مجله ساختمان

انواع روف گاردن در معماری

با گسترش یافتن بافت شهرنشینی و بالا رفتن میزان آلودگی هوا ناشی از استفاده نمودن از ماشین ها و سایر آلاینده های شهری، اکثر مردم به دنبال روش هایی می باشند تا به جز داشتن آرامش و به دور از سروصدا، فضایی پاک، طبیعت گونه را در فضای زندگی شان آماده کنند. بام سبز یا همان روف گاردن جزو برترین انتخاب ها برای اینکار است که در سال های گذشته مورد توجه قرار گرفته و بهره مندی از انواع مدل های روف گاردن مخاطبان بسیاری را به خود جلب کرده است. اگر علاقه به ایجاد روف گاردن دارید می توانید در این مقاله با انواع روف گاردن بهتر آشنا شوید.

روف گاردن ها به نام هایی مانند باغ بام یا بام سبز نیز شناخته می شوند که به راحتی می توان در این مکان انواع به خصوصی از گیاهان را پرورش داد. این باغچه ها را روی سقف خانه ها می سازند و فضای سبزی را در محیط زندگی آپارتمانی برای خود ایجاد می کنند.

روف گاردن ها دارای کارکرد هایی از جمله کنترل دما، تصفیه دما و بهبود معماری های ساختمان را دارا می باشند.

یکی از مزیت های روف گاردن ها این است که در دما تعادل ایجاد می کنند زیرا یکی از دلایل اصلی گرمای هوا تابش مستقیم خورشید به کف پشت بام ها و کف جاده ها است که با ایجاد فضای سبز در پشت بام ها تا حدودی این گرما جذب می شود و موجب این می گردد که فضا بالاتر از ۵ درجه سانتیگراد نشود.

قوانین وضع شده برای ساخت روف گاردن چیست

ساختن انواع مدل های روف گاردن همیشه مورد توجه و همچنین حکایت زیاد شهرداری ها می باشد و بسته به شهر و منطقه ای که تصمیم به ساخت یک روف گاردن در آن قرار دارد، انتخاب های تشویقی بسیاری را از طرف شهرداری در نظر می گیرند. این تشویقی ها شامل کاهش عوارض، بالا بردن تراکم ساختمان و همچنین تشویق  های مالیاتی است.

به جزء این، سازه هایی با در نظر گرفتن مساحت ساختمانی بزرگ می توانند کمبود فضا های سبز را که به منظور محوطه سازی در کناره های ساختمان های چند طبقه در نظر داشته اند، با ساخت انواع مدل های باغ های پشت بام به راحتی جبران کنند.

همانطور که ذکر کردیم به جز به وجود آوردن هوای پاک و محیطی آرام در پشت بام ساختمان ها با به وجود آوردن این فضا های سبز باعث زیبا تر شدن بافت شهری و ساختمان ها نیز می شوید.

البته پوشش های سبز روی پشت بام ها باعث کاهش آلودگی های صوتی نیز می شوند. در ادامه قوانینی که برای ساخت روف گاردن وجود دارد را برای شما شرح داده ایم:

  • در ابتدای راه باید بگوییم که دستور ساخت روف گاردن باید روی پروانه ساختمانی ثبت شده باشد.
  • طبق ضوابط شهرداری هر یک متر مربع فضای سبزی که ساخته شود یک متر مربع نیز به وسعت آن اضافه می گردد.
  • اگر فضای سبز نیمه فشرده ایجاد شود به ازای هر یک متر مربع اجازه اضافه کردن دو متر صادر خواهد شد.
  • در ازای وجود هر یک متر مربع فضای سبز فشرده اجازه افزایش سه متر مربع به وسعت روف گاردن صادر می گردد.
  • در آینده ای نچندان دور قانون اختصاص بخشی از زمین و پشت بام به فضای سبز اجرایی خواهد شد.
  • به منظور افزایش انگیزه برای ساخت انواع روف گاردن ها افراد می توانند به ازای هر واحد پنج متر اما مشروط بر ساخت سه برابر فضا در پشت بام از فضای باز ساختمان کسر نمایند.
  • همچنین در آینده ای نزدیک اجبار به اختصاص بخشی از زمین به فضای سبز ساختمان و همچنین روف گاردن تصویب خواهد شد.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  چگونه دکوراسیون اتاق نشیمن را برای کودکان مناسب کنیم؟

ساخت روف گاردن چقدر هزینه بر است

برای اینکه بتوانید هزینه ساخت روف گاردن را برآورد کنید باید ابتدا بدانید که از چه عناصری قصد دارید در روف گاردن استفاده نمایید. زیرا اجزای انتخابی بر هزینه ساخت روف گاردن ها تاثیر زیادی دارد.

به طور مثال پوشش گیاهی که قصد اجرای آن را دارید، نحوه آبیاری، زیر سازی، نور پردازی، کف سازی و تمامی تجهیزاتی که قصد اضافه کردن به بام را دارید که در ادامه به صورت کامل شرح داده ایم.

به صورت کلی حدود ۲۰۰ هزار تومان تا ۲ میلیون تومان هزینه ساخت روف گاردن متغییر است که عوامی مانند کیفیت مصالح برند ها اجزای مورد استفاده در این قیمت تاثیر گذار می باشند. به صورت کلی ساخت روف گاردن چهار مرحله دارد که هر کدام هزینه های جدایی را دارند.

  • اولین مرحله نقشه برداری می باشد که در آن باید میزان استقامت بام و ایده های طراحی انجام شود. در این مرحله طراحان طرح های سه بعدی از روف گاردن را ایجاد می کنند که هزینه تقریبی ده هزار تومن برای هر متر مربع را دارا می باشد. البته اگر اجرای کامل کار را به یک تیم بسپارید هزینه طراحی برای شما رایگان می باشد.
  • مرحله دوم آماده سازی پشت بام می باشد. در این مرحله لوله کشی ها، برق کشی ها، نصب نمودن سیستم های مراقبتی و انجام زهکشی انجام می شود که حدود ۲ میلیون تومان هزینه در هر متر مربع را دارا می باشد. این هزینه در ساختمان های قدیمی به نسبت ساختمان های جدید بیشتر می باشد.
  • حالا در مرحله سوم باید آلاچیق ها، باربیکیو، فضا های سبز و نور پردازی ها اجرا شود. در این مرحله هزینه ها با توجه به نوع مصالح و دستمزد نیرو ها برآورد می شود و نمی توان مبلغ دقیقی برای این مرحله در نظر گرفت.
  • مرحله چهارم یا مرحله آخر که باید طبق سلیقه کارفرما تزئینات کار انجام گیرد. در این مرحله با توجه به بودجه خودتان می توانید از مبلمان مخصوص فضای سبز و یا وسایل تزیینی دیگر استفاده نمایید که هزینه این مرحله نیز با توجه به انتخاب شما و کیفیت وسایل برآورد می گردد.

روف گاردن

مشخصات روف گاردن چیست

برخی از دلایلی که روف گاردن در بافت های شهری طرفداران زیادی پیدا کرده است به این دلیل می باشد مناظر شهری زیبا سازی شود، علاقه به محیط زیست افزایش یابد، در دما تعادل ایجاد شود، دسترسی نداشتن حیوانات به این مکان و ایجاد فضای مناسب برای تفریحات درون ساختمانی.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  استفاده از چند ترفند ساده برای تغییر دکوراسیون در خانه های ایرانی

برخلاف چیزی که اکثر مردم متصور هستند در برخی مواقع می شود روف گاردن را در تراس خانه ها و یا روی سطح زمین نیز می توانید اجرا نمایید. در مواقعی که این کار روی سقف یا تراس اجرا می گردد باید دقت نمایید که از مصالح سبک برای ساخت روف گاردن استفاده نمایید.

روف گاردن

روف گاردن ها به علت اینکه روی پشت بام هستند و در معرض آفتاب و وزش باد بیشتری قرار دارند باید مراقبت های بیشتری برای آن انجام شود. همچنین در فصول سرد سال نیز باید مراقب یخ زدگی گیاهان در این فضا باشید تا گیاهان صدمه ای نبینند. در ادامه مهمترین مشخصات روف گاردن را شرح می دهیم:

  • فضای سبز

در روف گاردن ها باید با توجه به نوع آب هوای منطقه خود پوشش گیاهی را انتخاب نماییم که شامل گلدان ها و درختچه ها می باشد.

  • نور خورشید کنترل شود

مهمترین عامل برای هر گیاهی نور خورشید می باشد که باید در زمان چیدن پوشش گیاهی توجه کنید که کدام گیاه در کدام بخش از بام قرار گیرد. به این معنی که گیاهان سایه دوست در قسمت های سایه دام و گیاهان آفتاب دوست در بخش هایی که آفتاب بیشتری در روز می گیرد گذاشته شود.

  • روش های آبیاری

آبیاری پوشش گیاهی در روف گاردن بسیار حائز اهمیت است. بیشتر اوقات به دلیل اینکه از نیرو های انسانی نمی شود در بام استفاده کرد آبیاری روف گاردن را به صورت اتوماتیک طراحی می کنند که به دلیل اتوماتیک بودن باعث کاهش هزینه های قبض آب و برق نیز می شود.

  • انواع نورپردازی روف گاردن

یکی از مواردی که باعث زیبا تر شدن سطح روف گاردن می شود نور پردازی این فضا می باشد که حتی با هزینه بالای نورپردازی این فضا ولی ارزش بالایی را دارد و باعث جذابیت چندین برابری روف گاردن می گردد.

  • زیر سازی انواع روف گاردن

زیر سازی روف گاردن باید به صورت اصولی و دقیق انجام شود، زیرا اگر به درستی انجام نشود به دلیل رطوبت بالای روف گاردن باعث آسیب به طبقه پایین روف گاردن می گردد.

  • روش کف سازی انواع روف گاردن

کف سازی روف گاردن ها به دو صورت اجرا می شود: شن، قلوه و سنگ تزئینی یا چوب. هزینه کف سازی چوبی به دلیل گران بودن مصالح بالاتر از کف سازی سنگ های تزئینی می باشد.

  • تجهیزات جانبی

این قسمت با توجه به سلیقه صاحب کار انجام می شود و بر طبق همان اجرا می گردد. می توان در این بخش باربیکیو، آلاچیق، سایبان، شومینه، میز و صندلی، تخت های سنتی، درختچه ها و گلدان ها استفاده نمود.

نتیجه گیری

روف گاردن در واقع فضای سبزی است که روی پشت بام ها ساخته می شود و امروزه شهرداری ها امتیازات زیادی برای افزایش انگیزه ساخت روف گاردن به کارفرما ها می دهند. این فضا فواید زیادی دارد که از مهمترین آن ها می توان به زیبا سازی فضای شهری و کاهش گرمای محیط اشاره نمود. در روف گاردن ها می توان از اجزایی مانند آلاچیق، آبنما، میز و صندلی های مخصوص فضای باز، باربیکیو و .. استفاده نمود.

روش اجرای روف گاردن

امتیاز سردبیر

مجموع امتیازات

در این مقاله با انواع روف گاردن و روش های اجرای آن آشنا می شوید.

امتیاز کاربر: ۳.۱۸ ( ۲ نتایج)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا