عید فطر ۱۴۰۲ چه روزی است؟/تاریخ دقیق عید فطر در سال ۱۴۰۲
با رسیدن به آخرین روزهای ماه پر فضیلت و مبارک رمضان به عید فطر نزدیک می شویم. عید فطر از مهمترین و بزرگترین اعیاد مسلمانان است و اولین روز از ماه شوال می باشد. در ایران و در کشورهای اسلامی عید سعید فطر تعطیل رسمی است و هر ساله مسلمانان این عید را جشن می گیرند.
عید فطر در سال ۱۴۰۲ در چه تاریخی است؟
عید سعید فطر مهمترین و بزرگترین عید مسلمانان است. این عید اولین روز از ماه شوال می باشد و با رویت هلال ماه در آخرین روز از ماه رمضان ثابت می شود. در روز عید فطر روزه گرفتن حرام است و پرداخت زکات فطر برای مسلمانان واجب می شود. در ایران و دیگر کشورهای اسلامی عید سعید فطر تعطیل رسمی می باشد.
- در سال ۱۴۰۲ روزهای شنبه و یکشنبه ۲ و ۳ اردیبهشت مصادف با عید فطر اعلام شده است.
- تاریخ دقیق عید سعید فطر در سال ۱۴۰۲ در تقویم میلادی مصادف است با یکشنبه بیست و دوم ۲۰۲۳
- تاریخ دقیق عید سعید فطر در تقویم قمری مصادف است با اول شوال ۱۴۴۴
چرا تاریخ عید فطر در ایران و بعضی از کشورها همزمان نیست؟
- معیار تقویم هجری قمری توسط یک فقیه تعیین میشود و فقیه است که معیار اثبات شروع ماه قمری را از کتاب خدا، عقل، سنت و اجماع استنباط می نماید. نظرات فقهی فقها می تواند با یکدیگر متفاوت باشد و همین موضوع نخستین دلیل اختلاف در شروع ماه قمری در بین کشورهای مختلف می باشد. معیار اصلی شروع ماه قمری در فقه شیعه، رویت کامل ماه نو با چشم می باشد. این عامل به موقعیت جغرافیایی ناظر وابسته است و موجب می شود تقویم هجری قمری در همه جا یکسان نباشد.برای اثبات شروع ماه قمری شهادت دو مرد عادل که هلال ماه را رویت کرده باشند لازم است. گاهی اوقات اشخاصی که اقدام به استهلال ماه میکنند دچار توهم رویت می شوند ولی چنانچه رصدگر با تجربه باشد روش هایی به کار می برد تا متوجه شود آنچه را که می بیند آیا توهم رصدی می باشد یا خیر. در کشوری مثل عربستان شهادت برای اثبات ماه قمری کافی است.
استهلال ماه و آغاز ماه شوال در ایران
کارشناسان در مرکز موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران برای رویت پذیری هلال ماه پیشبینیهای دقیقی در سراسر ایران انجام می دهند. همچنین کارشناسان رویت هلال در شامگاه ۲۹ هر ماه قمری در دفتر استهلال مقام معظم رهبری مستقر می شوند و همه گزارش های دریافتی را کاملاً بررسی می کنند. در ایران آغاز ماه شوال و آغاز هر ماه قمری بر عهده حاکم شرع، رهبر معظم انقلاب می باشد و پیروی کردن از آن مطابق نظر برخی از علمای شیعه و مراجع تقلید بر همه شیعیان، حتی افرادی که نسبت به آن علمی ندارند ضروری است.
عید فطر در فرهنگ ها و کشورهای گوناگون
- مردم عراق برای روز عید فطر غذای مخصوص المطبک را می پزند و این روز را جشن می گیرند.
- مردم یمن روز عید فطر را در طبیعت به سر میبرند و از زیباییهای طبیعت لذت می برند.
- مسلمانان امارات روز عید فطر پس از خوردن شیرینی و خرما لباسهای نو می پوشند، به مسجد می روند و نماز عید فطر را می خوانند.
- در کشور عربستان به مناسبت عید فطر ۲۳ روز تعطیل می باشد. مردم در این روز انواع شیرینی ها، خرما ها، آبمیوه ها و چای تناول می کنند و یکی از بهترین خوردنی های خود را به نام الکبسه که از گوشت و برنج تهیه می شود درست می کنند.
- مردم در کشور کویت به مناسبت عید فطر ۷ روز جشن می گیرند. تعطیلات رسمی در کشور ترکیه به مناسبت عید فطر سه روز می باشد. مردم در کشور ترکیه در این روز به زیارت می روند و به دید و بازدید از آشنایان و خویشان خود می پردازند.
- در روز عید فطر در کشور هند در کوچه و بازار موسیقی سنتی نواخته می شود و مردم به جشن و پایکوبی می پردازند و لباس های نو می پوشند.
- در پاکستان در روز عید فطر مردم به طبخ غذاهای خوش طعمی میپردازند. یکی از غذاهای معروف این روز خرمای شیرین شده می باشد و پس از آن به شادی و تفریح می پردازند.
- مردم اردن پیش از رسیدن عید فطر خانه تکانی می کنند و به دید و بازدید دوستان و اقوام خود در این روز می پردازند.
- مردم در مالزی در روز عید فطر به طبخ شیرینی سنتی و غذاهای مخصوص می پردازند. یکی از شیرینی های معروف مالزی رندانگ می باشد که از گوشت مرغ و گاو در شیر نارگیل تهیه میشود. همچنین از غذای دیگری به نام توپات که از پیچیدن برنج داخل برگ خرما درست می شود استفاده میکنند. مقامات دولتی روز عید فطر درب خانه های خود را به روی مردم باز می کنند.
- در افغانستان به مناسبت عید سعید فطر سه روز تعطیلات رسمی در نظر می گیرند. در این روز مردم به دید و بازدید از همدیگر می پردازند و عید فطر را به همدیگر تبریک می گویند.
- در تونس مردم در روز عید فطر به طبخ ماهی شور می پردازند و شیرینی هایی از قبیل المقروض، باقلاوه، الصمصه و المحشی درست می کنند.
- در لیبی مردم در روز عید فطر لباس های نو می پوشند و با لباس های سنتی نو خود به دید و بازدید و مساجد میروند.
مهمترین اعمال واجب و مستحب در روز عید فطر
- غسل: عید فطر در احکام اسلامی بسیار توصیه شده که مسلمانان در روز عید فطر و همچنین عید قربان تن خود را غسل بدهند و در آب بشویند. یکی از سنت های مسلمانان روز عید فطر و عید قربان غسل عید می باشد و این سنت بین مردان و زنان تفاوتی ندارد. غسل عید بر خلاف غسل جمعه می تواند پیش از اذان صبح انجام شود. علاوه بر غسل کردن مسواک زدن و عطر زدن هم از سنت های این روز می باشد.
تکبیر: از سنت های مسلمانان در روز عید فطر تکبیر گفتن است. تکبیر در عید فطر از یک آیه از قرآن بر گرفته شده است و قبل از شروع نماز عید و شروع خطبه در کوچه و بازار و در خانه ها خوانده می شود.
نماز عید فطر: مهمترین اعمال در عید فطر خواندن نماز عید می باشد. زمان اقامه نماز عید فطر بعد از طلوع آفتاب می باشد. نماز عید فطر باید به صورت جماعت خوانده شود و خواندن آن بر مسلمانان مستحب است.
عید فطر در قران
با مراجعه کردن به قرآن کریم می توان آیاتی را یافت که به صورت مستقیم بر عید فطر و آداب مربوط به آن توجه دارد و این نشان می دهد که مسئله عید فطر از دید قرآن نیز پنهان نمانده است. در آیه ۱۸۵ سوره بقره به عید فطر اشاره شده و خداوند می فرماید هر کدام از شما که هلال ماه مبارک رمضان را مشاهده کرد باید که روزه بگیرد و اگر مریض بود و در حال سفر بود باید در روزهای دیگر روزهایی که نگرفته را جبران کند. در ادامه خداوند می فرماید: خدا این احکام را بخاطر آسودگی شما تشریع کرده است نه بخاطر به سختی انداختن شما.
آداب نماز عید فطر
خداوند در سوره اعراف آیه ۳۱ می فرماید: وقتی به مسجد می روید زینت های خود را همراه ببرید. این یک قانون همیشگی خطاب به فرزندان آدم است که شامل اعصار قرون میشود. این هم میتواند اشاره به زینتهای جسمی باشد مانند لباس های مرتب و شانه زدن به موها و پاک و تمیز بودن و همچنین عطر زدن به خود و هم میتواند شامل زینت معنوی مانند پاکی نیت و صفات انسانی و اخلاقی پاک باشد. اگر می بینیم فقط سخن از نماز جمعه و نماز عید به میان آمده دلیلی بر انحصار آن نیست؛ بلکه هدف این است که مصداق روشن بیان شود و منظور از زینت هم زینتهای باطنی است و هم زینت های ظاهری.
عید فطر روز برگشت به فطرت
- اولین روز ماه شوال در فرهنگ اسلامی عید فطر و بازگشت انسان به فطرت معین گردیده است. مسلمانان در طول ماه رمضان با خداوند در ارتباطند و توبه از گناهان به روح و جان آنها جلا می بخشد و همه آلودگی های ظاهری و باطنی را از جسم و روح خود پاک می کنند. به همین خاطر به فطرت حقیقی خود برمیگردند. امیرالمومنین در این باره می فرماید: عید فطر عید شخصی است که خدا روزه او را پذیرفته باشد و نمازش را ستوده است و روزی که در آن هیچ نافرمانی از خداوند نگردد آن روز عید است. عید فطر روز برگشت انسان به فطرت است و آن را می توان از ریشه واژه نیز فهمید. عید به معنی بازگشت و فطرت به معنای طبیعت و فطرت می باشد. مسلمانان روز عید به واسطه یک ماه در ضیافت خداوند بودن به صفای باطنی دست یافتند و در واقع شخصیت حقیقی خود را باز یافته اند. با رسیدن ماه رمضان مسلمان واقعی در پرتو معنویات این ماه تلاش خود را برای دست یافتن به زندگی نوین می کند و جان و دل خود را جلا می دهد.
سخن پایانی
عید سعید فطر روزیست که خدا آن روز را برگزیده تا بندگانش بر سفره کرم او بنشینند و ادب بندگی را به جای آورند و چشم امید خود را به درگاه پروردگار بدوزند. عید سعید فطر در سال ۱۴۰۲ در تقویم شمسی در تاریخ دوم و سوم اردیبهشت ثبت شده است.
عید فطر ۱۴۰۲ چه روزی است؟
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
عید فطر ۱۴۰۲ چه روزی است؟/تاریخ دقیق عید فطر در سال ۱۴۰۲