تعمیرات کولر گازی

آموزش کابل کشی کولر گازی اسپلیت در سیستم

هنگام نصب، سرویس و عیب یابی کولر گازی اسپلیت آشنایی با روش کابل کشی مهارت مهمی محسوب می شود. نقشه سیم کشی کولر گازی اسپلیت بدلیل دارا بودن دو یونیت خارجی و داخلی متفاوت می باشد. در این مقاله از ایبک امداد تصمیم داریم جهت آگاهی شما کاربران به آموزش کابل کشی کولر گازی اسپلیت بپردازیم:

روش نقشه سیم کشی کولر گازی اسپلیت

کولرهای گازی دو تکه اسپلیت با ظرفیت های ۱۲۰۰۰ الی ۲۷۰۰۰ برای پنل خارجی به شکل کامل برق مورد نیاز خود را پنل داخلی تأمین می کند. ولی در کولرهای اسپلیت مدلهای ۲۸۰۰۰ به بالا در کندانسور منبع برق جداگانه دارند، که می تواند برق این قسمت را به خوبی تأمین کند.

در نقشه سیم‌کشی کولر گازی جهت این که بدانید هر ترمینال به کدام سیم مربوط می باشد، تنها کافی است توجه کنید هر سیم خروجی به کدام قسمت از کولر گازی اسپلیت مربوط است.

ترمینال شماره ۱ یا L سیم فاز کولر گازی اسپلیت

ترمینال L یاوشماره یک یا سیم به رنگ قهوه ای است که به ترمینال C در کمپرسور دستگاه اتصال پیدا کرده است. پس این سیم L1 به دستور برد دستگاه به استارت زدن کمپرسور کمک خواهد کرد.

سیم نول یا ترمینال شماره ۲ کولر گازی اسپلیت

سیم نول یا سیم شماره ۲ در کولر گازی می باشد که به ترمینال C و روی خازن متصل شده و از پایه خارج و دقیقاً به پایه R و روی کمپرسور اتصال داده می شود.

ترمینال شماره ۳ دستور گرمایش به شیر برقی کولر گازی اسپلیت

چنانچه دستگاه کولر گازی اسپلیت شما از نوع گرمایشی و سرمایشی می باشد، ترمینال های ۳ و ۴ آن نیز روی کندانسور کولر گازی اسپلیت قرار گرفته است.

زمانی که کولر گازی اسپلیت شما در وضعیت سرمایش قرار می گیرد، بوسیله وصل شدن سیم به ترمینال شماره ۳ روی پنل دستگاه شیر برقی نیز فعال خواهد شد. در این صورت با فعال شدن شیر برقی در وضعیت زمستانه، در شیر سه راهی سوپاپ نیز به حرکت در خواهد آمد. در این وضعیت سیکل به جای این که گاز های خروجی را از کمپرسور به داخل کندانسور وارد کند، این گاز را به شکل مستقیم به اوپراتور هدایت می کند.

وقتی که دستگاه کولر گازی از وضعیت زمستانه و گرمایش خود خارج شود، دقیقاً بر عکس این حالت رخ خواهد داد، به این صورت که برق از داخل شیر برقی قطع شده و گاز نیز وارد کندانسور دستگاه می شود.

کولر گازی اسپلیت

ترمینال ۴ دستور استارت موتور فن کولر گازی اسپلیت

ولی کولرهای گازی فقط حالت سرمایش در ترمینال های ۳ و ۴ وجود ندارد و فقط ترمینال های ۲، ۱ و همچنین یک ترمینال دیگر مختص سیم ارت می توانید مشاهده کنید. در این صورت ورودی برق در کولر گازی به همراه کمپرسور می باشد و از سمت برد دستور استارت موتور فن کندانسور  به دستگاه کولر گازی اسپلیت صادر می شود.

کابل فرمان کولر گازی اسپلیت

توجه داشته باشید که علاوه بر کابل برق کولر گازی، به کابل فرمان هم جهت سیم کشی کولر اسپلیت نیاز خواهید داشت. کابل فرمان ارتباط میان یونیت های خارجی و یونیت داخلی کولر گازی اسپلیت را فراهم می کند. کابل فرمان وظیفه انتقال تبادلات میان کندانسور و اوپراتور را بر عهده دارد.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  راهنمای تعمیرات کولرگازی دلونگی Delonghi | خدمات تعمیر دلونگی

با توجه به معیار های مختلفی مانند ظرفیت کنتور برق، فاصله بین یونیت های خارجی و داخلی و ظرفیت‌ دستگاه کولر گازی اسپلیت در ساختمان می تواند بسیار متنوع باشد. ممکن است این سوال برای افراد بوجود بیاید که در هنگام سیم کشی در دستگاه کولر اسپلیت باید از کابل شماره چند استفاده کرد؟

مثلاً چنانچه ظرفیت کنتور برق  ساختمان شما ۲۵ آمپر باشد و شما بخواهید کولر گازی ۱۸۰۰۰ خود را در فاصله ۳۰ متری، کنتور متصل کنید، حتماً باید کابل فرمان کولر شما شماره ۴ باشد.

در کابل های فرمان کولر گازی یک تفاوت دیگر وجود دارد، که آن هم  تعداد رشته های موجود در این کابل می باشد. در دستگاه کولر گازی اینورتر کابل فرمان دارای ۳ رشته ارت، نول و فاز است. ولی در بعضی از کولرهای گازی اسپلیت با توجه به طراحی و مدل دستگاه امکان دارد به کابل فرمان چند رشته ای جهت اتصال جداگانه به کندانسور، موتور فن و کمپرسور احتیاج داشته باشند بهتر است که انتخاب کابل فرمان‌ مناسب را به تعمیرکار نصاب کولر گازی بسپارید تا با توجه به مدل کولر گازی، مشخص کند شما به چه نوع کابل فرمانی احتیاج دارید.

فیوز برق مینیاتوری کولر گازی اسپلیت

قبل از شروع کار سیم کشی کولر گازی اسپلیت یک وسیله دیگر که باید تهیه کنید، فیوز برق مینیاتوری می باشد.

دلیل مهم استفاده از فیوز برق جهت سیم کشی کولر گازی اسپلیت این می باشد، که این وسیله دارای مصرف برق بسیار بالایی است، البته مدل هایی که کم مصرف هستند نیز هنگام روشن شدن جریان بسیار بالایی مصرف می کنند. پس چنانچه از فیوز های مشترک روشنایی ساختمان جهت دستگاه کولر گازی  استفاده می کنید، حتماً طول عمر تمام وسایل روشنایی شما در ساختمان به شدت کم خواهد شد.

پس بهتر است جهت کولر گازی اسپلیت از فیوز برق مناسب از نوع کندکار یا C باشد. باید حتماً توجه داشته باشید که جریان برق ماکزیموم با میزان جریان مصرفی دستگاه کولر گازی مناسب باشد.

محافظ برق کولر گازی اسپلیت

آیا از محافظ برق هنگام عملکرد کولر گازی در مدار باید استفاده کرد یا نه؟ این سوال برای خیلی از کاربران پیش آمده است که در ادامه به پاسخ آن می پردازیم:

  1. پاسخ ما به این سوال مثبت می باشد. به دلیل نوسان برق که در ساختمان ها وجود دارد، بخصوص در مناطق گرمسیری ایران، حتماً باید در ساختمان از محافظ برق برای کولر گازی اسپلیت خود استفاده کرد.
  2. البته بهتر است بدانید محافظ های برق کولر گازی اسپلیت در دو نوع فیوزی و دو شاخه ای در بازار وجود دارد.

بهترین فیوز های محافظ کولر گازی اسپلیت مانند:

  1. به منظور نمایش ولتاژ برق مجهز می باشد به ولت متر
  2. دارای ترمینال های خروجی و ورودی و برای اتصال کابل برق دستگاه
  3. دارای کلید قطع و وصل دستی می باشد.
  4. دارای قابلیت کار تا ۳۰ آمپر جریان
  5. مجهز به زمان تأخیری است.

چنانچه از فیوز محافظ جان جهت کولر گازی خود استفاده کنید، دیگر احتیاج به نصب فیوز های مینیاتوری در مسیر سیم کشی کولر گازی ندارید.

آموزش سیم کشی کولر گازی اسپلیت

روش سیم کشی در کولر گازی مانند کولر های پنجره ای، اسپلیت و سیم کشی داکت اسپلیت با یکدیگر متفاوت می باشند. در این بخش در مورد سیم کشی کولر گازی اسپلیت بیشتر توضیح می دهیم.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  دلایل باد گرم زدن کولر گازی

کولر های گازی پنجره ای به علت اینکه یک تکه و تک یونیت هستند، دارای یک کابل برق به صورت سراسری یا یک تکه می باشند و حتماً باید دو رشته سیم به شماره ۴ را به شکل مستقیم از درون جعبه فیوز ساختمان تا محلی که کولر را نصب کرده اید هدایت کنید.

ولی کولر های گازی اسپلیت به علت این که دو یونیت جداگانه دارد، قطعاً روش سیم کشی متفاوتی نیز دارند. توجه داشته باشید سیم کشی اسپلیت های زیر ۱۸۰۰۰ لازم می باشد، تا سیم کشی برق دستگاه کولر گازی را تا اوپراتور یا یونیت داخلی ادامه دهید.

ولی برای کولر های گازی اسپلیت با ظرفیت هایی بیشتر از ۱۸۰۰۰ باید کابل برق کولر حتماً تا محل نصب کندانسور یعنی تراس، حیاط یا پشت بام کشیده شود.

چنانچه شما قصد دارید قبل از خرید کولر گازی اسپلیت، ابتدا کابل کشی دستگاه خود را در ساختمان انجام دهید، بهتر است ظرفیت کولر گازی را به میزان بالا در نظر بگیرید، چنانچه کولر شما بیشتر از ۱۸۰۰۰ ظرفیت داشت، شما دیگر نیاز نیست مجدد لوله گذاری  کنید.

خلاصه ای از آموزش کابل کشی کولر گازی اسپلیت به این شکل می باشد که از جعبه فیوز یا کنتور یک کابل جداگانه و ۲ یا ۳ عدد سیم جهت کولر گازی اسپلیت در نظر گرفته و باید آن را مستقیم تا محل نصب کولر گازی خود ادامه می دهید.

ابتدا باید نقشه سیم کشی کولر را از نظر محل یونیت خارجی کولر از محل جعبه فیوز برق ساختمان معین کنید. با توجه به نقشه برق کولر که آماده شده، از داخل جعبه فیوز تا یونیت خارجی و محل نصب کمپرسور باید دیوار را شیار زنی کنید تا جهت لوله گذاری آماده شود.

باید از لوله های خرطومی و یا لوله های پی وی سی شماره ۵ جهت لوله برق کولر استفاده کنید. نقشه لوله کشی کولر به این شکل می باشد که یک لوله از جعبه فیوز تا محل یونیت خارجی و یک لوله دیگر به عنوان رزرو از کمپرسور تا یونیت داخلی جای دهید. کابل از درون لوله ها عبور دهید. سپس با اتصال کولر را در جعبه فیوز و ترمینال ها برقرار کنید.

نحوه سیم بندی کولر گازی اسپلیت

اکنون به پشت یونیت توجه کنید، مسیر سیم ها در نقشه سیم کشی کولر ترسیم شده است. معمولاً سیم بندی کولر های گازی به این شکل می باشد که هر رنگ سیم را باید به ترمینال کولر گازی متصل کنید.

  1. سیم قهوه ای رنگ را باید به ترمینال شماره ۱، سیم آبی رنگ در کابل برق را باید به ترمینال شماره ۲، سیم مشکی را هم به ترمینال شماره ۳ و سیم زرد رنگ یا ارت را نیز باید به زمین متصل کنید.
  2. چنانچه تصمیم دارید برای کولر گازی خود یک عدد کلید مینیاتوری و یا فیوز محافظ جان نصب کنید، حتماً باید آن را در نزدیک به یونیت داخلی قرار دهید و سپس کابل برق کولر را به آن متصل کنید.

کولر گازی اسپلیت

نتیجه گیری

در این مقاله از نحوه سیم کشی کولر گاز اسپلیت مطالب مهمی را برایتان بیان کردیم. توجه داشته باشید، بهتر است کار سیم کشی را به تکنسین های متخصص بسپارید چون نیاز به تجربه و مهارت کافی دارد. مجموعه ایبک امداد آماده خدمت رسانی به شما عزیزان می باشند.

آموزش کابل کشی کولر گازی اسپلیت در سیستم

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

روش نقشه سیم کشی کولر گازی اسپلیت

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا