سیستم مدیریت ساختمان BMS | ساختمان هوشمند چیست؟
امروزه در صنعت ساختمان سازی مسئله هوشمندسازی امکانات، اهمیت زیادی دارد که به این فناوری BMS و یا سیستم مدیریت ساختمان میگویند که مواردی مانند سیستم سرمایش و گرمایش، سیستم روشنایی، آسانسور، اعلام حریق، تهویه مطبوع و… را نظارت کرده و آن را بررسی و کنترل میکند.
سیستم مدیریت ساختمان میتواند عملکرد تمام تجهیزات ساختمان را به وسیله شبکه کامپیوتری و وب به هم پیوند بدهد و به عنوان سیستم یکپارچه عمل میکند و از هر نقطه جهان این سیستم قابل دسترسی است. در این مقاله از آی بک امداد شما را با مدیریت ساختمان BMS آشنا کرده و به بررسی این سیستم میپردازیم.
فهرست محتوا
- ۰.۱ ساختمان هوشمند چیست؟
- ۰.۲ سیستم مدیریت ساختمان BMS چه کاربردی دارد؟
- ۰.۳ تفاوت مدیریت ساختمان BMS و خانه هوشمند چیست؟
- ۰.۴ سیستم برق BMS
- ۰.۵ خانه هوشمند BMS
- ۰.۶ هدف استفاده از سیستم BMS در ساختمان چیست؟
- ۰.۷ سیستم هوشمند ساختمان BMS
- ۰.۸ هزینه سیستم مدیریت ساختمان BMS
- ۰.۹ سخن پایانی
- ۱ سیستم مدیریت ساختمان BMS
ساختمان هوشمند چیست؟
اولین تعریف برای ساختمان هوشمند در دهه ۸۰ میلادی انجام شد و به مرور با گسترش تکنولوژی و تغییرات نیاز زیست محیطی، تعریف آن تغییر پیدا کرد. به طور کلی میتوانیم بگوییم ساختمانی را ساختمان هوشمند میگویند که عملکرد ساختمان به صورت خودکار کنترل شود و بتواند پاسخگوی نیازهای ساختمان و محیط پیرامون آن باشد. ساختمان هوشمند دارای ویژگیهای زیر است:
- شرایط بهینهای را برای ارتباط مؤلفههای اصلی ساختمان یعنی مدیریت، سرویسها، سیستمها و ساختار ایجاد میکند.
- بهرهوری ساکنان ساختمان را با ایجاد شرایطی مناسب در محیط داخلی ساختمان افزایش میدهد.
- با پرداخت هزینه کم، میتوان از منابع موجود استفاده بهتری کرد.
به همین دلیل ساختمان هوشمند باید بتواند شرایط مناسبی را مثل امنیت، رفاه، ایمنی و… برای ساکنین فراهم کند.
سیستم مدیریت ساختمان BMS چه کاربردی دارد؟
سیستم مدیریت ساختمان BMS در انواع ساختمان ها کاربرد گستردهای دارد، مخصوصاً در خانههای قدیمی گاهی دیده شده که ساکنین به علت مصرف زیاد انرژی، مجبور به پرداخت جریمههای سنگینی میشوند. در صورتی که سیستم مدیریت ساختمانی BMS میتواند راه حلی کم هزینه و ساده برای حل این مشکلات باشد. علاوه بر آن، امروزه در صنعت ساختمان سازی به جزئیات مصرف انرژی اهمیت زیادی میدهند پس نه تنها در ساختمان قدیمی، بلکه در ساختمانهای جدید هم امروزه از سیستم BMS استفاده می شود.
این سیستم مدیریت هوشمند دارای کاربریهای متنوعی میباشد که باعث شده نقش زیادی در کاهش هزینهها داشته باشد. مثلاً در ساختمانهای تجاری مصرف انرژی جهت تأمین سرمایش و گرمایش، با استفاده از این سیستم به راحتی قابل کنترل است و یا در مکانهای صنعتی می توان با این سیستم هوشمند، سیستمهای تهویه را بهینه کرد. به این صورت با بالاترین بازده، کمترین انرژی مصرف خواهد شد.
تفاوت مدیریت ساختمان BMS و خانه هوشمند چیست؟
برای هوشمندسازی ساختمان، تجهیزات زیادی مورد استفاده قرار خواهند گرفت که هر کدام از آنها ممکن است به این سیستم مدیریت ساختمان مجهز باشند ولی با این حال نیازی نیست که همه خانههای هوشمند دارای سیستم BMS باشند. به طور کلی میتوان گفت تجهیزات هوشمند برای مصرف انرژی در تجهیزات ساختمان کاربرد دارد. مثلاً در خانه های هوشمند BMS، به صورتی تنظیم دما انجام میشود که انرژی بیش از اندازه مصرف نشود و همچنین دما با فصلهای مختلف متناسب میشود تا با خلق و خوی افراد ساختمان سازگار باشد.
سیستم برق BMS
وقتی ساختمان شما مجهز به سیستم BMS باشد دیگر شما نگران مصرف بیرویه برق نخواهید بود. به صورتی که مصرف برق و سیستمهای روشنایی با تعرفههای شرکت توزیع برق، به صورت متناسب تنظیم و برنامهریزی میشوند. مثلاً شما میتوانید با استفاده از این سیستم،مصرف برق خود را برای ساعتهای معینی در روز محدود کنید. به این وسیله نه تنها مصرف برق بهینه میشود بلکه هزینه آن هم کاهش پیدا می کند و علاوه بر آن برای ساختمانهایی که دارای این سیستم هستند روشن یا خاموش شدن سیستم های سرمایش و گرمایش و همچنین سیستمهای روشنایی، چالش مهمی نبود و راحت زمانبندی میشوند.
خانه هوشمند BMS
سیستم مدیریت برق خانه هوشمند BMS از اعضای مختلفی تشکیل شده که در کنار هم میتوانند با مصرف انرژی کم، رفاه زیادی را برای ساکنین ساختمان فراهم کنند. در اصل میتوان گفت تفاوت خانه هوشمند با مدیریت هوشمند BMS در کنترل آگاهانه این تجهیزات برای مصرف کمتر انرژی است. زیرا در حالتهای عادی احتمال دارد خاموش و روشن شدن تجهیزات برای هوشمند کردن ساختمان، جهت رفاه ساکنین باشد ولی در سیستم هوشمند BMS، کنترل این تجهیزات جهت مصرف کمتر انرژی انجام میشود.
بسیار دیده شده که ساکنین بعضی از ساختمانها از سرما و یا گرمای زیاد فضا شکایت میکنند. مثلاً در موتورخانه مکانی برای تنظیم دمایی متناسب با دمای بیرون وجود ندارد و دما در روزهای زمستان و پاییز به یک صورت تنظیم میشود. این موضوع باعث نارضایتی ساکنین ساختمان خواهد شد ولی استفاده از کنترل هوشمند موتورخانه باعث میشود نه تنها مصرف انرژی کاهش پیدا کند بلکه ساکنین هم رضایت کامل از سیستم موتورخانه داشته باشند. علاوه بر این، نصب حسگرها و سنسورهای مناسب در مدیریت ساختمان BMS در قسمتهای مختلف، باعث میشود شما نفوذ گرما و سرما و محل نشت آن را به راحتی پیدا کرده و مهار کنید.
هدف استفاده از سیستم BMS در ساختمان چیست؟
هدف استفاده از سیستم BMS در ساختمان عبارتند از:
- استفاده مناسب و بهینه از تجهیزات و همچنین افزایش طول عمر مفید این تجهیزات
- کم کردن نیروی انسانی برای نگهداری سیستمهای داخل ساختمان
- استفاده از این سیستم حدود ۳۰ درصد مصرف انرژی را کاهش داده و همچنین هزینههایی مانند جریمههای استفاده زیاد از مصرف انرژی را کاهش میدهد.
- استفاده از این سیستم باعث میشود ساکنین رفاه بیشتری داشته باشند.
- بهرهبرداری مناسب و به موقع از تجهیزات در هنگام ضرورت و نیاز
- در صورت باز ماندن درب ساختمان، هشدار ایجاد می شود.
سیستم هوشمند ساختمان BMS
طراحی سیستم برق BMS برای ساختمان ها در انواع مختلف اطفاء حریق، امنیتی، انرژی و راهنمای پارکینگ انجام میشود که در ادامه مقاله به بررسی آنها میپردازیم:
سیستم اطفاء حریق در ساختمان هوشمند BMS
یکی از خسارتهای جانی و مالی که ممکن است برای ساختمان ایجاد شود، بروز آتشسوزی است. شما با پیاده سازی سیستم هوشمند اعلام حریق میتوانید در سریعترین زمان، بروز آتشسوزی را به اطلاع ساکنین برسانید. در عین حال این سیستم به شکل یک پارچه آتش را مهار میکند.
سیستم امنیتی در ساختمان هوشمند BMS
در سیستم امنیتی ساختمان، کنترل تمام تجهیزات امنیتی به شکل یکپارچه انجام میشود. طوری که تجهیزاتی مانند دزدگیر، سنسورها و دوربینهای مدار بسته برای ایجاد امنیت بالا با هم هماهنگ میشوند. شما با هوشمند کردن سیستم مدیریت برق در ساختمان BMS میتوانید تمام ترددها را ضبط و ثبت کنید.
سیستم مدیریت انرژی در ساختمان هوشمند BMS
هدف از پیاده سازی و طراحی این سیستم، یکپارچگی مصرف انرژی در قسمتهای مختلف ساختمان میباشد. این سیستم به راحتی میتواند با تأسیسات خورشیدی، مکانیکی و الکتریکی هماهنگ شود. هدف استفاده از این سیستم، کاهش انرژی و هزینهها است. مثلاً شما میتوانید با نصب کردن سیستم مدیریت مصرف گاز، نشت گاز را متوجه شده و جریمههای آن را به حداقل برسانید.
سیستم مدیریت راهنمایی پارکینگ ساختمان BMS
در ساختمانهای تجاری و اداری، امروزه هوشمندسازی پارکینگ بسیار مورد توجه قرار دارد. استفاده از این سیستم مدیریت هوشمند به شما امکان میدهد که بدون اینکه در پارکینگ حضور داشته باشید، محل مناسبی را جهت پارک خودروی خود پیدا کنید.
هزینه سیستم مدیریت ساختمان BMS
هوشمندسازی سیستم ساختمان BMS به وسیله تجهیزاتی با قابلیتهای متفاوت انجام میشود. مثلاً بعضی از شرکتها این تجهیزات را آماده خریداری کرده و از آن استفاده میکنند ولی در بعضی از شرکتها هم متناسب با نیاز شرکت و کارفرما، باید این تجهیزات ساخته و طراحی شود. پس نمیتوانیم قیمت مشخصی را برای این سیستم بگوییم زیرا هزینه نهایی این سیستم، به کاربرد و قابلیتهای آن بستگی دارد.
البته توصیه میکنیم که در این زمینه کاملاً دقت کنید و برنامه نویسی و طراحی این سیستم را حتماً به وسیله افراد مجرب و متخصص انجام دهید.
سخن پایانی
میتوان گفت سیستم مدیریت ساختمان BMS یکی از راهکارهای بروز برای افزایش بازدهی بعضی از تجهیزات در ساختمانهای مسکونی، اداری و تجاری میباشد. بعضی از افراد معتقدند که سیستم هوشمند مدیریت ساختمان BNS، با سیستم خانه هوشمند فرق زیادی ندارد، ولی باید بگوییم که سیستم ساختمان BMS به شکل مجزا قابل بهرهبرداری است و برای مدیریت نیاز به نصب کردن تجهیزات هوشمند در ساختمان نیست.
در این مقاله از آی بک امداد اطلاعات و جزئیات مفیدی را در رابطه با سیستم مدیریت هوشمند BMS جهت بهرهبرداری بهتر، ارائه دادیم. امیدواریم مطالب بیان شده برایتان مفید بوده باشد.
اگر در زمینه سیستم مدیریت ساختمان BMS سؤالی دارید، میتوانید در بخش دیدگاه ها مطرح کنید تا متخصصین آی بک امداد پاسخگوی شما عزیزان باشند.
سیستم مدیریت ساختمان BMS
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
ساختمان هوشمند چیست؟