تعمیرات ساختمان

نکات ایمنی در سیم کشی ساختمان | سیم کشی اصولی ساختمان

انجام دادن اصولی و درست هر یکی از شرایط مهم فراهم نمودن نتیجه مطلوب می‌باشد. سیم کشی ساختمان از جمله کارهایی می‌باشد که باید در اولین مراحل ساخت و ساز و قبل از انجام دادن گچ‌کاری و یا نقاشی انجام شود. با توجه به اینکه این کار بسیار حساس است، قبل از آغاز به کار باید در مورد نکات ایمنی مربوط به سیم کشی ساختمان اطلاعات کافی داشته و آنها را به صورت کامل رعایت نمایید.

رعایت این موارد موجب خواهد شد که خطر برق گرفتگی کاهش پیدا کرده و در نهایت امنیت ایجاد خواهد شد. برای سیم کشی ساختمان لوله‌هایی تعبیه شده است که باید داخل دیوار قرار بگیرند. قبل از آغاز نازک کاری باید این کار انجام شود.

نکات ایمنی سیم کشی ساختمان

  1. برای انجام دادن سیم کشی ساختمان باید در ابتدا نقشه سیم کشی تعیین گردد تا با استفاده از نقشه اولیه بتوانید این کار را به صورت صحیح انجام دهید.
  2. طراحی سیم کشی ساختمان به حالت تک خطی باید انجام گردد تا تداخلی بین سیم‌ها به وجود نیاید و خطرات مربوط به اتصال کاهش پیدا کند.
  3. سیم کشی ساختمان باید در خطی مستقیم انجام گردد و روشنایی‌های اتاق‌ها و سالن در فضای وسط قرار داده شود. برای سالن‌هایی که بزرگتر هستند، ابتدا باید آن را به چند قسمت تقسیم نمود و برای هر قسمت یک حد وسط در نظر گرفته و روشنایی را در آنجا قرار داد.
  4. در سیم کشی ساختمان لوله‌هایی که برای ایمنی قرار داده می‌شوند، باید داخل دیوار گذاشته شوند که این کار حتماً باید قبل از آغاز مرحله نازک کاری انجام شود.
  5. برای کابل آنتن تلویزیون باید لوله جداگانه در نظر بگیرید. توجه داشته باشید که کابل آنتن نباید در کنار سیم برق قرار داشته باشد.
  6. کابل تلفن باید داخل لوله جدا قرار گرفته و با سیم‌های برق تداخل نداشته باشد. به این ترتیب روی خط تلفن نویز نمی‌افتد.
  7. پریز و کلیدها باید به صورت صحیح و مناسب طراحی گردند و در جایی نصب گردند که وقتی به خانه وارد می‌شوید فوری به آنها دسترسی داشته باشید.
  8. وسایل گوناگون مثل کولر آبی و گازی بار سنگین دارند. یعنی در مقایسه با لوازم دیگر مقدار مصرف برق آنها بیشتر است. بنابراین باید برای هر کدام فیوز جداگانه در نظر گرفت.
  9. در سیم کشی ساختمان به صورت ایمن باید فیوز مجزا برای روشنایی و خطی جدا برای پریزهای اتاق‌ها و سالن‌ها قرار داده شود.
  10. پریزها و کلیدها باید در ارتفاع مناسب قرار داده شوند. معمولاً برای پریزها ارتفاع ۵۰ سانت و برای کلید ارتفاع ۱۱۰ الی ۱۲۰ سانتی‌متر از کف ساختمان در نظر می‌گیرند. البته این میزان ارتفاع می‌تواند در هر کدام از ساختمان‌ها با توجه به درخواست کارفرما و ساکنین تغییر کند.
  11. پریز مربوط به ماشین لباسشویی و اجاق گاز در ارتفاع ۷۰ الی ۸۰ سانتی‌متر قرار می‌گیرد.
  12. پریز مربوط به یخچال فریزر در ارتفاع ۱۱۰ الی ۱۲۰ سانتی قرار داده می‌شود.
  13. پریزهای روی کابینت فاصله ۲۰ الی ۳۰ سانتی‌متری از روی کابینت باید داشته باشند.
  14. اتصالات و کابل‌های برق نباید در محیط مرطوب تعبیه شوند. چون رطوبت موجب می‌شود که اتصالات برقی ایجاد گردد و در این حالت جرقه تولید شده و امکان آتش‌سوزی وجود خواهد داشت.
  15. برای سیم کشی سرویس بهداشتی و حمام باید از پریزها و کلیدهای دارای روکش ضد آب استفاده گردد. لامپ این محیط‌ها نیز باید دارای محفظه عایق آب باشد.
  16. تا جایی که امکان دارد نباید شلوغ کاری کرد و سیم کشی ساختمان بهتر است که با طراحی بهینه انجام گردد.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  نحوه بازسازی کردن سقف خانه های قدیمی | مراحل بازسازی کردن سقف خانه

سیم کشی ساختمان

نوع سیم‌ها در سیم کشی ساختمان

یکی از نکات بسیار مهمی که در سیم کشی ساختمان حتماً باید به آن توجه کافی داشته باشید، نوع سیم مورد استفاده است. این سیم باید با هوشمندی و با دقت بسیار زیاد انتخاب گردد. سیم‌هایی که در سیم کشی ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرند باید پایداری مکانیکی بالا و مقاومت الکتریکی خوبی داشته باشند.

همچنین باید دارای قطر و ضخامت مناسب، قابلیت تحمل ولتاژ و جریان بالا، مقاوم در برابر تأثیرات محیطی و خوردگی و همچنین قابلیت پیشگیری از انفجار و آتش سوزی داشته باشند.

در سیم کشی ساختمان سیم‌های آلومینیومی و مسی مورد استفاده قرار می‌گیرند. سیم‌های مسی به علت مقاومت حرارتی و الکتریکی زیاد می‌توانند جریان بالا را تحمل کنند و دارای عمر زیادی هستند. به همین علت برای سیم کشی ساختمان از جمله انتخاب‌های اولیه می‌باشند.

همچنین سیم‌های مسی راندمان بالای انتقال برق دارند و با توجه به اینکه ولتاژ بالا را تحمل می‌کنند، برای انتقال دادن برق از محلی تولید به محل مصرف استفاده می‌شوند.

با توجه به اینکه سیم‌های آلومینیومی دارای وزن سبکی هستند و مقاومت بالایی در برابر جریان الکتریکی داشته و هزینه پایین‌تری برای آنها صرف می‌شود، در برخی مواقع از آنها نیز استفاده می‌کنند.

برای مسافت‌های طولانی‌تر همچنین از سیم‌های آلومینیومی استفاده می‌شود. چون وزن آنها کمتر است و در برابر جریان الکتریکی مقاومت بالایی دارند و انرژی الکتریکی به مصرف کننده با کمترین افت ولتاژ منتقل می‌گردد.

برای انتخاب نوع سیم در سیم کشی ساختمان باید به نوع کاربری، مشخصات فنی سیم‌ها، نیازهای برقی ساختمان و بودجه توجه گردد. همچنین باید به استانداردهای مربوط به سیم‌ها و استانداردهای بهداشتی و ایمنی نیز توجه گردد، تا از خطرات احتمالی مانند آتش‌سوزی، حرارت و شوک الکتریکی و… پیشگیری گردد.

قطر سیم‌ها در سیم کشی ساختمان

یکی از مهمترین عوامل در انتخاب سیم برای سیم کشی ساختمان و انتقال جریان الکتریکی، قطر سیم‌ها می‌باشد که دارای اهمیت زیادی است. قطر سیم باید طوری انتخاب شود که بتواند جریان بالا را تحمل نموده و در طول مسیر موجب افت ولتاژ کمتری گردد.

با توجه به نیاز برقی ساختمان و همچنین جریان مصرفی قطر سیم محاسبه می‌گردد. در صورتی که از سیم‌هایی با قطر کمتر استفاده شود، جریان بالایی از سیم عبور کرده و موجب کاهش ولتاژ در طول مسیر می‌گردد و موجب می‌شود که سیستم برقکاری کارایی کمتری داشته باشد.

همچنین استفاده از سیم‌هایی که دارای قطر بیشتری هستند موجب می‌شود که هزینه‌ها افزایش پیدا کنند و میزان جاذبه مغناطیسی و حجم سیم کشی افزایش یابد.

قطر مناسب سیم برای سیم کشی ساختمان با توجه به استانداردهای مربوطه و نیازهای برقی ساختمان و همچنین محاسبات فنی انجام خواهد شد. همچنین باید توجه نمایید که در برخی مواقع شرایط محیطی و پیچیدگی سیم کشی امکان دارد که نیاز به استفاده از سیم‌های با قطر بزرگتر ایجاد کند تا افت ولتاژ کمتری وجود داشته باشد. به همین علت در سیم کشی ساختمان و انتخاب سیم باید به نوع کاربری محیط کاری، فاصله بین منبع و مصرف کننده و میزان بودجه توجه شود.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  استفاده از پنجره‌های دوجداره در تعمیرات و بهسازی ساختمان‌ها

مسافت سیم کشی ساختمان

یکی دیگر از عواملی که در انتخاب سیم مناسب برای سیم کشی ساختمان تأثیرگذار است، مسافت سیم کشی می‌باشد. در حقیقت وقتی مسافت سیم کشی افزایش پیدا می‌کند، در طول مسیر افت ولتاژ نیز افزایش پیدا خواهد کرد که می‌تواند موجب شود سیستم برقکاری ساختمان کاهش کارایی پیدا کند. در سیم کشی ساختمان مسافت سیم کشی با توجه به جریان‌های مصرفی و نیازهای برقی ساختمان محاسبه می‌گردد. همچنین به فاصله میان مصرف کننده و منبع برق، استفاده‌های محیطی، نوع کاربری ساختمان و استانداردهای مربوطه باید توجه نمود.

چنانچه مسافت سیم کشی زیادتر است، از سیم‌هایی که دارای قطر بیشتری هستند، استفاده می‌کنند تا افت ولتاژ کمتر اتفاق بیفتد. همچنین در محیط‌های کاری که دارای گرد و غبار رطوبت و شرایط آب و هوایی نامساعد است باید از سیم‌هایی استفاده شود که نسبت به خوردگی مقاومت بالایی داشته باشند. به این ترتیب از خطرات و مشکلات احتمالی پیشگیری خواهد شد. در استانداردهای مربوط به سیم کشی ساختمان حداکثر مسافت سیم کشی برای هر کدام از سیم‌ها و جریان‌ها مشخص گردیده است.

محل نصب سیم‌ها در سیم کشی ساختمان

در ساخت و ساز ساختمان‌ها یکی از مهمترین مراحل سیم‌کشی ساختمان‌ها می‌باشد که باید با شیوه صحیح و با دقت زیاد انجام شود. در این مرحله توجه به محل مناسب نصب سیم‌ها اهمیت بسیاری دارد. در سیم کشی ساختمان سیم‌ها برای انتقال انرژی الکتریکی به تجهیزات مختلف و دستگاه‌های مختلف نصب می‌گردند.

برای نصب سیم‌ها باید در ابتدا مسیر مناسبی تعیین گردد. معمولاً سیم‌ها در سقف‌ها، دیوارها و زیر کف تعبیه می‌شوند و باید به گونه‌ای نصب گردند که سالم و ایمن بمانند و همچنین از خطرات برق گرفتگی جلوگیری شود.

در سیم کشی ساختمان با توجه به نوع و اندازه سیم‌ها، نوع کاربری ساختمان و همچنین مقررات و قوانین مربوط به سیم کشی، محل نصب سیم‌ها تعیین گردد. برای نمونه در ملک‌های مسکونی سیم‌ها از زمین باید ارتفاع مناسبی داشته باشند تا برای ساکنین خطرات برقی به وجود نیاید.

همچنین در ساختمان‌های صنعتی و تجاری امکان دارد که در محیط‌های خاصی نیاز به سیم کشی وجود داشته باشد. در این حالت نیاز به تجهیزات خاصی وجود خواهد داشت. بنابراین باید سیم‌ها با استفاده از محافظ‌ها و تجهیزات لازم نصب شده و از خطرات برق گرفتگی محافظت گردد.

سیم کشی ساختمان

سخن تکمیلی

در سیم کشی ساختمان حتماً باید به نکات ایمنی توجه کافی داشته باشید تا از خطرات احتمالی پیشگیری نمایید. در هنگام سیم کشی ساختمان حتماً باید به قوانین و مقررات مربوط به سیم کشی، نوع و اندازه سیم‌ها و همچنین کاربری ساختمان توجه گردد و همچنین باید از محافظ‌ها و تجهیزات مناسب استفاده گردد. در این حالت سیم کشی ساختمان به صورت بهینه انجام می‌شود. در هنگام نصب سیم‌ها باید دقت شود که در نهایت از خطرات جلوگیری گردد.

نکات ایمنی سیم کشی ساختمان | سیم کشی اصولی ساختمان

امتیاز سردبیر

مجموع امتیازات

بررسی نکات ایمنی مربوط به سیم کشی ساختمان

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا