آموزش نصب دودکش پکیج
امروزه بسیاری از ساختمان های اداری و مسکونی دارای سیستم گرمایشی پکیج است. از موارد مهمی که در نصب سیستم پکیج یک ساختمان باید به آن توجه اساسی داشت، نصب دودکش پکیج است. در این مقاله می خواهم شما را با چگونگی این کار آشنا کنم. نصب دودکش پکیج یک ضرورت است. از طریق دودکش گازهای سمی ناشی از احتراق از ساختمان خارج می شود. نصب درست و اصولی دودکش پکیج و رعایت استانداردها الزامی است زیرا ایراد و اشکال در دودکش و نصب غیر حرفه ای آن به سیستم پکیج آسیب می زند و ایمنی افراد را نیز به خطر می اندازد. پکیج ها به دو نوع فن دار و بدون فن تقسیم می شود که نصب انواع دودکش برای هر دسته متفاوت است. در این مقاله با نصب هر دوی آن ها آشنا خواهید شد.
نکات مهم ایمنی
در نصب دودکش پکیج پیش از هر چیز باید موارد ایمنی را بشناسید و به دقت رعایت کنید. حال در ادامه شما را با برخی از این موارد مهم آشنا می کنم.
محل مناسب برای نصب دودکش؛ انتخاب محل مناسب برای نصب دودکش اولین گام حیاتی است. از آنجایی که گازهای خارج شونده از دودکش پکیج دمای بسیار بالایی دارد، ممکن است چیزهای پلاستیکی را ذوب و یا حتی چیزهای شیشه ای را خرد کند. به همین دلیل گفته شده است که محلی که برای نصب دودکش در نظر گرفته می شود نباید نزدیک به سازه های پلاستیکی مثل ناودان ها و یا شیشه ساختمان باشد. همچنین لوله دودکش نباید بین دو تا ساختمان قرار بگیرد زیرا باعث می شود راه حرکت گازهای سمی بسته شود و به سمت ساختمان ها راه بجوید و یا به داخل سیستم پکیج برگشت بزند که بسیار خطرناک است و به خسارت های مالی و جانی منجر می شود. بنابراین توصیه این است که لوله دودکش پکیج تا ۶۰ سانتی متر از ورودی و خروجی ساختمان ها و پنجره ها فاصله داشته باشد. همچنین نباید دودکش از داخل سقف کاذب و کناف نصب شود، زیرا به آن صدمه می زند و احتمال برگشت گازها از این ناحیه هم وجود دارد.
شکل قرارگیری دودکش پکیج؛ دودکش پکیج باید به شکل شیب دار و رو به بالا قرار داشته باشد تا گرما و گازها راحت تر از آن خارج شود. همچنین بدنه دودکش باید با بست های قوی به دیوار وصل شود تا احتمال جا به جایی و تغییر جهت خروجی گازهای آن وجود نداشته باشد.
اندازه لوله دودکش؛ یکی دیگر از موارد مهم در نصب دودکش پکیج، اندازه لوله آن است. البته سایز استاندارد لوله بنابراین که پکیج شما فن دار یا بدون فن است فرق می کند. دودکش های پکیج فن دار باید دو جداره باشد. قطر دیواره داخلی این دودکش ۶ سانتی متر و قطر دیواره خارجی آن ۱۰ سانتی متر است. همچنین بلندی دودکش پکیج فن دار۴ متر است و حتی بهتر است از این مقدار بیشتر باشد زیرا احتمالا در هنگام نصب به طول بیشتری نیاز است و هر بار که از زانویی استفاده می شود باید حداقل ۴ متر به طول لوله دودکش اضافه شود. اندازه دودکش بدون فن از این قرار است: قطر آن باید مینیمم ۱۵ سانتی متر باشد و ارتفاع آن خیلی بیشتر از دودکش فن دار.
جنس مناسب لوله دودکش؛ این لوله ها در انواع یک جداره و دو جداره موجود است. اگر سیستم پکیج در قسمت داخلی ساختمان نصب شده لازم است که برای اطمینان و ایمنی بیشتر از لوله دوجداره استفاده شود. ولی برای پکیج هایی نصب شده در خارج ساختمان می توان از لوله های یک جداره هم استفاده کرد. جنس لوله دودکش باید مقاوم در برابر حرارت بالا، رطوبت و زنگ زدگی باشد. استیل ضد زنگ بهترین جنس برای لوله دودکش پکیج است. جنس لوله دودکش بدون فن باید از جنس سیمانی باشد.
نصب دودکش پکیج فن دار
نحوه نصب دودکش پکیج فن دار بسیار مهم است و باید توسط افراد ماهر انجام شود. جداره رویی دودکش های دوجداره پکیج فن دار نباید جدا شود. لوله دودکش باید به بیرون و هوای آزاد مرتبط باشد تا به راحتی دود آن تخلیه شود. اتصال درست لوله های رابط اهمیت جدی دارد. هوای تازه باید بتواند به خوبی از بیرون به دستگاه بیاید و باعث احتراق شود. سلامت سنسور دودکش پکیج فن دار بسیار مهم است زیرا ایمنی پکیج به آن بستگی دارد.
نصب دودکش پکیج بدون فن
نصب دودکش پکیج بدون فن نیز باید با دقت انجام شود. این نوع دودکش باید جنس سیمانی داشته باشد نصب دودکش پکیج بدون فن نیز کمی متفاوت از نوع فن دار است.. این نوع دودکش باید جنس سیمانی داشته باشد. قطر این نوع دودکش ۱۵ سانت و ارتفاع آن باید ۳۰ سانتی متر باشد. پیش از نصب این نوع دودکش باید ارتفاع و قطر مناسب برای آن را سنجید زیرا این نوع دودکش را نمی توان بعد از نصب به راحتی از نظر سایز و سایر ویژگی ها تغییر داد.
اشتباهات نصب دودکش پکیج
- دودکش پکیج به هیچ وجه نباید از نوع گالوانیزه درزدار باشد، زیرا این نوع لوله ها خیلی زود شکاف می خورد و همچنین در اثر تماس با رطوبت و خیس شدن زنگ می زند و دچار خوردگی می شود. همچنین این نوع لوله ممکن است جدا شود.
- یکی از اشتباهات رایج این است که دودکش را نزدیک به قسمت های ورود و خروجی ساختمان قرار می دهند، این کار یک ایراد جدی دارد و آن برگشت گازهای سمی و خطرناک به داخل ساختمان است.
- هم عرض قرار دادن دریچه دودکش پکیج با پکیج سبب می شود که گازهای سمی از داخل ساختمان به طور کامل خارج نشود و حتی به دستگاه برگردد و به آن صدمه بزند.
- استفاده از کلاهک H شکل برای دودکش لازم است و اگر از آن استفاده نشده باشد احتمال دارد باران و برف و یا هر چیز خارجی وارد لوله دودکش شود و آن را مسدود کند.
- نباید سر دودکش دو جداره پکیج در داخل لوله اصلی دودکش قرار داده شود، زیرا این نوع دودکش ها از یک قسمت گازهای سمی را خارج و از قسمت دیگر اکسیژن را وارد می کنند.
- عدم توجه به عایق کردن جداره بیرونی دودکش با پشم شیشه یا چیزی شبیه آن امکان دارد سبب شود که سرما کشش دودکش را برای جریان دود حاصل از احتراق و تخلیه این دود کم کند و حتی سبب خاموش شدن سنسور داخلی دودکش پکیج شود.
- استفاده از دودکش های بی کیفیت که استانداردهای لازم را ندارد به دلایلی مثل ارزانی ممکن است خسارت های هنگفتی به شما بزند.
- به رنگ شعله پکیج توجه کنید که مثل بخاری آبی باشد. دلیل زرد بودن شعله پکیج می تواند نصب غیر حرفه ای آن باشد و لازم است بررسی شود.
- بعضی ها گمان می کنند که پکیج های فن دار دیگر نیازی به دودکش ندارند، در حالی که همۀ پکیج ها چه فن دار و چه بدون فن حتما باید دودکش مناسب خود را داشته باشند و در نصب اصولی ان ها دقت شود.
- در پکیج های فن دار مکش فن برای لوله های به طول ۴ متر تنظیم شده است. اگر طول لوله کمتر از این مقدار باشد، نیروی هوای فن ممکن است سبب شود که احتراق در داخل محفظه انجام نشود و به این ترتیب پکیج روشن نشود! در چنین مواقعی می توان از حلقه های فلزی استفاده کرد. برای لوله دودکش کمتر از یک متر حلقه های ۸۰ میلی متری و برای لوله های دودکش تا یک و نیم متر حلقه های ۷۵ میلی متری مناسب است.
- همانطور که گفتیم ورود آب و باران و غیره ممکن است باعث صدمه به دودکش پکیج و مسدود شدن آن شود بنابراین بهتر است که سر دودکش به اندازه ۵ درجه به سمت پایین مایل شود. البته از خم کردن زیاد سر دودکش باید پرهیز شود زیرا خروج گازها را مختل می کند.
تعمیرات و نصب درست دودکش پکیج
هر کاری را باید به کاردان سپرد. نصب دودکش پکیج فن دار و بدون فن هم از این قائده مستثنی نیست. همچنین ممکن است پکیج ساختمان شما دچار مشکلاتی شده باشد. این مشکلات ممکن است به خرابی دودکش پکیج برگردد و باید توسط تعمیرکار مجرب به درستی تشخیص داده شود. دقت داشته باشید که حتما در فواصل زمانی معین مثلا هر شش ماه سیستم پکیج خود را سرویس بدهید. این کار سبب می شود عمر پکیج بیشتر شود و امنیت و سلامت آن ارتقا داده شود.
سخن آخر
در این مطلب تا جایی که امکان داشت شما را با دودکش های پکیج آشنا کردیم و طریقه نصب دودکش پکیج و موارد با اهمیتی که باید در نصب دودکش به آن ها توجه شود، به شما آموزش داده شد. سیستم پکیج یکی از امکانات مفید گرمایش ساختمان است که رفاه ساکنین را بالا می برد اما حفظ و نگهداری آن بسیار اهمیت دارد. شناخت تعمیرات و تکنسین های ماهر و آموزش دیده و کارآزموده در این راستا به شما کمک خواهد کرد. تعمیرات تأسیسات پکیج از جمله نصب دودکش پکیج یا سرویس پکیج کاری تخصصی است و لازم است به یک تیم از تکنسین های معتبر مراجعه کنید. ایبک امداد با داشتن چنین نیروهایی می تواند بهترین خدمات مربوط به نصب، نگهداری، تعمیر یا سرویس پکیج را به شما ارائه دهد.
آموزش نصب دودکش پکیج
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
آموزش نصب دودکش پکیج