خدمات پرستاری و مراقبتی

عوامل ایجاد کننده افسردگی در نوجوانان | بهترین روش های درمان افسردگی

افسردگی یک مشکل جدی روانی می باشد که باعث می شود غم و اندوه مداوم بوده و فرد علاقه‌ای به انجام فعالیت ها نداشته باشد. افسردگی در رفتار نوجوانان تأثیر زیادی گذاشته و باعث مشکلات عاطفی و جسمی می شود. در این مقاله از مجله ایبک عوامل ایجاد کننده افسردگی در نوجوانان و بهترین روش های درمان افسردگی را برایتان بیان خواهیم کرد.

افسردگی در نوجوانان

برای همه انسان ها پیش می آید که گاهی حال و حس خوبی ندارند و احساس ناراحتی و خستگی می کنند و نمی توانیم بگوییم که به افسردگی مبتلا شده اند ولی اگر این علائم ادامه دار باشد و بتواند در زندگی روزمره آنها تأثیر بدی بگذارد، نشان دهنده علائم افسردگی است. افسردگی در نوجوانان اگر درمان نشود، ممکن است برای آینده آنان ایجاد مشکلات جدی کند. طبق مطالعات، افرادی که به افسردگی دچار می‌شوند معمولاً در رده‌های سنی ۶ تا ۲۵ سال می باشند. افسردگی در نوجوانان یک بیماری روانی جدی بوده و به طور کامل می تواند تمام جنبه های زندگی فرد را تحت تأثیر قرار بدهد. ولی خوشبختانه باید به این موضوع اشاره کنیم که بیماری افسردگی به راحتی قابل درمان بوده و مهمترین نقش درمان آن هم بر عهده خانواده است. علاقه و عشق خانواده و همچنین راهنمایی‌های به جای آنها، می‌تواند به نوجوان کمک کند تا بر بیماری افسردگی غلبه کند.

دلایل افسردگی در نوجوانان چیست؟

با توجه به مطالعات انجام شده، افسردگی در نوجوانان دلیل خاصی نداشته و معمولاً در سنین نوجوانی دیده می شود. عوامل زیست محیطی، بیولوژیکی، استعدادها ژنتیکی و همچنین روانی می تواند مهمترین عوامل بروز این بیماری در نوجوان باشد. علاوه بر آن، عوامل محیطی مثل: دعواهای خانوادگی، از دست دادن والدین، طلاق و همچنین عدم حمایت عاطفی از جانب والدین، باعث بروز افسردگی در نوجوانان می شود.

  1. ژنتیک
  2. بی توجهی
  3. آسیب های دوران کودکی
  4. هورمون ها

افسردگی در نوجوانان

۱- ژنتیک

یکی از عوامل مهمی که می تواند باعث ایجاد افسردگی شود بیماری های ژنتیکی هستند. سابقه خانوادگی، در بروز این بیماری در نوجوان بسیار اهمیت دارد‌.

۲- بی توجهی

همانطور که می دانید نوجوانان در سن نوجوانی، نیاز به توجه و محبت اطرافیان دارند و اگر نوجوان به دلایل مختلف از اطرافیان و والدین خود بی توجهی ببیند، باعث ابتلاء آنها به بیماری روانی و افسردگی خواهد شد.

۳- آسیب های کودکی

احتمال دارد نوجوان شما در دوران کودکی واقعه‌ ناگواری مانند: از دست دادن عزیزان، سوء استفاده دوستان، سوء استفاده های جنسی و…. را تجربه کرده باشد. این موارد می‌تواند باعث بروز افسردگی در دوران نوجوانی بشود.

۴- هورمون ها

بعضی از مشکلات هورمونی مثل کم کاری غده تیروئید هم در روی عملکرد هورمون ها اثر می گذارد و می تواند باعث افسردگی در نوجوانان شود. البته باید این مشکل حتماً به وسیله پزشک تشخیص داده شده و پیگیری شود.

یکی از مواردی که می تواند روی هورمون ها تأثیرگذار باشد، استفاده از مواد مخدر است. گاهی کنجکاوی باعث می شود نوجوان به طرف مواد مخدر گرایش پیدا کند. مصرف مواد مخدر روی هورمون ها اثر گذاشته و باعث افسردگی می شود.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  آشنایی با اضطراب جدایی کودک | نحوه درمان اضطراب جدایی کودک

نشانه ها و علائم افسردگی در نوجوانان چیست؟

افسردگی در نوجوانان به این صورت نیست که نوجوان همیشه غمگین باشد. کلافگی، عصبانیت و پریشانی هم می تواند جزو نشانه ها و علائم افسردگی به حساب بیاید. نشانه ها و علائم افسردگی در نوجوانان شامل موارد زیر است:

  • ناراحتی
  • عصبانیت
  • دوری از آشنایان و دوستان
  • نداشتن انگیزه در انجام دادن کارها
  • بی قراری و بی حوصلگی
  • عدم عملکرد درست در مدرسه
  • نداشتن تمرکز
  • خستگی و کمبود انرژی افکاری جهت خودکشی و مرگ
  • اقدام به خودکشی
  • دردهای بدون دلیل مانند سردرد و دل درد
  • تغییر در عادت های خوردن و خوابیدن

افسردگی علائم دیگری هم در نوجوانان دارد که می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • مشکلات در مدرسه: افسردگی در نوجوانان باعث می شود که آنها تمرکز و انرژی کافی را نداشته باشند و همین موضوع باعث غیبت های بی دلیل، نمره های پایین، کلافگی نسبت به مدرسه، در نوجوان می شود. البته در صورتی این مشکلات نشانه افسردگی در نوجوانان است که در گذشته نوجوان دارای عملکرد تحصیلی خوبی بوده باشد.
  • کمبود اعتماد به نفس در نوجوانان: بیماری افسردگی باعث خواهد شد که نوجوان تصور کند زشت بوده و یا دچار شکست شده است و از دیگران خجالت می کشد و احساس بی ارزشی می کند و تمام این موارد باعث می شود که اعتماد به نفس نوجوان پایین بیاید.
  • اعتیاد به تلفن همراه: گاهی دیده می‌شود نوجوان برای فرار از مشکلات به دنبال راه فرار است و به همین دلیل به تلفن همراه پناه برده و بیش از اندازه از تلفن هوشمند و اینترنت استفاده می کند و تنهایی خود را با تلفن همراه پر می کند. این موضوع باعث می شود که افسردگی نوجوان بیشتر شود.
  • فرار کردن از خانه: بعضی از نوجوانان که دچار افسردگی می‌شوند تمایل دارند از خانه خود فرار کنند و یا حتی گاهی این کار را هم انجام می دهند و با این کار می خواهند توجه دیگران را به خود جلب کنند.
  • جدا شدن از اطرافیان و خانواده: نوجوانی که دچار افسردگی شده است دوست ندارد که با افراد خانواده خود ارتباط برقرار کند و حتی با فامیل هم ارتباط ندارد. ممکن است فقط با چند تن از دوستان خود رابطه داشته باشد.
  • بی توجهی به خود: در صورتی که نوجوان به افسردگی مبتلا شده باشد احتمال دارد کارهای خطرناکی انجام بدهد، مثل رانندگی کردن بدون احتیاط  و اهمیت ندادن به سلامت جسمی خود و دیگران.
  • مقابله با انتقاد کردن: نوجوانی که دچار افسردگی شده است احساس بی ارزشی کرده و این باعث می شود که شنیدن انتقاد برای آنها بسیار سخت باشد زیرا احساس شکست و طرد شدن می کنند.

چگونه می توان افسردگی را در نوجوانان تشخیص داد؟

یکی از دوران سخت و حساس زندگی، دوره نوجوانی است بیشتر از آنچه شما تصور می کنید ممکن است افسردگی به نوجوان لطمه بزند. آمار نشان می‌دهد که حدوداً یک پنجم نوجوانان به افسردگی مبتلا شده اند. در صورتی که علائم افسردگی را در نوجوان خود مشاهده کردید باید سریعاً جهت درمان او اقدام کنید تا علائم بیماری بیشتر نشود و زندگی نوجوان را مختل نکند.

البته همانطور که گفتیم گاهی ممکن است نوجوان دچار بدخلقی و عصبانیت بشود و این کاملاً طبیعی است زیرا ممکن است برای ما هم این مورد پیش بیاید، ولی افسردگی چیز دیگری است. تأثیرات منفی این دوران می تواند از ناراحتی و غم بسیار فراتر باشد. اختلال روانی افسردگی، باعث نابود کردن شخصیت نوجوان خواهد شد و این باعث می‌شود که نوجوان حس عصبانیت و ناامیدی کرده و گاهی از زندگی سیر شود.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  راه های کاهش وزن در کودکان چیست | اضافه وزن در کودکان

گاهی رفتارهای خروشان و نادرست نوجوان نشان دهنده افسردگی در او می باشد. پرستار و یا والدین نوجوان باید دلایل درد و ناراحتی او را تشخیص داده و به نوجوان در رفع مشکل کمک کنند. البته دقت داشته باشید نوجوانی که دچار افسردگی شده است، همیشه هم ناراحت و غمگین نیست. مهمترین علائم افسردگی در نوجوان می تواند کلافگی، عصبانیت و پریشانی باشد.

والدین چه کمکی می توانند به نوجوان افسرده بکنند؟

همانطور که در ابتدا هم گفتیم افسردگی یک اختلال روانی در نوجوانان است که کاملاً قابل درمان است. اولین اقدامی هم که برای درمان آن باید انجام بدهید این است که متوجه وجود مشکل افسردگی در نوجوان خود بشوید. اگر علائم افسردگی را در نوجوان مشاهده کردید، بدون اینکه او را قضاوت کنید باید با او ارتباط برقرار کنید. بعضی از نوجوانان مخصوصاً اگر به افسردگی دچار باشند، تمایلی به صحبت با والدین ندارد. در این صورت باید حتماً مشکل نوجوان را پیدا کرده و سعی کنید آن را برطرف کنید.

شناسایی دلایل اختلال روانی در نوجوانان، می تواند به روانشناس کمک کند تا وضعیت نوجوان را بررسی کرده و درمان مناسب را برای او در نظر بگیرد. در هنگام مشاهده اولین علائم افسردگی در نوجوان خود، توصیه می کنیم حتماً به روانشناس مراجعه کنید.

راه های درمان افسردگی در نوجوانان چیست؟

افسردگی یک بیماری روانی بوده که امروزه بسیاری از افراد را درگیر خود کرده است. فرقی نمی کند که شخص در چه سنی باشد، مهم درگیر شدن افراد با افسردگی است. افسردگی در کودکان و نوجوانان بسیار شایع شده و باید به این نکته توجه کنید که والدین می توانند به راحتی مشکل افسردگی کودک خود را برطرف کنند و برای رفع این بیماری حتماً باید به مشاور و یا پزشک مراجعه کنند.

برای رفع افسردگی نوجوان و یا کودک، موضوعی که اهمیت زیادی دارد فعال‌سازی رفتاری است، به صورتی که برای کودک و نوجوان خود برنامه هایی در نظر بگیرید و نوجوان را وادار به انجام آنها کنید. البته باید این برنامه ها انرژی زیادی از نوجوان نگیرد. هنگامی که کودک خود را به انجام این کارها تشویق می کنید باید حتماً خودتان هم با او همراهی کنید تا احساس خمودگی و تنهایی نداشته باشد.

درمان افسردگی در نوجوانان با بالا بردن مهارت های ارتباطی

نوجوانان نسبت به قضاوت های خانواده و اطرافیان و حتی پرستار، کمی حساس هستند و مدام از دید دیگران خود را قضاوت می کنند. اگر آنها بتوانند با دیگران ارتباط خوبی داشته باشند آنگاه احساس بهتری دارند. نوجوان به دلیل اینکه از قضاوت دیگران می ترسد ممکن است از تجمعات اجتماعی دوری کند و این باعث افسردگی بیشتر او خواهد شد.

افسردگی در نوجوانان

کلام پایانی

یکی از عوامل مهم آشفتگی نوجوانان، عدم تعادل هورمون های بدن نوجوان است، ولی این آشفتگی نباید منجر به بدبختی، زودرنجی و بی حوصلگی او شود. افسردگی ممکن است مشکلات زیادی را از جهت روحی و جسمی برای آنها ایجاد کند، مشکلاتی مانند اختلال در غذا خوردن، خوابیدن و همچنین خود آزاری.

دقت داشته باشید که جهت درمان افسردگی نوجوان، حتماً باید به پزشک مراجعه کنید و روش هایی را که پزشک روانشناس به شما توصیه می کند، جهت درمان بیماری شروع کنید. دانستن دلایل ایجاد افسردگی می‌تواند در درمان آن، نقش زیادی داشته باشد. امیدواریم که این مطالب برای کاربران مفید بوده باشد.

عوامل ایجاد کننده افسردگی در نوجوانان

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

نشانه ها و علائم افسردگی در نوجوانان چیست؟

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا