خدمات پرستاری و مراقبتی

کنترل دیابت نوع ۲ با ورزش | پرستاری از سالمند دیابتی

یکی از رایج ترین بیماری های متابولیک در جهان دیابت است. دیابت وقتی به وجود می‌آید که در اثر کاهش تولید انسولین، قند خون شخص بالا برود و این می تواند مشکلات زیادی را برای شخص به وجود بیاورد. در این مقاله از ایبک می خواهیم شما را با کنترل دیابت نوع ۲ با ورزش و وظایف پرستار سالمند دیابتی آشنا کنیم.

وظایف پرستار سالمند مبتلا به دیابت چیست؟

سالمندی که به دیابت مبتلا شده است نیاز به یک پرستار دلسوز و مجرب دارد تا بتواند از او به خوبی نگهداری کرده و از بروز مشکلات و آسیب در بیمار جلوگیری کند. پرستار سالمندی که به دیابت مبتلا است، باید فعال و پر انرژی باشد و بتواند با سرعت کافی نیاز های بیمار را رفع کند. مراقبت های ویژه ای باید برای سالمند مبتلا به دیابت در نظر گرفته شود. پرستار سالمند باید حتماً در ساعت معین قند خون او را کنترل کند و رژیم غذایی که مخصوص بیمار های دیابتی می باشد را رعایت کند. پرستار باید فعالیت هایی مانند ورزش و پیاده روی را در برنامه های روزانه سالمند مبتلا به دیابت بگنجاند.

بیماران دیابتی هر چه سنشان بالاتر می رود جلوگیری از عفونت، بیماری و همچنین پاسخگویی به نیازهای مراقبتی او، اهمیت بیشتری پیدا می کند. مراقبت از سالمندانی که به دیابت مبتلا هستند به نوع بیماری آنها بستگی دارد. پرستار بیمار ابتدا باید بداند که بیماری شخص در چه سطحی بوده و چقدر سالمند به مراقبت نیاز دارد؟ و با داشتن اطلاعات و آگاهی می تواند از سالمند به خوبی مراقبت کرده و بیماری او را کنترل کند.

سالمندان بیشتر به چه دیابتی مبتلا می شوند؟

بطور کلی می‌توان گفت دیابت در سالمندان به دو نوع دیابت ۱ و ۲ تقسیم می شود.

  1. دیابت نوع ۱ : در این دیابت بدن شخص انسولین تولید نمی کند. اگرچه بیشتر سالمندان به دیابت نوع ۱ مبتلا می شوند ولی گاهی ممکن است این دیابت از کودکی و نوجوانی شروع شود و شخص تا آخر عمر هم دیابت داشته باشد.
  2. دیابت نوع ۲: در دیابت نوع  ۲، بدن انسولین را به خوبی مصرف و یا تولید نمی کند. دیابت نوع ۲ بسیار شایع بوده و بیشتر افراد سالمند و میانسال به آن دچار می شوند.

البته امکان دارد دیابت نوع ۲، کودکان را هم درگیر خود کند. اگر شما هم اضافه وزن دارید و یا سبک زندگی غیر فعالی دارید و همچنین دارای سابقه خانوادگی مبتلا به دیابت هستید، باید بگوییم که در معرض دچار شدن به این دیابت می باشید.

دیابت نوع ۲

برنامه های آمادگی جسمانی برای کنترل دیابت سالمندان

پزشکان توصیه کردند که اشخاص سالمندی که دارای دیابت می باشند باید حداقل ۵ بار در هفته و در هر بار هم ۳۰ دقیقه تمرینات هوازی ایروبیک را انجام بدهند و بهتر است هفته ای دو بار هم تمرینات قدرتی داشته باشند. برای داشتن سبک زندگی سالم بهتر است که سالمندان عزیز از ورزش های شنا، پیاده روی در فضای باز و… حتماً برای سلامتی خود استفاده کنند.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  راهکارهایی برای تنظیم استراحت شبانه و بهبود کیفیت خواب

برنامه مراقبت از سالمند دیابتی

شخصی که وظیفه پرستاری از سالمند دیابتی را دارد باید بداند که نیازهای بهداشتی و پزشکی و برنامه غذایی سالمند باید به درستی رعایت شود. برای بهبود وضعیت بیمار، باید مراقبت های ضروری و لازم انجام شود.

ورزش راهی برای کنترل دیابت

کنترل دیابت به وسیله ورزش بسیار آسان می شود. اشخاصی که دارای بیماری دیابت نوع ۲ هستند حتماً باید روزانه ورزش کنند. اگر شما به دیابت نوع ۲ مبتلا هستید، فعالیت های بدنی باید جزو برنامه‌های درمانی شما قرار بگیرد. داشتن برنامه غذایی سالم و همچنین حفظ سطح گلوکز خون به وسیله دارو و انسولین بسیار مهم و لازم است. در صورتی که فرد در طول زندگی ورزش کرده و با تغذیه صحیح، بدن خود را سالم نگه دارد، می تواند به راحتی دیابت را کنترل کند و سطح گلوکز خون خود را هم در محدوده مناسب نگه دارد.

کنترل کردن سطح گلوکز خون جهت جلوگیری از عوارض این بیماری، بسیار لازم است. فعالیت های بدنی می تواند به تقویت ذهن و همچنین بدن شما کمک زیادی بکند. همان طور که می دانید ورزش فایده های بسیاری دارد ولی مهمترین آن می تواند کنترل سطح قند خون باشد. افرادی که به دیابت نوع ۲ مبتلا هستند به دو دلیل این اتفاق برای آنها می افتد یا بدن آنها انسولین کافی جهت پردازش گلوکز تولید نمی کند و یا بدن آنها از انسولین درست استفاده نمی کند یعنی در مقابل انسولین مقاوم است.

در هر صورت و به هر دلیلی که شما دچار این بیماری شده باشید می توان گفت ورزش باعث کاهش گلوکز خون خواهد شد. در هنگام ورزش کردن، ماهیچه ها بدون انسولین از گلوکز خون، استفاده خواهد کرد. می توانیم بگوییم که مهم نیست شما به چه دلیلی دچار دیابت نوع ۲ شده‌اید، مهم این است که در هنگام ورزش کردن عضلات شما گلوکز لازم را دریافت کرده و به پایین آمدن سطح گلوکز خون کمک می کند.

اگر به دیابت از نوع مقاومت به انسولین مبتلا هستید، ورزش می تواند انسولین را موثرتر کند، یعنی در هنگام ورزش کردن مقاومت نسبت به انسولین کم شده و سلول های بدن از گلوکز به طور مؤثری استفاده می کنند. ورزش باعث می‌شود در اشخاصی که به دیابت نوع ۲ مبتلا هستند از عوارض این بیماری مخصوصاً مشکلات قلبی جلوگیری شود. افراد دیابتی که دچار بیماری‌های قلبی می‌شوند ممکن است دچار حمله قلبی و یا حتی  سکته شوند ولی ورزش می تواند به قدرت و سلامت قلب آنها کمک کند.

ورزش به حفظ کلسترول هم کمک می کند و این از بالا رفتن کلسترول و ایجاد پلاک هایی که جریان خون را در رگ مسدود می کند، جلوگیری خواهد کرد.

مزایای ورزش چیست؟

ورزش به طور کلی برای سلامتی عمومی بدن مفید بوده و مزایای زیادی دارد که عبارتند از:

  • کنترل وزن
  • پایین آوردن فشار خون
  •  عضلاتی لاغر و قوی
  • افزایش سطح کلسترول
  • انرژی بیشتر
  • استخوان های محکم
  • خلق و خوی خوب
  • خواب بهتر
  • مدیریت استرس

قبل از ورزش کردن چه اقداماتی را باید انجام دهیم؟

بیشتر اشخاصی که به دیابت نوع ۲ مبتلا هستند دارای اضافه وزن می باشند. بنابراین ورزش کردن گاهی ممکن است برای آنها دلهره آور باشد. این اشخاص باید برای سلامت بیشتر خود یک برنامه ورزشی منطقی و مناسب را شروع کنند ولی حتماً باید قبل از شروع ورزش با پزشک مشورت کنند. پزشک ابتدا سلامت فرد را ارزیابی می کند. این امر بسیار اهمیت دارد مخصوصاً اگر شخص دچار فشار خون بالا و یا انسداد رگها باشد. شما باید عوارضی که به دیابت مربوط می‌شود مانند رتینوپاتی یا نوروپاتی را در نظر بگیرید.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  دلایل ناخن جویدن کودکان چیست | درمان ناخن جویدن در کودک

پزشک برای شروع برنامه ورزشی شما را به مربی دیابت و یا به یک فیزیولوژیست ورزشی ارجاع می دهد تا بتوانید بهترین برنامه ورزشی را متناسب با تناسب اندام خود انجام دهید.

ورزش های مناسب برای اشخاص دیابتی

برای اشخاص دیابتی سه نوع تمرین ورزشی وجود دارد که عبارتند از:

  • تمرینات هوازی
  • قدرتی
  • تمرینات انعطاف پذیری

فرد دیابتی باید ورزش هایی را انجام بدهد که ترکیبی از هر سه تمرین باشد.

۱- ورزش هوازی

در این ورزش هدف بیمار این است که ۳۰ دقیقه ورزش هوازی در اکثر روزهای هفته داشته باشد. شاید فکر کنید که در یک مرحله ۳۰ دقیقه برای شما دشوار است. می توانید تمرینات را به دوره‌های کوتاه تقسیم کنید. مثلاً ۱۰ دقیقه صبح ورزش کرده و ۱۰ دقیقه هم ظهر ورزش کنید و دوباره عصر هم ۱۰ دقیقه ورزش کنید. در این صورت ۳۰ دقیقه تمرین هوازی را در روز انجام داده اید. تمرینات هوازی شامل موارد زیر می باشند:

  •  تنیس
  • دویدن
  • پیاده‌روی
  • شنا
  • بسکتبال
  • دوچرخه سواری

سعی کنید هر بار چند دقیقه به برنامه‌های ورزشی خود اضافه کنید تا بتوانید آن را به ۶۰ یا ۹۰ دقیقه برسانید.

۲- ورزش های قدرتی

در صورتی که فعالیت های هوازی را در طول روز انجام می دهید باید کم کم تمرینات مقاومتی را هم به آنها اضافه کنید. اگر شما دارای دیابت نوع ۲ هستید، عضله سازی می تواند برای شما بسیار مفید باشد. زیرا عضلات مقدار زیادی گلوکز را مصرف می کنند.

۳- ورزش های کششی

ورزش های کششی، انعطاف پذیری و همچنین عملکرد مفاصل و عضلات را بهبود خواهد بخشید. حرکت های کششی قبل و یا بعد از ورزش باعث کاهش درد عضلات شده و عضلات را شل می کند.

ورزش را به تفریح تبدیل کنید.

بهتر است راهی پیدا کنید که از ورزش لذت ببرید زیرا اگر ورزش برای شما لذت بخش نباشد، بعد از مدتی دیگر آن را ادامه نمی دهید. حتی اگر فواید کامل ورزش را هم بدانید حفظ انگیزه برای ادامه دادن ورزش، کمی سخت است. بهتر است در کلاس های گروهی ورزش و یا حتی در سالن های بدنسازی شرکت کنید و یا دوستی برای دویدن و پیاده روی پیدا کنید. این کار می تواند به شما انگیزه بیشتری داده و باعث لذت در ورزش کردن بشود.

دیابت نوع ۲

سخن پایانی

در این مقاله از مجله ایبک شما را با کنترل دیابت نوع ۲ با ورزش و همچنین مراقبت های پرستاری از سالمند دیابتی آشنا کردیم و برایتان توضیح دادیم افرادی که به دیابت مبتلا هستند به مراقبت های خاصی نیاز دارند و باید روش زندگی خود را تغییر بدهند تا بتوانند از عوارض ناشی از دیابت جلوگیری کنند. در صورتی که به دیابت نوع ۲ مبتلا هستید باید بدانید که ورزش برای سلامتی شما اهمیت زیادی دارد و می تواند دیابت را کنترل کند.

کنترل دیابت نوع ۲ با ورزش

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

پرستاری از سالمند دیابتی

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا