مجله سلامت پوست

علت به وجود آمدن لک های قهوه ای رنگ بر روی پوست و راه های درمان آن

بروز لک های قهوه ای رنگ روی پوست سایر نواحی بدن یک مشکل شایع است که خطر چندانی برای بدن و پوست ندارد اما برخی اوقات می‌ تواند نشانه ای از یک بیماری داخلی جدی و خطرناک باشند. لک های قهوه ای یا همان هیپرپیگمانتاسیون به طور معمول بر روی پشت کمر، گردن، ساق پا، دست ها و صورت نمایان می گردند و رخداد آن در افراد سفید پوست و اشخاصی که در معرض نور خورشید قرار دارند بیش از سایر افراد است. لک های قهوه ای همانند خال ها برجسته نیستند بلکه کاملا مسطح می باشند و سبب ایجاد هیچ گونه دردی نمی گردند ولی به زیبایی پوست آسیب وارد می کنند. لک های قهوه ای به دلایل مختلفی بر روی پوست سایر نواحی بدن نمایان می گردند که این دلایل عبارتند از:

تولید بیش از حد ملانین:

یکی از اصلی ترین علل ایجاد لکه های قهوه ای بر روی پوست تولید بیش از حد ملانین می باشد. ملانین نوعی رنگدانه موجود در پوست است و هنگامی که این رنگدانه بیش از حد نرمال در زیر پوست تولید شود و در یک ناحیه تجمع پیدا کند پوست را تیره کرده و سبب بروز لک بر روی آن می گردد.

قرارگیری برای مدت طولانی در معرض نور خورشید:

نور خورشید دارای نوعی اشعه مضر به نام اشعه فرابنفش یا همان ماورا بنفش است که این اشعه بر روی پوست اثرات منفی بسیاری گذاشته و حتی موجب سرطان پوست می گردد. افرادی که برای مدت های طولانی در معرض نور خورشید قرار می گیرند و از کرم ضد آفتاب و کلاه جهت محافظت از پوست خود استفاده نمی کنند دچار لکه های قهوه ای رنگ بر روی پوست خود می شوند که اکثر این لک ها بر روی صورت، گردن و دست ها و برخی اوقات نیز بازوها نمایان می گردند. شایان ذکر است که لکه های ناشی از نور خورشید یک شبه بر روی پوست ظاهر نمی شوند بلکه به مرور زمان و رفته رفته شروع به پیدایش می کنند به علاوه هرچه تماس پوست با نور خورشید بیشتر باشد تعداد آنها نیز افزایش می یابد. بهتر است بدانید که ملانین نور خورشید را جذب می کند تا بتواند از پوست محافظت کند که همین فرایند سبب بروز لک های قهوه ای بر روی پوست می گردد.

لک های قهوه ای رنگ

اختلال هورمونی:

یکی دیگر از دلایل بروز لک های قهوه ای بر روی پوست تغییرات هورمونی ناگهانی است و بیماری هایی همچون تیروئید به دلیل هورمونی بودن سبب بروز این عارضه می گردند.

حساسیت:

برخی از اوقات مصرف بعضی از شوینده ها و لوازم آرایشی بی کیفیت یا سایر لوازم آرایشی ها ( به ویژه در افرادی که پوست حساس دارند ) سبب بروز حساسیت می گردد که این حساسیت منجر به لک پوستی می شود.

عوارض مصرف برخی از داروها:

برخی از داروها دارای رنگدانه هستند و مصرف آنها سبب تحریک تولید رنگدانه ملانین در پوست می شود و به دنبال تحریک رنگدانه ملانین لک های قهوه ای رنگ بر روی پوست ظاهر می گردند. شایان ذکر است که لکه های ناشی از مصرف دارو اگر در معرض نور خورشید قرار بگیرند پررنگ تر می شوند و تعداد آنها نیز تشدید می یابد. از داروهایی که در بروز لک های پوستی دخیل اند می توان به داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی، روان گردان ها، کلرپرومازین، دی پنیسیلامین، مینوسیکلین و هیدانتوئین اشاره نمود.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  روتین های پوستی شب کدامند | کرم شب
بالا رفتن سن:

افرادی که به طور مداوم در معرض نور خورشید قرار گرفته اند و همواره از روش های محافظتی برای پوست خود در برابر نور خورشید استفاده نکرده اند با بالا رفتن سنشان به لک های قهوه ای دچار می شوند که نام این نوع لک ها، لک کبدی یا پیری است. توجه داشته باشید که افزایش سن به تنهایی نمی تواند سبب بروز لک پوستی شود بلکه قرار گرفتن برای مدت های طولانی در معرض اشعه فرابنفش خورشید و بالا رفتن سن به مرور زمان سبب پیدایش این لک ها می شود.

اختلال در عملکرد کبد:

بیماری های کبدی نیز همانند سایر موارد گفته شده می توانند سبب بروز لک های کبدی یا همان لک های قهوه ای بر روی پوست صورت شوند.

کمبود ویتامین ها:

درست است که بروز لک های قهوه ای روی پوست موضعی است اما این لک ها برخی اوقات به دلیل کمبود برخی از ویتامین ها به ویژه ویتامین B12 رخ می دهند.

نیش حشرات:

حشرات به طور طبیعی در محیط زندگی تمامی افراد وجود دارند و نیش برخی از آنها سبب آسیب دیدن پوست می شود که به دنبال این آسیب دیدگی لک های قهوه ای نمایان می گردند.

عفونت قارچی:

یکی دیگر از علت های بروز لک های قهوه ای بر روی پوست سر و گردن وجود عفونت قارچی است که در بسیاری از اوقات به دلیل گرم بودن هوا این لک های قهوه ای رنگ خود را به رنگ های دیگری از جمله زرد نشان می دهند.

ابتلا به برخی از بیماری ها:

مبتلا بودن به بیماری هایی همچون واریس ( در اثر دیابت ) و بیماری آدیسون ( افزایش رنگدانه ) سبب بروز لک های قهوه ای رنگ روی پاها می شود به علاوه علت ایجاد لک های قهوه ای بر روی کمر نیز نشانه بیماری نارسایی های کلیه و سمیت کبدی است.

روش های خانگی درمان لک های قهوه ای پوست

استفاده از سیب زمینی:

سیب زمینی ماده ای با خاصیت روشن کنندگی است که استفاده از آن به طور مداوم سبب از بین رفتن لک های پوستی و روشن شدن رنگ پوست می گردد. برای مشاهده میزان اثرگذاری، باید یک عدد سیب زمینی را رنده کرده و آب آن را جدا کنید سپس آب سیب زمینی را بر روی لک های پوستی بمالید و اجازه دهید به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بر روی پوست بماند پس از گذشت این مدت زمانی پوست را به آب سرد بشویید. برای نتیجه گیری بهتر این کار را ۷ الی ۸ بار در روز انجام دهید.

استفاده از ژل آلوئه ورا:

آلوئه ورا دارای خاصیت تسکین کنندگی، ضد پیری، روشن کنندگی، ضد التهاب و تغذیه کنندگی برای پوست می باشد از این رو می تواند به رفع مشکلات پوستی نظیر لک کمک کند. برای بهره مندی از خاصیت این ماده باید ژل درون یک برگ آلوئه ورا را خارج کنید و به مدت ۲۰ دقیقه بر روی پوست بمالید سپس آن را با آب ولرم بشویید، این کار را به طور مداوم تکرار کنید تا نتیجه مطلوبی بگیرید.

مصرف ویتامین ها:

همانطور که گفته شد کمبود برخی ویتامین ها از جمله ویتامین B12 سبب بروز لک های پوستی می شود از این رو باید در صورت کمبود ویتامین بدن، مواد غذایی سرشار از این ویتامین ها و یا مکمل آنها را مصرف نمایید.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  بهترین زمان برای تزریق چربی خط لب چه زمانی است؟
استفاده از کرم ضد آفتاب:

از آنجایی که ۸۰ درصد از علت های بروز لک های قهوه ای به اشعه فرابنفش خورشید مربوط می شود پس باید برای محافظت از پوست همواره از کرم ضد آفتاب متناسب با نوع پوست آن هم با SPF 30 به بالا استفاده کنید و کرم را در صورت قرارگیری در معرض نور خورشید هر ۲ ساعت یک بار تمدید کنید علاوه بر کرم ضد آفتاب از کلاه، عینک آفتابی و دستکش استفاده کنید. بهتر است بدانید که قرارگیری در معرض نور خورشید طی ساعات ۱۰ صبح تا ۴ ظهر جدی ترین آسیب ها را به پوست می رساند از این رو‌ تا حد امکان سعی کنید طی این ساعات از منزل خارج نشوید.

قطع مصرف برخی داروها:

همان گونه که گفته شد مصرف برخی از داروها می تواند سبب بروز لک های پوستی شود از این رو اگر بروز لک های پوستی شما ناشی از مصرف داروست باید با مشورت پزشک مصرف دارو را قطع کرد توجه داشته باشید که هیچگاه سرخودانه اقدام به قطع مصرف دارو نکنید.

عدم استفاده از محصولات آرایشی بی کیفیت:

استفاده از محصولات آرایشی بی کیفیت نیز می تواند در بروز لک های پوستی موثر باشد از این رو باید لوازم آرایشی مرغوب را مورد استفاده قرار داد و در صورت حساس بودن پوست از مصرف لوازم آرایشی خودداری کرد.

روش های پزشکی درمان لک های قهوه ای پوست

لیزر درمانی:

این نوع روش درمانی از هزینه بالایی برخوردار است و لک های پوستی توسط نور لیزر مورد هدف قرار می گیرند و پس از گذشت ۳ الی ۴ جلسه درمانی به طور کامل رفع می گردند.

میکرودرم ابریژن:

در این روش با استفاده از دستگاه پوست به آرامی لایه برداری می شود و چین و چروک ها، لک ها، جای زخم و جوش های موجود بر روی آن رفع می گردند.

میکرونیدلینگ:

در این روش سوزن های باریک بسیاری به درون پوست نفوذ می کنند و سبب ایجاد حفره های بسیار ریزی بر روی پوست می گردند تا از طریق این حفره ها مواد مغذی وارد پوست شود و در آنجا به تحریک کلاژن سازی پوست، بهبود الاستین پوست، رفع جای جوش، رفع لک ها و زخم های پوستی کمک نماید.

مزوتراپی:

در این روش درمانی نیز همانند میکرونیدلینگ سوزن هایی به درون پوست نفوذ می کنند و مواد مورد نیاز پوست از طریق این سوزن ها وارد پوست می شود و به رفع مشکلات پوستی از جمله لک ها کمک می نماید.

استفاده از کرم های تجویزی:

یکی دیگر از راه های از بین بردن لک های پوستی استفاده از کرم های تجویز شده توسط پزشک است. پزشکان اغلب کرم های حاوی رتینوئیدها را برای رفع کک و مک تجویز می کنند چرا که این نوع کرم ها حاوی مقدار بالای ویتامین A هستند و به بهبود پوست کمک می نمایند.

لک های قهوه ای رنگ

سخن پایانی

به طور کلی لک های قهوه ای رنگ به دلایل مختلفی بر روی پوست سایر نواحی بدن به وجود می آیند و همواره قابل درمان اند از این ر‌و بهتر است در صورت بروز سریعا درمان گردند چرا که به مرور زمان تشدید می یابند و پررنگ می شوند.

علت به وجود آمدن لک های قهوه ای رنگ بر روی پوست

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

روش های خانگی درمان لک های قهوه ای پوست

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا