خدمات پرستاری و مراقبتی

مراقبت از سلامت روان در هنگام شیوع کرونا از چه راه هایی امکان پذیر است؟

مراقبت از سلامت روان در هنگام شیوع کرونا از اهمیت زیادی برخوردار است. با اینکه تمام کشورها اقدامات زیادی را برای مبارزه با کرونا انجام داده اند، ولی بیشتر مردم جهان در زندگی روزمره خود تغییرات زیادی داده اند. در ایام کرونا شرایط زندگی افراد دچار تغییرات زیادی شده است مثل کارهای خانگی، درس خواندن کودکان در منزل، عدم رفت و آمدهای خانوادگی، عدم ارتباط نزدیک با دوستان و… که زمان زیادی لازم است تا بتوانیم با آنها هماهنگ شویم.

مراقبت از سلامت روان در هنگام شیوع کرونا

نگرانی و استرس از بیماری ناشناخته کرونا در روی تمام مردم جهان تأثیرات زیادی گذاشت. قرنطینه‌ های طولانی در خانه، تعطیلی بودن مغازه ها و مکان های تفریحی باعث شد تا بعضی از افراد دچار افسردگی شوند. کرونا بر روی روان و اعصاب بسیاری از افراد تأثیر بدی گذاشته است، چنانکه روانشناسان می گویند بیماری های روانی و افسردگی بعد از اتمام کرونا هم ادامه خواهد داشت. روانشناسان به تمام افراد جامعه توصیه می کنند جهت حفظ سلامت روان خود حتماً در دوران کرونا، مشاوره های تلفنی انجام بدهند.

کرونا و سلامت روحی و روانی مادران باردار

به هم ریختگی خواب، کاهش خلق و خوی و افکار ناراحت کننده نشانه هایی از نگرانی و استرس در هنگام کرونا است. از جهت فیزیولوژیکی در بدن مادر باردار تغییراتی ایجاد می شود. این خانم ها دچار کج خلقی شده و زودرنج می شوند. تغییرات جسمی و اجتماعی باعث می‌شود خانم های باردار با چالش‌های زیادی روبه‌رو شوند و این موارد به دلیل فشارهای روانی و استرس های فراوان است. بارداری و روش زایمان در این شرایط ممکن است برای مادر موجب نگرانی هایی شود. خانم های باردار نسبت به دیگران دچار فشار روانی و استرس بیشتری می شوند. ممکن است تغییراتی در خلق و خوی، مقدار اشتها و حتی تغییراتی در ساعات خواب آنها به وجود بیاید. در ابتدا که کرونا شکل گرفته بود، استرس، ترس و نگرانی، خانم های باردار را دچار مشکلاتی می کرد و آنها نگران بودند که مبادا بیماری به جنین آنها منتقل شود و یا تصور می کردند اگر خودشان دچار کرونا شوند چه مشکلی برای جنین آنها به وجود می آید؟ و یا سلامت نوزاد آنها تضمین شده است یا خیر؟ و این می توانست یکی از دلایل نگرانی ها و استرس های خانم های باردار باشد.

کرونا مشغله های ذهنی خانم های باردار را بسیار افزایش داد. همانطور که می دانید شرایط کرونایی در خانم های باردار بیشتر از دیگران تأثیر گذار بود. اختلال در تمرکز، کم شدن انرژی، افکار ناراحت کننده و وجود مشکل در خوابیدن. این موارد باید به وسیله روانشناس در این خانم ها بررسی شود. اگر خانم بارداری دچار اختلال در خواب شده و یا انرژی او کم شد و یا اینکه به طور مداوم فکرهای ناراحت کننده می‌کند، باید سریعاً به پزشک مراجعه کند. زیرا این علائم مربوط به فشار روانی و استرس در آنها است. تغذیه کافی، ورزش مناسب، تعامل و ارتباط با دیگران می تواند به مقدار زیادی این حالت ها را از بین ببرد.

سلامت روان

سلامت روحی و روانی کودکان در هنگام کرونا

بعضی ها تصور می کنند کودکان به دلیل روحیه ظریفی که دارند باید از تنش ها دور باشند. البته درست است که ما نباید به کودکان فشار و استرس وارد کنیم ولی باید بدانید که کودکان هم باید در جریان تمام مسائل مهم باشد. ویروس کرونا شدیداً واگیردار است و کودکان باید حتماً از خطرات آن آگاه باشند. وقتی همه جا صحبت از کرونا است، نمی‌توانیم فرزندانمان را از این اطلاعات دور کنیم. پس بهتر است با صحبت های صریح و صادقانه اثرات منفی ناشی از کرونا را در کودکان خود کاهش بدهیم.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  چگونه می توان به کودکان نحوه صحیح شستشوی دست ها را آموزش داد؟

۱- به کودکان خود اطلاع بدهید

کودکان شدیداً کنجکاو بوده و اخبار را درک می کنند. آنها متوجه نگرانی و بلاتکلیفی شما می شوند. پس بهتر است بدون اینکه آنها را بترسانید و موضوع را از آنچه هست بزرگتر کنید، نگرانی خود را با کودکان در میان بگذارید و با دقت به سوالات آنها پاسخ بدهید به کودکان خود بگویید که کرونا می تواند نگران کننده باشد ولی یک خانواده در تمام مراحل در کنار همدیگر هستند. به کودک اطمینان بدهید که این افکار منفی که به آنها فکر می کند، اتفاق نمی افتد و متخصصین مشهور تلاش می کنند تا تأثیر کرونا را کاهش دهند. وقتی در مورد کرونا صحبت می کنید، سعی کنید جلوی کودک این کار را انجام ندهید زیرا ممکن است کودک صحبت های شما را درست متوجه نشده و دچار نگرانی های شدیدی بشود. حتماً به کودک خود آموزش های بهداشتی بدهید و بگویید که باید به طور کامل مراقب باشد. رعایت فاصله اجتماعی، زدن ماسک و شستن مرتب دست ها باعث می شود تا افراد از خطر مبتلا شدن به کرونا دور شوند.

توصیه ها و نکات مهم برای مراقبت از سلامت روان هنگام شیوع کرنا

دقت داشته باشید که وزارت بهداشت در هنگام شیوع ویروس کرونا، اخبار را به تمام مردم اعلام می کند. شما می توانید از رادیو های محلی و تلویزیون این توصیه ها را دنبال کرده و تمام آنها را رعایت کنید:

۱- سبک زندگی روتین داشته باشید

تا جایی که برایتان امکان دارد با تغییرات لازم زندگی همراه باشید و خود را با شرایط جدید هماهنگ کنید. همیشه زمان مشخص خوابیده و زمان مشخصی هم از خواب بیدار شوید. مراقب بهداشت شخصی خود و اعضای خانواده باشید. غذایی سالم میل کنید و ورزش را فراموش نکنید. ورزش می تواند سیستم ایمنی بدن شما را قوی کند. زمان استراحت و زمان کار معینی داشته باشید. کارهایی که از آنها لذت می برید انجام دهید.

۲- ورودی خبری را کم کنید.

به اخباری که باعث پریشانی و اضطراب می‌شود کمتر گوش دهید زیرا گوش کردن زیاد به این اخبار می‌تواند باعث نگرانی های بیشتر اعضای خانواده شود. در ساعت مشخصی از روز آخرین اطلاعات را گوش کنید. در زمان شیوع کرونا ارتباط اجتماعی محدود می شود، توصیه می کنیم حتماً از طریق تلفن و یا فضای مجازی با خانواده خود و دوستان در ارتباط باشید.

۳- در هنگام شیوع کرونا از الکل و مواد مخدر استفاده نکنید.

برای حفظ بهداشت و سلامت ذهن و جسم خود از مصرف مواد مخدر و الکل دوری کنید. مواد مخدر می‌تواند باعث اضطراب، کسالت، انزوا و ترس از اجتماع شود. هیچ مدرکی وجود ندارد که بگوید نوشیدن الکل باعث می شود فرد به کرونا مبتلا نشود و شاید برعکس این، بیشتر مورد قبول باشد زیرا شخصی که الکل مصرف می کند احتمال دارد به عفونت هایی مبتلا شود که روند درمان را سخت کند.

۴- محدود کردن استفاده از تلویزیون و اینترنت

برای اینکه به سلامت روح و روان خود کمک کنید بهتر است از اینترنت و تلویزیون به اندازه محدود استفاده کنید. نشستن مدت زیاد در پای مانیتور کامپیوتر می تواند برای سلامت شما خطرناک باشد. درست است که بازی های ویدیویی برای استراحت خوب است ولی در صورت استفاده زیاد از این بازی ها، ذهن شما آسیب خواهد دید. حتماً تعادلی بین برنامه های روزانه و استفاده از فضای مجازی به وجود بیاورید. استفاده از شبکه های اجتماعی در زمان کرونا می تواند گاهی مثبت باشد ولی دقت داشته باشید که هیچ اطلاعات غلطی را منتشر نکنید.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  رفتار صحیح پرستار در مراقبت از کودک و سالمند بیمار چگونه باید باشد؟

۵- در هنگام شیوع کرونا از دیگران مراقبت کنید.

در هنگامی که کرونا شایع است بهتر است به افراد جامعه خود که نیاز به پشتیبانی و کمک شما دارند، کمک کنید. ممکن است کادر درمان، کارمندان، همسایگان و… نیاز به حمایت شما داشته باشند. از هر فرصتی برای کمک به دیگران استفاده کنید.

۶- تبعیض قائل نشوید

در هنگام شرایط سخت، ترس می تواند یک واکنش طبیعی باشد ولی گاهی ممکن است همین ترس به افراد آسیب برساند و برای آنها مضر باشد. دقت داشته باشید که با دیگران مهربان باشید حتی افرادی که دچار کرونا شده اند هم باید مورد مهربانی قرار بگیرند و نباید در این مورد تبعیض قائل باشید. کارکنان وزارت بهداشت شایسته قدردانی و احترام هستند و باید به آنها احترام بگذارید.

۷- نشانه های بیماری را با والدین در میان بگذارید.

وقتی در خودتان نشانه بیماری کرونا را دیدید، حتماً با والدین این نشانه ها را در میان بگذارید. دقت داشته باشید که ممکن است این بیماری در کودکان خفیف باشد، پس در صورتی که علائم بیماری کرونا در کودکان مشاهده کردید به پزشک مراجعه کنید و به هیچ وجه ترس به خود راه ندهید زیرا کارهای زیادی می توان برای ایمن نگه داشتن دیگران و بهتر کردن شرایط، انجام داد. در صورتی که به کرونا مبتلا شدید حتماً دست ها را شسته و از ارتباط با دیگران خودداری کنید.

۸- با دیگران و خودتان مهربان باشید

بعضی از نوجوانان در هنگام کرونا ممکن است در مدرسه موجب آزار و اذیت قرار بگیرند. در این صورت باید از دیگران و اولیای مدرسه کمک بگیرید. در مقابل تمام سوء رفتار ها از خود دفاع کنید اگر متوجه شدید که یکی از دوستانتان مورد آزار و اذیت قرار گرفته حتماً به او کمک کنید.

سلامت روان

 

تأثیر کرونا بر اعصاب سالمندان

سالمندان جزو گروه های پرخطر می باشند که ممکن است بیشتر از دیگران در معرض مبتلا شدن به کرونا باشند. نکاتی را که می گوییم توصیه های خوبی است تا سالمندان با رعایت آن بتوانند ایمن تر باشند:

  • تلفن های ضروری مثل تلفن اعضای خانواده، پزشک و دوستان را در دسترس خود قرار دهید.
  • اگر نگران سلامت جسمی و روحی خود هستید حتماً به پزشک مراجعه کنید.
  • برنامه زندگی منظمی داشته باشید و کنترل زندگی خودتان را در دست بگیرید.
  • در طول روز به موسیقی گوش دهید، موسیقی و خاطرات خوب می تواند ذهن افراد را زنده کند.
  • به رادیو گوش کرده و فیلم های مورد علاقه تان را از تلویزیون تماشا کنید.
  • گوش کردن به اخبار کرونا را برای خودتان محدود کنید.
  • بهتر است ورزش های سبک در منزل انجام دهید.
  • حتماً با دوستان و آشنایان و اعضای خانواده از طریق تلفن در تماس باشید.

مراقبت از سلامت روان در هنگام شیوع کرونا از چه راه هایی امکان پذیر است؟

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

سلامت روحی و روانی کودکان در هنگام کرونا

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا