تعمیرات کولر آبی

همه چیز درباره پمپ آب کولر آبی | ویژگی های پمپ کولر

کولرهای آبی در تابستان برای مناطقی که دارای آب و هوای گرم و خشک می باشند بسیار مفید بوده و کارایی زیادی دارد و می تواند در محیط هوای مطبوع ایجاد کند. در این مقاله از ایبک امداد می خواهیم شما را با پمپ کولر آبی و وظایف آن آشنا کنیم.

پمپ آب کولر آبی

جهت نگهداری درست و اصولی از کولر آبی باید نکاتی را همیشه رعایت کنید. این کولرها به دلیل اینکه وسیله خنک کننده خاصی داخل خود ندارند، نیازمند به وسیله ای می باشند تا از گرم شدن بیش از حد محفظه کولر و موتور مرکزی جلوگیری کند. به این وسیله پمپ آب می گویند.

پمپ آب کولر آبی وظیفه دارد که آب های جمع شده در کفی کولر را به قسمت های بالاتر و همچنین پوشال ها که در معرض هوای گرم هستند را پمپاژ کند و پوشال ها را مرطوب کرده و باد خنک ایجاد کند و این باد خنک هم با چرخش پروانه به کانال و از راه کانال به داخل محیط هدایت می شود.

پمپ کولر با خنک نگه داشتن محفظه داخل کولر، از گرم شدن بیش از حد موتور جلوگیری می کند و در صورتی که پمپ بسوزد باید حتماً آن را به موقع تعمیر کنید زیرا ممکن است موتور کولر شما داغ کرده و بسوزد. در ادامه می خواهیم شما را با انواع پمپ های کولر آبی آشنا کنیم. با ما همراه باشید.

انواع پمپ آب کولر آبی

پمپ های کولر آبی انواع مختلفی دارند که اغلب پمپ ها توانی بین ۵۰ تا ۷۰ وات دارند. پمپ کولر آبی بر اساس روش انتقال نیرو، نوع استاتور و همچنین نیروی محرکه، به چند دسته تقسیم می شود که در ادامه با هم آنها را بررسی می کنیم:

پمپ آب کولر آبی

پمپ دینامیکی

پمپ دینامیکی، پمپ هایی می باشند که بطور دائم می توانند انرژی را به سیال منتقل کنند. پمپ های دینامیکی هم به دو نوع محوری (آکسیال) و گریز از مرکز (سانتریفوژی) تقسیم می شوند. پمپ کولر آبی از پمپ دینامیکی گریز از مرکز می باشد که مزایای بسیاری دارد. مزایای آن عبارتند از:

  • ساختار ساده
  • توانایی تولید فشار یکنواخت
  • قیمت کم جهت خرید و همچنین نگهداری
  • و….

پمپ آب کولر آبی بر اساس نوع استاتور و نیروی محرکه

پمپ های کولر آبی که در بازار موجود هستند با توجه به نوع استاتور خود غالباً در دو نوع استاتور دو بالشتکی و استاتور تک بویینی عرضه می شوند. پمپ کولر آبی با توجه به نیروی محرکه هم به دو دسته تقسیم می شوند:

  1.  مستقل از موتور
  2. وابسته به موتور

پمپ هایی که دارای الکتروموتور هستند مستقل از موتور کولر آبی بوده ولی پمپ های که به نیروی محرکه وابسته اند، نیروی خود را از گردش موتور کولر می گیرند.

در بازار نوع جدیدی هم از پمپ وجود دارد به نام پمپ های مکانیکی، که بدون نیاز به برق، آب را به پوشال ها می فرستد و این به کم شدن مصرف آب و برق هم کمک به سزایی می کند.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  نحوه جابجایی و نصب دوباره کولر آبی چگونه است؟

اجزای پمپ آب کولر آبی

پمپ آب کولر آبی از اجزای مختلفی تشکیل شده که می خواهیم در ادامه ی مطالب شما را با محل قرارگیری و همچنین وظایف آنها آشنا کنیم.

  • کلاهک پمپ: کلاهک پا در بالای موتور قرار گرفته و مثل یک چتر از پاشیدن آب در داخل و روی موتور جلوگیری می کند.
  • پایه پمپ: پایه پمپ در داخل آب قرار دارد و وظیفه دارد آب را به نقاط بالا و پوشال ها پمپاژ کند.
  • پروانه پمپ: پروانه پمپ در داخل پایه پمپ قرار دارد که در زیر آب قرار گرفته و تقریباً نقش توربین را دارد.
  • کفی پمپ: کفی پمپ در زیر پایه اصلی و همچنین بدنه پمپ قرار دارد و به شکل یک آب بند عمل می کند.
  • چپقی: چپقی لوله ی کوتاهی است که محل اتصال شلنگ بوده و وظیفه آن هم انتقال آب به سه راهی می باشد.

محل قرار گرفتن پمپ آب به شکل عمودی در زیر کولر است که با چند پین به بدنه محکم می شود. پایه پمپ را در داخل یک سبد قرار می‌دهند تا آشغال وارد پمپ آب نشود. البته در پمپ های جدید قسمت ورودی را با صافی می پوشانند.

پمپ آب کولر آبی از دوبخش مکانیکی و الکترومکانیکی درست شده که نقش مکانیکی، خود پمپ است و بخش الکترومکانیکی آن هم پروانه و موتور می باشد. پروانه و موتور پمپ به وسیله یک میله به یکدیگر وصل شده‌اند. جنس ورقه های پمپ هم از آهن سیلیس دار و یا استیل می باشد.

مهمترین دلایل خرابی پمپ کولر آبی چیست؟

در صورتی که پمپ آب کولر آبی خراب شود دیگر آب به پوشال ها و قسمت های بالا هدایت نمی شود و باعث می شود کولر باد خنک نزند. در صورتی که پمپ کولر شما خراب شد باید هرچه زودتر آن را تعویض کنید زیرا اگر این کار را انجام ندهید باعث آسیب رسیدن به موتور کولر خواهد شد.

مهمترین دلایل خرابی پمپ آب کولر آبی عبارت است از:

  • پاشیدن آب داخل موتور کولر
  • کار کردن پمپ کولر بدون آب
  • عدم برق رسانی به پمپ
  • روغن کاری نکردن به موقع پمپ آب
  • وارد شدن رسوبات و اجسام به داخل پروانه
  • مسدود شدن شلنگ
  • کثیف بودن پوشال ها

نرسیدن آب به پمپ کولر آبی

همان طور که گفتیم پمپ وظیفه دارد آب را به قسمت های بالایی و همچنین پوشال های کولر پمپاژ کند اگر در کفی کولر آب نباشد نمی تواند وظیفه خود را درست انجام دهد و می سوزد. در صورتی که با خراب شدن پمپ روبرو شدید باید ابتدا اطمینان پیدا کنید که پمپ در آب است و اگر که پمپ در آب نبود باید قسمت های ورودی و شناور را بررسی کنید و اطمینان پیدا کنید که شناور به طور صحیح در جای خود قرار گرفته است و یا اینکه شلنگ پاره نشده باشد.

خراب شدن سه راهی آب، پارگی شلنگ و یا مسدود بودن آن، خراب شدن شناور و یا تنظیم نبودن شناور و سوراخ شدن بدنه کولر، اینها مواردی هستند که می توانند باعث خشکی پمپ آب کولر شوند که باید حتماً در اولین فرصت مشکل را رفع کنید.

نفوذ آب به داخل موتور پمپ

همانطور که در ابتدا هم برایتان توضیح دادیم نباید به داخل موتور پمپ، آب وارد شود. بنابراین باید موتور را در مکانی نصب کنید که مطمئن باشید خیس نمی شود. موتور های موجود در بازار معمولاً خوب عایق بندی نشده و با جابجایی لوله های خروجی و همچنین نصب اشتباه، ممکن است باعث نفوذ آب و خیس شدن الکتروموتور شود که در نهایت باعث سوختن پمپ خواهد شد. گاهی ممکن است آب سختی زیادی داشته باشد و باعث شود لوله های توزیع کننده آب به طرف پوشال ها مسدود شود.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  دلایل لگد زدن موتور کولر آبی چیست و چگونه آن را رفع کنیم؟

عدم برق رسانی به پمپ

یکی دیگر از دلایل خرابی پمپ می تواند نرسیدن برق به پمپ آب باشد اگر پمپ کولر شما خراب شد ابتدا از اتصال برق آن اطمینان پیدا کنید در صورتی که در این زمینه مهارت دارید می توانید از مولتی متر استفاده کنید و اگر تجربه ای در این زمینه ندارید باید حتماً از یک برقکار یا تعمیرکار کولر آبی کمک بگیرید.

در صورتی که جریان برق راه اندازی شد ولی هنوز برق به پمپ نمی رسید باید مدار شکن را چک کنید. مدار شکن در اکثر وسایل برقی پرمصرف قرار داده شده است و کار آن هم قطع کردن جریان برق در هنگام مصرف طولانی از وسیله برقی می باشد. اگر اینطور بود باید مدار شکن را به حالت اول برگردانید تا پمپ کولر روشن شود.

عدم روغن کاری پمپ

باید هر چند وقت یکبار حتماً موتور پمپ را روغن کاری کنید به دلیل این که روغن می تواند تأثیر مهمی در چرخش منظم موتور داشته باشد. اگر موتور را به موقع روغن کاری نکنید موتور در حال خشک کار کرده و قطعات داخل آن هم دچار اصطکاک می‌شوند و در نهایت هم پمپ می سوزد.

وارد شدن رسوبات و اجسام به داخل پروانه پمپ

همانطور که می دانید پروانه پمپ نقش بسیار مهمی در پمپاژ آب داشته و با چرخیدن خود می تواند آب را از کفی به طرف خروجی بکشد. در صورتی که در کفی کولر اجسام خارجی و رسوبات زیاد باشد، پروانه پمپ خوب نچرخیده و فشار زیادی به موتور پمپ وارد خواهد شد. برای اینکه پروانه بهتر کار کند و اجسام خارجی وارد آن نشود توصیه می کنیم یک توری در قسمت زیر پمپ بگذارید و هر چند وقت یک بار هم توری را عوض کنید. تمیز کردن کفی کولر از لجن ها و رسوبات می تواند از بروز این مشکل جلوگیری کند.

کثیف بودن پوشال ها دلیل سوختن پمپ آب

اگر پوشال های کولر برای مدت زیادی شسته نشود و کثیف باشد باعث می شود به پمپ کولر آسیب برسد و بسوزد. زیرا آب از راه سه راهی های توزیع در روی پوشال کولر ریخته و در صورتیکه پوشال کثیف باشد آلودگی ها در روی آب کفی می ریزد و باعث مسدود شدن و همچنین عدم حرکت پروانه می شود و در نهایت باعث خرابی پمپ خواهد شد. بنابراین سرویس کولر آبی را حداقل سالی یکبار انجام دهید و پوشال های کثیف را شسته و یا تعویض کنید.

پمپ آب کولر آبی

سخن پایانی

در این مقاله از ایبک امداد تلاش کردیم شما را با پمپ آب کولر آبی و مشکلات آن به طور کامل آشنا کنیم. دقت داشته باشید حتماً کولر آبی خود را به‌طور سالیانه سرویس کنید و در هنگام سرویس هم موتور پمپ را روغن کاری کنید تا از بروز مشکلات در این قطعه جلوگیری کرده باشید.

مقالات مشابه را می توانید در سایت ایبک امداد مشاهده کنید.

 

همه چیز درباره پمپ آب کولر آبی

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

مهمترین دلایل خرابی پمپ کولر آبی چیست؟

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا