عایق صوتی ساختمان چیست؟ | کاربرد عایق صوتی در ساختمان
یکی از نیازهای بسیار ضروری و لازم در دنیای شلوغ و پر هرج و مرج امروز، عایق صوتی ساختمان می باشد که در واقع می توان آن را به عنوان سد مقاومی در برابر انتقال صوت و انعکاس دانست. امروزه اغلب ساختمان ها مانند ساختمان های مسکونی و تجاری به این عایق ها مجهز می گردند و همچنین استانداردهای لازم جهت جلوگیری عبور سر و صدا در آنها رعایت می شود. به علت افزایش آلودگی صوتی در ساختمان های امروزی، پیمانکاران و سازندگان سعی می کنند عایق صوتی را در ساختمان به کار گرفته و از ورود سر و صدا جلوگیری کنند. عایق صوتی ساختمان به میزان قابل توجهی از عبور سر و صدا جلوگیری کرده و ساختمان را به مکانی آرام و ایمن جهت رفاه افراد فراهم می نماید.
ویژگی های عایق صوتی خوب
عایق صوتی ساختمان باید چگالی لازم را داشته باشد تا بتواند حالت آکوستیک آن حفظ شود به همین خاطر پیش از آنکه عایق صوتی ساختمان را خریداری کنید باید از استاندارد بودن ضخامت و چگالی آن مطمئن شوید. شرکت های زیادی اقدام به تولید انواع مختلف عایق صوتی، رطوبتی و حرارتی کرده اند و در این زمینه به فعالیت مشغول می باشند و محصولاتشان را با تنوع زیادی در اختیار مصرف کنندگان می گذارند. شما باید با توجه به میزان سر و صدا و مکان مورد نظر نسبت به خریداری کردن عایق صوتی ساختمان اقدام نمایید. به عنوان مثال برای آنکه از انتقال سر و صدای تلفن، تلویزیون و مکالمات روزمره جلوگیری شود باید عایق صوتی دیوار مشترک را به کار ببرید. این عایق به شکل تخته ای و یا رولی در بازار وجود دارد و می تواند آرامش را در آپارتمان و ساکنین آن فراهم کند.
عایق صوتی دیوار
به کار بردن عایق صوتی برای ایزوله کردن دیوار ساختمان نه تنها می تواند محیطی آرام در خیابان های شلوغ و همچنین در برابر همسایه هایی که بسیار پر سروصدا هستند ایجاد کند بلکه می تواند یک سیستم حرفه ای جهت عایق کردن اتاق های ضبط صدا و استودیوها محسوب شود. این عایق های صوتی دیوار در برابر صداهایی که در فضا موجود است و همچنین صداهایی که از ضربات مکانیکی مثل اسباب کشی در فضا به وجود می آید مقاوم می باشد. یکی از مهمترین متریال هایی که در سیستم عایق صوتی دیوار استفاده می شود پشم سنگ می باشد و امروزه از بهترین عایق های صوتی محسوب می گردد.
عایق صوتی روکار دیوار مشترک
بهترین عایق صوتی روکار دیوار مشترک، عایق تخته ای نام دارد. مهمترین ویژگی این عایق این است که چنانچه در خانه خود جهت ساخت اتاق فضای کافی نداشته باشید می توانید از این عایق دیوار مشترک استفاده کرده و خیلی راحت یک دیوار بسازید و با این کار اتاق ضد صدا به وجود آورید. ضخامت این عایق فقط ۳۰ میلیمتر می باشد و به شکل روکار هم قابل نصب است. عایق ضد صدا که دارای جرم زیادی باشد و سنگین باشد بهترین عایق محسوب می گردد. برخلاف دیگر عایق ها می توانیم بگوییم عایق دیوار مشترک که دارای چهار لایه است می تواند به راحتی طیف وسیعی از فرکانس ها را به خوبی مهار کند.
عایق صوتی سقف
اگر می خواهید سقف شما خیلی خوب عایق شود می توانید از متریالی استفاده کنید که دارای چگالی بالایی است و همچنین وزن سقف را زیاد می کند. یک عایق صوتی که برای سقف مناسب باشد عایقی است که ارتعاشات و انرژی صوتی را در سقف خانه بهبود ببخشد و به این طریق از انتقال صدا هم جلوگیری می کند. در عایق کاری کردن استخر نکات ضروری بسیاری وجود دارد. در مرحله اول باید به جنس سقف خانه دقت کنید و ببینید که آجری است یا چوبی و یا بتنی. باید مشخص کنید صداهای آزار دهنده در کدام قسمت خانه نسبت به دیگر نقاط بیشتر است؟ صداهای آزار دهنده از چه نوعی می باشند؟ آیا صدای تلویزیون، صداهای ضربه ای و یا صدای صحبت کردن به گوش می رسد؟ میزان بلندی صدا باید مشخص شود. همچنین باید تصمیم بگیرید که عایق صوتی را به صورت روکار و یا به صورت توکار کار کنید. بعد از آنکه به سوالات بالا پاسخ دادید می توانید انواع محصولات مختلف عایق صدا را نیز مورد بررسی قرار دهید و بر اساس شرایط خود جهت ایزوله سازی سقف یکی از آنها را استفاده کنید.
عایق صوتی کف
یکی از انواع مختلف عایق های صوتی، عایق صوتی مربوط به کف می باشد که در انواع مختلفی تولید شده است و به شکل ریزشی یا لایه ای استفاده می شود و از انتقال صدا جلوگیری می نماید. از عایق صوتی کف می توان در آپارتمان ها، سطوح داخلی ساختمان و یا سطوح بیرونی استفاده کرد. صدا هم از طریق سازه و هم از طریق هوا منتقل می شود و تحقیقات ثابت کرده بیشترین مقدار سر و صدا معمولاً از کف ساختمان انتقال پیدا می کند. میلگرد، بتن و سایر مصالحی که در ساختمان به کار می رود می تواند میزان صدا را تا حدودی کاهش دهد. به کار بردن موادی مانند پشم سنگ و پشم شیشه و همچنین پوشاندن کف ساختمان با آنها می تواند به میزان زیادی در دفع صدا کمک کننده باشد.
انواع مختلف عایق های صوتی
در حال حاضر بیشتر از ۳۰ نوع عایق صوتی ساختمان وجود دارد که ممکن است برخی از آنها را بشناسید. در ادامه متداول ترین انواع مختلف عایق صوتی ساختمان را به شما معرفی می کنیم.
پشم سنگ و پشم شیشه
پشم سنگ و پشم شیشه از رایج ترین عایق های حرارتی و صوتی در جهان می باشند که هم به صورت پانلی و هم به شکل پتویی تولید می شود. از این نوع عایق های صوتی در سقف، کف و دیوارها استفاده می گردد و وزن سبک، مقاومت بالا و قیمت مناسب آنها باعث شده که بسیار مورد استفاده قرار گیرند. موادی که در پشم سنگ و پشم شیشه به کار رفته است برای سلامتی انسان به شدت مضر می باشد و به همین خاطر حتماً باید به خوبی آنها را پوشاند و به هنگام نصب هم باید تجهیزات ایمنی کاملی مورد استفاده قرار گیرد. علاوه بر آن اگر می خواهید به نتیجه مطلوب دست پیدا کنید باید از پشم سنگ و پشم شیشه به عنوان عایق استفاده نمایید.
پانل های گچی یا کناف
کناف نیز کاربرد وسیعی در ساختمان سازی دارد و علاوه بر عایق صوتی از آن جهت ساخت سقف کاذب، ضد زلزله نمودن ساختمان، تغییر دکوراسیون و … استفاده می شود. نصب کناف از پشم سنگ و پشم شیشه سریع تر انجام می شود و مضرات کمتری هم برای سلامتی انسان دارد. علاوه بر آن وزن کمی داشته و ضخامت آن نیز پایین است. از معایب کناف می توانیم به قیمت زیاد و نیاز داشتن به نصاب حرفه ای اشاره کنیم.
فوم آکوستیک
همانطور که از نام این عایق پیداست جهت آکوستیک کردن و همچنین جلوگیری نمودن از ورود و خروج صدا می توان این عایق را مورد استفاده قرار داد. علاوه بر آن فوم وزن کمی دارد و خیلی راحت نصب می شود. فوم آکوستیک را می توان جهت بهبود کیفیت صدا داخل اتاق مورد استفاده قرار داد. به کار بردن این فوم به عنوان عایق از انتقال صدا جلوگیری به عمل می آورد. از معایب فوم آکوستیک می توان به قیمت زیاد آن و مقاوم نبودن در برابر حریق اشاره کرد.
یونولیت و عایق صوتی ساختمان
یکی از ارزان ترین و در دسترس ترین عایق های صوتی ساختمان یونولیت می باشد. یونولیت سبک بوده و خیلی راحت نصب می گردد ولی چالش اصلی در مورد یونولیت روش پوشاندن آنها بعد از نصب می باشد. به همین خاطر معمولاً پنل های یونولیت را به عنوان عایق صوتی ساختمان در زمان ساخت و ساز به شکل توکار نصب می نمایند.
فوم XPS
این فوم یک ماده چند کاره می باشد و از آن می توان به عنوان عایق رطوبتی و حرارتی استفاده نمود. فوم XPS از پلی استایرن اکسترود ساخته شده و ضخامت کمی دارد. علاوه بر آن دارای مقاومت بالایی در مقابل سر و صدا می باشد. این فوم وزن کمی داشته و دوام بالایی دارد و همچنین قابل شست و شو می باشد.
تخته چوبی فشرده
یکی دیگر از عایق های صوتی ساختمان تخته چوبی فشرده می باشد که مانند پلای وود در ساختمان سازی کاربرد زیادی دارد و از آن می توان در بتن ریزی و ساخت دکوراسیون داخلی استفاده نمود. به کار بردن این تخته ها به عنوان عایق صوتی ساختمان بسیار مقرون به صرفه می باشد و خیلی راحت نصب می گردد و چنانچه دوست داشته باشید دکوراسیون مدرن در ساختمان خود پیاده کنید می توانید آنها را نپوشانید. با این حال تخته چوبی فشرده انعطاف پذیر نیست و هنگام نصب کردن آن خاک اره و گرده زیادی تولید می شود.
سخن پایانی
امروزه بهترین عایق صوتی ساختمان را می توان با ترکیب عایق های مختلفی ساخت. در اولین لایه می توان از فوم سایلنت استفاده نمود و پس از آن پانل پشم سنگ را قرار داده و در لایه نهایی هم می توان از کناف به عنوان عایق و همچنین دکوراسیون خانه استفاده نمود. این ترکیب می تواند میزان صدا را تا حدود زیادی دفع کند و راه حلی مؤثر برای جلوگیری از ورود سر و صدا به داخل ساختمان باشد. انتخاب نمودن و نصب عایق صوتی کار تخصصی می باشد و به تجهیزات و تجربه زیادی نیاز دارد به همین خاطر قبل از آنکه هر اقدامی کنید حتماً با متخصص در این باره مشورت نمایید.
عایق صوتی ساختمان چیست؟
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
عایق صوتی ساختمان چیست؟ کاربرد عایق صوتی در ساختمان