خدمات پرستاری و مراقبتی

مراقبت از نوزاد سه ماهه | پرستاری از نوزاد در سه ماهگی

با گذشته زمان نوزاد هر روز هوشیار تر و بزرگتر می شود و در سه ماهگی معمولاً خواب و خوراک کودک منظم تر شده و شما می توانید کمی استراحت کنید. برای نگهداری نوزاد در سه ماهگی باید نکات مهمی را بدانید تا بتوانید از فرزند خود را به خوبی نگهداری کنید. در این مقاله از مجله ایبک شما را با نکات مهم برای مراقبت از نوزاد سه ماهه آشنا خواهیم کرد.

مهارت های حرکتی نوزاد سه ماهه

گردن کودک در سه ماهگی استحکام بیشتری پیدا کرده و می تواند گردن خود را سفت نگه دارد. وقتی که کودک را به شکل عمودی نگه می دارید کمتر تکان خورده و یا اصلاً تکان نمی خورد. کودک در این سن قدرت لازم را برای نگه داشتن قسمت بالای بدن، سر و همچنین بازوها و قفسه سینه دارد. وقتی کودک را در روی شکم دراز می کنید قدرت لازم را دارد که پاها را دراز کرده و لگد بزند.

زمانی که کودک را نگاه می کنید، می بینید که چشم‌ها و دست‌های او هماهنگ هستند. کودک در سن سه ماهگی به راحتی می تواند دست های خود را باز و بسته کرده و به یکدیگر برساند و یا اسباب بازی ها را به طرف خود بکشد و گاهی می تواند اسباب بازی را گرفته و به دهان ببرد.

خواب نوزاد در سه ماهگی

سیستم عصبی کودک در این سن در حالت کامل بوده و شیر خشک یا شیر به مقدار بیشتری در معده نوزاد جا می گیرد. این تغییرات باعث می‌شود که کودک هر بار حدود ۷ ساعت بخوابد در این صورت شما می توانید نسبت به ماه‌های اولیه زندگی نوزاد، خواب بهتری داشته باشید و به فعالیت‌های دیگر خود برسید.

در صورتی که کودک در نیمه شب بیدار شد قبل از اینکه کنار نوزاد بروید باید کمی صبر کنید زیرا گاهی اوقات ممکن است نوزاد برای چند ثانیه گریه کرده و دوباره بخوابد. اگر سریع او را بردارید، کودک عادت نمی کند که دوباره خودش به خواب برود. فقط در زمانی که متوجه شدید گریه نوزاد بند نمی آید باید کنار نوزاد رفته و در صورت لزوم به او شیر بدهید و یا پوشک نوزاد را عوض کنید تا به راحتی بخوابد.

وقتی کودک شما به سه ماهگی می رسد برنامه ها روتین شده و نوزاد در روز چند بار، و هر بار حدود یک ساعت می خوابد. نوزاد سه ماهه بینایی و شنوایی بهتری پیدا کرده و در این سن صدای والدین را شناخته و با صدا روی خود را برمی گرداند و به آن ها لبخند می زند. نوزاد در این سن به موسیقی گوش کرده و از آن لذت می برد.

نوزاد سه ماهه ترجیح می دهد به اسباب‌ بازی‌ هایی نگاه کند که رنگ های روشن تری دارند زیرا می تواند تضاد ها را مشاهده کند. چهره افراد برای نوزادان سه ماهه جالب و جذاب است و به صورت افراد نگاه کرده و به چشمان آنها خیره می شود.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  روش‌هایی مفید برای درمان سرماخوردگی نوزادان

نوزاد سه ماهه

برقرار کردن ارتباط با نوزاد سه ماهه چگونه است؟

نوزاد سه ماهه در حال رشد در ارتباطات می باشد. در واقع کودک در این سن به اطراف واکنش نشان داده و با دنیای اطراف خود ارتباط برقرار می کند. مثلاً وقتی با کودک صحبت می کنید به شما لبخند زده و با شما ارتباط برقرار خواهد کرد. کودکان سه ماهه معمولاً بیشتر از یک ساعت در طول روز گریه نمی کنند و اگر گریه آنها در طول روز بیشتر از یک ساعت بود، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

نوزاد سه ماهه به جای این که گریه کند از راه های دیگری برای برقراری ارتباط استفاده می کند مانند صدا های نامفهوم. می توانید به این صداها پاسخ داده و با کودک دلبند خود صحبت کنید. وقتی با کودک صحبت می‌کنید کودک با دقت به صحبت های شما گوش داده و شما را تماشا می کند.

شیردهی در نوزاد سه ماهه

کودک سه ماهه هنوز به طور مداوم شیر می خورد ولی نه به اندازه وقتی که تازه متولد شده بود. در اصل والدین در سه ماهگی نوزاد متوجه می شوند که کودک آنها برنامه غذایی منظمی پیدا کرده و می توانید به راحتی پیش بینی کنید که کودک در چه زمانی به شیر خوردن نیاز دارد.

نوزاد سه ماهه حداقل ۸ بار در طول روز شیر می خورد و مادر باید فاصله شیردهی کودک را تا ۴ ساعت افزایش دهد. البته به این نکته توجه کنید که کودکان با یکدیگر فرق می کنند و اگر کودک شما این موارد را به صورت دقیق نداشت به هیچ وجه نگران نشوید زیرا همانطور که گفتیم تمام کودکان مانند هم نیستند.

فقط در صورتی که کودک شما به موارد زیر واکنش نشان نداد باید با پزشک مطرح کنید:

  •  کودک به صداها واکنش نشان نمی دهد.
  • کودک سه ماهه اشیاء و افراد را با چشم دنبال نمی‌کند.
  • کودک لبخند نمی زند.
  • نوزاد سه ماهه شما تلاشی برای گرفتن اشیاء نمی کند.

نکات مهمی که باید در مورد نوزادان سه ماه بدانید

در صورتی که نوزاد شما به سن سه ماهگی رسیده باید برای مراقبت از او به موارد زیر توجه کنید:

  • دقت داشته باشید که هیچگاه نوزادان را بر روی شکم نخوابانید زیرا خطر سندرم مرگ ناگهانی در نوزاد سه ماهه افزایش پیدا می کند. اسباب بازی ها، ضربه گیر ها و پتو را از گهواره نوزاد دور کنید.
  • هیچگاه کودک خود را در روی صندلی، کاناپه، مبل، میز و… نخوابانید و یا اجازه ندهید که کودک برای مدت طولانی در روی تاب، کالسکه و… بخوابد مگر اینکه مجبور باشید.
  • دقت داشته باشید شاید شما از آشنایان و دوستان خود شنیده باشید که در سه ماهگی، کودک باید غذاهای جامد بخورد تا بخوبی سیر شده و بتواند به راحتی بخوابد، دقت کنید این حرف صحت ندارد. هیچگاه نباید به کودک سه ماهه غذای جامد بدهید، باید صبر کرده تا کودک به سن ۴ تا ۶ ماهگی برسد. طبق نظر پزشکان نوزاد سه ماهه فقط باید از شیر مادر تغذیه کند.

تغییرات نوزاد سه ماهه

نوزاد در سه ماهگی تغییرات فاحشی کرده که این تغییرات باعث می‌شود شما لحظات آرام تری را نسبت به قبل تجربه کنید. بعد از اینکه نوزاد از خواب بیدار می‌شود آماده شیر خوردن بوده و باید به او شیر بدهید. فاصله ۳ تا ۴ ساعت بین وعده های شیر برای نوزاد مناسب است.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  نقش پرستار در مدیریت مصرف دارو در سالمندان

کودک شما نسبت به چند هفته قبل کمی هوشیار تر شده و می توانید برای او کتاب های ساده خوانده و یا آهنگ بخوانید تا واکنش نوزاد را ببینید. در طول روز باید چند بار پوشک نوزاد را عوض کرده و دقت داشته باشید که هیچگاه نگذارید پوشک برای مدت طولانی بماند زیرا می تواند باعث سوختگی و آسیب دیدگی پوست نوزاد شود. شاید گاهی لازم شود ۸ یا ۹ بار هم پوشک نوزاد را عوض کنید. هرچند همانطور که گفتیم کودکان با یکدیگر متفاوتند.

بیماری هایی که ممکن است نوزاد سه ماهه داشته باشد.

نوزاد در سه ماهگی ممکن است مشکلات و بیماری هایی داشته باشد که عبارتند از:

  • مشکلات پوستی که ناشی از پوشک می باشد و در بین نوزادان در این سن بسیار شایع بوده و درمان آن هم آسان است.
  • نوزاد سه ماهه ممکن است دچار سرماخوردگی شده و سرفه کند. آبریزش بینی تحریک‌پذیری و همچنین مشکل در خوابیدن می تواند از علائم رایج سرماخوردگی باشد. در این صورت بهتر است حتماً به متخصص اطفال مراجعه کنید.

مشکلات دیگری که باید در صورت مشاهده آن به پزشک مراجعه کنید شامل موارد زیر می باشد:

  • تب بالاتر از ۳۸ درجه
  • مشکل تنفس
  • استفراغ
  • عدم بیدار شدن برای تغذیه
  • ترشحات چشم
  • کاهش پیدا کردن تعداد پوشک های مرطوب نوزاد
  • گریه های شدید و طولانی

مسائل ایمنی برای نوزاد سه ماهه

دقت داشته باشید که کودک سه ماهه هنوز تحرک زیادی نداشته ولی به زودی حرکت خود را شروع می کند. قبل از اینکه کودک حرکت خود را شروع کند خانه را تمیز کنید و فرش ها را ضدعفونی کنید و موارد ایمنی را برای راحتی کودک در نظر بگیرید.

موارد ایمنی که باید برای کودکان در این سن در نظر گرفته شود عبارتند از:

  • خواب راحت: پزشکان توصیه می‌کنند که کودک را در این سن به پشت بخوابانید زیر خوابیدن روی شکم باعث افزایش خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد خواهد شد.
  •  ایمنی اتومبیل: قبل از اینکه کودک را در روی صندلی اتومبیل قرار دهید، باید اطمینان پیدا کنید که بندهای صندلی را درست بسته اید و کودک از صندلی پایین نمی‌افتد.
  • خفگی کودک: در این سن کودک تمام چیزهایی را که دم دست خود می‌بیند داخل دهان می برد. دقت داشته باشید اشیایی را که کوچک بوده و ممکن است برای کودک خطر خفگی داشته باشد، از دم دست او دور نگه دارید.
  • سقوط: وقتی کودک را روی تختخواب و یا میز قرار می دهید توجه داشته باشید که کودکان در این سن مداوم تکان خورده و ممکن است بیفتند. هیچ گاه کودک را بدون مراقبت رها نکنید.
  • سوختگی: مراقب کودکان باشید که دچار سوختگی هایی مانند سوختگی در حمام در اثر آب جوش نشوند. چایی را که نزدیک نوزاد گذاشته اید، می تواند باعث سوختگی نوزاد شود. پس باید از نوزاد به خوبی مراقبت کنید.

نوزاد سه ماهه

سخن پایانی

نوزادان در سه ماهگی موارد مشترک زیادی دارند ولی معمولا دو نوزاد کاملاً شبیه یکدیگر نیستند پس نوزاد خود را با دیگران مقایسه نکنید. ممکن است بعضی از نوزادان بهتر خوابیده و بعضی دیگر بهتر غذا بخورند. در صورتی که نگران نوزاد خود هستید می توانید برای اطمینان از سلامت نوزاد، با پزشک مشورت کنید.

مراقبت از نوزاد سه ماهه

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

پرستاری از نوزاد در سه ماهگی

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا