرقی است.
- توجه داشته باشید که بوی سوختگی دلایل دیگری نیز دارد و هر بو در جاروبرقی به دلیل سوختگی موتور این دستگاه نیست.
- امکان دارد که لاستیک در اثر عوامل طبیعی مثل ساییدگی پاره شود و موهای فرش و یا الیاف در غلتک برس گیر کرده و از چرخش آن جلوگیری نماید. در این شرایط نیز بوی سوختگی را احساس خواهید کرد. در این صورت باید غلطک برس را بررسی کنید
شنیدن صدای بلند از موتور جاروبرقی
چنانچه از جاروبرقی شما صدای زیادی تولید میشود و بوی سوختگی شدیدی هم دارد و خاموش میشود، باید موتور را بررسی نمایید.
کاهش مکش جاروبرقی
- از نشانه های سوختگی موتور جاروبرقی این است که جاروبرقی قدرت کافی را برای تمیز کردن و جمع آوری زبالهها ندارد.
- بررسی کنید که به صورت تصادفی سطح مکش جاروبرقی را روی حداقل تنظیم نکرده باشید.
- اما اگر سطح مکش جاروبرقی را در سطح بالایی قرار دادید، ولی مکش جاروبرقی ضعیف است، امکان دارد موتور جاروبرقی سوخته باشد.
- چک کنید فیلتر و شلنگ مسدود نباشند و مانعی در آنها نباشد.
- انسداد موجب میشود، که مکش جاروبرقی از بین برود. بنابراین باید همه لولهها را جدا کرده و انسداد را بررسی نمایید.
- کیسه جاروبرقی را بررسی کنید و اطمینان حاصل کنید که پر نباشد، چون اگر کیسه جاروبرقی بیش از اندازه پر باشد، جاروبرقی مکش خوبی نخواهد داشت و زبالهها را جمع نخواهد کرد و حتی ممکن است در این حالت خاموش شود.
گرم شدن بیش از اندازه بدنه جاروبرقی
- اگر متوجه شدید که موتور جاروبرقی شما بیش از اندازه گرم میشود، امکان دارد موتور دستگاه آسیب دیده باشد.
- همچنین به دلیل حرارت زیاد، احتمال دارد موتور از کار بیفتد.
- در این شرایط، نظافت داخل جاروبرقی بسیار مفید و مهم است.
- چنانچه تهویه موتور مسدود شده باشد، موتور جاروبرقی بیش از حد گرم خواهد شد.
- در بیشتر لوازم خانگیها قطعهای به اسم ترموستات، روی موتور آنها قرار دارد که در صورت بالا بودن دما، موتور را خاموش میکند، تا موتور خنک شود.
- پس اگر حدود سی دقیقه از جاروبرقی استفاده نمودید و ناگهان جاروبرقی شما خاموش شد، طبیعی بوده و نشانه این است که ترموستات کار خود را به درستی انجام داده است.
- امکان دارد گاهی اوقات ترموستات خراب و حساس شود، که در این صورت باید ترموستات تعویض گردد.
تست موتور جاروبرقی با برق مستقیم
گاهی اوقات احتمال دارد مشکل از جاروبرقی نبوده و مشکل از سه راهی و محافظ برقی میباشد که جاروبرقی را به آن متصل نمودید. برای تست، بهتر است که یکبار جاروبرقی را از سه راهی و محافظ برق جدا کنید و به صورت مستقیم به برق متصل کنید، تا اطمینان حاصل شود که مشکل از سه راهی و محافظ نیست.
اجزای تشکیل دهنده موتور جاروبرقی
تعمیر موتور جاروبرقی کاری تخصصی است، و به همین دلیل فقط کسانی که به طور کامل با قطعههای موتور آشنا میباشند، باید برای تعمیر آن اقدام نمایند. شما نیز برای یادگیری نحوه تعمیر موتور جاروبرقی باید قبل از هر چیز با قطعههای تشکیل دهنده و عملکرد آنها آشنا باشید. اجزای اصلی موتور جاروبرقی عبارتند از:
بلبرینگ: در ابتدا و انتهای موتور جاروبرقی دو بلبرینگ قرار دارد که ایراد و مشکل در آنها موجب ایجاد سر و صدای بلند میشود.
کلکتور: این قطعه یک صفحه چرخان میباشد، که با استفاده از یک میله نازک درون بلبرینگها ثابت میشود.
سیمپیچ: سیمپیچ با خاصیت آهنربایی موجب گردش کلکتر میشود.
زغال: زغال موجب ایجاد جرقه میشود و وظیفه اتصال برق به کلکتور را دارد.
ترموستات یا سنسور: این قطعه با بالارفتن دما، برق را قطع میکند و از این طریق جلوی گرم شدن بیش از اندازه جاروبرقی را میگیرد.
موتور انواع جاروبرقیها از قطعات بالا تشکیل شده است. بنابراین فرقی نمیکند قصد تعمیر چه موتور جاروبرقی چه برندی را دارید. در هر صورت برای تعمیر موتور جاروبرقی باید همه این قطعهها را عیبیابی و در صورت نیاز تعمیر و یا تعویض کنید. اگر مهارت کافی برای انجام این کار را ندارید، تعمیر جاروبرقی را به متخصصان بسپارید.
اهمیت تست موتور جاروبرقی به وسیله اهم متر
همه وسایل الکتریکی پس از مدتی فرسوده میشوند و زندگی ابدی ندارند و نیاز به تعویض پیدا میکنند. جاروبرقی نیز از این قانون مستثنی نیست و با توجه به برند و کیفیت جاروبرقی خرابی آن دیرتر یا زودتر اتفاق میافتد. بازبینی دورهای موتور و تعمیر و نگهداری صحیح و منظم آن، در طول عمر آن موثر خواهد بود. اگر جاروبرقی به صورت صحیح استفاده شود و عملکرد آن به صورت دورهای بررسی شود، مشکلات جزئی سریعتر تشخیص داده میشود و تعمیرات آسان تر خواهد بود. این وضعیت، توانایی موتور را برای کار بیشتر افزایش خواهد داد.
آموزش تست موتور جاروبرقی به وسیله اهم متر
جاروبرقیها اندازهها و ولتاژهای متفاوتی دارند، اما همه آنها تقریباً شبیه به هم کار میکنند. یکی از قطعاتی که در تست موتور با اهم متر باید به آن توجه کنید، آرمیچر است. آرمیچر یکی از اجزای موتور جاروبرقی میباشد.
آرمیچر موتور جاروبرقی
برای تست ولتاژ جارو برقی دو سر اهم متر را به دو پایه دستگاه وصل نمایید، در صورتی که عدد نمایش داده شده توسط اهم متر صفر است نشان دهنده خراب بودن دستگاه است. اگر مقاومت بی نهایت نشان داده شود باز هم آرمیچر خراب است. اگر موتور سالم باشد، اهم متر بسته به نوع موتور، بین ۱۰ تا ۵۰۰ اهم را نشان خواهد داد.
تست کلکتور موتور جاروبرقی به وسیله اهم متر
با استفاده از اهم متر دیجیتال پایههای کلکتور جاروبرقی را بررسی کنید. اگر اهم متر شماره یک و یا بیشتر را نشان میدهد، موتور جاروبرقی شما سالم است. صفر بودن اهم متر، نشان دهنده سوختگی موتور جاروبرقی میباشد و در این صورت باید موتور جاروبرقی شما تعویض شود.
طریقه تعمیر موتور جاروبرقی سوخته
موتور جاروبرقی جزء اصلی این دستگاه میباشد. اگر تست موتور با اهم متر نشان میدهد که موتور مشکل دارد، باید آن را تعمیر و یا تعویض کنید. تعمیر موتور جاروبرقی یک موضوع حساس و جدی میباشد و باید این کار را به متخصصان بسپارید. اما اگر دانش فنی کافی در این مورد دارید و میخواهید خودتان این کار را انجام دهید باید با دقت بسیار زیاد این کار را انجام دهید.
هزینه تعمیر موتور جاروبرقی
هزینه تعمیر موتور جاروبرقی قبل از عیبیابی مشخص نمیشود و به عوامل مختلفی بستگی دارد. از جمله این عوامل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
نوع جاروبرقی: برند و نوع جاروبرقی، سال ساخت و همچنین تکنولوژیهای به کار رفته در آن، از عوامل مهمی در تعیین هزینه تعمیر موتور آن میباشد.
کیفیت قطعات: هزینه خرید قطعههای اصلی و اورجینال هر برند بیشتر از هزینه خرید قطعههای تقلبی و فیک است.
گارانتی: اگر جاروبرقی شما گارانتی دارد، هزینه تعمیر موتور جاروبرقی به طور چشمگیری کاهش پیدا میکند.
هزینه تعمیر موتور جاروبرقیها معمولاً پس از عیبیابی توسط متخصصان به شما گفته میشود. دقت داشته باشید که تعمیر موتور جاروبرقی خود را به مراکزی بسپارید که از کیفیت خدمات آنها مطمئن هستید.
تعمیر موتور سوخته جاروبرقی
امتیاز سردبیر
مجموع امتیازات
علائم و نشانههای سوختن موتور جاروبرقی