نحوه انتخاب واکر و عصای مناسب برای سالمندان
با توجه به کم شدن توانایی در راه رفتن سالمندان، انتخاب واکر و عصای مناسب یکی از اقداماتی است که باید شما آن را با دقت انجام دهید. برای تقویت ذهن و مدیریت استرس، حرکت بهترین راهکار برای سالمندان است. افرادی که دارای شرایط جسمی خاص هستند و همچنین سالمندان که تحرک محدودی دارند، با استفاده از واکر و عصای مناسب می توانند حرکت کنند. امروزه واکر ها و عصا های زیادی در بازار وجود دارد که با توجه به شرایط فرد میتوان آنها را خریداری و استفاده کرد.
بهترین عصا برای سالمند کدام است؟
همه ما ممکن است در شرایط خاصی قرار گرفته و دچار مشکلاتی مانند مشکلات حرکتی شویم و مجبور به استفاده از عصا باشیم ولی سالمندان بیشتر از افراد معمولی ممکن است به استفاده از عصا نیاز پیدا کنند تا بتوانند به راحتی حرکت کنند.
اگر بعد از عمل جراحی و یا به دلایل مختلف دیگری دچار مشکل شده و مجبور شدید از عصا استفاده کنید، باید حتماً روش های انتخاب عصای مناسب را بدانید. هدف از این مقاله این است که توضیحات کاملی را برای انتخاب بهترین واکر و عصای مناسب برای شما بیان کرده و روش استفاده از آن را برایتان توضیح دهیم.
معمولاً عصا برای حفظ تعادل و یا سهولت در حرکت، مورد استفاده افراد قرار می گیرد و یا ممکن است شخصی بعد از عمل جراحی و یا حتی شکستگی پا ها مجبور شود از عصا استفاده کند. پس باید حتماً روش استفاده درست از آن را بلد باشید، ولی در مرحله اول باید عصای مناسبی خریداری کنید.
برای خرید عصای مناسب به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
عصا در اندازه ها و سایزهای متفاوتی وجود دارد. در هنگامی که می خواهید برای سالمندان عصا خریداری کنید، باید به مواردی مهمی توجه کنید. سالمندان ممکن است توانایی جسمی کمتری داشته باشند و یا بدن آنها ضعیف باشد، به همین دلیل باید عصایی برای آنها خریداری شود که استانداردهای لازم در آن رعایت شده باشد. برای خرید عصا به موارد زیر توجه کنید:
۱- دسته عصا و نحوه گرفتن آن
با توجه به توانایی سالمند نوع دسته عصا متنوع و متفاوت است. عصا ها دسته های متفاوتی دارند که عبارتند از:
- عصا های سرکج: این عصا استاندارد بوده و معمولاً بیشتر افراد از آن استفاده می کنند و باعث می شود آسیبی به بدن شخص وارد نشود.
- عصا های T شکل: عصا های T شکل برای بیمارانی مناسب است که مچ دست آنها درد می کند. عصای T شکل بهترین دسته برای عصا های مچی بوده و در هنگام پیاده روی به مچ دست فشار زیادی وارد نمی کند.
- عصا های افست: دسته ی عصای افست مانند علامت سوال می باشد و فرد می تواند وزن خود را کاملاً پخش کرده و فشاری بر روی دست او وارد نشود.
- عصا های فریتز: دسته این عصا مثل دسته عصای T شکل بوده ولی در انتهای آن انحنا وجود دارد و فرد به راحتی می تواند پیاده روی کرده و از عصا استفاده بیشتری کند.
۲- گیره دسته عصا ها
عصا ها دارای گیره های متفاوتی هستند که میتواند استفاده از آن را راحت کند. افرادی که به راحتی نمی توانند از عصا استفاده کنند، از گیره آن کمک می گیرند. انواع گیره های عصا عبارتند از:
- گیره ژله ای: باعث کم کردن استرس و خستگی سالمند می شود.
- گیره کف: گیر کف باعث خواهد شد تا سالمند در هنگام استفاده از عصا احساس راحتی و نرمی کند.
- گیره ارتوپدی: این گیره برای افرادی مناسب است که دستشان درد می کند.
- گیره بزرگ: گیره بزرگ برای افرادی مناسب است که دارای درد آرتروز یا مفاصل هستند.
۳- طول عصا
یکی دیگر از مواردی که باید در هنگام خرید عصا به آن توجه کنید، طول عصا است. البته طول عصا به نوع استفاده از آن هم بستگی دارد ولی به طور کلی برای تعیین طول عصا، شاخص اصلی خود سالمند می باشد. باید شخص کاملاً و تمام قد بایستد و عصا را در دست بگیرد. طول عصا باید از مچ دست او بالاتر باشد. در صورتی که طول عصا زیاد باشد ممکن است فرد دچار مشکل شود و کوتاه بودن آن هم میتواند باعث کمردرد و گردن درد سالمند شود. پس در هنگام خرید عصا حتماً باید به طول آن توجه کنید.
۴- وزن عصا
یکی دیگر از ویژگی های عصایی که برای سالمند تهیه می کنید وزن آن است. بعضی از سالمندان ممکن است به بیماریهایی مانند سیاتیک، دیسک کمر، آرتروز و… مبتلا باشند. پس شما در هنگام خریدن عصا باید به نکات مهمی توجه کنید. عصایی که برای شخص سالمند خریداری می شود حتماً باید سبک باشد تا سالمند به راحتی آن را جابجا کند. معمولاً عصا ها طبی بوده و جنس آنها از چوب است. این عصا ها نه خیلی سبک است و نه خیلی سنگین، و سالمند میتواند به راحتی تعادل خود را در هنگام پیاده روی حفظ کند.
۵- قیمت عصا
یکی دیگر از مواردی که معمولاً سالمندان به آن توجه زیادی می کنند قیمت عصا است. عواملی که می تواند در قیمت عصا تأثیرگذار باشد عبارتند از: شرکت سازنده عصا، کیفیت ساخت عصا، نوع عصا و… که باعث می شود قیمت عصا پایین و یا بالاتر باشد. در این بین عصا هایی هستند که آنتیک بوده و قیمت آنها کمی بیشتر است. شرکت هایی که در ساخت عصا فعالیت می کنند، کیفیت های متفاوتی از این اجناس را وارد بازار میکنند. اگر می خواهید با بهترین برندهای عصای سالمندان آشنا شوید، باید بگوییم که بهترین برندها برای عصای سالمندان شفانور، زیکلاس و مداسکای می باشند.
نکته مهم: توصیه می کنیم برای خرید عصا به قیمت آن توجه نکرده و بهترین عصا را انتخاب کنید زیرا عصای نامناسب ممکن است سلامت سالمند را به خاطر بیندازد.
در چه شرایطی سالمند مجبور به استفاده از عصا می شود؟
بسیاری از سالمندان به راحتی حرکت کرده و نیازی به استفاده از عصا ندارند ولی گاهی ممکن است در شرایط خاصی مجبور شوند از عصا استفاده کنند. این شرایط عبارتند از:
- در صورتی که فرد در راه رفتن اختلال داشته و نتواند تعادل خود را حفظ کند.
- شکستگی در اندام های تحتانی
- بعد از جراحی های مختلف مانند دیسک کمر و یا جراحی زانو
- بعد از سکته
به طور کلی باید بگوییم در هر شرایطی که فرد نتواند به راحتی حرکت کند به این معنی است که باید از عصا برای حرکت خود استفاده کند. گاهی ممکن است سالمند مجبور شود برای تمام عمر از عصا استفاده کند و گاهی هم ممکن است برای مدت کوتاهی مجبور به این کار شود. در هر صورت باید روش استفاده درست از آن را بداند.
نحوه استفاده صحیح از عصا
شاید بخواهید بدانید که چگونه باید از عصا به صورت صحیح و اصولی استفاده کنید؟ در مورد استفاده صحیح از عصا ابتدا باید به پزشک مراجعه کنید و مطمئن شوید که نیاز به استفاده از عصا دارید.
قبل از این که عصا بدست بگیرید باید بدانید که عصای شما ارتفاع درستی دارد یا خیر؟ برای این کار میتوانید با فیزیوتراپ مشورت کنید. یکی از بهترین و ساده ترین راه ها برای تعیین ارتفاع عصا این است که ابتدا آن را در دست گرفته و در کنار پای خودتان نگه دارید. حالا دستتان را صاف کرده و مچ دست خود را در روی دسته عصا بگذارید و یا می توانید عصا را بلند کنید و دوباره آن را بر روی زمین قرار دهید. وقتی با عصا حرکت می کنید باید آرنج با بدن یک زاویه ۲۰ درجه ای داشته باشد و دردی هم در دست خود حس نکنید. حالا باید روش قدم زدن با عصا را هم بدانید. برای این منظور به روش زیر عمل کنید:
- عصا را مستقیم در دست گرفته تا فشاری به اندام تحتانی شما وارد نشود.
- عصا را به طور همزمان با پای مقابل آسیب دیده جلو ببرید تا حدی که کمترین فشار به اندام تحتانی وارد شود.
- تا حدی که برایتان امکان دارد وزن خود را بر روی اعصاب بیاندازید.
- دقت داشته باشید که اندام تحتانی با پای غیر مستقیم درگیر است پس باید تلاش کنید تا وزنتان را از طرف مناسب بر روی اعصاب بیندازید.
اگر می خواهید با عصا از پله بالا بروید، باید عصا ثابت بوده و با پایی قدم بردارید که قویتر است. حالا به طرف پله های بالا حرکت کرده و سپس پای ضعیف خود را حرکت دهید. به همان صورت که از پله بالا می روید، باید فشار را از پای ضعیف تر خود کم کرده و پای قوی تر خود را به طرف بالا ببرید. وقتی پای قوی خود را به جلو گذاشتید باید فشار را از پای ضعیف برداشته و به طرف پای قوی بکشید.
در هنگام استفاده از عصا این اشتباهات را انجام ندهید.
سالمندانی که از عصا استفاده می کنند، گاهی ممکن است اشتباهاتی در هنگام استفاده از آن انجام دهند. شما سعی کنید هیچگاه این اشتباهات را انجام ندهید:
- از عصا هایی که بلند و کوتاه است استفاده نکنید زیرا ممکن است در بدن شما ایجاد درد کند.
- عصا را با دست درست فشار دهید.
- اگر عصا را به اندازه زیاد از خودتان دور کنید، باعث می شود برای گرفتن آن مجبور باشید قوز کنید و این باعث کمردرد می شود.
استفاده از واکر برای سالمندان
ممکن است سالمندان دچار سکته مغزی شده و یا به بیماری های مزمن مبتلا شوند و این باعث ضعف در اندام تحتانی آنها خواهد شد. در این موارد انتخاب واکر گزینه مناسبی است. این سالمندان برای اینکه به راحتی بایستند به تکیه گاه محکم نیاز دارند و واکر به دلیل داشتن چهار پایه می تواند برای آنها بسیار مناسب باشد. واکر حتماً باید به اندازه هیکل و قامت شخص سالمند باشد زیرا در غیر این صورت به راحتی نمی توان از آن استفاده کرد. قبل از اینکه از واکر استفاده کنید حتماً باید ارتفاع آن را در نظر بگیرید. واکری برای سالمند مناسب است که دسته های آن در کنار لگن سالمند قرار بگیرد و وقتی سالمند می ایستد، بتواند دسته آن را نگه دارد.
نحوه انتخاب واکر و عصای مناسب برای سالمندان
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
در چه شرایطی سالمند مجبور به استفاده از عصا می شود؟