خدمات ساختمان

انواع چوب در صنعت ساختمان و ساخت و ساز

هر شاخه از دانش به طوری به چوب و فرآورده‌های جانبی آن ربط دارد. مانند صنایع ساختمان، داروسازی، کاغذسازی، قالب سازی، مجسمه سازی، صنایع اتومبیل، ریخته‌گری، لوازم خانگی، صنایع هواپیما سازی، سازهای موسیقی، صنایع بسته‌بندی و…. در هر کدام از رشته‌های صنعت، چوب نقش با اهمیت و کلیدی دارد.

چوب در صنعت ساختمان نیز بسیار حائز اهمیت است. از طرف دیگر با توجه به اینکه امروزه مشکلاتی در اکوسیستم به وجود آمده است قطع درختان کمتر انجام می‌شود. بنابراین در ساخت و سازها و ساختمان سازی‌ها چوب به متریال لوکس تبدیل شده است و در دکوراسیون داخلی و نمای خارجی ساختمان‌ها به کار می‌رود و در این حالت قیمت ساختمان بالاتر رفته و زیبایی آن منحصر به فرد خواهد بود.

چوب طبیعی قیمت بیشتری نسبت به چوب مصنوعی دارد. در بازار چوب‌های مصنوعی مانند نئوپان ام دی اف و… بسیار رایج گردیده و قیمت آن کمتر است. به همین علت بیشتر افراد به جای چوب طبیعی از این چوب‌ها استفاده می‌کنند.

انواع چوب در صنعت ساختمان

افراد مهندس همواره برای پروژه‌های خود به دنبال پیدا کردن بهترین و مناسب‌ترین چوب می‌باشند و به همین علت چوب‌های مختلفی را مورد بررسی قرار داده و آزمایش کرده‌اند. به صورت کلی چوب در صنعت ساختمان به دو دسته تقسیم می‌گردد، چوب درخت‌های پهن برگ و چوب درخت‌های سوزنی برگ.

از انواع درختان سوزنی می‌توان به درخت سرخدار و نراد، کاج و سرو و از درختان پهن برگ به درختان افرا، بلوط، چنار، راش، توسکا، بید و… اشاره کرد.

چوب در صنعت ساختمان

تفاوت درختان پهن برگ و سوزنی برگ

درختان پهن برگ و سوزن برگ از دیده‌های مختلف تفاوت‌های گوناگونی دارند. برای نمونه از لحاظ طریقه تکثیر، محل تکثیر، تعداد گونه‌های هر دسته، شکل هندسی درخت، سرعت رویش و… با یکدیگر تفاوت دارند. اما مهندسین ساختمان تفاوت این دو درخت را در موارد زیر می‌دانند:

  • چوب درختانی که از نوع سوزن برگ هستند وزن کمتری دارند. بنابراین نرم‌تر و سبک‌تر هستند و برای کارهای قالب سازی و نجاری بهتر بوده و آسان‌تر شکل می‌گیرند. همچنین کار نجاری با این گونه چوب‌ها ارزان‌تر تمام خواهد شد. البته باید بدانید که پروژه‌هایی که با این چوب‌ها انجام می‌شوند، دارای مقاومت کافی نیستند.
  • چوب درختانی که از نوع سوزن برگ هستند بهتر و زودتر از چوب درختان پهن برگ خشک می‌شوند.
  • چوب درختانی که از نوع سوزن برق هستند مصرف بیشتری نسبت به درختان پهن برگ دارند. در حقیقت در صنایع قالب سازی، کاغذ سازی، برای ساخت وسایل موسیقی، ریخته‌گری و… از چوب درختان سوزن برگ استفاده می‌شود.
  • چوب در صنایع ساختمان چه به صورت غیر مستقیم مانند مبل و میز و قالب‌بندی برای بتن و چه به صورت مستقیم مانند کمد، پنجره و در از چوب درختانی که از نوع سوزن برق هستند، استفاده می‌شود.
  • چوب درختانی که از نوع پهن برگ هستند دارای رنگ و نقوش متنوع و زیبایی می‌باشند و نسبت به چوب درختان سوزن برگ بهتر الکل و لاک می‌گیرند.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  انواع سقف کاذب کدامند و در چه جاهایی آنها را نصب می کنند؟

انواع چوب و کاربردهای آنها

همان طور که گفته شد چوب‌ها انواع گوناگونی دارند که هر کدام از آنها در شرایط خاصی مورد استفاده قرار می‌گیرند. انواع چوب‌ها دارای مزایا و معایبی ویژه‌ای هستند که کاربرد آنها را با یکدیگر متفاوت کرده است.

چوب راش

چوب درخت راش به رنگ کرم مایل به قرمز می‌باشد و از جمله چوب‌های نیمه سنگین محسوب می‌شود. بافت آن متشکل از یک سری دوک و همگن است. در سطح چوب دوک‌هایی وجود دارد که موجب زیبایی بی‌نظیر و منحصر به فرد آن شده است، اما نجاران آن را یکی از معایب این چوب می‌دانند. چون در زمان رنگ آمیزی آنها رنگ سیاه به خود می‌گیرند.

کاربرد این چوب در صنعت ساختمان و ساخت پنجره و درب می‌باشد. همچنین از این چوب در مبل سازی نیز بسیار استفاده می‌شود. قطر این چوب تا ۲ متر هم می‌رسد. چوب راش اگر به صورت صحیح مراقبت شود، عمر طولانی خواهد داشت و می‌توان برای چندین سال آن را حفظ کرد. مقاومت چوب راش در برابر رشد باکتری و قارچ نیز بالا می‌باشد و به راحتی خراب نخواهد شد.

چوب گردو

چوب گردو از جمله چوب‌های نیمه سبک و ریز بافت می‌باشد که  آن خاکستری مایل به قهوه‌ای تیره است و بسیار مقاوم می‌باشد. در صنعت ساختمان نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. چوب گردو با داشتن رگه‌هایی بسیار زیبا به نظر می‌آید و صیقل پذیر می‌باشد. بافت این چوب به گونه‌ای است که می‌توان روی آن کنده کاری و منبت کاری انجام داد و تزیین آن را با طرح‌های گوناگون انجام داد.

بافت کششی، خمشی و فشاری چوب گردو بسیار بالا بوده و نسبت به چوب‌های دیگر در مقابل نفوذ آب نیز مقاوم‌تر می‌باشد. سختی چوب گردو در حد متوسط بوده و در مقابل ضربه کم‌تر دچار آسیب دیدگی می‌گردد. قدمت چوب گردو موجب گردیده است که برای ساخت مبلمان و معماری گزینه مناسبی به شمار آید. در مقایسه با چوب‌های دیگر قیمت چوب گردو کمی بالاتر می‌باشد.

چوب بلوط

عمر درخت بلوط بسیار زیاد بوده و می‌تواند تا ۲۰۰۰ سال باشد. امکان رشد حشرات و قارچ در چوب درخت بلوط وجود نخواهد داشت و مقاومت و استحکام آن بی‌نظیر می‌باشد. در طبیعت در طیف قهوه روشن تا تیره پیدا می‌شود. بافت آن درشت و فشرده است. با توجه به اینکه چوب درخت بلوط در مقابل جذب رطوبت و ساییدگی دارای مقاومت خوبی می‌باشد، از این چوب در صنعت ساختمان برای تولید کفپوش، انواع قفسه، کابینت، تولید مبلمان و… استفاده می‌کنند.

چوب ملچ

این چوب در صنعت ساختمان از جمله چوب‌های خوش نقش، زیبا و دکوراتیو محسوب می‌گردد و برای صنایع روکش سازی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. کاربرد این چوب در ساخت و تهیه تخته چند لایه، ادوات ورزشی، درهای ماسیو و نرده‌ها است. ملچ چوبی از جمله چوب‌های نیمه سخت و سنگین، خوش‌کار و راست‌تار است.

چوب توسکا

چوب توسکا مقاومت بسیار بالایی در مقابل ضربه ندارد و وزن آن سبک است. رنگ چوب توسکا شامل رنگ کرم تا قرمز و صورتی می‌باشد و این چوب در صنعت ساختمان برای ساخت کفپوش و مبل و صندلی مورد استفاده قرار می‌گیرد. بافت این چوب نرم بوده و انعطاف پذیری آن بیشتر است. چوب درخت توسکا در اسکلت مبلمان، مدل سازی، جعبه سازی و… کاربرد دارد. پس از چوب درخت راش چوب درخت توسکا از پرفروش‌ترین چوب‌ها در بازار می‌باشد.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  طراحی ویلا به سبک های مدرن، کلاسیک و تلفیقی

چوب افرا

درخت افرا گونه‌های گوناگونی دارد که در جنگل‌های شمال می‌توان این درخت‌ها را پیدا کرد. چوب درخت افرا به علت سختی بالا و راست‌تار بودن برای مصارفی مثل دیوار پوش، کف‌پوش، تخته چند لایه و مبلمان مورد استفاده قرار می‌گیرد. این چوب در صنعت ساختمان از گزینه‌های مناسب می‌باشد و رنگ آن سفید مایل به صدفی است. به همین علت زیبایی خاصی دارد.

چوب تبریزی

رنگ چوب تبریزی سفید تا کرم روشن می‌باشد و دارای لکه‌های قهوه‌ای و سیاه رنگ می‌باشد. چوب تبریزی سبک و نرم است و به همین علت کار با این چوب‌ها راحت‌تر می‌باشد. دوام چوب تبریزی زیاد نیست و کاربرد آن معمولاً در کبریت سازی، کاغذسازی، ادوات کشاورزی و جعبه سازی می‌باشد. از این چوب می‌توان به عنوان تیر ساختمانی، تیر مخابراتی، ساخت وسایل کشاورزی، کبریت سازی، ساخت قفسه بندی و جعبه سازی استفاده کرد.

چوب روسی

معمولاً در ایران به هر چوب سفید وارداتی چوب روسی می‌گویند که شامل گونه‌هایی مانند انواع کاج‌ها، نوئل و نراد می‌شود. این چوب رنگی سفید مایل به قرمز دارد. سبک بوده و راست‌تار می‌باشد. چوب روسی قابلیت پیچ خوری، میخ‌خوری و سمباده خوری خوبی دارد. اما به راحتی در برابر قارچ‌ها دچار لکه قرمز یا آبی شده و از استحکام آن کاسته می‌شود. کاربرد این چوب در صنعت ساختمان می‌توان به ساخت اسکلت مبلمان و ساختمان اشاره کرد. همچنین خمیر سفید و الیاف بلند آن در کاغذسازی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

چوب زبان گنجشک

چوب زبان گنجشک به اسم ون نیز شناخته می‌شود و بافت آن سخت می‌باشد. رنگ این چوب سفید صدفی تا سفید مایل به زرد است. چوب زبان گنجشک بسیار زیبا بوده و دارای رگه‌های زیادی می‌باشد و قادر است به ترمو با دوام با مقاومت بالا تبدیل گردد. چوب زبان گنجشک پس از فرایند ترمو پرداخت و ماشین کاری می‌شود و به علت تراکم بالا می‌توان اتصالات آن را با استفاده از پیچ انجام داد. این چوب در صنعت ساختمان برای تولید کفپوش مورد استفاده قرار می‌گیرد. چون بسیار زیبا است و با رفت و آمد زیاد دچار خوردگی و آسیب دیدگی نمی‌شود.

چوب در صنعت ساختمان

چوب ساج

چوب ساج معمولا در مناطقی مانند کشور اندونزی و هندوستان پیدا می‌شود و به علت روغنی بودن در مقایسه با چوب‌های دیگر در مقابل تجمع حشرات و پوسیدگی مقاوم‌تر می‌باشند. رنگ این چوب به رنگ قهوه‌ای طلایی و قهوه‌ای پررنگ می‌باشد. این چوب بسیار با دوام و سنگین است. کاربرد این چوب در صنعت ساختمان برای قسمت‌های داخلی و بیرونی می‌باشد. همچنین در کشتی سازی نیز از چوب ساج استفاده می‌کنند.

چوب ممرز

این چوب در کشور ایران گستردگی بسیار زیادی دارد و رنگ آن سفید تا سفید مایل به کرم است. این چوب ریز بافت بوده و جزو چوب‌های نیمه سنگین و سخت محسوب می‌شود. از این چوب معمولاً در کاغذ سازی، واگن سازی، ساخت چوب‌های تونلی، دسته ابزار، تخته فیبر و… استفاده می‌کنند. چوب ممرز نسبت به سایش مقاوم می‌باشد.

چوب در صنعت ساختمان با توجه به خصوصیات و ویژگی‌های آنها کاربرد دارد.

انواع چوب در صنعت ساختمان و ساخت و ساز

امتیاز سردبیر

مجموع امتیازات

آشنایی با انواع چوب در صنعت ساختمان

امتیاز کاربر: ۴.۷ ( ۱ نتایج)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا