خدمات فاضلاب و لوله بازکنی

اصول طراحی سرویس بهداشتی | استانداردهای جانمایی و طراحی سرویس بهداشتی

شماره تلفن نمایندگی تعمیر یخچال، تلویزیون 021

طراحی سرویس بهداشتی به طور معمول مورد توجه زیادی قرار نمی گیرد و یکی از قسمت های بی اهمیت خانه به حساب می آید در طراحی داخلی منزل هم بیشتر به این قسمت توجه نمی کنند در حالیکه توجه به سرویس بهداشتی بسیار مهم است. در این مقاله از ایبک امداد می خواهیم شما را با اصول جانمایی و طراحی سرویس بهداشتی آشنا کنیم با ما همراه باشید.

نکات مهم در مورد طراحی سرویس بهداشتی

در مورد طراحی سرویس های بهداشتی مهم ترین نکته این است که شما بتوانید به راحتی از سرویس بهداشتی استفاده کرده و لوازم مربوط به آن را در داخل سرویس بهداشتی قرار دهید نتیجه می گیریم ابعاد در سرویس بهداشتی بسیار مهم است.

نکته دیگری که باید به آن توجه کنید قرار گرفتن وسایلی مانند وسایل نظافتی و… می باشد که باید در داخل محفظه ای قرار بگیرد تا هم نزدیک دست شما باشد و هم از جهت بهداشتی مشکلی نداشته باشد برای این منظور بهتر است از کابینت در داخل سرویس بهداشتی استفاده کنید.

سرویس بهداشتی باید طوری ساخته شود که دارای روشنایی و تهویه طبیعی باشد شاید در آپارتمان ها به دلیل محدودیت فضا این امکان وجود نداشته باشد در اینصورت می توانید از تهویه های مکانیکی یعنی همان هواکش استفاده کنید.

به دلیل صرفه جویی در انرژی بهتر است دمای سرویس بهداشتی بین ۱۹ تا ۲۷ درجه سانتیگراد باشد به همین دلیل است که در حمام از رادیاتور و وسایل گرمایشی دیگر استفاده نمی کنند زیرا سرویس بهداشتی بدلیل استفاده کم نیاز به دمای بالا ندارد.

نظام مهندسی برای سرویس های بهداشتی جوانب مختلفی را در نظر گرفته است که بر اساس این استانداردها سرویس بهداشتی با در نظر گرفتن تمام جوانب طراحی می شود. بعضی از منازل دارای دو سرویس بهداشتی می باشند که یکی مخصوص اعضای خانواده و دیگری مخصوص مهمان است ولی در خانه هایی که مساحت کمی دارند فقط یک سرویس بهداشتی طراحی می شود.

طراحی سرویس بهداشتی

استانداردهای طراحی سرویس بهداشتی

در ادامه می خواهیم بعضی از اصول طراحی و قواعد سرویس بهداشتی فرنگی و ایرانی را برایتان بیان کنیم:

  • درب سرویس بهداشتی باید بگونه ای باشد که مقاومت زیادی در مقابل رطوبت داشته و با رطوبت تغییر شکل ندهد.
  • درب سرویس بهداشتی باید به سمت خانه باز نشود مثلاً به طرف اتاق پذیرایی باز نشود بهتر است که از فضاهای پرت و حاشیه برای باز شدن درب سرویس بهداشتی استفاده کنید.
  • اندازه درب سرویس بهداشتی باید از ۷۱ تا ۸۱ سانتی متر باشد ولی اگر شخص معلول از سرویس بهداشتی استفاده می کند باید اندازه درب کمی بیشتر باشد در این صورت بهتر است ۹۱ سانتی متر را برای درب در نظر بگیرید.
  • وجود پیش فضا در قسمت ورودی سرویس بهداشتی یکی از اصول طراحی دستشویی های مدرن است.
  • توالت و روشویی نباید با هم یکی باشند و حتماً باید به صورت مجزا طراحی شوند.
  • لوله توالت فرنگی باید ۱۵ تا ۲۰ سانتی متر با دیوار فاصله داشته باشد.
  • به این نکته حتماً توجه کنید که سرویس بهداشتی نباید در جهت قبله و یا خلاف جهت قبله باشد سرویس بهداشتی باید ۹۰ درجه با جهت قبله متفاوت باشد.
  • اگر از توالت ایرانی در سرویس بهداشتی استفاده می کنید باید قسمت انتهای توالت ایرانی از دیوار ۴۰ سانتی متر فاصله داشته باشد.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  روش برق انداختن سینک ظرفشویی | استفاده از روش های ساده برای تمیز کردن سینک ظرفشویی

اصول ابعاد و اندازه مناسب برای سرویس های بهداشتی

سرویس بهداشتی متناسب با استفاده ای که از آن می کنید می تواند ابعاد متفاوتی داشته باشد ابعاد طراحی سرویس های بهداشتی ایرانی و سایر مدل ها طبق اصول زیر است:

  • به طور کلی حداقل ابعادی که می‌توانید برای سرویس بهداشتی در نظر بگیرید ۱۲۰ در ۱۱۰ سانتیمتر می باشد.
  • در خانه های خیلی کوچک هم حداقل می توانید ابعاد سرویس بهداشتی را ۱۱۰ در ۱۱۰ سانتیمتر در نظر بگیرید.
  • اگر معلولین از سرویس بهداشتی استفاده می کنند باید ابعاد آن را ۱۷۰ در ۱۵۰ سانتی متر قرار دهید.
  • در صورتی که درب سرویس بهداشتی به داخل باز می شود باید ابعاد سرویس بهداشتی ۱۲۰ در ۱۴۰ سانتی متر باشد.
  • اگر می خواهید سرویس بهداشتی لوکسی نصب کنید که همراه توالت فرنگی و روشویی هم باشد باید ابعاد ۱۲۰ در ۱۴۰ در نظر بگیرید.
  • در صورتی که تمایل به نصب توالت فرنگی، روشویی و وان در سرویس بهداشتی دارید فضای در نظر گرفته نباید از ۱۵۵ در ۲۱۵ کمتر باشد.
  • اگر می خواهید سرویس بهداشتی بزرگی داشته باشید و در آن توالت فرنگی، دوش حمام، وان حمام و روشویی را نصب کنید باید حداقل ۳۵۰ در ۱۸۵ سانتی متر در نظر بگیرید.
  • حداقل ارتفاع سرویس بهداشتی از کف تا زیر سقف از ۲۱۰ سانتی متر کمتر نباید باشد.

نکات اصولی طراحی سرویس های بهداشتی

سرویس های بهداشتی یکی از مهمترین قسمت های منزل و محیط کار است که نه تنها باید بهداشت در آن رعایت شود بلکه باید زیبا و راحت هم باشد در طراحی سرویس های بهداشتی باید نکات اصولی را رعایت کنید مانند پنجره، ابعاد، اندازه، رنگ و غیره در ادامه می خواهیم بعضی از این نکات را برای شما بیان کنیم:

۱- استفاده کردن از اندازه های استاندارد و مناسب

سرویس بهداشتی حتماً باید متناسب با ابعاد منزل شما ساخته شود مثلاً شما نمی توانید در یک خانه کوچک سرویس بهداشتی بزرگی طراحی کنید و یا برعکس، خانه بزرگ نیاز به سرویس بهداشتی بزرگتری هم دارد ابعاد مناسب و استاندارد برای سرویس های بهداشتی معمولاً ۷۱ و ۷۶ و ۸۱ سانتی متر می باشد، سایز درب سرویس بهداشتی باید طوری باشد که یک صندلی چرخدار بتواند از درب عبور کند، مناسب ترین حالت استاندارد برای سرویس های بهداشتی فضایی با عرض حداقل ۷۶ سانتیمتر است این ابعاد باید طوری تنظیم شود که سرویس بهداشتی از هر طرف حداقل ۳۸ سانتیمتر فاصله هم داشته باشد و از دیوار یا شیر روبرو ۶۱ سانتی متر دورتر باشد.

۲- استفاده از کاشی و سرامیک

استفاده از کاشی و سرامیک متداول ترین تزیین دیوار و کفپوش می باشد انتخاب طرح و رنگ موزاییک منطق خاصی ندارد و شما می‌توانید طبق سلیقه خود طرح و رنگ آن را انتخاب کنید ولی توصیه می کنیم از طرح های ساده استفاده کنید رنگ های تند و شلوغ مناسب سرویس بهداشتی نیستند.

۳- استفاده از توالت فرنگی

اگر مکانی که برای سرویس بهداشتی در نظر گرفته‌اید بزرگ باشد می توانید هم از سرویس سنتی و هم از توالت فرنگی استفاده کنید افرادی که مسن هستند و یا کسانی که دچار کمردرد و زانو درد هستند ممکن است نیازمند استفاده از توالت فرنگی باشند علاوه بر این استفاده از توالت فرنگی می تواند به زیبایی سرویس بهداشتی کمک کند.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  آموزش باز کردن لوله فاضلاب با نوشابه

۴- ابعاد روشویی را اصولی و مناسب انتخاب کنید.

روشویی یکی از بخش های مهم در سرویس بهداشتی می باشد که باید محل قرارگیری آن و همچنین ابعاد آن درست انتخاب شود به طور معمول روشویی هایی که ابعاد زیادی ندارند روبروی درب ورودی قرار می گیرند روشویی باید فضایی را در حدود ۶۱ سانتی‌متر اشغال کند. در بالای روشویی باید وسایل سرویس بهداشتی و همچنین آینه نصب شود دقت داشته باشید که ارتفاع روشویی طوری طراحی شود که تمام اعضای خانواده و یا افراد با قدهای مختلف بتوانند به راحتی از آن استفاده کنند. اندازه استاندارد برای روشویی در ارتفاع ۸۶ تا ۹۱ سانتیمتر می باشد.

۵- استفاده از کابینت مخصوص سرویس بهداشتی

در سرویس های بهداشتی که بزرگ هستند می توانید برای قرار دادن وسایل سرویس بهداشتی از کابینت استفاده کنید استفاده از کابینت نه تنها از جهت رعایت بهداشت کارایی دارد بلکه باعث زیبایی محیط می شود.

۶-  طراحی جداگانه یا یکپارچه

شما می توانید به صورت جداگانه و یا یک پارچه سرویس بهداشتی را طراحی کنید به این شکل که روشویی را در قسمت جداگانه بگذارید و یا همه را به صورت یکپارچه در یک جا قرار دهید. البته بهتر است که به صورت یکپارچه سرویس بهداشتی طراحی شود ولی ممکن است که مطابق با سلیقه و یا نیاز شما لازم باشد از طراحی جداگانه استفاده کنید.

۷- استفاده کردن از سیستم تهویه و یا پنجره

یکی از قسمت های مهم سرویس های بهداشتی پنجره است که می‌تواند تهویه هوا را به راحتی انجام دهد توصیه می کنیم پنجره سرویس بهداشتی حداقل ۴۵۰ سانتی متر مربع باشد البته شاید در آپارتمان نتوانید در سرویس بهداشتی پنجره قرار دهید در این صورت می‌توانید از سیستم تهویه هوا استفاده کنید زیرا در صورت نداشتن تهویه، سرویس های بهداشتی می‌توانند جای بسیار مناسبی برای تکثیر و رشد ویروس ها و میکروب ها باشند.

برخی دیگر از اصول طراحی سرویس بهداشتی

در ادامه می خواهیم شما را با برخی دیگر از اصول طراحی و جانمایی در سرویس بهداشتی آشنا کنیم این اصول عبارتند از:

  • اندازه سرویس باید طوری باشد که تجهیزات داخل آن به هم نزدیک نبوده و مانع رفت آمد نشود
  •  محل نصب توالت فرنگی و ایرانی نباید نزدیک درب باشد تا اشخاص در هنگام استفاده از سرویس دچار مشکل نشوند.
  • درب باید طوری نصب شود که وقتی آن را باز می کنید به تجهیزات داخل دستشویی برخورد نکند.
  • روشویی باید در مسیر ورودی قرار نگیرد زیرا مانع رفت و آمد خواهد شد.
  • در سرویس های کوچک توصیه می‌کنیم از روشویی کوچک هم استفاده کنید.
  • اگر فضای سرویس بهداشتی بزرگ است توصیه می کنیم بخش حمام را از سرویس به وسیله پارتیشن مخصوص و یا یک درب جدا کنید.

طراحی سرویس بهداشتی

 سخن پایانی

در این مقاله از ایبک امداد تلاش کردیم شما را با اصول طراحی و جانمایی سرویس های بهداشتی آشنا کنیم. اگر در این زمینه سوالی داشتید می توانید در بخش دیدگاه ها مطرح کنید تا متخصصین ایبک امداد پاسخگوی شما باشند.

تعمیر یخچال شبانه روزی

31

اصول طراحی سرویس بهداشتی

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

نکات اصولی طراحی سرویس های بهداشتی

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا