
انواع قرنیز کدامند | قرنیزها چه کاربردی دارند؟
شاید سوال کنید که قرنیز چیست و انواع آن کدامند؟ باید بگوییم که کم هزینهترین و سادهترین روش برای جلوه بخشیدن و تزیین دیوارهای خانه، استفاده کردن از قرنیز است ولی این را هم باید بدانید که کاربرد قرنیز فقط زیبایی بخشیدن به دیوار نیست و کاربردهای مهم دیگری هم دارد که تصمیم گرفتیم در این مقاله از ایبک شما را با آن آشنا کنیم. برای اینکه با بهترین نوع قرنیز آشنا شوید باید ابتدا بدانید قرنیز چیست و کاربرد آن چه میباشد؟ مسلماً وقتی انواع مختلف قرنیز را بشناسید و کاربردهای آنها را بدانید، میتوانید انتخاب بهتری داشته باشید.
فهرست محتوا
- ۰.۱ قرنیز چیست؟
- ۰.۲ تفاوت قرنیز و ازاره چیست؟
- ۰.۳ کاربرد قرنیز چیست؟
- ۰.۳.۱ ۱- قرنیز در مقابل صدمات فیزیکی از دیوار محافظت میکند.
- ۰.۳.۲ ۲- عبور سیمها و کابلها
- ۰.۳.۳ ۳- از انتقال رطوبت جلوگیری میکند.
- ۰.۳.۴ ۴ – لبه های ناصاف پایین دیوار را میپوشاند.
- ۰.۳.۵ ۵- جلوگیری از گرد و خاک در لبه پایین دیوار
- ۰.۳.۶ ۶- مخفی کردن درزهای انبساط پارکت لمینت
- ۰.۳.۷ ۷- زیبایی و تزیین دیوار
- ۰.۴ انتخاب رنگهای متنوع قرنیز
- ۰.۵ انواع قرنیز ها از نظر جنس
- ۰.۶ سخن پایانی
- ۱ انواع قرنیز کدامند
قرنیز چیست؟
قرنیز یک نوار برجسته از جنس سنگ، MDF، چوب و… است که در پایین دیواره داخل ساختمان، در امتداد دیوار آن را نصب میکنند. قرنیزها با توجه به جنسشان به وسیله ملات سیمان و ماسه، چسب، میخ، پیچ و رول پلاک به دیوار وصل میشوند. اکثر قرنیزها ارتفاع کوتاهی داشته و فقط در محل اتصال کف اتاق و دیوار قرار میگیرند. با این حال باید برای انتخاب قرنیز هوشمندانه عمل کنید تا فضای داخلی خانه زیباتر شود. با این توضیحات متوجه شدید که قرنیزها میتوانند جایگاه ویژهای در دکوراسیون مدرن امروزی داشته باشند و جلوه زیبایی به فضای داخلی و دیوارهای خانه ببخشند.
تفاوت قرنیز و ازاره چیست؟
ازاره به حاشیههای تزیینی میگویند که از کف اتاق تا ارتفاعی حدوداً یک متر دیوار آن را کار میکنند. میتوان گفت قرنیزها یک جزء کوچک از خانواده ازارهها هستند. از ازاره ها معمولاً در سبک معماریهای قدیم استفاده میکردند و این کار به دلیل جلوگیری از نفوذ آب و رطوبت و همچنین زیباسازی بنا انجام میگرفت. البته امروزه هم ازارهها به شکل جدیدی در معماریهای مدرن استفاده میشوند در معماریهای اروپایی به این دلیل که بیشتر به چوب دسترسی دارند از ازاره های چوبی بیشتر استفاده میکنند.
بیشترین تفاوت ازاره و قرنیز در ارتفاع آن است. ازاره ها ارتفاع حدود یک متری دارند ولی معمولاً قرنیزها دارای ارتفاع کمتر از ۲۰ سانتیمتر هستند. در بازار ایران قرنیز های ام دی اف در سایزهای ۹ سانت و ۷ سانت ساخته میشوند و این موضوع باعث شده تا به دلیل محدودیت ارتفاع قرنیز، در مواقعی که به قرنیزهای بلندتر نیاز هست، با مشکل برخورد کنند.
کاربرد قرنیز چیست؟
شاید سؤال کنید که قرنیزها چه کاربردی دارند و چه ضرورتی دارد که در ساختمان از قرنیز استفاده کنیم؟ برای اینکه به این سؤال پاسخ دهیم باید بدانیم هدف استفاده از قرنیز چیست؟ به طور کلی میتوان گفت کاربردها و وظایف قرنیز بر اساس جنس دیوار عبارتند از:
۱- قرنیز در مقابل صدمات فیزیکی از دیوار محافظت میکند.
معمولاً پایین دیوار جزو قسمتهای حساس آن است و ممکن است به دلیل برخورد اشیاء دچار آسیب شود. برخورد کردن جارو برقی، وسایل منزل، اسباب بازی ها و یا وسایل دیگر به پایین دیوار میتواند به آن آسیب بزند ولی قرنیز در مقابل این صدمات فیزیکی از دیوار خانه محافظت میکند.
۲- عبور سیمها و کابلها
معمولا وقتی قرنیز را نصب میکنند پشت آن یک فضای خالی ایجاد میکنند که به آن فضای پاشنهای میگویند. در بیشتر قرنیزها میتوان از آن برای عبور سیمها به راحتی استفاده کنید. البته در قرنیزهای سرامیکی و سنگی اینطور نیستند ولی در قرنیزهای ام دی اف برای عبور سیم تلفن و سیمهای سینمایی خانگی می توان از این فضا استفاده کرد.
۳- از انتقال رطوبت جلوگیری میکند.
بعضی از دیوارها ممکن است نسبت به دیوارهای دیگر حساسیت بیشتری نسبت به رطوبت داشته باشند. در این دیوارها اگر از قرنیز استفاده نشده باشد، ممکن است آبی که در روی زمین ریخته، به دیوار برسد و پایین دیوار را خیس کند و به این صورت رنگ دیوار آسیب دیده و دیوار شما رطوبت میگیرد.
۴ – لبه های ناصاف پایین دیوار را میپوشاند.
ممکن است در هنگام ساختن محل اتصال دیوار به کف اتاق، لبه های ناصافی ایجاد شده باشد. با نصب قرنیز میتوانید به راحتی این نقص را بپوشانید
۵- جلوگیری از گرد و خاک در لبه پایین دیوار
قرنیزها باعث میشوند که کثیفی و گرد و غبار به پایین دیوار نرسیده و متوقف شود. اگر پایین دیوار قرنیز نداشته باشد، در هنگام نظافت منزل مسلماً با مشکل برخورد میکنید زیرا تمیز کردن لبههای دیوار کمی سخت است.
۶- مخفی کردن درزهای انبساط پارکت لمینت
پارکتهای لمینت گاهی به دلیل تغییرات دما منقبض و یا منبسط میشوند. برای اینکه پارکتها در اثر انقباض و انبساط آسیب نبینند معمولاً یک فاصله کوچک ۸ میلی متری در هنگام نصب کردن پارکت دور دیوار باقی میگذارند. به این فاصله درز انبساط گفته میشود که در جایی که پارکت به دیوار میچسبد آن را ایجاد میکنند. قرنیز میتواند این درزها را پوشانده و از نفوذ کثیفی، آلودگی و گرد و خاک به داخل این درزها جلوگیری کند.
۷- زیبایی و تزیین دیوار
وقتی شما یک قرنیز زیبا انتخاب میکنید میتوانید به زیبایی دکوراسیون داخلی خانه کمک کنید. هماهنگ بودن قرنیز با دکور و المانهای دکوراسیون داخلی، زیبایی دوچندان به فضای داخلی خانه میدهد مثلاً استفاده از قرنیزهای ۹ سانتی که رنگ گردوی جنگلی دارد میتواند با دیوار سفید و کفپوش لمینت یک رنگ متضاد پیدا کرده و کاملاً با هم ست شوند.
با توجه به مواردی که برای کاربردهای قرنیز بیان کردیم، متوجه شدید که استفاده از قرنیز میتواند در داخل ساختمان ضروری باشد.
انتخاب رنگهای متنوع قرنیز
اگر میخواهید بدانید که چه رنگ قرنیزی برای منزل شما مناسب است، می توان گفت که باید ابتدا به نوع پوشش کف اتاق توجه کنید. ست کردن نوع و رنگ قرنیز با پوشش کف و همچنین دیوار اتاق، میتواند زیبایی داخلی منزل شما را افزایش دهد.
انواع قرنیز ها از نظر جنس
قرنیزها با توجه به متریالی که برای ساخت آنها استفاده شده، انواع مختلفی دارند مانند قرنیز پیویسی، قرنیز چوبی و قرنیز ام دی اف و.. که هر کدام از این قرنیزها دارای مزایا و معایب خاصی هستند که شما را با آنها آشنا میکنیم:
۱- قرنیزهای امدیاف
از بین قرنیزهایی که نام بردیم مقرون به صرفهترین، شیکترین و متداولترین آنها قرنیز ام دی اف میباشد. ام دی اف یعنی فیبری با چگالی متوسط که به جنس این قرنیز اشاره دارد. البته قرنیزهای ام دی اف دارای روکشهای پیویسی هم میباشند که باعث میشود مقاومت بیشتری در مقابل خط و خش پیدا کنند.
قرنیزهای ام دی اف نسبت به قرنیزهای دیگر وزن سبکتری داشته و تا حدودی هم در مقابل رطوبت و آب مقاوم هستند، ولی توصیه میکنیم آنها را در معرض نور مستقیم خورشید و رطوبت قرار ندهید. قرنیز ام دی اف به دلیل درست شدن از محصولات ام دی اف، به راحتی برش میخورد و میتوان طرحهای مختلفی را در روی آن اجرا کرد.
برای اینکه قرنیزها را طرحدار کنند ابتدا ام دی اف ها را برش میزنند و به وسیله دستگاه مولدر خطوط تزیینی را در روی ام دی اف های خام ایجاد میکنند.
۲- قرنیزهای چوبی
قرنیز چوبی از درختان مختلف درست میشود، چوب درختانی مانند گردو، گیلاس، بلوط و کاج برای ساختن این قرنیزها مورد استفاده قرار میگیرند. برای اینکه طول عمر قرنیز چوبی افزایش پیدا کند، باید روی آن را با زرینها و همچنین مواد شیمیایی بپوشانند.
قرنیزهای چوبی هم مثل قرنیزهای ام دی اف برای نصب در اتاق قابل برش زدن میباشد. در هنگام خرید و انتخاب قرنیز چوبی باید توجه داشته باشید که این قرنیزها به علت جنس خود که از چوب خالص هستند. از قرنیزهای ام دی اف کمی گرانتر میباشند. یکی از معایب استفاده از قرنیزهای چوبی این است که به محیط زیست آسیب میزنند. این قرنیزها نسبت به رطوبت حساسیت بالایی داشته و ممکن است به وسیله حشرات دچار خوردگی شوند.
۳- قرنیزهای پیویسی
قرنیزهای پیویسی هم تقریباً شبیه قرنیزهای ام دی اف و قرنیزهای چوبی هستند ولی به علت جنس مواد درست شده، شاید طراوت و انرژی چوب را نتوانند به خوبی منتقل کنند. این قرنیزها برای مکانهایی که در معرض رطوبت و آب قرار دارند مناسب است زیرا مقاومت بیشتری هم در برابر آب دارد.
قرنیزهای پیویسی را از چند لایه پلاستیکی درست کردند، که باعث میشود نسبت به قرنیز چوبی عمر بیشتری داشته و از تنوع بالاتری هم برخوردار است. عیب این قرنیزها این است که شما نمیتوانید آنها را رنگ کنید و اگر تصمیم به تغییر رنگ و یا تغییر دکوراسیون اتاق داشته باشید، چارهای ندارید مگر اینکه قرنیزها را عوض کنید. قرنیزهای پیویسی ممکن است در مقابل نور آفتاب دچار رنگ پریدگی شوند و این یکی دیگر از معایب این قرنیزها است.
۴- قرنیزهای پلاستیکی یا پلی استایرن
قرنیزهای پلی استایرن یکی دیگر از انواع قرنیزهای پیویسی میباشند و به شکلی طراحی میشوند که ظاهرشان شبیه چوب است. این قرنیزها انعطاف پذیر بوده و آن را به وسیله چسب به دیوارها میچسبانند.
قرنیزهای پلاستیکی را به راحتی میتوانید رنگ کنید. نصب آن راحت بوده و دوام زیادی دارد و نگهداری آن هم ساده است. با وجود مزایای زیادی که این قرنیزها دارند دارای معایبی هم هستند که مهمترین آنها عبارتند از:
- این قرنیزها حدود ۵۰۰ سال وقت لازم دارند تا در طبیعت تجزیه شوند.
- دارای مواد سمی نوروتاکسینها، بنزین و استایرن میباشند که برای سلامت انسان خطرناک هستند.
- قابل اشتعال میباشند
- این قرنیزها در برابر امواج UV خورشید بسیار حساس هستند.
۵- قرنیزهای سنگی
این قرنیزها جزو قدیمیترین قرنیزها بوده که برای دیوارهای گچی مورد استفاده قرار میگرفت. ارتفاع آنها معمولاً ۱۰ سانت بوده و در دو نوع طرحدار و ساده تولید میشود. برای ساختن قرنیزهای سنگی از سنگهای گرانیت، تراورتن و مرمریت استفاده میشود. امروزه این قرنیزها در دکوراسیون مدرن جایگاه کمرنگی دارند و زمانی که پوشش کف، سرامیک و یا سنگ باشد هماهنگی و هارمونی بیشتری ایجاد می کنند.
۶- قرنیزهای سرامیکی
قرنیزهای سرامیکی، از سرامیک درست شده و در طرحهای گلدار و ساده موجود هستند این قرنیزها را به خوبی میتوانید با دیوارهای سرامیکی و کف سرامیکی ست کنید. به دلیل قیمت بالا و همچنین نداشتن تنوع طرح، این قرنیزها امروزه طرفداران کمتری دارد.
همانطور که ابتدا هم برایتان توضیح دادیم انتخاب قرنیز، به محیط و اتاقی که میخواهید قرنیز را در آن نصب کنید بستگی دارد، به همین دلیل با توجه به جنس سرامیک که مقاومت زیادی در مقابل آب دارد استفاده از قرنیزهای سرامیکی برای مکانهای مرطوب مثل حمام میتواند انتخاب خوبی باشد. البته این بدین معنی نیست که قرنیزهای دیگر در مقابل آب و رطوبت مقاوم نیستند.
سخن پایانی
هر کدام از قرنیزهایی که برایتان نام بردیم، دارای معایب و مزایای خاصی هستند که شما باید با توجه به نیاز خود و مکانی که قرنیز را نصب میکنید، مناسبترین گزینه را انتخاب کنید.
انواع قرنیز کدامند
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
قرنیزها چه کاربردی دارند؟