تعمیرات پکیج و آب گرمکن

معرفی منبع انبساط پکیج و عملکرد آن | نشانه های خرابی در قطعه منبع انبساط

همه چیز درباره منبع انبساط پکیج دیواری به زبان ساده

پایین آمدن ناگهانی فشار پکیج دلایل متعددی دارد. اما یکی از مهم ترین چیزی که در مواجهه با این مشکل باید بررسی گردد، منبع انبساط پکیج است. شاید نام این قطعه را بارها شنیده باشید. اما آیا می دانید عملکرد آن چیست؟ در کدام قسمت پکیج قرار دارد؟ چه وظایفی بر عهده دارد؟ آیا خودتان قادر به تعویض منبع انبساط پکیج هستید؟ اینها سوالاتی هستند که اغلب کاربران پکیج های دیواری با آن مواجه می شوند. بنابراین دانستن آن و کسب اطلاعاتی در خصوص این قطعه خالی از لطف نیست.

منبع انبساط پکیج چیست؟

منبع انبساط پکیج قطعه ای است که در تمام پکیج های گرمایشی و آبگرمکن وجود دارد و وظیفه ثابت نگه داشتن فشار آب در داخل سیستم را بر عهده دارد. این قطعه با توجه به تغییر حجم آب ناشی از تغییر دما، فشار اضافی یا کاستی را جبران می کند و از بروز مشکلات ناشی از تغییرات فشار جلوگیری می نماید.

منبع انبساط پکیج از دو لایه فلزی و یک دیافراگم تشکیل شده است. یک سمت منبع به شبکه گرمایش متصل شده و سمت دیگر با گاز پر شده است. گاز معمولا از نوع بی اثر مانند نیتروژن است و با یک فشار ثابت در منبع قرار می گیرد.

هنگامی که فشار آب سیستم بالا می رود، فشار اضافه وارد منبع شده و دیافراگم را به سمت گاز فشار می دهد. هنگامی که فشار آب سیستم پایین می آید، گاز دافعه می کند و دیافراگم را به سمت آب فشار می دهد.

منبع انبساط پکیج به دو نوع باز و بسته تقسیم می شود. منبع انبساط باز نوعی مخزن است که به صورت مستقیم با هوای آزاد در ارتباط است و فشار هوای خارج بر روی آب در منبع اثر می گذارد. منبع انبساط بسته نوعی قطعه است که با هوای آزاد در ارتباط نبوده و فشار خود را با استفاده از گاز تامین می کند. در ادامه به طور کامل انواع منبع انبساط پکیج را توضیح می دهیم.

عملکرد منبع انبساط پکیج

برخی از کارهایی که منبع انبساط پکیج انجام می دهد، عبارتند از:

کاهش فشار آب گرم، زمانی که دمای آب بالا می رود. در این صورت، منبع انبساط با جذب حجم آب گرم شده، فشار را به حد مطلوب کاهش می دهد.

جبران نمودن فشار آب کم در دستگاه های گرمایشی. در صورت نشت آب یا خاموش شدن پکیج، فشار آب سیستم ممکن است کاهش یابد. در این حالت، منبع انبساط با تخلیه حجم آب خود، فشار را به حد مطلوب افزایش می دهد.

هواگیری سیستم گرمایش. در صورت وجود هوای خالص در سیستم گردش آب، عملکرد پکیج و رادیاتورها مختل می شود. منبع انبساط باز با قرارگیری در بالاترین نقطه سیستم، هوای خالص را به خارج تخلیه می کند.

انواع منبع انبساط پکیج

همانطور که گفتیم براساس نحوه ارتباط با هوای آزاد، منبع انبساط پکیج به دو نوع باز و بسته تقسیم می شود.

منبع انبساط باز یا Open Tank نوعی مخزن است که به صورت مستقیم با هوای آزاد در ارتباط است و فشار هوای خارج بر روی آب در منبع اثر میگذارد. این نوع منبع باید در بالاترین نقطه سیستم قرار گیرد تا بتواند هوای خالص را به خارج تخلیه کند.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  نحوه راه اندازی مجدد پکیج ایران رادیاتور و بوتان؟

منبع انبساط باز محدودیت هایی دارد مانند:

  • محدود بودن در کنترل فشار و دما
  • تلف شدن مقدار زیاد انرژی به دلیل تبخیر شدن آب
  • بالا بودن حجم لوله کشی

منبع انبساط بسته یا Closed Tank نوعی قطعه است که با هوای آزاد در ارتباط نبوده و فشار خود را با استفاده از گاز تامین می کند. گاز معمولاً از نوع بی اثر مانند نیتروژن است و با یک فشار ثابت در منبع قرار می گیرد.

منبع انبساط بسته مزایای زیر را دارد:

  • کنترل بهتر فشار و دما
  • صرفه جوئی در انرژی و لوله کشی
  • جلوگیری از خوردگی و اکسیداسیون لوله ها

تفاوت منبع انبساط پکیج بوتان با منبع انبساط سایر برندها

پکیج بوتان، فرولی و سایر برندهای مختلف، همگی از منبع انبساط بسته استفاده می کنند، زیرا منبع انبساط بسته مزایای بیشتر و محدودیت های کمتری نسبت به منبع انبساط باز دارد. بنابراین، منبع انبساط پکیج بوتان با منبع انبساط پکیج های دیگر از جمله فرولی در نحوه عملکرد چندان فرق ندارد.

البته ممکن است در جزئیات فنی، طرح، سایز، جنس و قابلیت های خاص، تفاوت هایی وجود داشته باشد که به شماره مدل و دفترچه راهنمای هر پکیج بستگی دارد.

معرفی منبع انبساط پکیج

نشانه های خرابی منبع انبساط پکیج

خرابی منبع انبساط پکیج ممکن است علائم مختلفی داشته باشد، مانند:

نوسان فشار پکیج

اگر فشار پکیج شما بالا یا پایین میآید، علت این نوسان ممکن است خرابی منبع انبساط باشد. به طور مثال، اگر منبع انبساط باد نداشته باشد، فشار پکیج کم خواهد شد و شیر پرکن عمل خواهد کرد. اگر منبع انبساط سوراخ شده باشد، فشار پکیج زیاد خواهد شد و شیر اطمینان عمل خواهد کرد.

نشت آب

اگر آب از سوزن هوای منبع یا قسمت پایین منبع خارج شود، علامت خرابی منبع انبساط است. به طور مثال، اگر دیافراگم داخل منبع سوراخ شده باشد، آب به سمت گاز فشار می دهد و از سوزن هوای منبع خارج می شود.

تغییر شکل

اگر منبع انبساط پکیج دچار تغییر شکل یا دفرمه شدن شود، علامت خرابی منبع است. به طور مثال، اگر فشار باد یا آب در منبع بالاتر از حد مجاز باشد، منبع ممکن است تورم کند یا ترک بخورد.

نحوه تعویض منبع انبساط پکیج

در صورتی که قصد تعویض منبع انبساط پکیج را دارید، لازم است به ترتیب مراحل زیر عمل کنید:

  • قبل از هر کاری، باید پکیج را خاموش کنید و شیر ورودی آب و گاز را بسته و از قطع شدن جریان برق پکیج مطمئن شوید. سپس باید صبر کنید تا آب مدار گرمایش سرد شود.
  • بعد از خاموش شدن پکیج ، باید شیر خروجی آب گرم را باز کنید و چند لحظه صبر کنید تا فشار آب در سیستم کم شود. سپس باید شیر پرکن پکیج را باز کنید و آب مدار گرمایش را به صورت کامل تخلیه کنید. برای این کار، می توانید یک لوله به شیر پرکن متصل کنید و سر لوله را به یک لگن یا لوله خروج به خارج منتقل کنید.
  • حالا باید پکیج را با دقت باز کنید و به آرامی روی یک سطح صاف و نرم بخوابانید. منبع انبساط با یک لوله یکپارچه یا یک شیلنگ به سیستم گرمایش متصل شده است. باید با استفاده از یک آچار فرانسه، این لوله یا شیلنگ را باز کنید و منبع انبساط را از پکیج جدا کنید.
  • برای نصب منبع انبساط جدید، باید یک نمونه مشابه با همان ظرفیت و مدل را تهیه کرده باشید. سپس باید منبع جدید را به همان شکل قبلی به لوله یا شیلنگ متصل کنید و با آچار فرانسه محکم کنید. سپس باید پکیج را در جای خود قرار داده و سیستم را آبگیری کنید.
  • برای آبگیری سیستم، باید شیر ورودی آب سرد و شیر پرکن پکیج را باز کنید و اجازه دهید تا فشار آب در سیستم به حد مطلوب برسد. معمولاً فشار آب باید بین ۱ تا ۲.۵ بار باشد. سپس باید از همه رادیاتورها عمل هواگیری را انجام دهید تا هوای خالص از سیستم خارج شود. در نهایت، باید پکیج را روشن کنید و عملکرد منبع انبساط را بررسی کنید.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  راهنمای خرید رادیاتور و پکیج | انواع مختلف پکیج

نحوه تنظیم منبع انبساط

تنظیم منبع انبساط پکیج، معمولاً به معنی تنظیم باد است. قبل از باد زدن منبع انبساط، لازم است بدانید که دلیل خالی شدن باد این بخش دقیقاً چیست. بنابراین با توجه نشانه های خرابی منبع انبساط لازم است اقدامات لازم را انجام دهید.

برای تنظیم باد منبع انبساط پکیج، مراحل زیر را باید طی کنید:

  • قبل از هر کاری، باید پکیج را خاموش کنید و شیر ورودی آب و گاز را بسته و از قطع شدن جریان برق پکیج مطمئن شوید. سپس باید صبر کنید تا آب مدار گرمایش سرد شود.
  • بعد از خاموش شدن پکیج ، باید شیر خروجی آب گرم را باز کنید و چند لحظه صبر کنید تا فشار آب در سیستم کم شود. سپس باید شیر پرکن پکیج را باز کنید و آب مدار گرمایش را به صورت کامل تخلیه کنید.
  • قبل از باد زدن منبع انبساط، باید با فشار دادن سوزن والف منبع، وضعیت باد داخل منبع را تست کنید. اگر هیچ بادی خارج نشود، به این معنی است که منبع خالی است و نیاز به باد دارد. اگر آب تخلیه شود، به این معنی است که منبع خراب است و نیاز به تعویض دارد. اگر باد خارج شود، به این معنی است که منبع فشار دارد و نیاز به تغییر ندارد. در صورت نشت باد از سوزن والف، باید سوزن را با یک آچار فرانسه باز کرده و با یک سوزن جدید جایگزین کنید.
  • برای باد زدن منبع انبساط، باید از یک تلمبه هوا استفاده کنید و آن را به سوزن والف منبع متصل کنید. سپس با استفاده از تلمبه، فشار هوا را در منبع افزایش دهید. فشار هوا در منبع باید حدود ۱ بار باشد. برای این منظور، می توانید از یک گیج فشار استفاده کنید یا به صورت تجربی تقریبی ۳۰ بار تلمبه کنید.
  • برای آبگیری سیستم، باید شیر ورودی آب سرد را باز کنید و شیر پرکن پکیج را باز کنید و اجازه دهید تا فشار آب در سیستم به حد مطلوب برسد.

عملکرد منبع انبساط پکیج

جمع بندی

در این مقاله از ایبک امداد به معرفی و بررسی عملکرد منبع انبساط پکیج پرداختیم. در صورتی که نیاز به تعویض یا تعمیر این قطعه در پکیج شما وجود دارد، لازم است از مهارت و تخصص تعمیرکاران بهره مند شوید و خودتان اقدام به تعویض و تعمیر آن نکنید.

ایبک امداد ارائه دهنده انواع خدمات مربوط به سرویس، تعمیر و نصب پکیج دیواری در سراسر کشور است. کافیست با شماره تلفن های مندرج در صفحه تماس بگیرید و درخواست اعزام نیروی مجرب و کاربلد به محل نمایید.

منبع انبساط پکیج

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

معرفی و بررسی منبع انبساط پکیج

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا