سرگرم کردن سالمند مبتلا به مشکلات حرکتی چگونه امکان پذیر است؟
سالمندانی که به مشکلات حرکتی مبتلا می باشند نیاز به سرگرم کردن دارند زیرا این سالمندان دارای محدودیت بوده و نمی توانند از فعالیت های متفاوت لذت ببرند. بعضی از سالمندان به بیماری هایی مانند آرتروز، سکته مغزی و یا آسیب هایی در اثر سقوط دچار شدهاند و به این دلیل تحرک خود را از دست داده اند. ممکن است برای این افراد انجام سرگرمیها و فعالیت هایی که قبلاً از آن لذت می بردند، دشوار باشد. افرادی که به آرتروز مبتلا هستند در مفاصل خود درد احساس می کنند و باید با انجام فعالیت های ورزشی درد را کاهش دهند.
به این نکته مهم توجه کنید که از دست دادن قدرت حرکت، نمی تواند به معنای پایان تمام اتفاقات خوب زندگی باشد. راه های زیادی وجود دارد تا سالمندی که دچار مشکلات حرکتی است، بتواند روحیه خود را تقویت کرده و در طول روز مشغول بماند. اختلالات حرکتی می تواند به دلایل زیادی مانند: بیماری، بالا رفتن سن، تصادف، اختلال مادرزادی، اختلالات عصبی عضلانی، دیستروفی عضلانی، فلج و فلج مغزی اتفاق بیفتد.
فعالیت های مفید برای سالمند مبتلا به مشکلات حرکتی
افراد سالمند ممکن است دچار مشکلات حرکتی و جسمی شوند و این برای آنها ایجاد محدودیت کند و زندگی سالمندان را دچار چالش کند. علاوه بر محدودیتی که در اثر ناتوانیهای جسمی ایجاد می شود، ممکن است خود سالمند هم برای خود ایجاد محدودیت کند و فکر کند که حتماً باید در خانه مانده و فعالیت های سرگرم کننده نداشته باشد.
این طرز فکر باعث میشود که فرد احساس سرخوردگی و تنهایی کند. آماده کردن سرگرمی و فعالیت های مناسب برای سالمند، در نگاه اول به نظر دشوار می آید ولی این دلیل نخواهد شد که سالمند هیچ فعالیتی نکرده و او را به حال خودش رها کنیم. بعضی از سرگرمی ها برای سالمندان مناسب بوده و پرستار سالمند می تواند به وسیله آنها کاری کند تا فرد از تنهایی دور شده و مشکلات جسمی خود را به راحتی فراموش کند.
این فعالیت ها و سرگرمی های مهم که شما می توانید برای سالمند فراهم کنید عبارتند از:
- سالمند را با مطالعه سرگرم کنید.
- استفاده از سرگرمی ها که نیاز به تحرک زیادی نداشته باشد.
- سالمندان را با ورزش های منظم سرگرم کنید.
- سرگرم کردن سالمند با روش های خلاقانه
- در فضای باز گردش کنید.
- بازدید های خانوادگی و دوستانه
- می توانید سالمند را بازی های فکری و گروهی سرگرم کنید.
- تماشای نمایش و فیلم های تلویزیونی یا شنیدن موسیقی
- برای سرگرم کردن سالمند می توانید در کارهای خیرخواهانه هم شرکت کنید.
- مراقبت از گیاهان
۱- سالمند را با مطالعه سرگرم کنید.
خواندن کتاب می تواند یک فعالیت بسیار عالی برای سالمندان باشد. این کار باعث میشود سالمند سرگرم شده و مغز او هم مشغول شود و همچنین باعث کاهش اضطراب، به تأخیر افتادن زوال عقل و بهبود خواب در سالمند خواهد شد. سالمند با خواندن کتاب ها و مجلات و یا حتی استفاده از کتابخانه های الکترونیکی و یا گوش کردن به کتاب های صوتی می تواند وقت خود را بگذراند و به عکس ها نگاه کرده و اطلاعاتی هم در مورد آنها یاد بگیرد. یکی از فعالیت های مهم برای سالمندان، تشکیل دادن دورهمی های کتابخوانی است که باعث لذت بردن سالمندان از معاشرت و مطالعه می شود.
۲- استفاده از سرگرمی ها که نیاز به تحرک زیادی نداشته باشد.
برای سالمندان که دچار محدودیت حرکتی هستند، سرگرمی هایی وجود دارد که نیاز به جابجا شدن زیادی ندارد. مانند تماشای پرندگان، پخت و پز، قلاب بافی، بافندگی، باغبانی در منزل، نواختن موسیقی، یاد گرفتن زبان و… می تواند برای سرگرم کردن این سالمندان بسیار مفید باشد.
شاید این شرایط، زمان مناسبی باشد برای یادگیری کارهای جدید. سالمند با توجه به علایقی که دارد میتواند از سرگرمی مناسب استفاده کند که شاید تا الان فرصتی جهت کشف این علاقه نداشته است. یاد گرفتن بسیاری از این موارد میتواند ذهن سالمند را فعال نگه داشته و از کسالت او جلوگیری کند.
۳- سالمندان را با ورزش های منظم سرگرم کنید.
حتی سالمندانی که قادر به حرکت نیستند هم می توانند تمریناتی را انجام بدهند که باعث حرکت کردن بعضی از اعضای بدن می شود. سالمند چه در حال نشسته باشد و چه ایستاده، باز هم می تواند از ورزش استفاده کرده و سلامتی و خوش خلقی را برای خود به ارمغان بیاورد.
برنامه های یوگا و ورزش های نشسته می تواند برای این سالمندان مناسب باشد. ورزش های خاصی هم وجود دارد که با واکر می توان از آنها استفاده کرده و برای کاهش تورم پا مفید هستند. بعضی از سالمندان ممکن است به دلیل کم تحرکی، دچار اضافه وزن شده باشند که این ورزش ها می تواند قبل از خوردن غذا، باعث مصرف انرژی بیشتر شود.
بهتر است این ورزش ها با اندازه گرفتن مقدار کالری انجام بگیرد و فعالیت های ورزشی هم در حد ممکن انجام شود تا سالمند به دلیل محدودیت حرکتی دچار اضافه وزن نشود.
۴- سرگرم کردن سالمند با روش های خلاقانه
شما می توانید به وسیله کارهای خلاقانه برای سالمند تفریح و سرگرمی درست کنید. نقاشی، رنگ آمیزی، مجسمه سازی و طراحی روش های مؤثری هستند که می توانند باعث شکوفایی خلاقیت سالمند شوند. کارهای سرگرم کننده مثل درست کردن دفترچه یادداشت و یا سازماندهی کردن آلبوم های خانوادگی هم می تواند مؤثر باشد. ساختن کتاب و دستور آشپزی برای سالمندان بسیار سرگرم کننده است.
خلاقیت می تواند فواید زیادی برای سلامتی فرد داشته باشد. تحقیقات نشان می دهد فعالیت هایی که خلاقانه هستند، باعث کاهش احساسات منفی در افراد بیمار شده و احساسات مثبت را هم در آنها افزایش می دهد. این کار باعث می شود اضطراب و استرس در سالمند کم شده و مشکلات جسمانی او هم بهبود یابد.
۵- در فضای باز گردش کنید.
بیرون رفتن برای وقت گذرانی و گردش در طبیعت می تواند بسیار تقویت کننده و آرامش بخش باشد و روحیه سالمند را بهبود ببخشد. حتی اگر سالمند شما دارای تحرک محدودی است، کنار پنجره و یا بالکن خانه می تواند باعث شود سالمند با مشاهده مناظر و هوای تازه، وقت خود را گذرانده و روحیه او بهبود پیدا کند.
۶- بازدید های خانوادگی و دوستانه
دیدار با اعضای خانواده و حتی دوستان در گروه های سنی متفاوت، می تواند برای سالمندان بسیار مفید باشد. سالمندان از حضور کودکان خرسند و خوشحال می شوند و با گذراندن وقت با خانواده روحیه آنها بهتر شده و استرس شان هم کمتر میشود.
۷- سالمند را با بازی های فکری سرگرم کنید.
استفاده از پازل ها و بازی های فکری دیگر می تواند اوقات لذت بخشی را برای سالمند ایجاد کرده و او را سرگرم کند. بازی های زیادی وجود دارد که شما می توانید به صورت گروهی آنها را انجام دهید و حتی این بازی ها به صورت انفرادی هم قابل انجام هستند که با توجه به علاقه سالمند، می توانید از این بازی ها استفاده کنید.
۸- از نمایش تلویزیونی، فیلم و موسیقی لذت ببرید.
شاید تماشای تلویزیون در تمام روز نتواند تفریح سالمی برای سالمند باشد ولی دیدن چند فیلم تلویزیونی زیبا می تواند برای سالمند لذت بخش باشد. شما می توانید از برنامههای تلویزیونی برای یادگیری سالمند هم استفاده کنید. مثلاً تماشای مستند های زیبا می تواند به یادگیری مطالب زیادی کمک کند. ممکن است سالمند شما به موسیقی علاقه داشته باشد، پس می توانید از موسیقی استفاده کرده و اضطراب و استرس را در او کاهش دهید. موسیقی میتواند بر روی وضعیت حافظه، خواب و سیستم ایمنی بدن سالمند اثر مثبتی داشته باشد.
۹- برای سرگرم کردن سالمند می توانید در کارهای خیرخواهانه هم شرکت کنید.
سالمندانی که دارای هیچ تحرکی نبوده و خانه نشین هستند، میتوانند به کارهای اجتماعی بپردازند. همکاری با سازمانهای مذهبی، بیمارستان ها و مؤسسات خیریه به بهبود روحیه و همچنین توانایی سالمند کمک زیادی می کند. این فعالیت ها می تواند خیاطی، قلاب بافی و یا بافتن لباس برای نیازمندان باشد.
۱۰- مراقبت از گیاهان
بیشتر افراد به گل ها علاقه داشته و از رسیدگی به گل ها لذت می برند. باید پرستار سالمند امکاناتی را فراهم کند تا سالمند بتواند به گیاهان دسترسی داشته باشد. گیاهان و گل ها، باعث بهبود روحیه سالمند خواهند شد. ممکن است سالمند شما توانایی حرکت را نداشته و نتواند به باغچه رسیدگی کند، پس می توانید گلدان های زیبایی تهیه کرده و در منزل قرار دهید. رسیدگی به گل ها برای تمام سالمندان کاری لذت بخش است.
سخن پایانی
بعضی از سالمندان به دلیل شرایط خاص مانند آسیب دیدگی های جسمانی، سکته مغزی، آرتروز و… ممکن است قادر به حرکت نباشند. در صورت بروز این مشکل، فرد از تمام فعالیت ها دور شده و ممکن است دچار افسردگی هم بشود. برای پرستاری از این سالمندان باید سعی کنید شرایطی را برای آنها مهیا کنید تا به بهبود روحیه و همچنین سلامتی آنها کمک کرده باشید. مطالعه کردن کتاب برای سالمندان، سرگرمی های مختلف، ورزش های منظم و… می تواند برای این افراد بسیار مفید و سودمند باشد.
سرگرم کردن سالمند مبتلا به مشکلات حرکتی چگونه امکان پذیر است؟
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
فعالیت های مفید برای سالمند مبتلا به مشکلات حرکتی