خانواده

برای نگهداری کاکتوس به چه نکاتی باید توجه داشته باشیم؟

انواع کاکتوس در دو گروه کاکتوس‌های جنگلی و بیابانی دسته‌بندی می‌شوند. کاکتوس جنگلی معمولاً در مناطق گرمسیری یا نیمه گرمسیری رشد می‌کند. یکی از انواع کاکتوس‌های جنگلی که شناخته شده است، کاکتوس کریسمس بومی برزیل می‌باشد که گل‌هایی به رنگ صورتی، قرمز، زرد و بنفش دارد. کاکتوس بیابانی شکوفه‌های زیبایی نیز دارد، اما برای گل دادن دارای عادات متفاوتی هستند.

فواید نگهداری کاکتوس در خانه

  • کاکتوس موجب تازه نگه داشتن هوای محیط خواهد شد و به تنفس بهتر افراد کمک می‌کند. این گیاه هوای آلوده را به کربوهیدرات گیاهی تبدیل نموده و برای خود استفاده می‌کند و در مقابل اکسیژن پاک و خالص را تحویل می‌دهد.
  • بافت و رنگ گیاه کاکتوس موجب شده است که از جمله گیاهان تزیینی که برای طراحی دکوراسیون مناسب باشد، تبدیل شود.
  • در صورتی که به سبک‌هایی که از طبیعت الهام می‌گیرند، علاقمند هستید، گیاه کاکتوس می‌تواند روح محیط و خانه شما را با صلح پیوند بزند.
  • بعضی از گیاهان کاکتوس خواص درمانی دارند که از جمله می‌توان به آلوئه ورا و آگاو اشاره کرد. ژل و گیاه آلوئه ورا  به عنوان مرطوب کننده طبیعی مورد استفاده قرار می‌گیرد و برای کاهش جای کبودی بدن و درمان آفتاب سوختگی موثر می‌باشد. از آگاو به عنوان ضدعفونی کننده طبیعی در درمان سوختگی‌ها و زخم‌ها استفاده می‌کنند.
  • گیاه کاکتوس از جمله گیاهانی می‌باشند که نیاز به مراقبت خاصی ندارند و فقط باید در مورد رشد و پرورش آنها چند نکته ساده را دانسته و هنگام نگهداری کاکتوس آنها را رعایت نمایید.

راهنمای نگهداری کاکتوس جنگلی و بیابانی

حتی در صورتی که باغبان ناوارد باشید، کاکتوس بیابانی در آپارتمان یا محیط خانه شما دوام می‌آورد. چون بسیار جان سخت است. اما نحوه دوام آوردن آن مهم می‌باشد. شاید کاکتوس‌هایی را مشاهده نمودید که شرایط رشد یکسانی دارند، اما باید بدانید که در صورتی که نحوه نگهداری کاکتوس در منزل به صورت صحیح انجام نشود، نمی‌توانید شاهد گل دادن کاکتوس باشید. برای اینکه از کاکتوس به صورت درست نگهداری نمایید، قواعد ساده‌ای را باید دنبال کنید:

نور مورد نیاز

  • کاکتوس بیابانی: برای سلامت کاکتوس نور زیاد ضروری خواهد بود. به ویژه در صورتی که می‌خواهید در زمستان نگهداری کاکتوس را انجام دهید، در این صورت حتماً باید گلدان خود را در جایی قرار دهید که نور کافی به آن برسد. البته در صورتی که گیاه ضعیف است، در فصل گرم سال مانند تابستان، نور خورشید ممکن است که کاکتوس را با مشکل سوختگی سطحی مواجه کند.
  • کاکتوس جنگلی: کاکتوس جنگلی به نور نیاز دارد، اما نه به نور مستقیم خورشید. بهتر است که آن را در فصل تابستان درون خانه نگهداری نمایید.

درجه حرارت مورد نیاز برای نگهداری کاکتوس

  • کاکتوس بیابانی: کاکتوس‌ها معمولاً محیط خشک و گرم با درجه حرارت ۲۱ الی ۲۶ درجه سانتیگراد را دوست دارند. برای نگهداری کاکتوس در فصل زمستان درجه حرارت مناسب ۱۲ درجه خواهد بود. به طور طبیعی گیاه کاکتوس بیابانی به شب‌های خنک بیابانی عادت دارند. بنابراین فقط نیاز است که در سرمای فصل زمستان کمی از آنها محافظت شود.
  • کاکتوس جنگلی: برای کاکتوس جنگلی در فصل رشد دمای ۱۲ الی ۲۱ درجه مناسب خواهد بود، اما در فصل زمستان به دمای کمتر از ۱۰ درجه نیاز دارند.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  اسم های پسرانه و شیک 1402/ 2000 اسم پسر

نگهداری کاکتوس

آبیاری گیاه کاکتوس

  • کاکتوس بیابانی: در فصل‌های تابستان و بهار که زمان رشد گیاه است، هر وقت که خاکش خشک شد، باید آن را آبیاری کنید. در این موقع گیاه را سیراب نمایید. اما در فصل زمستان که کاکتوس در استراحت است، آبیاری آن را انجام ندهید و تنها در مواقعی که کاکتوس چروک می‌شود به آن آب دهید.
  • کاکتوس جنگلی: به صورت کلی در زمان گل دادن و در فصل تابستان مانند گیاه گلدانی معمولی باید آن را آبیاری کنید، اما در فصل زمستان فقط در مواقعی که خاک خشک شده است به آب نیاز دارد. برای نگهداری کاکتوس به این نکته توجه نمایید که آبیاری بیش از اندازه موجب پوسیدگی ریشه خواهد شد.

خاک کاکتوس

  • کاکتوس بیابانی: از گلخانه‌ها بسته‌های خاک مخصوص را خریداری نمایید. این خاک ترکیب شده با ماسه می‌باشد. برای کوددهی گیاه کاکتوس در فصل رشد آن یعنی تابستان و بهار برای تقویت گیاه از کودهای مخصوص کاکتوس استفاده نمایید.
  • کاکتوس جنگلی: برای نگهداری کاکتوس خاک‌های مخلوطی بسیار مناسب‌تر هستند. برای کوددهی از کودهای استاندارد باید استفاده نمایید. همچنین در زمان فصل رشد کوددهی گیاه را کمتر نمایید.

مقابله با آفت‌ها و حشرات کاکتوس

در هنگام نگهداری گیاه کاکتوس باید بدانید این گیاه نیز مانند گیاهان دیگر ممکن است که دچار آفت شود. متداول‌ترین آنها شپشک آردی و پشه ریزه هستند. دلیل ایجاد پشه ریزه در گیاه کاکتوس این است که بیش از اندازه آبیاری انجام شده است. برای نابود کردن آنها باید کاکتوس را مجدداً در گلدان جدید بکارید و خاک آن را بتکانید. اینکه بتوانید شپشک آردی را از بین ببرید باید الکل طبی اسپری کنید.

شاید فکر کنید که این کار دشوار و سخت است اما این گونه نیست تمام چیزهایی که نیاز دارید کاشتن اولیه گیاه کاکتوس بوده و عوض کردن گلدان را هر سال انجام دهید. در طول سال می‌توانید از تماشا کردن کاکتوس‌های زیبا لذت ببرید در صورتی که قصد سفر دارید برای کاکتوس‌های شما مشکلی پیش نخواهد آمد.

نجات کاکتوس پوسیده

در مواقعی که گیاه کاکتوس پوسیده می‌شود، باید همه بخش‌های آلوده را در کمترین زمان ممکن از آن جدا نمایید تا کاکتوس را بتوانید حفظ کنید. در صورتی که هنگام نگهداری کاکتوس به این موضوع توجه نداشته باشید و این بخش‌ها را از گیاه خود به صورت کامل حذف نکنید، در گیاه پخش می‌شود و کاکتوس از بین می‌رود.

باید بدانید که فاسد شدن و پوسیدگی در گیاه کاکتوس به سرعت تکثیر می‌شود بنابراین اگر نمی‌خواهید که گیاه شما از دست برود باید فوری وارد عمل شوید.

در ابتدا ابزاری که نیاز دارید را فراهم نمایید. با استفاده از چاقوی تیز یا قیچی باغبانی می‌توانید برش گیاه را انجام دهید. اما قبل از استفاده حتماً آنها را ضدعفونی و تمیز نمایید. می‌توانید با استفاده از صابون و آب آنها را شسته و به این ترتیب از انتقال عفونت به بخش‌های کاکتوس جلوگیری نمایید. توصیه می‌شود پس از هر برش چاقوی خود را مجدداً شسته و خشک نمایید. برای اینکه ضدعفونی را در زمان کمتری انجام دهید، می‌توانید از الکل برای ضدعفونی کردن استفاده نمایید.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  راهکار صرفه جویی مصرف آب در خانه | صرفه جویی آب

مراحل نجات گیاه کاکتوس بستگی به محل پوسیدگی آن خواهد داشت. صورتی که پوسیدگی از قسمت بالای گیاه شروع شده است، کار راحت‌تر خواهد بود. به صورت لایه‌ای قسمتی که دچار پوسیدگی شده است را از گیاه جدا کنید و برش بزنید. وقتی که در لایه‌های مختلف برش‌ها را تکرار می‌کنید، به از بین بردن پوسیدگی کمک خواهید کرد. این کار را تا وقتی که نشانه‌های پوسیدگی به طور کامل حذف شود، ادامه دهید.

در صورتی که نگهداری کاکتوس را در خارج از خانه انجام می‌دهید، برش آخر را بهتر است که به صورت زاویه‌دار بزنید تا آب در سطح آن جمع نشود و دوباره موجب پوسیدگی آن نگردد. در صورتی که پوسیدگی گیاه شما از قسمت پایین شروع شده باشد، کار کمی دشوارتر خواهد بود. در حقیقت احتمال اینکه بتوانید با برش زدن قسمت‌های درگیر گیاه خود را حفظ نمایید، خیلی کم خواهد بود.

به همین علت توصیه می‌شود که از کاکتوس، ساقه‌های سالم را جدا نمایید و دوباره آنها را در خاک تازه بکارید. اگر ساقه‌ها نیز پوسیده شده بودند، قبل از اینکه آنها را دوباره بکارید، مانند شیوه قبل به حالت لایه‌ای برش آنها را انجام دهید. پس از آن تا ترمیم بخش بریده شده صبر کنید. حالا می‌توانید آن را بکارید.

نگهداری کاکتوس

تکثیر کاکتوس

برای تکثیر کاکتوس قلمه زدن راحت‌ترین شیوه خواهد بود برای این کار باید کاکتوس سالم، گلدان، دستکش، چاقوی تیز و تمیز داشته باشید.

از بخش بالایی کاکتوس قلمه را جدا نمایید. در صورتی که گیاه شما برگچه دارد، باید بالاترین آن را انتخاب نمایید. حتی در صورتی که برگچه‌های جوان‌تر در بخش بالاتر کاکتوس در حال رشد باشند.

در کاکتوس میله‌ای باید از ساقه‌های نازک‌تر استفاده کنید. چون آنها نسبت به ساقه ضخیم زودتر ریشه می‌دهند. تا جایی که امکان دارد بخش نهایی را دقیق و صاف از گیاه خود جدا نمایید. سپس قسمت بریده شده را برای چند روز دور از خاک و نور قرار دهید تا خشک شود و بتواند بخش بریده شده خود را پوشش دهد.

پس از خشک شدن و ترمیم زخم گلدان جدید را با استفاده از خاک مناسب پر نمایید. بخش بریده شده را در خاک به حالت عمود بکارید. برای قائم ماندن از خاک استفاده کنید و تکیه‌گاهی برای آن درست نمایید. بهتر است که برای نگهداری کاکتوس به صورت صحیح، خاک آن را به صورت مرتب مرطوب نگه دارید تا ریشه‌های عمیق‌تری ایجاد شود.

سخن تکمیلی

امروزه تنوع کاکتوس‌هایی که در طراحی و اجرای فضای سبز به کار می‌روند در مقایسه با زمان گذشته بسیار بیشتر است. در مناطقی که آب و هوا مطلوب باشد، کاکتوس از جمله گیاهانی خواهد بود که مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای اینکه بتوانید پرورش کاکتوس را به خوبی انجام دهید، باید با نحوه نگهداری کاکتوس آشنایی کافی داشته باشید.

اگر ملاحظات لازم را انجام دهید، می‌توانید در خانه پرورش کاکتوس را به صورت ایده‌آل انجام دهید. در هنگام انتخاب نوع کاکتوس پیشنهاد می‌شود انتخاب خود را از بین گیاهانی انجام دهید که به نور کامل نیاز ندارند. در این صورت محیط خانه برای آنها مناسب‌تر خواهد بود.

برای نگهداری کاکتوس به چه نکاتی باید توجه کرد؟

امتیاز سردبیر

مجموع امتیازات

آموزش شیوه نگهداری کاکتوس

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا