روش تعمیر و تعویض لوله چدنی فاضلاب
لوله کشی فاضلاب معمولا به دو شکل زیر سقفی و یا به صورت سنتی و کف خواب قابل اجرا می باشد. نوع لوله ای که در لوله کشی فاضلاب مورد استفاده قرار می گیرد تنوع بیشتری دارد. به همین خاطر می توان از انواع لوله چدنی، لوله پلی اتیلن، لوله فلزی، لوله پوش فیت و لوله پلیکا برای لوله کشی فاضلاب در ساختمان استفاده نمود. تعمیر و تعویض لوله چدنی فاضلاب به روش های مختلف انجام می شود. استفاده نمودن از لوله چدنی برای فاضلاب دارای قدمت بیشتری می باشد و معمولاً در ساختمان هایی که قدیمی هستند از این لوله به عنوان سیستم فاضلاب استفاده شده است ولی امروزه به دلایل مختلفی استفاده کردن از لوله چدنی زیاد مرسوم نیست.
معایب لوله چدنی
اگرچه هنوز هم در ساختمان هایی بنا به خواست مالک و یا صاحبخانه لوله کشی فاضلاب با لوله چدنی انجام می شود اما به علت معایبی که این لوله ها دارند معمولاً امروزه کمتر از لوله چدنی در ساختمان ها استفاده می شود.
وزن زیاد لوله چدنی
وزن زیادی که لوله چدنی دارد از مهم ترین معایب آن می باشد زیرا می تواند کار نصب و همچنین اتصال دادن آن را بسیار دشوار نماید. از طرفی این مشکل لزوم به کار گرفتن افراد متخصص جهت نصب لوله چدنی را بیشتر می کند. لوله های چدنی باید در فواصل منظم طولی و با بست هایی مطمئن به یکدیگر اتصال یافته و مهار شوند.
شکنندگی لوله های چدنی
لوله های چدنی بسیار قابل اعتماد و خیلی قوی هستند ولی چنانچه ضربه محکمی به آنها وارد شود به راحتی در معرض شکستن قرار می گیرند. این موضوع وقتی اهمیت پیدا می کند که از لوله چدنی برای فاضلاب ساختمان استفاده شود و مخصوصاً اگر لوله ها خارج از ساختمان کار گذاشته شوند به علت تردد ماشین های سنگین احتمال شکسته شدن آنها بسیار بالاست.
قیمت بسیار زیاد
لوله چدنی زیر مجموعه از لوله های آهنی می باشد و با توجه به آنکه امروزه قیمت آهن روز به روز در حال افزایش است، بنابراین لوله چدنی نیز گرانتر از سایر لوله ها می باشد. علاوه بر آن به غیر از هزینه های زیادی که خریداری کردن لوله چدنی به دنبال خواهد داشت، نصب کردن آن نیز به علت سخت بودن و دشوار بودن کار هزینه بیشتری نسبت به لوله های پلاستیکی دارد.
دشوار بودن برش لوله
یکی دیگر از معایب لوله های چدنی این است که به علت جنس محکم و استحکام زیادی که دارد برش دادن آنها بسیار سخت می باشد و انجام این کار حتماً باید با قیچی های صنعتی بزرگ و یا کاتر صورت گیرد. همچنین برای آنکه کار بدون نقص انجام شود باید اندازه گیری کاملاً دقیق باشد و روی سطح صافی برش لوله انجام شود.
دشواری نصب لوله
یکی دیگر از معایب لوله های چدنی این است که نصب کردن آنها نیز بسیار دشوار است. روش نصب کردن لوله چدنی به این شکل است که لوله را درون اتصال قرار می دهند و یا آنکه اتصال را به لوله متصل می کنند و در فضایی که اتصال و لوله با همدیگر متصل شده اند یک شیار وجود دارد که آن را با کنف باید پر کنند. پس از آن سرب را حرارت می دهند و سرب آب کرده را داخل شیار می ریزند. به همین خاطر است که روند نصب کردن لوله چدنی خیلی دشوار می باشد.
پوسیدگی و خوردگی لوله
ضریب خوردگی در لوله چدنی بسیار بالاست و این به علت مواد اسیدی می باشد که داخل فاضلاب وجود دارد. در واقع می توانیم اینطور بگوییم که دلیل اصلی تعویض و بازسازی لوله چدنی خوردگی و پوسیدگی لوله در سطح داخلی آن می باشد. اگر سطح داخلی لوله خورده شود باعث ایجاد نشتی در لوله فاضلاب می شود و به دنبال آن مشکلات بیشتری برای ساختمان ایجاد خواهد کرد.
روش های رفع معایب لوله فاضلاب چدنی
به دو روش می توان معایب لوله فاضلاب چدنی را برطرف کرد.
- روش اول این است که به صورت مقطعی لوله فاضلاب چدنی را تعویض کنید.
- در روش دوم می توان لوله فاضلاب چدنی را به صورت کلی تعویض نمود.
انتخاب روش های بالا و راه حل هایی که نام بردیم بر اساس نظر مالک و یا صاحب ساختمان و یا تکنسین لوله کش انجام می شود اما اگر بخواهید درک بهتری از این راهکارها داشته باشید در ادامه توضیحاتی در مورد انجام آن و مزایا و معایب آنها بیان خواهیم کرد.
تعویض مقطعی لوله فاضلاب چدنی
به کمک لوله پوش فیت یا لوله پلیکا می توان لوله چدنی فاضلاب را تعویض مقطعی نمود. در این روش باید لوله آسیب دیده چدنی را پیدا کنید و پس از آن قسمتی که آسیب دیده را از لوله اصلی جدا نمایید. بعد از آن باید لوله پوش فیت یا لوله پلیکا را متناسب با سایزی که لوله چدنی دارد برش دهید و با فیتینگ مناسب آن را به لوله اصلی متصل نمایید. برای آنکه لوله پلیکا را به لوله چدنی متصل کنید حتماً باید از چسب لوله فاضلاب استفاده کنید تا لوله دوباره دچار نشتی نشود. همچنین استفاده کردن از چسب تارگت و یا سیمان سیاه برای اتصال بهتر نیاز می باشد. در این روش همه سیستم فاضلاب تغییر نمی کند و تنها بخشی که آسیب دیده با لوله پوش فیت یا پلیکا تعمیر می شود.
از مزایای این روش می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- کنده کاری کمتری در این روش انجام می شود.
- لوله کشی فاضلاب به صورت کف خواب انجام می گیرد.
- هزینه های پایین تری دارد.
- سرعت اجرای کار بالاست.
از معایب این روش می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- احتمال آنکه مجدداً لوله ها آسیب ببینند بالاست.
- ساختار لوله چدنی با اتصالات پلیکا و لوله پوش فیت که در مسیر افقی قرار می گیرد متناسب نیست.
تعویض کلی لوله فاضلاب چدنی
روش دیگری که در بالا نام بردیم این است که پس از مشاهده مشکل در لوله کشی فاضلاب به صورت کلی باید لوله فاضلاب چدنی تعویض شود. به منظور انجام این کار لازم است تمامی مسیر لوله کشی از قبیل لوله افقی و لوله عمودی با لوله پوش فیت یا پلیکا تعویض شود. به همین خاطر تمامی لوله فاضلاب چدنی که در ساختمان وجود دارد جمع می شود و اگر قرار باشد از لوله پلیکا به جای آن استفاده شود باید حتماً چسب مخصوص لوله استفاده شده و لوله ها به یکدیگر اتصال پیدا کنند ولی اگر به جای لوله چدنی لوله پوش فیت استفاده می شود نیازی نیست که لوله ها به یکدیگر با چسب متصل شوند زیرا لوله های پوش فیت این توانایی را دارند که در یکدیگر قفل شوند و یک حلقه اورینگی اطراف لوله ایجاد خواهند کرد.
از مزایای این روش می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- نتیجه نهایی کار به صورت اصولی و با رعایت همه نکات انجام شده و بنابراین می توان نسبت به آن اطمینان داشت.
- ضریب وارد شدن آسیب های بیشتر به ساختمان در این روش بسیار کاهش پیدا می کند.
- اگر قرار باشد لوله پلیکا و یا لوله پوش فیت به جای لوله چدنی کار گذاشته شود، نصب آن بسیار راحت است.
از معایب این روش می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- هزینه انجام دادن آن نسبت به روش اول بسیار بالاتر است.
- کنده کاری در وسعت بیشتری انجام می شود.
- وقت بیشتری برای انجام کار و به نتیجه رساندن آن نیاز می باشد.
بازسازی لوله فاضلاب چدنی
پیشنهاد ما این است که با توجه به آنکه سیستم فاضلاب در هر ساختمانی دارای حساسیت بالایی می باشد و با آسایش و سلامت افراد ساکن در آن ارتباط مستقیمی دارد، چنانچه سیستم لوله کشی فاضلاب در ساختمان شما چدنی است و دچار مشکلاتی شده که از آن جمله می توانیم به نشتی آب و یا پوسیدگی لوله ها اشاره کنیم بهتر است یک بار برای همیشه به رفع مشکل بپردازید. با توجه به مطالبی که در بالا گفته شد تنها راه درست و تضمینی در رابطه با بازسازی لوله فاضلاب چدنی این است که لوله ها به صورت کلی تعویض شوند و به جای آنها از لوله پوش فیت و پلیکا استفاده گردد. چنانچه لوله های فاضلاب ساختمان خود را بررسی کردید و متوجه شدید که دچار صدماتی شده اند می توانید از روش هایی که در این مقاله به آنها اشاره کردیم برای رفع آنها اقدام نمایید. برای تعویض مقطعی لوله چدنی این ریسک را بپذیرید که ممکن است پس از مدتی مجدداً لوله ها دچار نشتی و خوردگی شوند و ممکن است این بار هزینه های بیشتری روی دست شما بگذارند. بنابراین بهتر است ریسک نکنید و تعویض لوله ها را به صورت اساسی و کلی انجام دهید. چنانچه در رابطه با تعویض لوله چدنی فاضلاب به مشاوره نیاز داشتید می توانید با کارشناسان ایبک امداد در ارتباط باشید و از آنها راهنمایی بخواهید.
سخن پایانی
با توجه به همه مزایا و معایبی که در مورد لوله های چدنی فاضلاب در این مقاله از ایبک امداد اشاره شد، بهترین راه حل برای تعویض کردن لوله کشی چدنی فاضلاب در ساختمان شما این است که با در نظر گرفتن نوع ساختمان، فرایند تعویض لوله چدنی را انجام دهید. چنانچه قصد بازسازی کردن کلیه ساختمان خود را دارید می توانید به جای لوله چدنی از لوله های پلیکا و پوش فیت استفاده کنید ولی چنانچه پس از بررسی لوله فاضلاب متوجه شدید که لوله چدنی دچار آسیب شده باید برای رفع مشکل اقدام کنید و هزینه های زیاد و سختی کار آن را بپذیرید.
روش تعمیر و تعویض لوله چدنی فاضلاب
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
روش تعمیر و تعویض لوله چدنی فاضلاب، تعویض کلی و یا تعویض مقطعی لوله چدنی