خدمات پرستاری و مراقبتی

راه های کاهش وزن در کودکان چیست | اضافه وزن در کودکان

شماره تلفن نمایندگی تعمیر یخچال، تلویزیون 021

اگر متوجه شدید که کودک شما دچار اضافه وزن است و چاق به نظر می‌آید، ابتدا باید اطمینان پیدا کنید که این چاقی به دلیل بیماری نیست و بعد برای لاغر شدن، او را تشویق و توجیه کنید تا غذاهای سالم بخورد.

هیچ راهی برای سریع کم کردن وزن وجود ندارد. کاهش وزن نیازمند تغییراتی بلند مدت است که باید شخص عادت غذایی و سبک زندگی خود را تغییر دهد تا بتواند اضافه وزن خود را از بین ببرد.

چه چیزی باعث چاقی کودک می شود؟

دلایل مختلفی ممکن است  باعث چاقی کودک شود. مهم‌ترین دلایل آن می تواند الگوهای تغذیه ای ناسالم، نداشتن فعالیت، عوامل ژنتیکی باشد و گاهی هم ممکن است ترکیبی از این عوامل باعث چاقی کودک شود. البته گاهی هم ممکن است که اضافه وزن در کودک به دلیل مشکلات هورمونی باشد. برای مطمئن شدن می توانید به پزشک مراجعه کنید تا پزشک با انجام تست خون، وضعیت پزشکی کودک شما را بررسی کند.

چاقی در کودکان باعث چه بیماری هایی می شود؟

کودکانی که چاق هستند ممکن است با مشکلات زیر روبرو شوند:

  • بیماری های پوستی مثل آکنه، عفونت های قارچی و خارش
  • مشکلات استخوانی
  • دیابت
  • بیماری های قلبی
  • فشار خون بالا
  • کلسترول بالا

کاهش وزن

اضافه وزن و چاقی کودکان

معمولاً اضافه وزن کودکان در دنیای امروزی، یکی از چالش هایی است که بیشتر خانواده ها با آن روبرو هستند و طبق تحقیقات انجام شده از هر چهار نفر، یک نوجوان و یا کودک در تمام کشورهای توسعه یافته، با اضافه وزن و چاقی روبه‌رو هستند. چاقی باعث می‌شود کودکان در معرض مشکلات جدی قرار گرفته و به بیماری‌هایی مانند فشار خون بالا، کلسترول بالا، بیماری قلبی و یا دیابت و… دچار شود. علاوه بر این، چاقی عواقب بسیار بدی هم به همراه دارد، نوجوانان و کودکانی که چاق بوده و یا دارای اضافه وزن هستند، نمی توانند به راحتی در فعالیت ها و ورزش ها با دوستان خود شرکت کنند و احتمال دارد از جانب کودکان دیگر مورد تمسخر قرار بگیرند و این باعث می شود عزت نفس آنها پایین بیاید و همچنین باعث خواهد شد که کودک از بدن خود یک تصویر منفی در ذهن داشته و یا دچار افسردگی شود.

والدین وقتی به کودک چاق خود نگاه می کنند، حتماً احساس درماندگی خواهند کرد. برای اینکه شما بتوانید مشکل چاقی را در کودک خود برطرف کنید، باید ابتدا به موارد زیر توجه کنید:

۱- نیازهای اصلی کودک خود را بشناسید.

ممکن است نیاز اصلی کودک شما یک چهارم غذایی باشد که شما برای او می دهید. برای اینکه متوجه شوید کودک شما به چه اندازه کالری نیاز دارد، بهتر است حتماً به یک متخصص تغذیه مراجعه کرده و در این مورد با او مشورت کنید.

۲- غذاهای آماده ای را که خریداری می کنید به برچسب روی آن توجه کنید.

در صورتی که متوجه شدید چه مقدار کالری برای بدن کودک شما نیاز است، باید وقتی غذای آماده خریداری می کنید، بسته‌بندی آن را نگاه کرده و به مقدار کالری آن توجه کنید. گاهی ممکن است از کالری های مواد غذایی آماده تعجب کنید.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  اتاق کودک چه ویژگی هایی باید داشته باشد ؟

۳- برای کودک خود در ظروف بزرگ غذا نریزید.

اگر می خواهید به کاهش وزن کودک کمک کنید بهتر است از بشقاب های کوچک و یا کاسه کوچک برای غذای او استفاده کنید. به این صورت، غذایی که در داخل ظرف است بیشتر به نظر آمده و کودک کمتر غذا خواهد خورد.

غذاهایی را که بسته بندی های بزرگ دارند به ظرف های کوچک تقسیم کنید. اگر بسته بندی غذاها بزرگ باشد، کودک بدون اینکه از مقدار آن درکی داشته باشد، ممکن است به خوردن آن تمایل پیدا کند، برای کم کردن وزن کودک خود بهتر است غذاهایی را که کالری زیادی دارند مانند شکلات یا پنیر پیتزا به قطعات کوچکی تقسیم کرده و قطعات کوچکتر را به کودک بدهید.

۴- کمتر غذا سفارش بدهید.

اگر کودک شما اضافه وزن دارد، برای اینکه به کاهش وزن او کمک کنید در هنگام سفارش غذا، بهتر است که غذای کمتری سفارش دهید. به این صورت کودک شما کمتر غذا می خورد. البته این طبیعی است که اگر کودکی به غذا خوردن علاقه داشته باشد هر چه شما جلوی او بگذارید، بخورد.

۵- کودک را به تحرک وادار کنید.

اگر کودک شما تحرک زیادی ندارد و علاقه زیادی به تماشای تلویزیون و یا استفاده از وسایل الکترونیکی دیگر دارد، این کودکان بیشتر از کودکان دیگر در معرض خطر چاقی هستند. کودک برای اینکه سالم باشد، باید روزانه یک ساعت ورزش کند. شاید به نظرتان یک ساعت زیاد بیاید ولی تحرکات روزانه همراه با ورزش، باعث کم شدن وزن کودک می شود.

۶- برای کودک ایده های ورزشی را تهیه کنید.

ایده های ورزشی خوب و فعالیت های جذاب برای کودکان می تواند بسیار کارآمد باشد. مثلاً کودکان می توانند به وسیله حرکت کردن بازی ویدیویی فوتبال و یا بولینگ و یا تنیس را انجام دهند و گاهی این تجربه ها را در بیرون هم آزمایش کنند.

۷- سعی کنید با کودک خود بیرون از خانه فعالیت کنید.

دوچرخه سواری، قدم زدن و یا پیاده روی با کودک در پارک می تواند برای او بسیار جذاب باشد و یا می توانید با کودک خود در یک زمین بازی ورزش کنید و یا با کودکان همسایه هماهنگ کرده و فعالیت هایی در بیرون از خانه با کودک خود انجام دهید.

۸- در کلاس های ورزشی ثبت نام کنید.

باشگاه های ورزشی برای کودک شما مکان امنی هستند و علاوه بر این، می تواند به کاهش وزن کودک کمک کند. ثبت نام کردن کودک در کلاس هایی که به آن علاقه دارد، باعث کاهش وزن او می شود.

۹- تلویزیون تماشا کردن را محدود کنید.

هرچه کودک شما بیشتر از بازی های ویدیویی و تلفن همراه استفاده کند و یا اینکه بیشتر به تماشای تلویزیون بپردازد، مسلماً بیشتر دچار اضافه وزن خواهد شد. سعی کنید تماشای تلویزیون و بازی های کامپیوتری را برای کودک خود محدود کنید. بهتر است کودک را تشویق کنید که سرگرمی های دیگری را دنبال کند. پیاده روی با کودک، الگوی بسیار خوبی برای او است و باعث می‌شود که کودک مجبور نشود برای وقت گذرانی، به تماشای تلویزیون بپردازد. طبق مطالعات انجام شده ارتباط مستقیمی بین چاقی و تلویزیون نگاه کردن می باشد. بنابراین باید هنگام استفاده از فضای مجازی و یا نگاه کردن تلویزیون، برای کودک خود محدودیت‌هایی قائل شوید. کارشناسان معتقدند که کودک بیشتر از دو ساعت در روز، نباید به این کارها را بپردازد. برای اینکه کودک با اضافه وزن روبه رو نشود، در هنگام تلویزیون نگاه کردن، به او غذا ندهید زیرا وقتی کودک تلویزیون نگاه می کند، متوجه غذا خوردن خود نشده و بیش از اندازه می خورد.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  هورمون های شادی و افزایش آن در سالمندان با کمک پرستار سالمند

گاهی می توانید برای تشویق کودک به کاهش وزن، به او پاداش داده و در صورتی که توانست کمی وزن خود را کم کند، اجازه بدهید که زمان بیشتری از کامپیوتر یا تلویزیون استفاده کند و یا وسیله ی مورد علاقه اش را خریداری کنید.

۱۰- اهمیت لاغر شدن را برای کودک توضیح دهید.

همانطور که می دانید کودکان در حال رشد بوده و نیاز به کمک شما دارند تا بدانند اهمیت کم کردن وزن چیست؟ باید کودک را با بیماری هایی که در اثر اضافه وزن به آن دچار می شوند، آشنا کنید و همچنین اهمیت ظاهری کاهش وزن را برای او توضیح دهید.

۱۱- کودک را به ورزش تشویق کنید.

فعالیت های هوازی باعث می شود که کودک کالری بیشتری مصرف کند. فوتبال، دوچرخه سواری و پیاده روی جزو ورزش های مفید برای سوزاندن کالری هستند. باید کودک خود را تشویق کنید تا به جای استفاده از آسانسور، از پله ها بالا و پایین برود و به جای استفاده از ماشین، پیاده روی کند.

۱۲- مصرف غذاهای مغذی و سالم

کودک باید وعده های غذایی خود را کوچک کند و بیشتر از سبزیجات و میوه ها استفاده کند. کودک را تشویق کنید که بیشتر آب بنوشد. خوردن پرتقال بسیار بهتر از خوردن آب پرتقال است زیرا کالری کمتری دارد و فیبر آن هم به کودک کمک خواهد کرد که بیشتر لذت ببرد. غذاهای کم چرب مثل پنیر کم چرب و شیر کم چرب برای کودکان چاق پیشنهاد می شود.

به کودک خود توصیه کنید که از میان وعده های شور و شیرین مانند کیک و شیرینی و چیپس استفاده نکرده و به جای آن از میوه و یا پاپکورن استفاده کنند.

۱۳- رفتارهای کودک را اصلاح کنید.

انجام بعضی از کارها برای کودک لازم و ضروری است و می‌توانید برای تشویق کودک به انجام این کارها، به او پاداش بدهید. مثلاً اگر برای کودک خود رژیم غذایی در نظر گرفته اید، در صورتی که کودک به جای خوردن نوشابه در تمام هفته آب نوشید، می توانید برای او چیزی را که دوست دارد خریداری کنید. هیچگاه جای پاداش، برای کودک، غذای دلخواه او را، درست نکنید.

۱۴- برای کاهش وزن کودک بهتر است با پزشک در ارتباط باشید.

اگر کودک شما دارای اضافه وزن است حتماً هر دو هفته یکبار برای آزمایش و معاینه به پزشک مراجعه کنید. دقت داشته باشید استرس می تواند باعث اضافه وزن کودک شود. سعی کنید کودک تان را آرام نگه دارید.

کاهش وزن

۱۵- از کودک پشتیبانی کنید.

تمام خانواده باید نحوه غذا خوردن خودشان را تغییر بدهند تا کودک هم با الگو قرار دادن خانواده، بتواند رژیم غذایی را رعایت کند. غذاهایی را که ارزش غذایی ندارند در یخچال نگهداری نکنید. به جای گذاشتن غذاهای چرب و یا شیرینی در یخچال، بهتر است هویچ، کرفس و یا میوه در داخل یخچال نگهداری کنید. برای تمام اعضای خانواده غذاهای سالم و کم چرب آماده کنید. برای کاهش وزن، فرزند خود را تشویق کرده و حامی او باشید.

تعمیر یخچال شبانه روزی

31

راه های کاهش وزن در کودکان چیست؟

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

چاقی در کودکان باعث چه بیماری هایی می شود؟

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا