خدمات ساختمان

نحوه اجرای لوله کشی برق از کف ساختمان و معایب آن

در تأسیسات الکتریکی ساختمان اولین موردی که باید بدرستی رعایت شود، نحوه لوله کشی و سیم کشی برق در آن ساختمان است. برای امنیت و نگهداری صحیح از سیم‌ها باید ابتدا لوله کشی برق را اجرا کرد. در این مقاله از ایبک امداد به نحوه اجرای لوله کشی برق از کف ساختمان می پردازیم:

لوله کشی برق از کف ساختمان

لوله کشی برق برای مراقبت و نظم بخشی به کابل های برق در طول مسیر سیم کشی بسیار ضروری می باشد. بهتر است توجه داشته باشید، عدم لوله کشی صحیح برق باعث خسارات جبران ناپذیری مانند ایجاد حریق در ساختمان خواهد شد. پس لازم است اطلاعاتی در مورد لوله کشی برق از کف ساختمان داشته باشید.

بر اساس استانداردها باید لوله کشی از کف انجام شود. بهتر است قبل از هر کاری نقشه سیم کشی ساختمان را مشخص کنید نقشه به شما کمک خواهد کرد تا مسیر حرکت و همچنین نحوه لوله گذاری را به خوبی مشخص کرده و به آن عمل کنید. در نقشه محل پریز و کلیدها را به خوبی مشخص کنید توجه داشته باشید که لوله هایی که در زمین تعبیه می کنید باید از روش هایی مانند سیمان کشی در برابر صدمات احتمالی و فشار ها محافظت شود.

لوله کشی برق

لوله کشی برق ساختمان در ابتدای اجرا

ابتدا باید تمام ضایعات ساختمان را از آنجا خارج کنید. سپس لوله های برق را در اندازه های مناسب و صحیح برش دهید. پس از آن سینی های کابل، سیم ها و لوله های مربوط به تجهیزات را در هر بخش با رعایت مواردی که در نقشه کشی انجام دادید عبور دهید . همچنین کابل کشی نمای ساختمان و اتصالات آنجا را هم انجام دهید.

لوله کشی برق پس از اتمام مراحل داخلی ساختمان

در این مرحله شما باید تجهیزات برقی را به طور کامل در ساختمان نصب کنید.

  1. در این مرحله باید کابل و وسایل مربوط به آن و همچنین کلیدهای مینیاتوری را به شکل مناسب صحیح اجرا و نصب کنید.
  2. توجه داشته باشید تجهیزاتی مانند آنتن مرکزی، آیفون، سنسور روشنایی راه پله ها و پارکینگ لامپ های سقف کاذب در این مرحله انجام می شود.
روش لوله گذاری از کف ساختمان

لوله کشی برق را می توان به دو روش روکار و توکار انجام داد.

  • اولویت همیشه لوله کشی توکار می باشد، به این دلیل که تمام لوله ها و تجهیزات محافظت خواهند شد و همچنین زیبایی ظاهری ساختمان شما هم حفظ می شود.
  • در این روش جهت تعیین محل لوله ها باید از دستگاهی به نام‌ شیار زن استفاده کنید. برای آسیب نزدن به ظاهر ساختمان بهتر است با این دستگاه با ظرافت بیشتر کار کنید.
  • نکته مهم دیگری که در لوله کشی توکار باید به آن توجه شود، این می باشد که هنگام نصب لوله ها در کف باید ۳ سانتی متر تا از کف تا سطح فاصله داشته باشد.
  • در روش توکار بهتر است از لوله های خرطومی pvc استفاده نکنید زیرا این لوله ها قابلیت خم شدن در تمام زوایا را دارند. ممکن است در دمای بالا دچار ترک خوردگی شوند.
قرار دادن ماهیچه یا‌ ملات سیمان بر روی لوله های کف

بعد از اتمام کار لوله گذاری باید سطح رویه لوله ها را با سیمان که در اصطلاح به ماهیچه گفته می شود، حدود ۲ تا ۳ سانتی متر پوشش دهید. با این کار از خطرات و  صدمات احتمالی جلوگیری می شود و همچنین سیمان کشی از لوله ها محافظت خواهد کرد.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  سرامیک چیست و کاربرد آن در ساختمان چگونه است؟ | انواع مختلف سرامیک

مزایای لوله کشی برق از کف ساختمان

حتماً در ساختمان های نیمه ساز دیده اید که نصب لوله های برق در کف و یا سقف را چگونه انجام می دهند. در ادامه به مزایای لوله کشی برق از کف ساختمان می پردازیم:

صرفه جویی در لوله و سیم

در این روش صرفه جویی زیادی در لوله و سیم خواهد شد.

  • ارتفاع پریز های برق از سطح ۳۰ تا ۴۰ سانتی متری نصب خواهند شد و همین موضوع باعث می شود که نصب لوله ها از کف به نسبت از سقف سیم و لوله های کمتری مصرف کند.
  • در لوله گذاری کف لوله ها یک مسیر ۴۰ سانتی‌ متری را باید به سمت پایین و پس از آن روی کف به سمت بالا و پریز کشیده شوند.
  •  در لوله گذاری از سقف ساختمان، لوله ها یک مسیر ۲.۵ متری را باید طی کنند. در نتیجه مزیت مهم لوله کشی از کف این‌ می باشد که در مصرف سیم و لوله ها صرفه جویی زیادی می شود.
شیار زنی کمتر

هنگام لوله گذاری در کف برعکس لوله گذاری در سقف مسیر کوتاه تری باید طی شود، پس شیار زنی کمتری نیز بر روی دیوار احتیاج دارد.

چنانچه به دنبال راه ساده جهت سرعت بخشیدن به کارها هستید از این روش استفاده کنید. شیار زنی کار بسیار سخت و طاقت فرسایی می باشد و به علت ضربه هایی که باید با تیشه زده شود، استقامت دیوارها نیز کم می شود.

ظاهر زیبای لوله کشی برق توکار از کف ساختمان

لوله کشی های برق در کف ساختمان مخصوصاً اگر به روش توکار صورت بگیرد زیبایی و ظاهر ساختمان را حفظ خواهد کرد.

افزایش سرعت در عملیات لوله گذاری برق از کف ساختمان

در لوله گذاری برق از کف لازم نیست به صورت مکرر از نردبان بالا و پایین بروید، عملیات به راحتی روی زمین انجام خواهد شد. همچنین سرعت کار شما نیز افزایش پیدا می کند. پس سرعت زیاد تر در کار و زحمت کمتر را برای شما به همراه دارد به شرطی که تمامی موارد ایمنی را کاملاً رعایت کنید.

معایب لوله‌ گذاری برق از کف ساختمان

لوله کشی برق از کف ساختمان با تمام مزایا، دارای معایبی نیز می باشد. در ادامه این مقاله به معایب لوله کشی برق ساختمان از کف می پردازیم:

خسارت به لوله ها در لوله کشی از کف

هنگام نصب لوله گذاری برق در کف ساختمان، باید به صورت توکار انجام شود که لوله ها آسیب دیدگی کمتری داشته باشند.

مثلاً امکان دارد لوله ها در کف ساختمان هنگام کار مجری گچ کار دچار شکستگی و آسیب دیدگی شوند. جهت حفاظت بیشتر از لوله ها و خراب شدن کمتر آنها بهتر است، لوله های روشنایی در سقف کاذب انجام شود.

ایمنی پایین

نصب لوله برق در کف ساختمان ممکن است باعث خسارتی شود. مثلاً پیش می آید کارگران ساختمان برای گرم کردن غذای خود آتش روشن کنند. در این صورت امکان دارد، موجب آتش‌سوزی در ساختمان شود. مخصوصاً اگر لوله ها ضعیف بوده باشد.

همچنین اگر در محیط مرطوب مانند سرویس بهداشتی لوله های برق در کف نصب شود، ممکن است موجب به وجود آمدن خسارات و کم شدن ایمنی ساختمان شود.

لوله کشی برق از کف آشپزخانه

آشپزخانه ها با توجه به کاربردی که دارند، میزان برق زیادی مصرف می کنند.

  1. لوله کشی برق در آشپزخانه اهمیت بسیار زیادی دارد. حتماً دقت کرده اید که در آشپزخانه بیشترین میزان روشنایی، پریز و کلید وجود دارد.
  2. اگر بیشتر توجه کنید هر آشپزخانه حداقل دارای ۸ مدار برق یا خروجی است. در بخشی از قوانین ملی ساختمان عبور لوله برق در بخش هایی که مرطوب می باشند از کف ممنوع است. مانند سرویس های بهداشتی و آشپزخانه البته در قوانین ملی نیز ذکر شده است که آشپزخانه منازل جزو بخش مرطوب ساختمان محسوب نمی شود.
  3. ولی همانطور که می دانید گاهی اوقات آشپزخانه نیز مرطوب می شود. بهتر است این نکته را حتماً در نظر بگیرید، چنانچه آشپزخانه شما دارای سقف کاذب باشد بهتر است لوله ها را از سقف کاذب در آشپزخانه عبور دهید.
  4. جهت لوله کشی روشنایی برقی آشپزخانه می توانید لوله ها را از کف عبور دهید به شرط اینکه تمام اتصالات و لوله ها را با نوار چسب پوشش دهید.
  5. طبق استاندارد در آشپزخانه نصب پریز برق باید حدوداً ۳۰ سانتی متر فاصله از کف و همچنین کلید از کف باید ۱۱۰ سانتی متر فاصله داشته باشد. در صورتی که در پشت بام، پارکینگ و آشپزخانه حداقل ارتفاع  کلید و پریز برق باید ۱۱۰ سانتی متر باشد.
  6. لازم می باشد پریزها برق حداقل ۶۰ سانتی متر از سینک آشپزخانه و همچنین بیشتر از ۱۰ سانتی متر از سطح کابینت فاصله داشته باشند.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  انواع فلاش تانک برای سرویس های بهداشتی
لوله کشی برق از کف حیاط

در لوله کشی برق حیاط به دلیل این که قسمتی از حیاط سرپوشیده نیست بهتر می‌باشد از سیم کشی توکار و زیرزمینی استفاده کنید، تا از آسیب های احتمالی مانند برق گرفتگی و آتش سوزی جلوگیری شود. در ادامه به نحوه لوله کشی برق حیاط به روش توکار می پردازیم:

لوله کشی برق حیاط به روش توکار از کف ساختمان‌

در این نوع لوله کشی شما باید سه مرحله مهم را انجام دهید. در ادامه به این مراحل می پردازیم:

شیار زدن دیوار و کنده کاری حیاط

قبل از انجام کار مناطقی که کنده کاری قرار است انجام شود مشخص کنید. محل نصب جعبه فیوز در حیاط را باید مبداء کنده کاری در نظر بگیرید. باید از کلنگ استفاده کرده و مراحل کار را انجام دهید. برای حفاری زمین حداقل باید ۲۰ سانتی متر در نظر بگیرید، برای این که بتوانید لوله ها را به خوبی در زیر خاک مدفون کنید.

برای اینکه محل نصب قوطی ها منبع تغذیه تا پایان مسیر کاملاً مشخص بماند بهتر است از اسپری رنگ استفاده کنید. داخل دیوار دقیقاً در قسمت انشعابات برق و همچنین نصب قوطی شیار زنی کنید. شیار بهتر است ۱.۵ سانتی متر روی دیوار باشد. توجه داشته باشید جهت صرفه جویی در مصرف لوله و سیم هنگام کم کنده کاری باید کوتاه ترین مسیر را تا محل انشعابات در نظر بگیرید. برای آسیب نرسیدن به لوله های آب و فاضلاب ساختمان حتماً لوله گذاری کف حیاط را بعد از لوله کشی فاضلاب و آب ساختمان انجام دهید.

قرار دادن لوله ها در کف حیاط و دیوار های ساختمان

بهتر است از لوله هایی که سریع خرد می شوند و نازک هستند همچنین لوله های پلاستیکی استفاده نکنید.

لوله های pvc، پولیکا و پلی اتیلن برای لوله های برق بسیار مناسب می باشد.

انجام مراحل ماهیچه کشی روی لوله های کف ساختمان

در انتهای کار پس از لوله گذاری باید بلافاصله ماهیچه کشی را انجام دهید. ماهیچه کشی به وسیله سیمان و آب انجام شده و سطح لوله ها را به خوبی پوشش می دهد. در واقع ماهیچه کشی همان ملات می باشد که باید روی لوله های برق بریزید تا از آن ها در برابر آسیب دیدگی و صدمات احتمالی محافظت کنید.

لوله کشی برق

نتیجه‌گیری

اجرای مراحل لوله کشی برق از کف ساختمان، نیاز به دانش و تجربه کافی دارد. توصیه می کنیم چنانچه تجربه ای در زمینه لوله کشی و سیم‌ کشی برق ندارید، حتماً از مجریان برقکار کمک بگیرید. مجموعه ایبک امداد، آماده خدمت رسانی به شما عزیزان هستند.

نحوه اجرای لوله کشی برق از کف ساختمان و معایب آن

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

معایب لوله‌ گذاری برق از کف ساختمان

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا