خدمات پرستاری و مراقبتی

نکات مهم برای مراقبت از پوست کودک، که باید والدین بدانند

وظیفه والدین است که عادات رفتاری خوب را به کودک خود بیاموزند مانند شستن دست ها، مسواک کردن و  مراقبت از پوست. رعایت کردن بهداشت شخصی می تواند نقش مهمی در زندگی کودک شما داشته باشد پس باید در آموزش این امر به کودکان حداکثر تلاش خود را بکنید. پوست کودکان بسیار حساس تر از بزرگسالان است و نیاز به مراقبت ویژه ای دارد.

پوست کودک چه تفاوتی با بزرگسالان دارد؟

قبل از اینکه شما را با نحوه مراقبت از پوست کودک آشنا کنیم، ابتدا باید تفاوت بین پوست کودک با بزرگسال را بررسی کنیم و ببینیم چرا مراقبت است از پوست کودک دارای اهمیت زیادی بوده و باید به آن توجه ویژه‌ای کنیم. تحقیقات نشان داده که پوست نوزادان، کودکان و نوجوانان و همچنین بزرگسالان تفاوت زیادی با یکدیگر دارند. پوست نوزاد با آنکه کاملاً رشد یافته ولی بسیار شکننده و حساس می باشد.

شاید تصور کنید که پوست نوزاد مانند بقیه اعضای بدن او شکل گرفته و کامل است و کودک می‌تواند به راحتی در دنیای خارج زندگی کند ولی باید بگوییم که در این لایه ای را که به عنوان پوست روی بدن نوزاد می بینید، فقط یک خط دفاعی در برابر عفونت ها، میکروب ها و دما است و با پوست افراد بزرگسال کاملاً تفاوت دارد. متخصصان معتقدند که پوست نوزاد تا یکسال تکامل خود را ادامه می‌دهد. رحم مادر برای نوزاد مکانی مرطوب می باشد و در داخل رحم با مایعی که پوست او را احاطه کرده، به نام ورنیکس پوشیده می شود.

هنگامی که نوزاد متولد می شود کمی از ورنیکس در روی پوست او وجود داشته و نیازی به شستن آن هم نیست. ورنیکس دارای مواد ضدباکتریایی بوده که در شیر مادر هم وجود دارد و باعث تقویت شدن سیستم ایمنی بدن کودک شما می شود. متخصصین توصیه می‌کنند لایه‌ای که در هنگام تولد در روی پوست نوزاد است را نشویید و اجازه دهید تا جذب پوست شود. بهترین کار این است که استحمام نوزاد خود را یکی دو روز به تأخیر بیندازید تا به این طریق از پوست نوزاد خود مراقبت کرده باشید.

پوست کودک

چرا پوست نوزادان آب خود را از دست می دهد؟

بعد از اینکه نوزاد متولد شد باید بتواند پوست خود را با محیط تطبیق دهد. طبق تحقیقات انجام شده در مورد اندازه گرفتن مقدار آبی که از طریق پوست از دست می رود، معمولاً کودکانی که بین سه تا شش ماه دارند، بیشترین تبخیر بدن را داشته و بیشتر از کودکان دیگر دچار کم آبی می شوند. کودکانی که به بیماری های التهاب پوست مبتلا هستند هم به همین شکل می باشند. همانطور که در ابتدا هم گفتیم پوست نوزادان از جهت ساختاری کاملاً با پوست بزرگسالان متفاوت است زیرا فیبرهایی کلاژن نازک‌تر بوده و همچنین سلول ها کوچکتر هستند. پوست نوزادان نسبت به پوست بزرگسالان دارای عوامل مرطوب کننده کمتری بوده و همچنین دارای ملانین کمتری هم می باشد، به همین دلیل نوزادان زودتر آب بدن خود را از دست می دهند. پوست نوزادان نسبت به پوست افراد بزرگسال دارای PH بیشتری می باشد و این باعث می شود که پوستشان آسیب پذیری بیشتری هم داشته باشد.

چرا پوست کودکان دچار التهاب می شود؟

معمولاً بیماری های آلرژیک به روش های مشابهی در روی پوست شروع شده و به همان صورت هم ادامه پیدا می کند. اولین نشانه بیماری پوستی در کودکان التهاب پوست است. بیشتر کودکان با التهابات غشای مخاط بینی و یا حتی تنگی نفس، التهابات پوست خود را نشان می دهند. التهاب پوست در کودکان به عواملی مانند آنتی بیوتیک، مواد شیمیایی، دخانیات، آلوده کننده های محیط، حیوانات اهلی، عفونت ها و سموم بستگی دارد. طبق تحقیقاتی که دانشمندان در زمینه ژن هایی که باعث التهابات پوستی می شوند، انجام دادند، متوجه شدند که در التهابات پوستی ژن فیلاگرین  نقش مهمی دارد.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  پرستاری و مراقبت از بیماران سکته مغزی در منزل

راهکارهای مهم برای مراقبت از پوست کودک

وقتی شما پوست کودکی را نوازش کرده و یا او را می بوسید، متوجه خواهید شد که پوست او شادابی و طراوت خاصی دارد. این زیبایی نیاز به مراقبت و نگهداری زیادی دارد. فقط ضربه و زخم نیست که به پوست کودک آسیب می رساند، بلکه نور خورشید هم می تواند برای پوست کودک آسیب جدی باشد.

گاهی هم ممکن است صدمات بسیار جبران‌ ناپذیری را به پوست کودک شما وارد کند، که تا آخر عمر هم نمی توانید آن را از بین ببرید. پس باید به فکر روتین پوستی کودک باشید. قدم اول برای اینکه از پوست کودک خود مراقبت کنید این است که نکات مهمی را بشناسید. بعد از اینکه با این نکات آشنا شدید باید با تهدیدات پوستی هم آشنایی پیدا کنید.

انتخاب روش صحیح برای مراقبت از پوست کودک می تواند اطلاعات شما را کامل کند. مهمترین موردی که باید برای پوست کودک در نظر بگیرید، درمان خشکی و یا آفتاب سوختگی پوست کودک است. برای این منظور به موارد زیر توجه کنید:

  1.  از محصولاتی که بدون مواد نگهدارنده، رنگ و عطر باشد برای کودک استفاده کنید.
  2. از تابش نور خورشید بر روی پوست کودکانی که زیر شش ماه دارند، خودداری کنید.
  3. جای زخم را مرطوب نگه دارید.
  4. برای سوختگی پای نوزاد حتماً از کرم سوختگی استفاده کنید.
  5. آب را جایگزین صابون کنید.
  6. به پوست کودک رطوبت رسانی کنید.
  7. با آفتاب سوختگی مقابله کنید.
  8. لباس کودک را با شوینده مناسب بشویید.

۱- از محصولاتی استفاده کنید که مواد نگهدارنده، رنگ و عطر نداشته باشند.

پوست نوزاد بسیار حساس بوده و باید از محصولات مناسب آن را محافظت کنید. برای کودک خود محصولی انتخاب کنید که برای پوست کودک مناسب باشد زیرا در غیر این صورت به پوست او آسیب می رساند. پوست کودکان در مقابل مواد شیمیایی قادر به مقاومت نمی باشد زیرا لایه های پوستی کودکان بسیار نازک است و این باعث خواهد شد که مواد روی پوست، جذب بدن کودک شود. مواد شیمیایی می تواند برای فرزند شما تهدید جدی محسوب شود. حتماً این صحبت را شنیده اید که می گویند: «کم هم زیاد است». باید به این مطلب توجه کنید و تا جایی که برایتان امکان دارد برای کودک محصولی تهیه کنید که افزوده کمتری داشته باشد، تا کودک شما از عوارض جانبی دور بماند. بعضی از محصولات ممکن است با اسانس ها پوشیده شده و بوی ترکیبات شیمیایی را حذف کرده باشند ولی این اسانس ها هم امکان دارد باعث حساسیت کودک شود پس به جای اینکه از تولیدات کارخانه ای استفاده کنید بهتر است از مواد طبیعی کمک بگیرید.

۲- از تابش نور مستقیم خورشید بر روی پوست کودکانی که زیر شش ماه دارند، جلوگیری کنید.

یکی از مواهبی که در طبیعت وجود دارد، نور خورشید است و بدون آن زندگی معنا ندارد. نور خورشید ویتامین دی را به پوست انسان تزریق می کند ولی اگر در استفاده از آن بی دقتی صورت بگیرد، باعث آفتاب سوختگی و ضررهای جبران ناپذیری خواهد شد. نوزادانی که هنوز شش ماه را تمام نکرده اند، نور خورشید می تواند برای آنها آسیب پذیر باشد زیرا همانطور که گفتیم لایه پوست آنها نازک تر از بزرگسالان است به همین دلیل است که باید از پوست نوزاد مراقبت بیشتری شود.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  چه کار کنیم تا سالمند تشویق به پذیرش پرستار سالمند شود؟

در زمانی که کودک خود را در محیط آفتابی می برید باید لباس مناسب و کلاه برای کودک استفاده کنید، زیرا ممکن است اشعه فرابنفش خورشید باعث سوختگی پوست کودک شود. گاهی دیده شده که والدین کودک خود را در خودرو گذاشته و او را در سایه رها می‌کنند. باید بدانید که نور خورشید حرکت کرده و ممکن است به داخل اتومبیل بتابد و این می تواند باعث سوختگی شدید پوست نوزاد شود.

۳- جای زخم را مرطوب نگه دارید.

معمولاً کودکان به دلیل دویدن و زمین خوردن زیاد، دچار آسیب ها و زخم های سطحی می شوند. در صورتی که این اتفاق برای کودک شما افتاد حتماً باید جای زخم را با آب و صابون شسته تا عفونت وارد بدن کودک نشود. برای اینکه پوست کودک خشک نشود باید به وسیله وازلین پوست او را چرب کنید. برای این منظور هیچگاه از پماد هایی که آنتی بیوتیک دارد نباید استفاده کنید زیرا ممکن است کودک به آنتی بیوتیک حساسیت داشته باشد.

۴- برای پای نوزاد از کرم سوختگی استفاده کنید.

هنگامی که پوشک نوزاد را عوض می کنید برای مراقبت از پوست او بهتر است از پماد های سوختگی که مخصوص پای نوزادان است، استفاده کنید. به این موضوع مهم توجه داشته باشید برای اینکه پای کودک را تمیز کنید، زیاد از صابون استفاده نکنید. آب بهترین گزینه برای پاک کردن پای نوزاد است. بعد از شستشو با آب، می توانید به وسیله یک کرم سوختگی پای نوزاد را چرب کنید.

۵- به جای صابون، آب را جایگزین کنید.

دقت کنید که نوزادان هنگام حمام کردن نیاز زیادی به استفاده از صابون ندارند زیرا چربی پوست آنها کم بوده و تعریق بدنی زیادی هم ندارند و شستشو با آب می تواند برای تمیز شدن پوست آنها کافی باشد. فقط اگر آلودگی پوست کودک زیاد بود، باید از صابون و یا پاک کننده ملایم استفاده کنید.

۶- به پوست کودک رطوبت رسانی کنید.

قبل از اینکه پوست نوزاد شما دچار مشکل شود باید آن را مرطوب کنید. یکی از مواردی که ممکن است برای نوزادان ایجاد مشکل کند اگزما است. برای این که کودک شما دچار این مشکل نشود بهتر است به پوست کودک رطوبت رسانی کنید.

۷- با آفتاب سوختگی مقابله کنید.

آفتاب سوختگی گاهی باعث تاول های پوستی می شود که می تواند برای کودک بسیار خطرناک باشد. با انجام روش‌های زیادی می توانید از پوست کودک خود در برابر آفتاب سوختگی مراقبت کنید. بهتر است در بین ظهر و عصر یعنی بین ساعت ۱۰ الی ۱۶، کودک خود را بیرون نبرید، اگر هم مجبور به بیرون رفتن شدید بهتر است از یک لباس نخی خنک که آستین بلندی هم داشته باشد، استفاده کنید. پوشاندن شلوارک در هوای گرم برای کودک به هیچ وجه مناسب نیست بهتر است شلوار خنک پاچه بلند به کودک بپوشانید.

نکته مهم: اگر قبل از ۱۸ سالگی، پوست کودک به وسیله نور خورشید آسیب ببیند خطر مبتلا شدن به سرطان را در بزرگسالی افزایش خواهد داد.

پوست کودک

۸- لباس کودک را با شوینده مناسب بشویید.

محصولات بهداشتی که اسانس های معطر دارند، باعث حساسیت پوستی در کودکان خواهند شد زیرا ذرات باقی مانده ای که در سطح لباس ها باقی می ماند، به پوست کودک منتقل شده و برای او مشکلات زیادی را ایجاد می کند.

نکات مهم برای مراقبت از پوست کودک، که باید والدین بدانند

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

چرا پوست کودکان دچار التهاب می شود؟

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا