راهنمای کامل نگهداری و مراقبت فرش از رطوبت | شست و شوی فرش دستباف
رطوبت و نم گرفتگی می تواند یکی از عوامل بسیار مضر در سلامت فرش باشد. همچنین می تواند به مرور باعث پوسیدگی در آن شود و ایجاد بوی نامطبوعی در فضای زندگی شما کند. فرش یکی از عناصر مهم در دکوراسیون خانه های ایرانی بوده و سهم زیادی نیز در زیبایی آن دارد. از آنجایی که خرید فرش هر چند سال یک بار اتفاق میفتد بنابراین نگهداری و مراقبت فرش از اهمیت بسیار زیادی برخوردار خواهد بود و باید توجه ویژه ای به آن شود.
نگهداری و مراقبت فرش
نگهداری و مراقبت فرش چنانچه به صورت درست و اصولی انجام شود نه تنها زیبایی و ظاهر آن حفظ می شود بلکه طول عمر فرش شما هم افزایش پیدا خواهد کرد. گاهی برخی از افراد ترجیح می دهند که همزمان با تعویض دکوراسیون منزل خود فرش ها را نیز عوض کنند. با این وجود می توان گفت که محافظت و نگهداری از فرش ضرورتی ندارد. بنابراین باید به صورت صحیح از فرش مراقبت شود تا بتواند همیشه در بهترین حالت خودش قرار داشته باشد.
توجه به سطح زیرین فرش
یکی از موارد مهم در نگهداری از فرش این است که روی چه سطحی قرار است پهن شود. سطح زیرین فرش باید از هر گونه گرد و خاک و آلودگی عاری باشد و همچنین باید مسطح باشد و مهم تر از همه اینکه رطوبت نداشته باشد. دقت کنید فرش و یا موکت را روی سطوح پلاستیکی پهن نکنید. همچنین توجه کنید چیزی نباید زیر فرش قرار داده شود. به عنوان مثال از عبور دادن سیم و یا دیگر موارد که باعث بلند شدن بخشی از سطح فرش خواهد شد خودداری کنید زیرا با گذشت زمان باعث تغییر شکل آن شده و از زیبایی آن کم می شود.
فرش نباید در معرض رطوبت باشد
یکی از مواردی که ممکن است برای همه پیش آمده باشد این است که به صورت اتفاقی آب روی فرش بریزد مخصوصاً برای فرش آشپزخانه این اتفاق بیشتر افتاده است. به علت آنکه سینک ظرفشویی در آشپزخانه قرار دارد و شست و شو در آن انجام می شود، احتمال ریختن آب روی فرش آشپزخانه را خیلی بیشتر می کند. یکی از بزرگترین اشتباهات در مورد ریختن آب روی فرش این است که افراد آن را به حال خود رها کرده و صبر می کنند تا خودش خشک شود و در بهترین حالت شاید آبی که روی فرش ریخته را با دستمال بگیرند و منتظر بمانند تا با گذر زمان رطوبت فرش از بین رفته و خشک شود. یکی از عواملی که به فرش آسیب می زند رطوبت می باشد و محلی جهت رشد باکتری و کپک خواهد بود. برای اینکه این اتفاق برای فرش شما نیفتد بهتر است در صورت امکان سریعاً آن را در معرض نور خورشید بگذارید تا خشک شود. از خشک کردن فرش با حرارت سشوار نیز خودداری کنید زیرا ممکن است الیاف فرش آسیب ببیند. برخی از فرش ها هستند که از جنس پلی استر می باشند و به علت آنکه منافذ سطح آنها بسته است در برابر رطوبت مقاوم می باشد و خیلی راحت خشک می شود.
جارو زدن اصولی فرش
ممکن است هنگامی که اقدام به جارو زدن فرش کنید هیچ توجهی به خواب آن نداشته باشید. خواب فرش در بخش های مختلف دارای جهات خاصی می باشد و جارو کشیدن فرش هم باید بر اساس همان انجام شود. حرکت رفت و برگشت جاروبرقی روی فرش در مسیری یکسان کاملاً اشتباه است. روش درست جارو زدن به این گونه است که وقتی جهت خواب را پیدا کرده و جارو را روی فرش می کشید برای برگشت آن باید جارو را بلند کرده و سپس دوباره به سمت جلو حرکت دهید و اگر نیاز بود این کار را چند بار انجام دهید تا آن بخش از فرش کاملاً تمیز شود. یکی دیگر از موارد بسیار مهم این است که لازم نیست روزی یک بار فرش را جاروبرقی بزنید. بهتر است از کثیف شدن فرش جلوگیری کنید و از جمع شدن آشغال روی آن خودداری نمایید تا مجبور نباشید هر روز فرش را جاروبرقی بکشید. هفته ای دو بار برای جارو زدن فرش مناسب می باشد و اگر این زمان طولانی تر شود، کثیفی ها و ذرات به عمق فرش نفوذ می کنند و تمیز کردن آنها کار سختی خواهد بود.
روش نگهداری از فرش لوله شده
چنانچه می خواهید فرش خود را در انباری خانه نگه دارید و برای مدتی آن را کنار بگذارید و استفاده نکنید بهتر است مکانی را انتخاب کنید که رطوبت در آنجا وجود نداشته باشد و هوا به خوبی در آن جریان داشته باشد. فرش را کاملا لوله کنید و دقت کنید که هیچ چیز سنگینی روی آن قرار ندهید. هرچند ماه بهتر است یک بار فرش لوله شده را باز کنید تا هوا بخورد و مجدداً آن را لوله کنید.
چرخاندن فرش هر چند وقت یک بار
چنانچه فرش شما در معرض پا خور زیادی می باشد بهتر است که سالی یک بار جهت آن را عوض کنید و بچرخانید تا اثرات پا خور فرش تا حد امکان کاهش پیدا کند. این کار باعث می شود که خواب فرش به شکل یکسانی در معرض اصطکاک قرار بگیرد و عمر فرش شما زیاد شود.
شست و شوی اصولی فرش
اگرچه شست و شوی اصولی فرش بحث بسیار گسترده ای می باشد اما سعی کردیم به صورت خلاصه در این مقاله نیز به آن بپردازیم.
- نکته اول که بسیار مهم می باشد این است که فرش کالای حساسی است و شست و شوی آن نیز امری حساس تر می باشد. بهتر است شست و شوی فرش خود را به قالیشویی ها و افراد کاردان معتبر بسپارید تا علاوه بر آنکه فرش را می شویند ایرادات آن را نیز برطرف کنند.
- متاسفانه امروز افراد زیادی اقدام به شست و شوی فرش می کنند و بدون آنکه تخصصی در مواد مختلف جهت شست و شو داشته باشند این کار را انجام می دهند و چه بسا ممکن است به فرش آسیب هم برسانند.
- به صورت خلاصه می توانیم بگوییم الیاف فرش تحت تاثیر شوینده ها و سفید کننده های قوی قرار می گیرد.
- چنانچه قصد دارید فقط قسمتی از فرش خود را بشویید بهتر است از شوینده ملایم استفاده نمایید.
- اگر مواد خوراکی و یا دیگر مواد روی فرش شما ریخت، خیلی فوری آن را تمیز نمایید تا لکه مقاوم نشود و پاک کردن آن دشوار نگردد.
نحوه شستن فرش دستباف
روش درست شستن فرش دستباف در طول عمر آن بسیار موثر است. با رعایت مراقبت هایی که مربوط به شستن فرش می باشد می توانید عمر آن را افزایش دهید.
- دقت کنید هرگز فرش هایی که ابریشمی و عتیقه هستند و یا رنگ ثابت ندارند را در منزل نشویید و آن را حتماً به قالیشویی های معتبر بسپارید.
- قبل از شست و شوی فرش دستبافت حتماً باید آزمایش ثبات رنگ را نیز انجام دهید. از یک پارچه سفید رنگ می توانید برای این کار کمک بگیرید. آن را مرطوب کنید و روی فرش بمالید، اگر اثر رنگ را روی پارچه مشاهده کردید به معنی این می باشد که هنگام شست و شوی فرش رنگ های آن با هم مخلوط می شود به همین خاطر بهتر است که آن را به قالیشویی معتبری بسپارید تا کار شست و شوی فرش را انجام دهند.
مراحل مختلف شست و شوی اصولی فرش دستباف
- یک پیمانه شامپو فرش را با ۱۰ پیمانه آب ولرم مخلوط کنید و ۲ قاشق سرکه نیز به آن اضافه کنید.
- به هیچ عنوان برای شست و شوی فرش دستباف از شوینده های قلیایی استفاده نکنید.
- شامپو فرش و پودر شست و شوی دست بهترین گزینه برای شستن فرش دستباف می باشد.
- فرش را روی سطح صافی پهن کنید و با برس مخصوص که به شامپو فرش آغشته کرده اید پرزهای فرش را مالش دهید.
- فرچه یا برس را جهت پایین و بالای فرش حرکت دهید و دقت کنید استفاده از برس خشن باعث می شود پرزهای فرش دچار آسیب شوند.
- هرگز فرش را در پاک کننده ها غوطه ور نسازید زیرا معمولاً پرز فرش در معرض آلودگی قرار دارد و تار و پود آن کمتر کثیف می شود.
- در مرحله بعد باید شامپوی باقیمانده روی فرش را با برس و یا فرچه جمع آوری کرده و پرز فرش را با فشار آب جهت خواب آن برگردانید.
- پس از اتمام کار با احتیاط فرش را روی سطح خشک و سفتی مقابل آفتاب پهن کنید.
- بهتر است که فرش روی داربست مخصوصی پهن شود تا پشت آن هم با هوا در تماس باشد و زودتر خشک شود و رطوبت در آن نماند.
- دقت کنید فرش دستباف را در مقابل تابش سوزاننده و تند آفتاب قرار ندهید زیرا می تواند باعث رنگ پریدگی آن شود.
سخن آخر
همانطور که در این مقاله از آی بک امداد به آن پرداختیم رفع مشکل مربوط به رطوبت فرش و شناسایی عوامل رطوبت زا می تواند از آسیب رسیدن به فرش تا حد زیادی جلوگیری کند و این کار به سرعت عمل شما نیز بستگی دارد. برای حفظ کیفیت فرش و رفع رطوبت از آن می توانید روش هایی که در این مقاله به آنها اشاره کردیم را انجام دهید. در ادامه مطلب مواردی در مورد شست و شوی فرش دستباف نیز توضیح دادیم. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید باشد.
راهنمای کامل نگهداری و مراقبت فرش از رطوبت
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
راهنمای کامل نگهداری و مراقبت فرش از رطوبت، شست و شوی فرش دستباف