راهکارهای مناسب برای خواباندن کودک | روش های خواباندن کودک
یکی از چالش هایی که بسیاری از والدین با آن روبرو هستند خواباندن کودک است. بیشتر کودکان آن قدر هیجان و کنجکاوی دارند که پدر مادر به راحتی نمی توانند آنان را قانع کنند که بخوابند و از طرفی هم خواب منظم کودک یکی از ضروریات حفظ سلامتی او می باشد. اگر کودک اظهار کند که خوابش نمی آید باید والدین بتوانند با روش های خلاقانه کودک را بخوابانند. در این مقاله از ایبک می خواهیم راهکارهای مناسب برای خواباندن کودک را برای شما بیان کرده و شما را با آنها آشنا کنیم.
راهکارهای مناسب برای خواباندن کودک
بسیاری از مادران که کودکان آنها بی خواب هستند برای خواباندن کودک به آنها شیر می دهند، تا کودک آنها بخوابد. باید از این مادران سوال کنیم حالا اگر کودک شما بزرگ شد چگونه می خواهید او را بخوابانید؟ پس شیر دادن برای کودک برای خواباندن او، کار مطلوبی نیست. مادر باید تایم شیردهی کودک را در طول روز طولانی کند و برای خواباندن بهتر کودک یک برنامه منظم خواب ایجاد کند. کارشناسان ایبک در این مقاله تلاش کردند اطلاعات کاملی در مورد راه های خواباندن کودک به والدین و پرستار کودک ارائه دهند تا بتوانند بدون استفاده از شیر دادن، کودک را بخوابانید:
- تعیین مقدار خواب مورد نیاز برای کودک
- زمان خواب کودک خود را تعیین کنید.
- کودک خود را قبل از خوابیدن آرام کنید.
- برای خواباندن کودک خود برنامه های روتین داشته باشید.
- محیط مناسبی جهت خواب کودک تعیین کنید.
- وقتی کودک هنوز به خواب نرفته اورا در رختخواب قرار دهید.
- چرخه خواب کودک خود را درک کنید.
- تغذیه شبانه کودک را کاهش دهید.
- قبل از خواب نوزاد، او را سیر کنید.
- فاصله شیردهی ها را افزایش دهید.
- تغذیه شبانه نوزاد را کاهش دهید.
- به کودک پستانک بدهید.
۱- تعیین مقدار خواب مورد نیاز برای کودک
برای اینکه بتوانید کودک خود را به موقع بخوابانید باید با نیازهای روزانه خواب او آشنا باشید. این بستگی دارد که کودک شما چند ساله باشد؟ کودکان در سنین مختلف به مقدار خواب متفاوتی احتیاج دارند. اگر کودک شما کمتر از پنج سال دارد، باید خواب او طبق برنامه زیر باشد:
- نوزادان تا دو ماهه: به حدود ۱۵ تا ۱۸ ساعت در روز نیاز به خواب دارند.
- نوزادان دو تا ۱۲ ماهه: حدود ۱۴ تا ۱۵ ساعت خواب در روز نیازمندند.
۲- زمان خواب کودک خود را تعیین کنید.
باید زمان خواب ثابتی را برای کودک تعیین کنید. این زمان ثابت باید طبق روال معمولی باشد. در صورتی که خواب کودک در زمان معینی باشد، شما می توانید او را بدون شیر خوردن، بخوابانید و خواب او هم تنظیم خواهد شد.
- برای تنظیم خواب نوزاد می توانید سن نوزاد، چرت های روزانه و شیر خوردن نوزاد را در نظر بگیرید.
- نگران تنظیم خواب نوزاد در دو ماهه اول زندگی نباشید.
- برای خواب کودک، زمان مناسبی را تعیین کنید.
۳- کودک خود را قبل از خوابیدن آرام کنید.
معمولاً نوزادان قبل از اینکه بخوابند، باید آنها را برای خواب آرام کرد. آرامش دادن به نوزاد میتواند به او کمک کند که آرام شده و بدون شیر خوردن بخوابد. برای این منظور به موارد زیر توجه کنید:
- دو ساعت قبل از اینکه کودک را بخوابانید، او را برای خواب آماده کنید.
- از صداهای بلند در هنگام خواب کودک پرهیز کنید.
- نورهای اطراف اتاق کودک را کم کنید و به کودک خود بفهمانید که هنگام خوابیدن است.
- به آرامی با کودک صحبت کرده و پشت او را بمالید تا آرام شود و اگر بدخلقی می کند، او را نوازش کنید.
۴- برای خواباندن کودک خود برنامه منظم داشته باشید.
روش هایی را که به وسیله آن کودک را می خوابانید، به برنامه های منظم تبدیل کنید. برنامه هایی که شامل خواندن داستان، حمام کردن، گوش دادن به موسیقی های آرامبخش، آواز خواندن و… می باشد، می تواند به خوابیدن کودک شما کمک کند.
- برای آرام شدن کودک و کسب آرامش قبل از خواب برای او لالایی و یا کتاب بخوانید.
- جهت افزایش آرامش، کودک خود را حمام گرم کرده و ماساژ بدهید.
۵- برای خواب کودک محیط مناسبی تعیین کنید.
باید برای کودک خود اتاق خواب در نظر بگیرید تا بتوانید برای او آرامش ایجاد کنید. دمای اتاق باید مناسب بوده و سر و صدا کم باشد. چراغ اتاق را هم خاموش کنید تا کودک بهتر به خواب برود.
- دمای اتاق کودک باید حدوداً بین ۱۸ تا ۲۳ درجه سانتی گراد باشد.
- هر چیزی را در اتاق خواب کودک، که ممکن است خواب او را بر هم بزند از اتاق بردارید. مثل وسایل الکترونیکی، تلویزیون، کامپیوتر و…
- از لامپ هایی با نور های ملایم استفاده کنید. نورهای غیر محرک مثل قرمز می تواند به خوابیدن کودک کمک کند.
۶- وقتی کودک شما هنوز به خواب نرفته او را در رختخواب بگذارید.
وقتی کودک خواب آلود شده ولی بیدار است، او را در رختخواب قرار بدهید. این کار میتواند به کودک شما کمک کند تا بداند که تختخواب با خواب ارتباط دارد.
- کودک را به پشت بخوابانید.
- وقتی کودک خود را در گهواره قرار دادید، اگر کودک تکان خورد، بگذارید تا جای خود را تنظیم کند. اگر متوجه شدید که کودک نخوابیده، میتوانید او را از جای خود بلند کنید تا دوباره خواب آلوده شود.
۷- چرخه خواب نوزاد خود را درک کنید.
نوزادان بسته به سن خود به مقداد متفاوتی غذا و خواب احتیاج دارند. باید چرخه خواب نوزاد خود را درک کرده و او را بدون شیر دادن بخوابانید.
- نوزادان بعد از رسیدن به وزن ۵ کیلو، به تغذیه های شبانه نیاز ندارند.
- نوزادانی که به تازگی متولد شدند نیاز به شیر خوردن بیشتری دارند و به طور کلی بعد از شیرخوردن حدود سه ساعت می خوابند ولی در صورتی که کودک به وزن کافی رسید باید بتواند بدون شیر خوردن بخوابد.
- بین حدود دو تا سه ماهگی بسته به وزن کودک احتمال دارد که کودک شما به تغذیه های اضافه در شب هم نیاز داشته باشد. ولی معمولاً کودکان تا سه ماهگی به یک یا دو بار شیر خوردن در هنگام شب نیازمندند.
- کودک بعد از چهار ماهگی از نظر متابولیک نیازی به شیر خوردن در شب ندارد و میتواند حدود ۷ تا ۸ ساعت بدون اینکه نیازی به شیر خوردن داشته باشد بخوابد.
۸- تغذیه شبانه کودک را کاهش دهید.
از سه ماهگی به بعد تعداد شیر خوردن های شبانه کودک را کم کنید. این می تواند به شما کمک کند که راحت تر در ماه های بعد، کودک خود را به بدون شیر دادن بخوابانید. اگر نوزاد شما گریه می کند، سریع او را از جا بلند نکنید؛ بلکه ابتدا کمی صبر کنید شاید دوباره بخوابد و اگر کودک نخوابید به او پستانک بدهید تا بدون شیر بخوابد.
۹- قبل از اینکه کودک را بخوابانید، او را سیر کنید.
وقتی کودک قبل از خواب سیر شود، می تواند به راحتی خوابیده و در طول شب از خواب بیدار نشود. اگر هم در هنگام خواب، کودک شما کم شیر خورده بود، او را بیدار کنید تا شیر بخورد و بعد از سیر شدن او را بخوابانید.
- شیر خوردن اضافه باعث خواهد شد که کودک شما بیشتر بخوابد.
- دقت داشته باشید ممکن است این کار نتیجه عکس داشته و باعث شود کودک شما خواب زده شود .
- در صورتی که احتمال می دهید کودک خواب زده شود، بهتر است او را بیدار نکنید. فقط در آخرین نوبت شیردهی، شیر بیشتری به نوزاد بدهید.
۱۰- فاصله های بین شیردهی را زیاد کنید.
هنگامی که کودک شما نیاز به شیر خوردن شبانه نداشته باشد، فاصله بین شیر خوردن ها را زیاد کنید. این کار میتواند به کودک کمک کند تا بداند برای خوابیدن حتماً نباید شیر بخورد.
- میتوانید وعده های شیر خوردن کودک خود را هر شب کمی اضافه کنید.
- بعد از چند هفته متوجه می شوید که دیگر کودک شما، نیازی به شیر خوردن برای خوابیدن ندارد.
۱۱- تغذیه های شبانه کودک را کاهش دهید.
وقتی هنگام شب به کودک شیر می دهید، باید زمان کمتری را برای شیر دادن کودک اختصاص بدهید. به این صورت کم کم مدت شیردهی در شب را کاهش داده و کودک خود را بدون شیر دادن بخوابانید. در طول یک هفته باید کودک خود را کمتر از ۲ دقیقه شیر بدهید.
۱۲- به کودک پستانک بدهید.
مکیدن پستانک می تواند کودک را آرام کند و باعث خواب راحت تر شود. پژوهش ها نشان داده که استفاده از پستانک در هنگام خواب میتواند خطر ابتلا به سندروم مرگ ناگهانی نوزاد را کاهش دهد.
۱۳- در هنگام شب بیش از اندازه به کودک خود رسیدگی نکنید.
مراقبت های شبانه از کودک خود را فقط در هنگام نیاز انجام بدهید. بعضی از نوزادان در طول شب تکان خورده و سر و صدا می کنند. در ابتدا کمی صبر کنید اگر کودک آرام نشد او را بخوابانید.
- نور های اتاق را کم کنید.
- با صدای ملایم با یکدیگر صحبت کنید.
- وقتی کودک را برای آرام شدن، بلند می کنید، نوزاد را به طور مستقیم در زیر سینه خود قرار ندهید. کودک را به دست بگیرید و تکان بدهید تا کودک بفهمد که زمان خوابیدن با زمان شیر خوردن متفاوت است.
- با کودک خود هم خواب نشوید.
- بهتر است از خوابیدن در کنار نوزاد خودداری کنید. این کار میتواند باعث عمیق شدن خواب نوزاد شود.
- پژوهش ها نشان داده همخوابی با کودک خطر خفه شدن کودک در خواب را افزایش می دهد.
سخن پایانی
اگر می خواهید کودک شما به راحتی بخوابد، بعد از اینکه کودک به رختخواب رفت، باید آرامش را در خانه حفظ کنید. سکوت در خانه می تواند به خواب راحت کودک کمک کند. اگر تلویزیون روشن است بهتر است که تلویزیون را خاموش کرده و یا صدای آن را کم کنید و از شستن ظرف ها و سر و صدای دیگر در منزل خودداری کنید.
راهکارهای مناسب برای خواباندن کودک
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
روش های خواباندن کودک