تعمیرات ساختمان

انواع عایق‌ حرارتی ساختمان | انتخاب عایق‌ حرارتی ساختمان مناسب

ذخیره کردن انرژی و هدر ندادن آن علاوه بر اینکه موجب صرفه‌جویی در هزینه‌ها خواهد شد، یکی از وظایف انسانی نیز محسوب می‌شود و نشان دهنده این است که انسان‌ها ارزش طبیعت و فایده‌های آن را می‌دانند و به نسل آینده هم فکر می‌کنند. چون ذخایر انرژی محدود است، امروزه در بیشتر ساختمان‌ها از راهکارهایی استفاده می‌کنند که کمترین مقدار انرژی دارای بیشترین بازدهی باشد. یکی از کارهای بسیار مهمی که در همه سازه‌ها باید انجام شود، عایق حرارتی ساختمان است. به این ترتیب از هدر رفتن انرژی‌ها جلوگیری خواهد شد. به صورت کلی عایق‌ حرارتی ساختمان از هدر رفت و انتقال انرژی جلوگیری می‌کنند.

به طور کلی عایق‌کاری ساختمان‌ها از لحاظ صوتی، حرارتی و رطوبتی بسیار اهمیت دارد و موجب رفاه و آسایش افراد می‌شود. عایق‌کاری ساختمان در قیمت گذاری آنها نیز بسیار موثر خواهد بود. با توجه به آنکه امروزه دیوارها کمترین ضخامت ممکن را دارند، امکان دارد که به راحتی انرژی‌ها هدر روند. اما استفاده از عایق‌های حرارتی موجب می‌شود که از هدر رفتن انرژی‌ها تا حد زیادی جلوگیری شود.

عایق‌ حرارتی چیست؟

عایق حرارتی از هدر رفت و انتقال انرژی از یک محیط به محیط دیگر جلوگیری کند. هدف اصلی از استفاده کردن از عایق حرارتی ساختمان تنظیم دمای ساختمان و جلوگیری از اتلاف انرژی می‌باشد. استفاده از عایق کاری ساختمان‌ها ممکن است که موجب شود هزینه‌های ساخت و ساز بیشتر شود، اما در مدت طولانی می‌تواند موجب صرفه‌جویی در هزینه‌های زیادی گردد و رفاه و آسایش نسبی برای افراد ایجاد نماید. در این حالت ارزش ساختمان شما بیشتر خواهد شد.

عایق حرارتی ساختمان در قسمت‌های گوناگونی از بنا مانند تأسیسات، دیوارها، کف، سقف و… اجرا می‌گردد. می‌توان گفت که اگر عایق کاری به صورت اصولی و صحیح انجام شود، موجب صرفه‌جویی در انرژی تا ۵۰ درصد خواهد شد.

عایق حرارتی ساختمان

ویژگی‌های مهم عایق حرارتی ساختمان

برای اینکه عایق حرارتی مناسب خریداری و استفاده نمایید، باید به فاکتورها و نکات مهمی توجه کافی داشته باشید تا اثربخش‌ترین و بهترین نتیجه را به دست آورید. از جمله موارد مهمی که در هنگام خرید عایق حرارتی ساختمان باید به آن توجه نمایید، می‌توان به مواردی مانند درجه سمی بودن عایق حرارتی ساختمان، مقاومت حرارتی، میزان مقاومت در برابر فشار، قابلیت احتراق، مقدار چروک خوردگی، میزان مقاومت در برابر جانوران، مقدار مقاومت در برابر اشعه ماورا بنفش، مقاومت عایق حرارتی در برابر میکروب و قارچ، مقدار واکنش پذیری از لحاظ شیمیایی و… اشاره نمود. به طور کلی عایق حرارتی ساختمان باید این قابلیت‌ها و ویژگی‌ها را داشته باشد:

  • عایق حرارتی که در ساختمان استفاده می‌شود باید در برابر آتش سوزی مقاومت کافی داشته باشد.
  • عایق مورد استفاده باید در برابر حرارت مقاومت بالایی داشته باشد.
  • عایق حرارتی باید در مقابل عوامل گوناگونی مانند چروک خوردگی، فشار، قارچ، اشعه فرابنفش و میکروب دارای مقاومت کافی باشد.
  • عایق حرارتی که در ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرد، باید از نظر شیمیایی خنثی باشد و نباید با مواد دیگر واکنش نشان دهد.
  • عایق حرارتی که در ساختمان استفاده می‌شود باید دارای قیمت و ضخامت مناسبی باشد و از هدر رفتن انرژی جلوگیری نماید.
  • به طور کلی عایق حرارتی ساختمان در شکل‌های گوناگون تخته‌ای، صفحه‌ای، ورقه‌ای، آجری و نواری تولید شده و وجود دارد. در زمان انتخاب باید به عوامل مختلفی مانند دمای محیط، شرایط جغرافیایی ساختمان، قیمت و نوع مصالح ساختمانی توجه کافی داشته باشید.
  • ضخامت عایق حرارتی باید به گونه‌ای باشد که بهترین نتیجه را برای صرفه‌جویی در مصرف انرژی‌ها داشته باشد.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  نحوه ساخت خانه 70 متری

انواع عایق حرارتی ساختمان

پیشرفت تکنولوژی و علوم مختلف در صنعت ساختمان سازی موجب گردیده است که امروزه برای بهترین عایق حرارتی ساختمان از مواد مختلف استفاده شود که از جمله می‌توان به این موارد اشاره نمود:

یونولیت

اکثر متخصصان در زمینه صنعت ساختمان سازی، بهترین عایق حرارتی ساختمان را یونولیت معرفی می‌کنند. چون به صورت همزمان کاربردهایی مثل عایق صوتی و رطوبتی داشته و همچنین مقاومت خوبی در برابر زلزله دارد. یونولیت از لحاظ ماهیت بی‌اثر بوده و واکنش شیمیایی به دنبال ندارد.

سلول‌هایی که در یونولیت وجود دارد بسیار فشرده می‌باشند. بنابراین در مواقعی که به عنوان ماده اصلی استفاده می‌شود، جذب آب کمی خواهد داشت و موجب پوسیدگی نمی‌شود. یونولیت‌ها سبک، قوی و با دوام هستند و می‌توانند به عنوان سیستم عایق برای کف، سقف، دیوار و نما در ساختمان‌ها استفاده شود. همچنین در ساخت پنتون‌ها، ماریان‌ها به عنوان ماده شناور و در ساخت و سازهای راه آهن و راه به عنوان پر کننده سبک وزن استفاده می‌گردد.

عایق ایزوهوم

یکی از مدرن‌ترین عایق‌های حرارتی در صنعت ساختمان سازی عایق ایزوهوم است که دارای ویژگی‌هایی مانند ضریب هدایت بالا، عمر بیشتر از یک قرن، انعطاف پذیری، غیر قابل اشتعال بودن، مقاومت بسیار خوب در برابر نم و رطوبت، مقاومت بسیار خوب برای استفاده در زیر آب و خاک، مقاوم بودن در مقابل سایش و ساییدگی، قابلیت نصب در جاهای گوناگون ساختمان، سازگار بودن با مصالح مختلف و… است.

این عایق حرارتی ساختمان ضخامت بسیار کمتری دارد و برای نصب به زیرسازی نیاز نخواهد داشت. عایق ایزوهوم علاوه بر اینکه در ساختمان‌های مسکونی مورد استفاده قرار می‌گیرد، در سازه‌های اداری، تجاری، سردخانه‌ها و… نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

عایق پشم شیشه

از عایق‌های حرارتی که در ساختمان‌ها زیاد مورد استفاده قرار می‌گیرد، عایق پشم شیشه می‌باشد که در ساختمان‌ها از زمان‌های قدیم استفاده می‌شود و هنوز هم از این عایق حرارتی ساختمان استفاده می‌کنند. در واقع عایق پشم شیشه یک عایق معدنی می‌باشد که از ذوب شدن شیشه و تبدیل به الیاف درست می‌شود. پشم شیشه موجب می‌گردد که در بین لایه‌ها هوا حبس شود و به این ترتیب انرژی هدر نخواهد رفت.

پشم شیشه علاوه بر اینکه عایق حرارتی خوبی است، می‌تواند عایق صوتی مناسبی نیز باشد. پشم شیشه وزن کمی دارد و مقاومت آن در برابر حرارت زیاد است. البته پشم شیشه در برابر نم و رطوبت دارای مقاومت مناسبی نیست و احتمال دارد که در این شرایط حساسیت‌هایی ایجاد نماید.

عایق حرارتی ساختمان

عایق پشم سنگ

عایق پشم سنگ از دیگر عایق‌های حرارتی ساختمان می‌باشد که ممکن است به دلایل گوناگونی مورد استفاده قرار بگیرد و کاربردهای گوناگونی داشته باشد. عایق پشم سنگ می‌تواند فشار زیادی را تحمل کند. این عایق از جمله عایق‌های معدنی می‌باشد که از سنگ آتشفشانی به اسم بازالت به وجود می‌آید.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  دلایل بالا‌ نرفتن فشار پمپ آب موتور خانه ساختمان چیست

عایق پشم سنگ دارای مقاومت حرارتی بسیار خوبی می‌باشد و این موجب می‌گردد که در جاهای گوناگون مانند پالایشگاه‌ها، ساختمان‌ها، نیروگاه‌ها و لوله‌های حجیم صنعتی به کار برده می‌شود. همچنین از این عایق به عنوان عایق صوتی هم استفاده می‌کنند. از ویژگی‌های مهم آن می‌توان به مقاومت زیاد در مقابل نم و رطوبت، مقاومت در برابر میکروب و قارچ و… اشاره نمود.

عایق حرارتی الاستومری

این عایق از ماده‌ای به اسم نیتریل فوم به وجود می‌آید و از ویژگی‌های بسیار ویژه و مهم آن می‌توان به انعطاف پذیری زیاد این عایق اشاره کرد. این عایق‌ها در مقابل نفوذ آب و رطوبت بسیار مقاوم می‌باشند و برای انواع مخزن‌ها، سوله‌ها، بولرها و لوله‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. این عایق در مقایسه با پشم سنگ قیمت بیشتری دارد. ولی عایق صوتی بودن و وزن پایین آن موجب گردیده است که در ساختمان‌های مسکونی بیشتر کاربرد داشته و مورد استفاده قرار بگیرد.

عایق پلی استایرن

این عایق دارای وزن کمی بوده و کاربردهای زیادی دارد از این عایق می‌توان برای سقف‌های تیرچه و بلوک، دیوارهای فوندانسیون، سردخانه‌ها و… استفاده نمود. عایق پلی استایرن در مقابل و رطوبت مقاومت بسیار بالایی دارد و خیلی کم با مشکل پوسیدگی مواجه می‌شود. همچنین بر طبیعت اثر منفی نخواهد داشت.

عایق پرلیت

سنگ پرلیت از جمله سنگ‌های آتشفشان می‌باشد که کاربردهای گوناگونی دارد. عایق پرلیت دارای وزن کمی بوده و در برابر آتش و حرارت مقاوم می‌باشد. یکی از کاربردهای بسیار ویژه این عایق می‌توان به کاربرد آن به عنوان عایق صوتی اشاره کرد.

همچنین عایق پرلیت از لحاظ شیمیایی خنثی بوده و با مواد شیمیایی دیگر واکنش نشان نمی‌دهد و در مقابل میکروب‌ها و حشرات مقاوم می‌باشد. از معایب عایق پرلیت می‌توان به کم بودن مقاومت آن در برابر فشار اشاره کرد. به همین علت نمی‌توان آن را در محیط‌های رطوبت بالا و تحت فشار استفاده نمود.

عایق شیشه اسفنجی حرارتی

عایق شیشه اسفنجی یک عایق حرارتی ساختمان است که از شیشه خالص به وجود می‌آید و قابلیت انبساط زیادی دارد. این عایق در مقابل رطوبت و آب مقاومت خوبی دارد و ماده نسوز می‌باشد. این عایق همچنین مقاومت بالایی در برابر حشرات موذی دارد. از دیگر ویژگی‌های عایق شیشه اسفنجی حرارتی می‌توان به مقاومت فشاری خوب آن اشاره کرد که می‌تواند در سازه‌ها و مکان‌های گوناگون مورد استفاده قرار بگیرد.

عایق تخته فیبری

عایق تخته فیبری اولین عایق حرارتی ساختمان است که برای ایزوله کردن ساختمان‌ها استفاده شده است این عایق از فشرده کردن الیاف‌های گیاهی و پشم نمد تولید می‌گردد و در مقابل فشارهای مکانیکی مقاومت بسیار خوبی دارد. مقاومت عایق تخته فیبری در برابر حرارت و آتش نسبی است. از معایب عایق تخته فیبری می‌توان به جذب نم و رطوبت اشاره کرد که موجب کم شدن مقاومت مکانیکی آن می‌شود.

عایق حرارتی ساختمان

سخن تکمیلی

مهمترین و اولین مرحله در عایق کاری حرارتی ساختمان عایق حرارتی ساختمان مناسب می‌باشد به طوری که با شرایط محیط به صورت کامل سازگاری داشته باشد. همچنین وقتی عایق انتخاب می‌شود، باید به ویژگی‌های ساختاری محصول مانند مقاومت در برابر رطوبت، آتش و… نیز توجه کافی شود.

انواع عایق حرارتی ساختمان | انتخاب عایق حرارتی ساختمان مناسب

امتیاز سردبیر

مجموع امتیازات

بررسی انواع عایق‌های حرارتی ساختمان

امتیاز کاربر: ۱.۲۵ ( ۱ نتایج)

نوشته های مشابه

⨭نظراتتان را با ما به اشتراک بگذارید⨮

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا