تقویم تاریخ

نیمه شعبان 1402 چه روزی است / تاریخ نیمه شعبان

نیمه شعبان ( ۱۵ شعبان) یکی از اعیاد مهم مسلمانان شیعه می باشد. این روز میلاد با سعادت امام دوازدهم حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف است. ماه شعبان هشتمین ماه هجری قمری بوده که در کنار ماه های رجب و رمضان اهمیت زیادی برای ما مسلمانان دارد. از پیامبر بزرگوار اسلام حضرت محمد صلوات الله علیه نقل شده که فرمودند: شعبان ماه من است.

شاید بخواهید بدانید که نیمه شعبان ۱۴۰۲ چه روزی است؟ در این مقاله از مجله ایبک شما را با نیمه شعبان و تاریخ دقیق آن آشنا می کنیم.

نیمه شعبان ۱۴۰۲ چه روزی است ؟

تاریخ دقیق نیمه شعبان در تقویم شمسی، قمری و میلادی در سال ۱۴۰۲ عبارت است از:

  • در تقویم شمسی نیمه شعبان در روز چهارشنبه ۶ اسفند ماه سال ۱۴۰۲ می باشد.
  • در تقویم قمری نیمه شعبان روز چهارشنبه ۱۵ شعبان ۱۴۴۵ می باشد.
  • در تقویم میلادی هم روز چهارشنبه ۲۵ مارس ۲۰۲۴ می باشد.

سالروز تولد امام زمان (عج) به هجری قمری

طبق مستندات تاریخی و روایات حضرت مهدی عجل الله در روز جمعه نیمه شعبان سال ۲۵۵ هجری قمری متولد شدند. البته در مورد سال تولد این امام بزرگوار، اختلاف نظر وجود دارد و بعضی از منابع سال آن را ۲۵۶ هجری قمری ذکر کردند.

سال تولد امام زمان عجل الله به هجری شمسی

بیشتر منابع تاریخی میلاد امام زمان (عج) را سال ۲۵۵ هجری قمری ذکر کرده‌اند که بر اساس آن میلاد امام زمان عجل الله در روز جمعه ۱۱ مرداد و در سال ۲۴۸ هجری شمسی می باشد.

سال تولد امام زمان عجل الله به میلادی

تاریخ میلاد با سعادت دوازدهمین امام شیعیان عجل الله در تقویم میلادی مصادف است با ۲۹ جولای سال ۸۶۹ میلادی

نیمه شعبان

نیمه شعبان چه روزی است؟

این روز سالروز تولد حضرت مهدی صاحب الزمان (عج) و یکی از عیدهای بزرگ مسلمانان شیعه است که آن را جشن گرفته و برایشان اهمیت زیادی دارد.

حضرت مهدی (عج) دوازدهمین امام ما شیعیان است که تولد او را در سال ۲۵۵ یا ۲۵۶ هجری نقل می‌کنند. دلیل اختلاف احتمالاً به این خاطر بوده که در گذشته تاریخ با حروف ابجد نوشته می شد و درباره سال تولد حضرت مهدی عجل الله بین واژه های «نهر» و «نور» اختلاف می باشد که این اختلاف هم به دلیل رسم الخط ناقلین است .

دیدگاه شیعیان

در احادیث و روایات امامان شیعه، این شب پر فضیلت مناسب برای شب زنده داری، احیا، عبادت و دعا است. در روایاتی هم از مولا امیرالمومنین حضرت علی علیه السلام آمده است که در این شب دعای کمیل را بخوانید.

قال علی (ع):

«قسم به کسی که جان علی در دست اوست، همه امور نیک و بدی که بر بندگان جاری می شود، از شب نیمه شعبان تا پایان سال، در این شب تقسیم می شود»

برگزاری مراسم های جشن نیمه شعبان

همانطور که گفتیم نیمه شعبان سالروز تولد دوازدهمین امام شیعیان یعنی حضرت مهدی عجل الله است که در ایران تعطیل رسمی می باشد. بر اساس روایات بعد از شب قدر، این شب برترین شب است. شیعیان در این روز معابر و اماکن را چراغانی کرده و نذری می پزند و شربت و شیرینی پخش می کنند. شب زنده داری جزو اعمال شب نیمه شعبان است که ما شیعیان انجام می دهیم.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  لحظه سال تحویل 1500 | نوروز و فلسفه آن

برگزاری مراسم‌های جشن نیمه شعبان فقط مختص به ایرانیان نیست بلکه کشورهای دیگر هم این جشن را باشکوه برگزار می‌کنند. کشورهایی مانند لبنان، بحرین، عراق، مصر، آذربایجان و یمن از جمله کشورهایی هستند که در آنجا جشن نیمه شعبان برگزار می شود.

کشورهایی مثل تونس، پاکستان، هند، مراکش و امارات متحده عربی که شیعیان در آنجا در اقلیت می باشند هم مراسم جشن نیمه شعبان به صورت باشکوه برگزار می شود. نکته مهم این است که بعضی از فرقه های اهل تسنن هم به ظهور حجت بن الحسن عجل الله، اعتقاد داشته و این باعث باشکوه برگزار شدن این جشن در بین مسلمانان می شود.

جشن نیمه شعبان در ایران

برگزار شدن جشن های نیمه شعبان در ایران نسبت به کشورهای مسلمان دیگر، رونق بیشتری دارد زیرا دولت و مردم ایران، برای این روز تدارکات ویژه و وسیعی می بینند.

برگزار کردن جشن نیمه شعبان، چراغانی خیابان ها، مولودی خوانی در مجامع عمومی و پخش کردن شیرینی و شربت که به وسیله مردم و هیئتی ها در این عید بزرگ انجام می گیرد. در ایران، روز نیمه شعبان، روز جهانی مستضعفان هم نام گذاری شده است.

جشن نیمه شعبان در عراق

از آنجایی که در بر اساس احادیث شیعه، زیارت حسین بن علی علیه السلام، اهمیت بسیاری دارد جشن نیمه شعبان در شهر عراق و در کنار حرم امام حسین علیه السلام برگزار می شود. بسیاری از زائران هم در این روز پیاده به کربلا می روند. چراغانی، قربانی کردن، عیدی دادن، غذا دادن به فقیران و دید و بازدید در روز نیمه شعبان در کشور عراق انجام می گیرد.

جشن نیمه شعبان در مصر

در کشور مصر علاوه بر شیعیان، سنی ها هم این روز را با شکوه فراوان جشن می گیرند. مهمترین برنامه جشن نیمه شعبان در کشور مصر، مولودی خوانی می باشد.

جشن نیمه شعبان در بحرین

نیمه شعبان در کشور بحرین تعطیل نیست ولی تقریباً به صورت نیمه تعطیل می باشد. مولودی خوانی و دعا در مسجد و خوردن شام از جمله کارهایی است که در این شب مبارک بحرینی‌ها انجام می دهند.

جشن نیمه شعبان در یمن

مردم کشور یمن این روز را جشن گرفته و در نیمه شعبان به خیابان‌ها می آیند و در هنگام جشن گرفتن به رقص خنجر می پردازند.

جشن نیمه شعبان در هند

مسلمانان هندی اعتقاد دارند که خداوند آینده تمام مردم را با احتساب اعمال گذشته آنها، در شب برات یعنی همان نیمه شعبان، رقم می زند. شب برات یعنی شب بخشش.

اعتقادات مردم در مورد نیمه شعبان

به اعتقاد شیعیان، نیمه شعبان شبی است که امام دوازدهم، امام ابو محمد قاسم یعنی حضرت مهدی عجل الله متولد شده است و شیعیان این شب را جشن می گیرند و نماز و دعا می خوانند. بیشتر شیعیان این شب را احیا گرفته و قرآن تلاوت می کنند تا خداوند اعمال گذشته آنها را ببخشد.

مسلمانان در صبح روز نیمه شعبان به گورستان رفته و برای آمرزش درگذشتگان شان دعا و فاتحه می خوانند. مسلمانان جشن نیمه شعبان را پانزده روز قبل از ماه مبارک رمضان، برگزار می کنند. این روز را به عنوان لیالی برات می نامند که یعنی شب آزادی.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  روز جهانی سندروم داون

گفته شده است که این شب به دلیل وارد شدن پیامبر (ص)، به شهر مقدس مکه گرامی داشته می‌شود. در شب عید نیمه شعبان مساجد با لامپ‌های رشته‌ای و کاغذهای رنگی روشن می شوند. مساجد از جمعیت ها پر شده و مردم دعا و نماز می خوانند.

هزاران رشته لامپ و شمع در خیابان ها و خانه ها روشن می شود و محیطی شاد برای مردم ایجاد می گردد. در نیمه شعبان قرآن کریم تلاوت شده و آهنگ های معنوی در تمام طول شب خوانده می شود. مردمی که استطاعت مالی دارند برای شادی روح گذشتگان شان به نیازمندان پول و لباس اهداء می کنند.

مردم در این شب برای سلامتی امام زمان عجل الله صدقه داده و برای فرج ایشان دعا می کنند. به طور کلی مسلمانان اعتقاد دارند که اشخاصی که در این شب دعا می خوانند و از خداوند طلب آمرزش می کنند، خداوند آنها را می آمرزد. بعضی از مسلمانان در این روز روزه گرفته و نمازهای مستحبی هم می خوانند.

زندگینامه دوازدهمین امام شیعیان حضرت مهدی عجل الله

امام زمان عجل الله آخرین امام ما شیعیان است که در سال ۲۵۵ در شهر سامرا به دنیا آمد. امامت این بزرگوار بعد از شهادت امام حسن عسکری پدر ایشان، در سال ۲۶۰ هجری قمری آغاز شد و تا بعد از ظهور ایشان هم ادامه خواهد داشت. نام کامل امام زمان، «محمد بن حسن عجل الله» می باشد که بین شیعیان به مهدی هم مشهور هستند. القاب این بزرگوار عبارت است از: قائم، مهدی، منتقم، بقیه الله، صاحب الزمان، موعود، منتَظَر، خاتم الاوصیا، منتقم، حجت الله، ابوالقاسم، احمد، ابوصالح، خلیفه الله، خاتم الائمه، صاحب الامر و صالح از جمله القابی می باشند که برای امام زمان عجل الله ذکر شده است.

اعمال نیمه شعبان

در ادامه بعضی از اعمال شب و روز نیمه شعبان را برایتان بیان می کنیم که عبارتند از:

  • غسل کردن در شب و روز نیمه شعبان که باعث  تخفیف گناهان می شود.
  • احیاء در شب نیمه شعبان و خواندن نماز و دعا و همچنین استغفار
  • خواندن دعای کمیل در شب نیمه شعبان
  • زیارت امام حسین علیه السلام که در طبق روایات باعث بخشش گناهان خواهد شد.
  • صلوات روزانه که در وقت زوال باید خوانده شود.
  • ذکرهای الله اکبر، الحمدالله، سبحان الله و لا اله الا الله که هر کدام باید صد مرتبه گفته شود.
  • خواندن نماز جعفر طیار
  • خواندن چهار رکعت نماز (دو نماز دورکعتی)  که باید در هر رکعت یک مرتبه حمد و  صد مرتبه توحید خوانده شود.
  • زیارت امام زمان عجل الله
  • دعا برای تعجیل امام زمان عجل الله
  • و…..

نیمه شعبان

سخن پایانی

در این مقاله از مجله ایبک، تاریخ دقیق نیمه شعبان در سال ۱۴۰۲ را به تقویم شمسی، قمری و میلادی برایتان بیان کردیم و شما را با عید نیمه شعبان و اعمال مهم در این شب، آشنا کردیم. امیدواریم مطالب بیان شده برایتان مفید بوده باشد.

نیمه شعبان ۱۴۰۱ چه روزی است

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

جشن نیمه شعبان در ایران

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا