روز جهانی سرطان ۴ فوریه /بهمن سال ۱۴۰۲
روز جهانی سرطان چه روزی است و علت نامگذاری این روز چیست ؟
روز جهانی سرطان در تاریخ هجری شمسی، مصادف با پانزدهم بهمن ماه هر سال است و در همه کشورهای دنیا مورد توجه قرار می گیرد. بیماری سرطان برای افراد بسیاری مشکل ایجاد کرده و بخش های مختلف بدن آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد؛ پیر و جوان، کودک و نوجوان و همه رده های سنی از این بیماری رنج می کشند. این بیماری که در اثر رشد غیر طبیعی برخی از سلول های بدن ایجاد می شود، تا کنون جان عده بسیاری از مردم را گرفته است.
بدن انسان از میلیون ها اندام و بافت تشکیل شده است که تک تک اجزای آن را تشکیل می دهند؛ از این رو اگر در یکی از این اندام ها مشکلی ایجاد شود، بقیه قسمت های بدن نیز وظایف خود را به خوبی انجام نداده و سلامت بدن با مشکلات جدی رو به رو می شود، سرطان هم به یک بخش از بدن صدمه سنگین وارد می کند و معمولا باعث اختلالات شدید در عملکرد یک بخش از بدن انسان می شود که ممکن است برای هر فرد در یک ناحیه خاص باشد که در ادامه بصورت کامل در این رابطه صحبت خواهیم کرد.
روز جهانی سرطان در تقویم
روز جهانی سرطان در تقویم ایران و جهان از سال ۲۰۰۰میلادی به ثبت رسمی رسیده ، هر ساله در تاریخ ۱۵ بهمن برای هم دردی با این بیماران و همچنین آگاه سازی مردم مراسم های مختلفی برگزار می شود.
روز جهانی سرطان در تقویم ایران : ۱۵ بهمن ۱۴۰۲
روز جهانی سرطان در تقویم جهانی : ۴ فوریه ۲۰۲۳
دلیل نامگذاری روز جهانی سرطان چیست؟
در واقع گرامی داشت این روز، برای آگاهی بیشتر مردم انجام می شود. در گذشته بسیاری از مردم از این بیماری آسیب زا اطلاع چندانی نداشتند؛ برخی در صورت مواجهه با آن، می ترسیدند و زودتر از موعد با مرگ رو به رو می شدند. اما در سال های اخیر آگاهی بخشی در سطوح مختلف جامعه باعث مقابله بسیاری از افراد با این بیماری شده است. این آگاهی بخشی برای ترویج مبارزه با این بیماری انجام می گیرد و روش های پیشگیری و درمان آن را برای مردم مشخص می کند.
این روز به صورت بین المللی انتخاب شده است و در همه کشورها در یک روز مشخص، مبارزه با سرطان مطرح می شود. به واسطه تعیین این مناسبت در تقویم بین المللی، جان میلیون ها انسان در سر تا سر جهان نجات داده می شود و آمار مرگ و میر ناشی از این بیماری به طرز قابل توجهی کاهش می یابد. هر چه دولت ها به آموزش های پیشگیری و مقابله با سرطان بیشتر اهمیت بدهند، رنج های افراد مبتلا به سرطان نیز کاهش می یابد.
بسیاری از بیماران سرطانی با آگاهی بخشی به موقع و با استفاده از روش های ساده بهبود می یابند و نیازی به درمان های سنگین و شیمی درمانی ندارند، اما عدم آگاهی از روش های صحیح مقابله با بیماری سلامت آن ها را به خطر می اندازد و ممکن است باعث پیشرفت بیماری و حتی در مواردی مرگ افراد نیز شود، که علت اصلی نامگذاری این روز همین مورد است که مردم در این رابطه هوشیار باشند و با این بیماری بصورت کامل آشنایی داشته باشند.
تاریخچه روز جهانی سرطان
پیشینه و تاریخچه نام گذاری این روز، به سال ۲۰۰۰ میلادی باز می گردد؛ طی برگزاری یک جلسه در پاریس به صورت جهانی، سازمان ملل متحد یکی از حامیان این روز شده و هدایت و نظارت بر اعلامیه روز جهانی سرطان را بر عهده دارد.
انواع مختلف سرطان
هر یک از انواع سرطان بر مبنای اندام و اعضای بدن نام گذاری می شوند. بر این اساس دسته بندی های زیر برای انواع سرطان ارائه می شوند؛ برخی از آن ها به شرح زیر می باشند:
- سرطان های بخش های بالایی بدن مانند پستان
- سرطان های مربوط به اندام های پایینی بدن، مانند سرطان روده، پانکراس و…
- سرطان های مربوط به چشم، مغز و حنجره و ناحیه تیروئید.
- سرطان های بخش های عمومی بدن شامل قسمت های استخوان، خون و پوست.
در اعلامیه مربوط به سرطان در سال های اخیر، به کلیه دسته بندی های مربوط به سرطان اشاره شده و اطلاعات کافی در رابطه با هر یک از آن ها در اختیار افراد گذاشته می شود. سرطان های مختلف در بدن هر یک علل به خصوصی دارند و بروز آن ها به دلایل متعددی ایجاد می شود.
استعمال دخانیات، رژیم های غذایی نامناسب، چاقی و اضافه وزن در بدن همه و همه سبب افزایش ریسک ابتلا به سرطان در بدن می شود. در ادامه برخی از موادی که سبب سرطان در بدن می شوند، و در طول روز بارها با آن ها مواجه می شویم، معرفی خواهیم کرد و شما را بصورت کامل و بیشتر با این موارد آشنا میکنیم.
بررسی مواد سرطان زا در اعلامیه روز جهانی سرطان
برخی از موادی که سبب بروز سرطان در بدن می شوند، ماهیت فیزیکی دارند. از میان آن ها می توان به تابش مضر فرابنفش اشاره کرد که به تک تک اندام مختلف بدن ما آسیب می رساند. مواد بیولوژیکی نیز در این میان نقش مهمی ایفا می کنند. از میان آن ها می توان به انگل ها و باکتری ها اشاره کرد. در میان این مواد انواع مواد سرطان زای شیمیایی نیز جایگاه اساسی دارند و سبب بروز برخی از سرطان ها در بدن خانم ها و آقایان می شوند. این مواد شامل انواع آفت کش ها، دود و… می شوند.
به طور کلی هر ماده ای که سبب فعالیت رادیکان های آزاد در بدن شود، ماده سرطان زا نامیده شده و به بروز این بیماری ها در بدن کمک می کند. در مقابل برخی از مواد نیز ماهیت ضد سرطانی دارند و سبب جلوگیری از این بیماری خواهند شد، که مصرف اینگونه مواد همیشه پیشنهاد میشود و پزشکان همیشه برای برنامه های غذایی توصیه می کنند که این نوع ماده های غذایی را در رژیم خود داشته باشید تا بصورت کاملا طبیعی خود را از بیماری سرطان دور نگه دارید.
عوامل بروز سرطان
به جز موارد یاد شده، برخی از شرایط خاص در زندگی نیز بروز این بیماری ها را در بدن تشدید می کند. از جمله آن ها می توان به پیری و کهن سالی اشاره کرد. افزایش سن در خانم ها و آقایان همیشه مشکلاتی مانند سرطان را در پی داشته است. سبک های زندگی استرس زا نیز بروز بیماری های سرطانی را تشدید می کنند، اما زمانی که هم سن انسان بالا برود و هم استرس و فشار عصبی زیادی روی فرد باشد می تواند امکان ابتلا به سرطان را تا حد زیادی افزایش دهد، به همین علت است که متخصصان همیشه تاکید می کنند که هیچ زمان در سنین بالا استرس را برای خود ایجاد نکنید و از محیط هایی که برای شما استرس ایجاد میکنند تا حد امکان دوری کنید تا از بیماری های زیادی دور بمانید که مهمترین آن ها سرطان و بیماری های قلبی و مغزی میباشند.
همچنین مصرف الکل و دخانیات نیز در سر تا سر جهان یکی از مهمترین علل ابتلا به این بیماری ها تلقی می شود، روی بسته های سیگار حتما مشاهده کرده اید که نوشته شده سیگار عامل اصلی سرطان است و حتما می دانید که دود سیگار می تواند سرطان های زیادی از جمله سرطان ریه را برای انسان ایجاد کند، عده ای بر این باورند که اگر از مارک های گران قیمت سیگار استفاده کنند سرطان گریبان گیر آنها نمی شود اما چنین نیست و سیگار از هر دسته ای که باشد و از هر برندی که باشد می تواند سرطان زا باشد و ممکن است بنا به میزان مواد آن این ضرر کم و زیاد شود اما مطمئن باشید هیچ سیگاری وجود ندارد که باعث ایجاد بیماری و سرطان نشود.
همچنین عفونت های مزمن در بدن نیز بروز این بیماری ها را افزایش می دهد. در صورتی که وضعیت تغذیه افراد ضعیف باشد و میزان مورد نیاز سبزی و میوه جات وارد بدن نشوند نیز ابتلا به سرطان یک امر بدیهی خواهد بود، چرا که سبزیجات منبع غنی از ویتامین ها و اسید آمینه ها هستند که این دو دسته از مواد برای جلوگیری از سرطان به شدت برای بدن انسان مورد نیاز است و کمبود این مواد در بدن انسان می تواند برابر باشد با شکل گیری سرطان و فراهم بودن شرایط برای رشد این بیماری.
سخن آخر
در این مقاله از تقویم تاریخ ایبک با شما بودیم تا شما را با روز جهانی سرطان و این بیماری خاموش آشنا کنیم، کلمه خاموش برای این بیماری مانند بیماری های کبدی کاملا صدق خواهد کرد، چرا که ممکن است فردی سال ها درگیر سرطان باشد و متوجه آن نشود و ناگهانی وی را از پای در آورد، همیشه برای چنین بیماری هایی باید آمادگی داشت و هیچ گاه شرایط را برای شکل گیری و رشد آن ها در بدن فراهم نکرد.
با افزایش جمعیت و صنعتی شدن مواد غذایی مورد استفاده بشر، عوامل سرطان زا افزایش یافته و تعداد بیماران سرطانی نیز رو به افزایش هستند. با این حال به دلیل رسیدگی های مکرری که به وضعیت این بیماری در سر تا سر جهان می شود، پیشرفت هایی نیز در این خصوص ایجاد شده که در راستای مبارزه با این بیماری تاثیر گذار بوده است. سازمان های مبارزه با سرطان در کشورهای مختلف همواره در تلاش برای یافتن راه هایی برای از بین بردن و نابودی کامل بیماری سرطان هستند.
روز جهانی سرطان
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
مقاله ای برای آشنایی با روز جهانی سرطان و راه های پیشگیری از آن