خدمات پرستاری و مراقبتی

نحوه نگهداری و مراقبت از سالمند در منزل | پرستار سالمند

سالمندان گنجینه ای از تجربه دانش و خرد هر خانواده هستند که مراقبت و نگهداری از آنها در هنگام سالمندی بسیار حیاتی و مهم است. گاهی امکان دارد اعضای خانواده به دلیل نداشتن وقت و یا حتی نداشتن دانش تخصصی، نتوانند از این عزیزان به درستی نگهداری کنند، در این زمان است که می توانید برای آن ها پرستار مناسبی استخدام کنید. پرستار سالمند باید مهارت زیادی در این کار داشته و آموزش های لازم را هم دیده باشد.

پرستار سالمند چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟

یکی از دغدغه هایی که بعضی از خانواده ها دارند، نگهداری از سالمندان است. معمولاً سالمندان نسبت به زندگی که داشتند، ممکن است به دلیل ژنتیک و یا حتی تغذیه غلط و نادرست، به بیماری های جسمی و یا حتی روحی و روانی دچار شده باشند مثل پارکینسون و آلزایمر، که می تواند زندگی آنها را به شدت تحت تأثیر قرار بدهد.

این افراد برای زندگی بهتر، نیاز به پرستار دارند. معمولاً افرادی که به سن میانسالی می رسند به وسیله خانواده و فرزندان نگهداری می‌شوند و گاهی اوقات هم این وظیفه را پرستار سالمند بر عهده می گیرد. استخدام پرستار می تواند برای زمانی که شما در خانه نیستید، برای سالمند بسیار سودمند باشد. برای نگهداری کردن از سالمند مخصوصاً سالمند بیمار، حتماً باید به نکات مهمی توجه شود. سالمندان عزیز به دلیل کهولت سن، ممکن است بدن فرسوده‌ای داشته باشند و یا حتی بیمار باشند، به همین دلیل باید به سلامت روحی و جسمی آنان توجه شود.

تغذیه سالمندان اهمیت زیادی دارد و پرستار باید آشنایی کامل به این موضوع داشته باشد. سالمندانی که تغذیه مناسب دارند و به طور متعادل از تمام گروه های مواد غذایی استفاده می کنند، سلامت روحی و جسمی بیشتری دارند.

نکته بعدی که در مورد سالمندان باید به آن توجه کنید، ورزش سالمندان است. ورزش باعث می شود شخص دچار پیری زودرس نشده و به سلامتی او کمک خواهد کرد. ورزش جریان خون را در بدن سرعت می بخشد و این سرعت جریان خون، باعث می‌شود به سلول های بدن بهتر اکسیژن رسانی شود و این کار از رخوت و بیماری در بدن سالمند جلوگیری می کند.

تمام مواردی را که برایتان نام بردیم باید با نظارت یک شخص با تجربه برای سالمند انجام شود. معمولاً سالمند بیمار قادر به انجام دادن امور روزانه خود نمی باشد و این کار باید به وسیله یک شخص با تجربه و متخصص انجام بگیرد.

مراقبت از سالمند

نکات مهمی که برای مراقبت و نگهداری از سالمند در منزل باید رعایت کنیم؟

اگر شما هم در منزل خود از سالمند نگهداری می کنید، به نکات مهمی باید توجه کنید که مهم ترین آنها عبارتند از:

  1. منزل سالمندان باید امن باشد.
  2. از وضعیت سالمند خود به طور کامل مطلع شوید.
  3. پرستار سالمند استخدام کنید.
  4. به ورزش سالمند اهمیت بدهید.
  5. مصرف دارو های سالمند باید سر وقت باشد.
  6. رانندگی سالمند
  7. انجام کارهای اداری سالمندان
  8. ایجاد سرگرمی برای سالمند
  9. ناتوانی هایی که سالمند دارد درک کنید.
  10. دردسرهای سالمندان را باید درک کنید.
  11. روحیه مثبت دادن به سالمند
  12. چگونه با سالمندان صحبت کنیم؟

۱- امنیت منزل سالمند

خانه ای که سالمند در آن زندگی می کند، باید دارای امنیت کامل باشد که مهمترین آنها عبارتند از:

  • روشن بودن و نورپردازی محلی که سالمند از آن عبور می کند، اهمیت زیادی دارد.
  • وسایل اضافه مثل صندلی، مبل های اضافه و… را که ضروری نیستند از سر راه سالمند بردارید.
  • میله های کمکی در دستشویی و حمام نصب کنید.
  • برای اینکه سالمند در منزل لیز نخورد، بهتر است از لایه های پلاستیکی استفاده کنید.
  • کابل ها و سیم های اضافه را از سر راه سالمند برداشته و آنها را منظم کنید.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  قولنج نوزادی یا کولیک چیست؟ | روش های درمان قولنج نوزادی

۲- از وضعیت سالمند خود مطلع باشید.

در صورتی که سالمند شما تنها زندگی می کند، بهتر است بعضی از وسایل الکترونیکی را به وسیله اپلیکیشن های متفاوت بررسی کنید. تماس تصویری می تواند به شما کمک زیادی بکند. این سالمندان را هیچگاه برای مدت طولانی در خانه تنها نگذارید. حتماً به آنها سر زده و یا به وسیله تلفن از احوالات آنها جویا شوید.

۳- پرستار سالمند استخدام کنید.

اگر شما به دلایل مختلف قادر نیستید از سالمند خود نگهداری کنید، بهتر است برای او پرستار سالمند استخدام کنید. البته پرستار سالمند باید شرایط خاصی داشته و قابل اطمینان باشد. برای این کار می توانید به مؤسسه هایی مراجعه کنید که معتبر بوده و شرایط خوبی هم دارند تا خیالتان از بابت نگهداری سالمند راحت شود.

۴- اهمیت ورزش برای سالمندان

یکی از نکات مهم برای مراقبت از سالمند، انجام برنامه های ورزشی است. ورزش می تواند به سلامت و همچنین تقویت بدن سالمند کمک زیادی بکند و همچنین باعث تقویت اعصاب او خواهد شد. برای ورزش سالمند حتماً لازم نیست هزینه های زیادی پرداخت کنید، یک پیاده روی ساده هم می تواند برای سالمندان بسیار مفید باشد، البته ورزش سالمند حتماً باید با مشورت پزشک انجام بگیرد.

۵- دارو ها باید سر وقت مصرف شوند.

سالمندان به دلیل کهولت سن ممکن است بیماری های مختلفی داشته باشند که باید برای کنترل آنها دارو مصرف کنند. اگر این داروها به شکل نامنظم و یا حتی ناصحیح مصرف شود، باعث خواهد شد که به سلامت سالمندان آسیب وارد شود. ممکن است مشکلات حافظه و یا مشکلات بینایی باعث شود که سالمند داروهای خود را جابجا و یا اشتباهی مصرف کند. برای اینکه این مشکل پیش نیاید، بهتر است روی آن ها برچسب بزنید و یا با خط درشت دستور مصرف آن را برای سالمند بنویسید تا در هنگام مصرف با مشکل روبرو نشود.

۶- رانندگی برای سالمندان

در دوران سالمندی ممکن است سرعت واکنش های بدن فرد کم شده و ماهیچه ها سفت شود و به همین دلیل بهتر است سالمندان رانندگی نکنند. باید این عزیزان را توجیه کنید که رانندگی می تواند برای آنها خطرناک باشد.

۷- انجام کارهای اداری سالمندان

معمولاً سالمندان ممکن است برای کارهای بیمه و مسائل اداری دیگر نیاز به کمک داشته باشند. اجازه ندهید سالمندانی که بیمار هستند برای کارهای اداری خود تردد کنند. بهتر است از آنها وکالتنامه گرفته و خودتان کارها را انجام دهید.

۸- سرگرمی برای سالمندان

سالمندان دارای تجارب بسیار ارزنده ای هستند که شاید بتوانند آن را با افراد دیگر به اشتراک بگذارند. آموزش داوطلبانه می‌تواند باعث سرگرمی افراد مسن شود و در آنها حس زندگی را ایجاد کند. می توانید از تجارب ارزنده سالمندان استفاده کرده و برای آنها سرگرمی ایجاد کنید.

۹- ناتوانی های سالمند را کاملاً درک کنید.

مشکلات لامسه، بینایی، شنوایی و… گاهی باعث می شود بعضی از حواس سالمند کار نکند. باید کاملاً این ناتوانی ها را درک کنید. هنگام حرف زدن کمی بلندتر صحبت کنید تا آنها متوجه شوند ولی هیچگاه فریاد نزنید زیرا آنها با دیدن چهره تان متوجه فریاد شما شده و ممکن است از شما برنجند. دقت داشته باشید که سالمندان حساسیت زیادی نسبت به رفتار دیگران دارند.

۱۰- دردسرهای سالمند را درک کنید.

سالمندان به دلایل از کار افتادگی ممکن است دردسرهای زیادی داشته باشند که گاهی برای آنها ناامیدکننده می‌شود پس باید آنها را درک کرده و به مشکلات زندگی آنها رسیدگی کنید. هیچگاه اجازه ندهید که مشکلات مالی آرامش آنها را به هم بریزد.

۱۱- به سالمندان روحیه مثبت بدهید.

سالمندان به دلیل کهولت سن بسیار زودرنج و حساس هستند و ممکن است به بیماری های روحی و جسمی زیادی دچار شده باشند. سعی کنید با آنها صحبت کنید و باعث عزت نفس و خوشحالی آنها شوید.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  سطح اکسیژن خون در سالمندان چه مقدار باید باشد؟ | سطح اکسیژن نرمال خون در افراد سالخورده و پیر

۱۲- با سالمند چگونه باید صحبت کنید؟

وقتی می خواهید با سالمند صحبت کنید هیچ گاه به صورت دستوری با او حرف نزنید. بهتر است مطلب را برای او توضیح بدهید و یا به او پیشنهاد کنید. دستور دادن شما به سالمند باعث می شود از شما برنجد و روابط خوبی با شما برقرار نکند. به سالمندان احترام گذاشته و با محبت با آنها صحبت کنید. گاهی بهتر است با سالمند خود، در دوره ها و کلاس های مخصوص شرکت کنید تا بتوانید کیفیت زندگی آنها را بالا ببرید.

پرستار سالمند چه وظیفه ای دارد؟

پرستار سالمند وظیفه دارد از سالمند شما به خوبی مراقبت کند. البته پرستاری یک کار تخصصی بوده و باید پرستار آشنایی کامل به این امر داشته باشد. وظایف پرستار سالمند عبارتند از:

  • به سلامت جسمی سالمند توجه کند: سالمندان به دلیل کهولت سن، مشکلات زیادی دارند. پرستار وظیفه دارد او را به ورزش تشویق کرده تا مشکلات جسمی سالمند کم شود.
  • بهداشت سالمند را رعایت کند: گاهی ممکن است سالمند قادر به انجام کارهای روزانه خود نباشد. پرستار وظیفه دارد بهداشت شخصی سالمند مانند کوتاه کردن ناخن، مسواک زدن، حمام کردن، دستشویی رفتن و.. را انجام دهد.
  • دادن دارو به سالمند: یکی از وظایف مهم سالمندان دادن به موقع دارو به سالمند است.
  • به سلامت روانی و روحی سالمند توجه کند: پرستار باید برای سلامت روانی و روحی سالمند او را به ورزش کردن، کتاب خواندن، روزنامه خواندن و… تشویق کند.
  • تغذیه صحیح و مناسب برای سالمند: پرستار وظیفه دارد یک برنامه غذایی مقوی و سالم برای سالمند ایجاد کند تا به سلامت جسمی او کمک کرده باشد.
  • انجام دادن کارهای مربوط به منزل: پرستار سالمند وظیفه دارد برای او غذا درست کرده خانه را تمیز کند و خریدهای لازم منزل را هم انجام بدهد. البته وظایف مهم پرستار در ابتدای استخدام او، باید با توافق طرفین تعیین شود.

مراقبت از سالمند

اهمیت تغذیه درست در سالمندی چیست؟

تغذیه صحیح سالمند، می تواند از بیماری های زیادی در فرد جلوگیری کند. ممکن است سالمندان به بیماری هایی مانند چربی خون، پوکی استخوان، فشار خون و… دچار باشند که می توان به وسیله تغذیه سالم آنها را کنترل کرده و از بعضی از بیماریها هم پیشگیری کرد. اگر سالمند تغذیه سالمی داشته باشد، مسلماً کمتر به بیماری ها دچار می شود.

پرستار باید برای تغذیه سالمند به نکات زیر توجه کند:

  • سالمند باید حتماً صبحانه خوب و با کیفیتی میل کند.
  • آب زیاد و کافی در روز بنوشد.
  • خوردن نمک در سن سالمندی به هیچ وجه توصیه نمی شود.
  • حداقل هفته ای یک بار گوشت سفید مصرف شود.
  • وزن سالمند باید ثابت نگه داشته شده و از اضافه وزن و یا کم شدن وزن زیاد جلوگیری کنید.
  • وعده شام باید متعادل مصرف شود.
  • در طول روز از سبزیجات و میوه های تازه استفاده کند.
  • در حد امکان از گوشت قرمز، سوسیس، بستنی، خامه و… استفاده نکند.
  • غذای روزانه سالمندان باید حتماً سرشار از فیبر باشد تا از بروز بیماری های قلبی، عروقی و سرطان جلوگیری کرده باشید.

سخن پایانی

نگهداری از افراد سالمند کاری تخصصی و مهم است، زیرا سالمندان  ممکن است به دلیل بیماری، قادر به حرکت نبوده و دچار زخم های بستر شوند و نیاز باشد تا زخم های آنها شستشو داده شده و پانسمان شود و این کار فقط از عهده شخص ماهر و دوره دیده بر می آید. همچنین تغذیه سالمند هم اهمیت زیادی دارد و برای سلامتی جسمی و روحی او بسیار مهم است. اگر سالمند شما تنها زندگی می کند، توصیه می کنیم حتماً برای او پرستار سالمند استخدام کنید.

نحوه نگهداری و مراقبت از سالمند در منزل

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

پرستار سالمند

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا