خدمات پرستاری و مراقبتی

لذت بخش کردن آشپزی برای سالمندان توسط پرستار سالمند

✅روش ها مهم و نکات کاربردی برای آشپزی سالمندان | آشپزی برای بیماران مبتلا به آلزایمر ✅

شماره تلفن نمایندگی تعمیر یخچال، تلویزیون 021

آشپزی برای بیماران مبتلا به آلزایمر بسیار مناسب و کاری لذتبخش است اما اگر فرد و اطرافیان وی ندانند که او مبتلا به بیماری آلزایمر است، و بدون نظارت و آمادگی قبلی اقدام به آشپزی و فعالیت های این چنینی نماید، ممکن است خطرآفرین باشد و گاها سلامت تمام اعضای خانواده را به خطر بیاندازد. در این مقاله از ایبک امداد راه حل هایی جهت ایجاد فضایی امن برای افراد مبتلا به بیماری آلزایمر و چگونگی آشپزی این افراد بیان می کنیم. با ما همراه باشید.

راه های کمک به آشپزی افراد مبتلا به آلزایمر

آشپزی یکی از کارهایی است که تمامی افراد باید بتوانند آن را انجام دهند. بنابراین تفاوتی نمی کند که فرد پیر باشد یا جوان، بیمار باشد یا سالم، در هر صورت بخشی از نیاز اولیه هر انسانی خورد و خوراک است و فرد باید بتواند در موقعیت های مختلف این نیاز خود را برآورده نماید.

افراد مبتلا به آلزایمر ممکن است نتوانند به طور کامل تمامی مراحل آشپزی را انجام دهند، اما سپردن بخشی از کارهای مربوط به پخت غذا به افراد سالمند برای آنها بسیار مفید است تا احساس سرخوردگی و بی مصرف بودن نداشته باشند.

بسیاری از فعالیت های مربوط به آشپزی مانند درست کردن ژله، سالاد، چیدن میز غذا و خیلی از کارهای دیگر که خطری ندارد، برای یک سالمند مبتلا به آلزایمر امکان پذیر است.

دلیل این که اصرار بر آشپزی افراد مبتلا به آلزایمر داریم، این است که گاهی اوقات این فعالیت های تکراری باعث ایجاد آرامش در فرد می شود و از آنجایی که برخی از اقدامات مربوط به آشپزی، کاری ساده است، به راحتی از پس آن بر می آیند.

البته توجه داشته باشید که انجام کارهای خطرناکی همچون استفاده از اجاق گاز برای افراد مبتلا به آلزایمر مناسب نیست. اما با مدیریت می توانید تا حدودی شرایط را برای این افراد امن نمایید. از جمله اقدامات لازم در خصوص ایجاد محیط ایمن جهت آشپزی بیماران مبتلا به آلزایمر عبارتند از:

ایجاد فضایی امن و دارای نور مناسب

طبیعتا مشارکت افراد سالمند در فعالیت هایی که قبلاً از آن لذت می بردند، برای کاهش پرخاشگری آن ها مخصوصاً در بیماران مبتلا به آلزایمر بسیار مناسب است و شما تا حد امکان می توانید از این فعالیت ها حمایت کنید.

به این صورت که فضای آشپزخانه را به دور از هرگونه وسایل خطرناک همچون چاقوهای تیز فراهم نمایید. همچنین شرایط نوری مناسبی برای آشپزخانه ایجاد کنید تا دید خوبی به اجسام داشته باشند.

برنامه ریزی برای انجام فعالیت های ساده

قبل از شروع هر کاری برنامه ریزی های خاص آن را انجام دهید و شرایط را به گونه ای مدیریت کنید که فرد مبتلا به آلزایمر بتواند بدون هیچ گونه احساس خطری فعالیت های ساده ای را انجام دهد. مثلا اگر پخت غذا را در یک وعده به این افراد محول نموده اید، ترجیحا با دستور غذای ساده تری باشد تا بتوانند تا جای ممکن در فرآیند آماده سازی غذا مشارکت کنند.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  ترفند های مهم جهت آمادگی برای پدر شدن

کارهایی از قبیل شستن سیب زمینی، تمیز کردن سبزی، پوست کندن گوجه و … برای افراد مبتلا به آلزایمر مناسب است.

این مشارکت ها می تواند احساس آرامش و راحتی خاصی به سالمندان بدهد و مخصوصا کسانی که قبلاً آشپز خوبی بودند و در حال حاضر به خاطر بیماری آلزایمر نمی توانند آشپزی کنند این مهارت ها بسیار مناسب است.

آشپزی برای بیماران مبتلا به آلزایمر

شرکت در کلاس های آموزشی

برگزاری کلاس های مخصوص آشپزی برای افراد مبتلا به آلزایمر باعث می شود فضای سرگرم کننده ای برای آن ها ایجاد شود. در این کلاس ها طرز تهیه انواع سالاد میوه، دسر و سایر کارهایی که نیاز به استفاده از اجاق گاز ندارند، آموزش داده می شود.

آشپزی برای بیماران مبتلا به آلزایمر کاری خاطره انگیز است و حس نوستالژیک ارزشمندی به آنها می ‌دهد.

با کمی تفکر و برنامه ریزی می توانید کارهای زیادی را به افراد آلزایمر بسپارید. به این صورت هم بسیاری از کارهای شما جلو می ‌افتد و هم فرد مبتلا به آلزایمر احساس سرخوردگی و افسردگی نمی کند.

البته توجه به ساعات خاصی از روز که این افراد عملکرد بهتری دارند، نیز بسیار مهم است. مثلاً برخی از افراد مبتلا به بیماری آلزایمر در ساعات اولیه صبح عملکرد بهتری دارند. اما برخی در ساعات عصر بهتر عمل می کنند.

خطرات مربوط به آشپزی افراد مبتلا به آلزایمر

آشپزی برای بیماران مبتلا به آلزایمر بدون نظارت و مدیریت، کاری خطرناک است.

برخی از کارها همچون تهیه یک غذای ساده، اندازه گیری مواد غذایی، چشیدن غذا، مخلوط کردن مواد و … علاوه بر اینکه هیچ گونه خطری ندارند، برای سلامت روان بیماران نیز مناسب است.

افراد مبتلا به آلزایمر دچار حواس پرتی و فراموشی زیاد می شوند و نمی ‌توانند از دستورالعمل های چند مرحله ای به خوبی پیروی کنند. بر همین اساس آشپزی بدون نظارت برای آن ها خطرناک است و ممکن است منجر به آتش ‌سوزی، سوختگی و جراحات دیگر شود.

مزایای استفاده از پرستار برای افراد مبتلا به آلزایمر

  • پرستار سالمند و افراد مبتلا به آلزایمر در چنین شرایطی می تواند کمک بزرگی برای شما باشد و با حمایت از فعالیت سالمندان زندگی را برای آن ها لذت بخش تر نمایند.
  • چرا که مطابق تحقیقات اخیر دانشمندان ثابت شده است که فعال بودن و سرگرم بودن سالمندان از پیشرفت بیماری آن ها جلوگیری می کند.
  • انجام فعالیت های مربوط به آشپزی که در بالا به آن اشاره کردیم به جهت اینکه به صورت مکرر انجام می شود، خطری ندارد و سالمندان به راحتی از پس آن بر می آیند.
  • پرستار سالمند می تواند با ساده سازی کارهای پیچیده همچون در دسترس قرار دادن وسایل مورد نیاز، اندازه گیری مواد به میزان کافی، پشتیبانی از سالمند در حین آشپزی و … از فعالیت ‌های وی حمایت نماید.

ترفندهایی جهت غلبه بر مشکلات غذا خوردن

بیماری آلزایمر به مرور زمان باعث ایجاد مشکلاتی در حس چشایی و بویایی افراد می شود و به دنبال آن غذا خوردن و تغذیه بیماران و سالمندان با چالش مواجه می شود. از طرفی عدم توانایی در مزه کردن غذا باعث ایجاد مشکلاتی در هضم و جویدن آن می شود که در نهایت بیماری های دیگری از جمله یبوست را نیز با خود به همراه دارد.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  پرستاری از بیمار مبتلا به سرطان خون در خانه

به جهت اینکه درک این چالش ها و مشکلات برای افراد خانواده کمی سخت است، عمدتاً سالمندان را مجبور به خوردن غذا می کنند که البته کاری اشتباه است. و در درازمدت نتیجه عکس خواهد داشت.

به طور کلی خوردن وعده‌ های غذایی منظم و مغذی مطابق با میل شما برای سالمندان غیر ممکن است و این مسئله باید از طرف شما قابل درک باشد. چرا که با ایجاد مشکلاتی در عملکرد شناختی مغز ممکن است بیمار نتواند حتی به درستی از ظروف غذا استفاده کند.ب

بنابراین برای غلبه بر این چالش، راه حل هایی وجود دارد که عبارتند از:

  • تنوع غذایی می تواند باعث ایجاد حس انتخاب در سالمند شود و طبیعتا یکی از غذاها را میل می کند.
  • چیدن میز غذاخوری به صورت ساده و ایجاد فضایی امن برای صرف غذا می تواند موارد دیگر مقابله با چالش غذا نخوردن بیماران باشد.
  • رژیم غذایی افراد سالمند و مبتلا به آلزایمر باید به گونه‌ ای باشد که نیازی به استفاده از حس چشایی و بویایی نداشته باشند. چرا که ایجاد تغییر در این حس ها باعث می شود فرد از غذا خوردن امتناع نماید.
  • خاموش کردن تلویزیون و کاهش سر و صدا و از بین بردن سایر عوامل مزاحم می‌ تواند یک مکان آرام و بی سر و صدا برای غذا خوردن سالمند ایجاد کند.
  • به صورت ثابت وعده های غذایی را در سر ساعت مقرر میل کنید تا این ترتیب در ذهن فرد سالمند ایجاد شود که باید به قوانین وعده های غذایی پایبند باشد.

وظیفه پرستار سالمند و آلزایمری

اولین این کاری که پرستار سالمند و بیماران مبتلا به آلزایمر باید انجام دهد، این است که مشکلات غذا خوردن و دلایل آن را شناسایی کند. چرا که تغذیه در افراد سالمند و بیماران آلزایمری بسیار مهم است.

ممکن است چالش هایی برای این افراد ایجاد شود که به خاطر آن از غذا خوردن امتناع می کنند. پرستار باید بتواند به سرعت این چالش ها را برطرف نماید. به طور کلی چالش های مربوط به عدم خوردن غذا از طرف بیماران مبتلا به آلزایمر،  دلایل مختلفی دارد که عبارتند از:

  • حواس پرتی بیش از حد در زمان غذا
  • ناتوانی در استفاده صحیح از ظروف
  • مشکل در جویدن غذا یا بلعیدن آن

 این چالش ها ممکن است متاثر از عوامل زیست محیطی، مسائل رفتاری و روانی و یا حتی مربوط به نوع غذا باشد. بنابراین پرستار سالمند باید به طور دقیق این چالش ها را شناسایی و رفع نماید.

آشپزی برای بیماران مبتلا به آلزایمر

نتیجه گیری

همان گونه که در این مقاله بیان کردیم، همراهی با سالمند در پخت انواع غذاها می‌ تواند راهی مطمئن برای تضمین سلامت وی باشد. پرستاران متخصص مجموعه ایبک امداد با داشتن مجوز رسمی و سال ها تجربه در امر ارائه خدمات مربوط به مراقبت و پرستاری در منزل، به صورت شبانه روزی آماده ارائه خدمات به شما عزیزان می باشند.

پرسنل این مجموعه همواره با آخرین استانداردهای خدمات مراقبتی و پرستاری آشنا هستند و کلاس ها و دوره های جامع آن را می گذرانند.

جهت دریافت اطلاعات بیشتر با شماره های مندرج در همین صفحه تماس بگیرید و یا سوالات خود را در قسمت دیدگاه ها مطرح کنید.

تعمیر یخچال شبانه روزی

31

آشپزی برای بیماران مبتلا به آلزایمر

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

آشپزی برای بیماران مبتلا به آلزایمر و سالمند

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا