ساندویچ پانل چیست؟ | انواع ضخامت ساندویچ پانل
ساختمان ها از بزرگترین ساخته های دست انسان به شمار می آیند که پیچیدگی های بسیاری دارند و برای ساخت آن متریال و مصالح زیادی به کار گرفته می شود. یکی از این مصالح ساندویچ پانل می باشد که مشخصات فنی مخصوص به خود را دارد و برای این که بتوان ساختمانی محکم و با دوام ساخت باید به مشخصات این مصالح توجه نمود و آشنایی کامل با آن ها داشت.
ساندویچ پانل
ساندویچ پانل از یک لایه درونی از جنس فوم عایق و دو لایه بیرونی از جنس ورق فلزی ساخته شده است که برای لایه عایق از موادی با جنس پلی یورتان، پلی استایرن، پشم شیشه، پشم سنگ و اکس پی اس استفاده می شود، می توان گفت خواص و مشخصات ساندویچ پانل به جنس ورقه های بیرونی و درونی آن بستگی دارد. ویژگی های بی نظیری که در ساندویچ پانل وجود دارد سبب شده تا کارایی بالایی داشته باشد و در موارد بسیاری به کار گرفته شود مانند ساخت سردخانه ها، سالن های ورزشی، سازه های پیش ساخته، ویلاها، پوشش سقف و دیوار سازه ها، کانکس، کانتینرها، استخرها و بسیاری موارد دیگر مورد استفاده قرار می گیرد.
استفاده از ساندویچ پانل مزیت های بسیاری دارد و از ویژگی های خوب آن می توان به قابل بازیافت بودن به محیط زیست و عدم آلودگی محیط اشاره نمود و همین ویژگی ها باعث شده تا در بین مردم محبوبیت داشته باشد. همچنین فوم به صورت فشرده بین دو ورق قرار می گیرد و همین امر مانع از ورود هوای سرد و گرم، رطوبت، حشرات و مواردی از این دست به داخل سازه می گردد. پلی یورتان یکی از بهترین و بهینه ترین مواد برای ساخت لایه درونی ساندویچ پانل می باشد که انواع زیادی دارد و تفاوت آن ها در میزان اشتعال پذیری است. فوم پلی یورتان یک عایق حرارتی توانمند بوده که بازدهی بالایی دارد، فوم PIR نه تنها در برابر تبادل حرارتی مقاوم بوده بلکه در مقابل آتش نیز عملکرد خوبی از خود نشان می دهد، یکی از ویژگی های خوب این فوم این است که دمای اولیه ای که باعث شعله ور شدن آن می گردد بالاتر از سایر فوم ها می باشد و در زمان آتش سوزی مانع از سرایت آتش به سطوح مجاور می گردد.
برای لایه بیرونی ساندویچ پانل که در دو طرف لایه درونی قرار دارند می توان از ورق هایی با جنس ورق گالوانیزه، آلوزینک و آلومینیوم استفاده کرد، در این بین ورق های گالوانیزه دارای قیمت پایین تری هستند اما دوام ورق های آلوزینک بیشتر از سایرین می باشد. همچنین ورق های آلومینیومی به دلیل قیمت بالایی که دارند معمولا در پروژه های ساختمانی به کار گرفته نمی شوند چرا که صرفه اقتصادی ندارد.
مشخصات انواع ورق ساندویچ پانل
لایه پوشش رویی، لایه فوم میانی و لایه زیرین سه لایه تشکیل دهنده ساندویچ پانل می باشند و ضخامت ساندویچ پانل دیواری و سقفی بر اساس این سه لایه بیان می شود که لایه فوم بیشترین ضخامت را در بین لایه ها دارد. طول ساندویچ پانل را به اندازه نیاز مشتری برش می دهند با این حال طول و عرض ساندویچ پانل ثابت بوده و عرض حدود ۱ متر و طول را حداکثر ۱۱ متر در نظر می گیرند اما ضخامت پانل متغیر بوده و ضخامت آن از ۵ سانتی متر تا ۲۰ سانتی متر وجود دارد. معمولا برای ساخت ساندویچ پانل سقفی از ورق های آلوزینک استفاده می شود که این ورقه ها از ترکیب موادی چون روی، سیلیکون و آلومینیوم ساخته شده اند و ضخامت آن ها بین ۴ تا ۱۰ سانتی متر، طول ورقه از ۲ تا ۱۲ سانتی متر و عرض آن ها ۱/۱۶ سانتی متر می باشد. در ساندویچ پانل دیواری ضخامت ورقه ها بین ۴ تا ۱۵ سانتی متر بوده و عرض آن ها ۱/۰۸ سانتی متر است، همچنین وزن ساندویچ پانل بر اساس مواد به کار رفته در آن، وزن عایق و ورق به کار رفته تعیین می شود که بر اساس این موارد وزن ساندویچ های پانل با هم تفاوت دارند.
ضخامت ساندویچ پانل دیواری
ساندویچ پانل دیواری را در ساخت مواردی مانند ساختمان های صنعتی، مسکونی، سازه های نظامی، کشاورزی، سایت های ساخت و ساز و سیلوها به کار می گیرند. با طراحی های جدیدی که در این زمینه صورت گرفته در نمای داخلی و خارجی پانل دیواری از ورق های صاف با دو طرح انحصاری شیاردار و موج ریز استفاده شده است و وجود لبه های کشویی هنگام نصب زیبایی و استحکام بیشتری به دیواره می دهد. عرض ساندویچ پانل دیواری حدود ۱۰۰ میلی متر و طول آن بر اساس نیازی که پروژه دارد متفاوت می باشد، برای محاسبه پانل ساندویچی باید ضخامت عایق را نیز در نظر گرفت . ساختار و نوع ساختمان تعیین کننده نوع و ضخامت هسته عایق می باشد و باید طبق آن انتخاب گردد.
ویژگی های ساندویچ پانل
وجود یک سری ویژگی های خوب در ساندویچ پانل سبب شده تا طرفداران بسیاری داشته باشد، پانل های ساندویچی کارایی بالایی دارند و برای ساخت سازه های بسیاری به کار گرفته می شوند، مهم ترین ویژگی های ساندویچ پانل شامل موارد زیر است.
- دارای مقاومت حرارتی بسیار بالا
- عایق صدای مناسب
- در برابر عواملی چون آتش سوزی و رطوبت مقاومت بالایی از خود نشان می دهد.
- مقاومت کششی بالا
- عدم آسیب رسانی به محیط زیست و سازگاری زیاد با آن
ضخامت ساندویچ پانل
در هر پروژه ای ابعاد، ضخامت و تعداد لایه های به کار رفته از پانل ساندویچی متفاوت است بنابراین برای به کارگیری پانل ساندویچی سقفی و دیواری در سقف و دیوار ساختمان ها با توجه به نیاز پروژه و عایقی که استفاده می شود ابعاد و ضخامت پانل ساندویچی را تعیین می کنند. در ادامه ضخامت ساندویچ پانل با توجه به نوع عایق و جزئیات مربوط به آن به صورت حدودی بیان شده است.
- برای انواع عایق PUR/ PIR از ضخامت ۴۰ تا ۲۰۰ میلی متر
- عایق پشم معدنی از ۵۰ تا ۱۵۰ میلی متر
- عایق از EPS 40 میلی متر تا ۱۵۰میلی متر
یکی دیگر از عوامل تاثیر گذار بر ضخامت پانل کاربرد آن می باشد که بر این اساس شامل موارد زیر است.
- در پانل های سردخانه ضخامت عایق PUR/PIR بین ۸۰ تا ۲۰۰ میلی متر
- در پانل های آکوستیک ضخامت عایق پشم معدنی بین ۵۰ تا ۱۵۰ میلی متر
ویژگی های انواع ضخامت ساندویچ پانل PIR
ساندویچ پانل PIR که به آن پلی ایزوسیانورات نیز گفته می شود از ماده عایق نسوز تولید شده است که مشتقی از پلی یورتان می باشد، تولید این پانل های ساندویچی روی خطوط پوسته صورت می گیرد و فضای بین ورق ها را با فوم PIR نسوز پر می کنند. این ساندویچ پانل را بر اساس ویژگی هایی چون وجود پوشش لایه بیرونی و میزان ایمنی و سلامت پانل ها مورد ارزیابی قرار می دهند، در رابطه با مصالح ساختمانی و تجهیزات آن یک سری استاندارد ها وجود دارد تا مشخص شود این مصالح خطری برای انسان، محیط اطراف آن و نیز محیط زیست ایجاد می کنند یا خیر. به این منظور پانل های ساندویچی با ضخامت بالاتر وضعیت بهتری دارند اما ضخامت های پایین تر حین تولید ضرر های کمتری برای محیط زیست دارند، همچنین اگر بخواهیم پانل های ساندویچ را از نظر خواص ضد باکتریایی با هم مقایسه کنیم باید گفت که پانل هایی با ضخامت بالا شرایط بهتری دارند.
مزایای استفاده از ساندویچ پانل
ساندویچ پانل با وجود اینکه وزن سبکی داشته اما در برابر سوانح احتمالی چون زلزله مقاومت بالایی دارد همچنین در برابر عوامل محیطی مانند صدا، سرما، گرما و رطوبت عایق بسیار خوبی به شمار می آید. پانل های ساندویچ فضای بسیار کمی اشغال می کنند از این رو در فضای محیط صرفه جویی می شود و نیز استفاده از این محصول در سقف و دیوار ساختمان های بلند موجب شده تا هزینه پی سازی و اسکلت ساختمان های بلند کاهش چشمگیری داشته باشد.
استفاده از این محصول سبب شده تا مصرف انرژی کاهش یابد به این ترتیب ساندویچ پانل مانع از هزینه های سرسام آور وسایل سرمایشی و گرمایشی ساختمان ها می شود. علاوه بر این عبور دادن لوله های آب و فاضلاب و کابل های برق و تلفن از زیر شبکه های آن به راحتی صورت می گیرد.
یکی دیگر از ویژگی های خوب ساندویچ پانل که سبب شده محبوبیت زیادی در بین مردم داشته باشد تنوع بالای رنگ در آن می باشد و محصولی مناسب برای دیوارهای نما، سقف های نما و دیوارهای میانی به شمار می آید. نگهداری از این محصول و تمیز نمودن آن کار راحتی است.
مزایای ساندویچ پانل پلی یورتان
- این نوع پانل از ورود رطوبت، هوا و صدا جلوگیری می کند.
- به دلیل انعطاف در طراحی برای ساختن سازه های تازه مناسب بوده و نیز در عایق بندی سازه های قدیمی کارایی بالایی دارد.
- دارای وزن بسیار کم
- عمر مفید و دوام بالا
- ضد آب بوده و مایعات را به خود جذب نمی کند.
- مقاوم در برابر خوردگی حشرات
- هیچ گونه قارچ، باکتری و میکروب در آن رشد نمی کند.
ساندویچ پانل دیواری و سقفی دارای سه لایه اصلی می باشد که لایه فوم در وسط قرار گرفته و بیشترین ضخامت را دارد و لایه رویی و زیرین در دو طرف آن قرار دارند. ورق های پوششی پانل ها معمولا از جنس ورق های گالوانیزه ساده یا رنگی، آلومینیوم ساده یا رنگی، فویل آلومینیوم و کاغذ کرافت می باشد، همچنین جنس فوم به کار رفته در داخل پانل ها از پلی یورتان می باشد. پانل های ساندویچ به دلیل مزیت های بسیاری که دارند محبوبیت زیادی در بین مردم پیدا کرده اند.
ساندویچ پانل چیست؟ انواع ضخامت ساندویچ پانل
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
ساندویچ پانل چیست