خدمات فاضلاب و لوله بازکنی

روش های جمع آوری و دفع فاضلاب چگونه انجام می گیرد؟

به باقی مانده ی آبهایی که استفاده می کنیم فاضلاب می گویند که دارای موادی اضافی مانند مواد صنعتی یا فضولات انسانی هستند. فاضلاب ها به دلیل آلودگی زیاد، با آب های دیگر فرق دارند که برای دفع و جمع آوری آن هم از روش های مختلفی استفاده می شود.

در این مقاله از ایبک امداد می خواهیم روش های جمع آوری و دفع فاضلاب را برایتان توضیح داده و شما را با آنها آشنا کنیم.

روش های جمع آوری و دفع فاضلاب

در قدیم برای جمع آوری و دفع فاضلاب از چاه ها استفاده می کردند، ولی امروزه لوله های فاضلاب، به شبکه های فاضلاب شهری متصل شده اند و فاضلاب ها به وسیله لوله هایی به تصفیه خانه های مخصوص منتقل می‌شوند و تبدیل به آب سالم شده و وارد طبیعت خواهند شد.  البته در بعضی از شهرها و روستاها هنوز هم از چاه های فاضلاب استفاده می کنند و به شبکه های شهری متصل نیستند.

روش های دفع فاضلاب عبارتند از:

  1. چاه های جذبی روش دفع فاضلاب
  2. شبکه جمع آوری فاضلاب
  3. سپتیک تانک
  4. ترانشه نشت لجن فاضلاب

دفع فاضلاب

۱- چاه جذبی

یکی از روش های دفع فاضلاب حفر چاه فاضلاب جذبی می باشد. وقتی می گوییم حفر چاه یعنی مکانی را برای ذخیره کردن فاضلاب حفر کنیم و تا مدت ها هم از آن برای ذخیره سازی فاضلاب استفاده کنیم. حفر چاه باید به شکلی باشد که حشرات موذی قادر به راه پیدا کردن در داخل چاه نباشند. دقت داشته باشید چاه فاضلاب باید حتماً از چاه آب پایین تر حفر شود زیرا احتمال دارد باعث آلودگی چاه آب شود.

بالای چاه و همچنین دیواره آن را باید به شکل مناسبی طوقه چینی کنید. قطر بالای چاه هم باید از جاهای دیگر کمتر باشد و در ساخت آن از مصالح قوی تری استفاده کنید.

۲- شبکه جمع آوری فاضلاب

یکی دیگر از روش های دفع فاضلاب، استفاده از شبکه های جمع آوری فاضلاب می باشد. اگر در شهر و روستا این شبکه راه اندازی شده باشد مردم می توانند فاضلاب ساختمان خود را به این شبکه ها متصل کرده و به راحتی از آن برای دفع فاضلاب استفاده کنند.

فاضلاب هایی که در این شبکه جمع می‌شوند، به تصفیه خانه ها منتقل شده و بعد از تصفیه شدن برای مصارف آبیاری مورد استفاده قرار خواهند گرفت.

۳- سپتیک تانک

یکی دیگر از روش های دفع فاضلاب، انباره تعفن و یا سپتیک تانک می باشد. در جاهایی که امکان حفر چاه جذبی ندارند و همچنین شبکه جمع آوری فاضلاب هم در آنجا راه اندازی نشده، از سپتیک تانک استفاده می شود و فاضلاب به وسیله لوله هایی در آن ریخته می شود. با سپتیک تانک می توان مواد جامد را از فاضلاب جدا کرد و پساب این فاضلاب ها هم جذب زمین خواهد شد و یک مقدار لجن در آن باقی می ماند که باید هر چند وقت یکبار آن را تخلیه کنید.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  باز کردن گرفتگی لوله فاضلاب با اسید | باز کردن لوله با اسید چه خطراتی دارد؟

۴- ترانشه نشت لجن فاضلاب

یکی دیگر از روش های دفع فاضلاب، ترانشه نشت لجن فاضلاب می باشد که سطح تماس بیشتری را نسبت به چاه های جاذب برای فاضلاب ها ایجاد می کند. در این روش فاضلاب به وسیله لوله ای منتقل می شود و در هنگام عبور از این لوله ها نشت کرده و وارد زمین خواهد شد. ترانشه ها بین ۳۰ تا ۶۰ سانتیمتر می باشد و عمق آن هم حدوداً یک متر است.

بطور کلی تمام فاضلاب ها به سه نوع صنعتی، خانگی و سطحی تقسیم می شوند که هر سه نوع هم قابل تصفیه هستند که در ادامه شما را با آنها آشنا می کنیم.

فاضلاب های خانگی

فاضلاب خانگی به فاضلابی می گویند که در ساختمان ها و منازل تولید می شود و حاوی فضولات انسانی، زباله، پسماندهای غذایی و… می باشد. نحوه جمع آوری این فاضلاب ها به وسیله چاه فاضلاب و یا گاهی شبکه های فاضلاب شهری می باشد. فاضلاب ها در قدیم در چاه های فاضلاب دفع می شدند ولی به دلیل آلوده شدن منابع آب و همچنین آلودگی طبیعت، شبکه های فاضلاب شهری را راه اندازی کردند و فاضلاب ساختمان ها با لوله کشی های فاضلاب به این شبکه ها هدایت می شوند. بعد از اینکه فاضلاب ها در تصفیه خانه ها تصفیه می‌شوند آنها را در طبیعت رها می کنند. روش جمع آوری این فاضلاب ها به این شکل است که منازل و ساختمان های داخل شهر به وسیله لوله های بزرگ به این شبکه متصل می شوند و فاضلاب های تولیدی از راه این شبکه ها به تصفیه خانه هدایت شده و بعد از انجام عملیاتی تصفیه می شوند.

فاضلاب های صنعتی

نوع دیگر فاضلاب، فاضلاب های صنعتی هستند که به وسیله کارخانه های صنعتی تولید می شوند. این فاضلاب ها دارای مواد شیمیایی و صنعتی بوده و معمولاً خطرناک هم می باشند. فاضلاب های صنعتی را هیچگاه در شبکه های فاضلاب شهری وارد نمی کنند زیرا حاوی مواد شیمیایی خطرناک بوده و روش تصفیه این فاضلاب ها، با فاضلاب های انسانی متفاوت است. بنابراین باید آنها را در کارخانه های مخصوص تصفیه کنند.

بسته به نوع فرآوری کارخانه، خاصیت فاضلاب های صنعتی با هم فرق می کنند. در ادامه شما را تفاوت فاضلاب های خانگی و صنعتی آشنا خواهیم کرد:

  • خاصیت خورندگی در فاضلاب های صنعتی بیشتر از فاضلاب های خانگی می باشد.
  • فاضلاب های صنعتی دارای ترکیبات سمی و شیمیایی زیادی هستند.
  • در این فاضلاب ها خاصیت اسیدی و قلیایی بسیار زیاد است.
  • موجودات کمی در فاضلاب های صنعتی می توانند زنده بمانند.

روش دفع فاضلاب های صنعتی

برای تصفیه فاضلاب های صنعتی باید با توجه به صنعت مورد نظر، از روش های متفاوتی استفاده کرد. مثلاً امکان دارد لازم باشد از روش های پیشرفته و جدیدی جهت تصفیه آب از مواد فلزی استفاده کنید. با وجود اینکه روش های زیادی جهت دفع فاضلاب های صنعتی وجود دارد ولی استفاده از روش های پیشگیری باعث می شود آلودگی در محیط زیست کمتر شده و کارساز تر باشد و این می‌تواند مشکلات تصفیه فاضلاب صنعتی را کم کند.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  تعویض رایزر آب گرم و سرد در ساختمان | لوله رایزر ساختمان چیست؟

فاضلاب های سطحی

فاضلاب های سطحی از ذوب شدن یخ و یا بارندگی باران ناشی می‌شوند. این نوع فاضلاب از روان شدن آب های روی زمین و همچنین برخورد این آب ها با زباله صورت می گیرد. آلودگی این فاضلاب در ابتدای بارندگی زیاد است ولی به مرور کم می شود بیشتر این فاضلاب ها از ماسه و شن تشکیل شده و در اثر روان شدن در خیابان به آن می پیوندند.

دفع فاضلاب به روش غیر اصولی

استفاده از چاه های فاضلاب برای دفع فاضلاب، یک خطر جدی برای طبیعت است زیرا چاه فاضلاب باعث وارد شدن حجم بسیاری از فاضلاب ها به داخل زمین خواهد شد و در نتیجه آب های زیرزمینی و همچنین طبیعت را آلوده می کند و گاهی می تواند باعث آلودگی رودخانه ها و دشت ها هم بشود و این کار ضررهای جبران ناپذیری هم به طبیعت وارد خواهد کرد. مثلاً بعضی از شرکت های تخلیه چاه به وسیله تانکرهای مخصوص تخلیه فاضلاب، فاضلاب ها را در داخل رودخانه ها و در حاشیه شهرها رها می کنند.

برای اینکه از این مشکلات جلوگیری شود شبکه های فاضلاب شهری را درست کردند. این شبکه ها از لوله های بزرگ فاضلاب تشکیل شده که فاضلاب را از محل تولید شده به محل تصفیه خانه منتقل می کند. شبکه فاضلاب شهری و یا همان سیستم جمع آوری فاضلاب، در بسیاری از شهرها وجود دارد. از این شبکه برای جمع آوری فاضلاب و همچنین انتقال آنها به تصفیه خانه استفاده می شود. این شبکه ها از درب منزل به وسیله لوله هایی، تا تصفیه خانه می رسند. در تصفیه خانه هم به روش های علمی، آلودگی های فاضلاب گرفته شده و فاضلاب تصفیه و پاک می شود و از این فاضلاب های تصفیه شده در کشاورزی استفاده می شود.

امروزه بیشتر کشاورزان از این آب ها جهت آبیاری گیاهان استفاده می کنند، شبکه های فاضلاب شهری فایده های زیادی دارند که یکی از آنها تصفیه آب و همچنین از بین بردن آلودگی ها و مواد مضر در فاضلاب است.

دلایل تصفیه فاضلاب چیست؟

تصفیه فاضلاب دلایل زیادی دارد که مهمترین آنها عبارتند از:

  • آلوده شدن محیط زیست، خاک و منابع زیرزمینی به وسیله فاضلاب
  • آسیب رسیدن به حیات گیاهی و همچنین به حیات وحش
  • آلوده شدن محیط برای زندگی انسان و جانوران
  • آلودگی دریا ها و رودخانه ها در صورت تخلیه کردن فاضلاب در دریا که باعث آسیب دیدگی آبزیان می شود.
  • رواج یافتن بیماری های عفونی در جامعه

دفع فاضلاب

نتیجه گیری

فاضلاب بر اساس منبع پیدایش آن، انواع مختلفی دارد که در این مقاله از ایبک امداد، انواع آن را همراه با روش های دفع فاضلاب برای تان به طور کامل توضیح دادیم. اگر در این زمینه سؤالی دارید می توانید در بخش دیدگاه مطرح کنید تا متخصصین ما پاسخگوی شما باشند.

روش های جمع آوری و دفع فاضلاب چگونه انجام می گیرد؟

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

دلایل تصفیه فاضلاب چیست؟

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا