خدمات ساختمان

مزایا و معایب سیستم لوله کشی کلکتوری چیست؟

حتماً تاکنون واژه لوله کشی کلکتوری به گوش شما رسیده است. امروزه سیستم لوله کشی کلکتوری در سیستم گرمایشی و لوله کشی آب زیاد اجرا می شود. ولی هنوز بازدهی این سیستم بدرستی ثابت نشده است. به همین دلیل در این مقاله از ایبک امداد قصد داریم به بررسی مزایا و معایب این نوع لوله کشی بپردازیم:

سیستم لوله کشی کلکتوری چیست؟

به زبان ساده لوله کشی کلکتوری از روش های اجرایی لوله کشی در ساختمان می باشد.

  1. در لوله کشی کلکتوری آب گرم و سرد را به صورت متوازن در میان تجهیزات آبی ساختمان می توان تقسیم کرد.
  2. در سیستم ابتدا آب سرد به کلکتوری متصل و پس از آن توسط لوپ های بدون اتصال و ممتد به طرف مصرف کننده هایی مانند سرویس بهداشتی، ماشین ظرفشویی، ماشین لباسشویی، حمام و سرویس های بهداشتی فرستاده می شوند.
  3. استفاده از لوله کشی کلکتوری به مصرف کننده این امکان را می دهد تا در هر لوپ جریان آب در حال حرکت را جداگانه کنترل کند.
  4. این امکان وجود دارد که در لوله کشی کلکتوری جریان آب هر قسمت متصل به تجهیزات آب را با بستن یا باز کردن شیر هر کلکتور قطع یا وصل کرد.
  5. پس با وجود لوله کشی کلکتوری کمتر شاهد گرفتگی آب در بنا به علت نشتی و ترکیدگی لوله های ساختمان خواهید بود. چون می توانید در این شرایط، کلکتور همان قسمت در مسیر لوله کشی را بسته تا مشکل نشتی را برطرف کنید.
  6. توجه داشته باشید لوله کشی کلکتوری فقط مخصوص لوله کشی های آب گرم و سرد ساختمان نیست.
  7. می توانید از روش لوله کشی کلکتوری در سیستم گرمایش از کف و همچنین رادیاتور های شوفاژ نیز استفاده کنید.

لوله کشی کلکتوری

 

لوله کشی آب کلکتوری در ساختمان

یکی از جدیدترین روش های لوله کشی آب نوع کلکتوری می باشد.

  • به کمک کلکتور می توان جریان آب در قسمت های مختلف خانه را کنترل و تنظیم کرد.
  • در بیشتر خانه های نوساز به عنوان روش مناسب از لوله کشی کلکتوری در اجرای لوله ها استفاده می شود.
  • برای انجام لوله کشی نوع کلکتوری ابتدا باید محل مناسبی را جهت قرار دادن کلکتور و همچنین نصب آن به دیوار را انتخاب کنید.
  • معمولاً محلی را باید انتخاب کنید که در دسترس افراد باشد. فاصله ی کمی با سیستم گرمایشی ساختمان داشته باشد. در انتخاب محل نصب کلکتور یک نکته مهمی می باشد که‌ باید حتماً به آن توجه کنید، نصب کلکتور باید از رطوبت  دور باشد.
  • در این سیستم ابتدا باید آب به وسیله رایزر به کلکتور ها که از جنس مس، برنج یا پلی اتیلن هستند، وارد و پس از آن به کمک لوله های پلیمری یا پنج لایه در داخل کلکتور، مسیر جریان آب به طرف محل های مصرف کننده تقسیم شود.
  • در بازار سایز های متنوعی از کلکتور وجود دارند که بهتر است با توجه به تعداد مصرف کننده آن را انتخاب کنید، مثلاً اگر ساختمان شما ۳ توالت ۲ حمام، یک ماشین ظرفشویی، یک ماشین لباسشویی، ۲ وان داشته باشد شما به یک کلکتور نیاز دارید که ۱۰ خروجی جهت تأمین آب مصرف کننده ها داشته باشد.
  • برای تأمین آب سرد در ساختمان کلکتور باید حدود ۱۳ خروجی داشته باشد. هر کدام از این خروجی ها باید جداگانه جهت کنترل جریان یک شیر داشته باشد.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  استانداردهای نصب کلید و پریز برق در ساختمان ها

سیستم‌ لوله کشی کلکتوری رادیاتور شوفاژ

یکی از موارد بسیار مهم استفاده از نوع لوله کشی کلکتوری هنگام‌ لوله کشی سیستم گرمایشی مانند رادیاتور شوفاژ می باشد. برای سیستم پکیج جداگانه باید کلکتور رفت و برگشت رادیاتور انجام شود تا جریان آب گرم رفت و برگشت در رادیاتور ها به خوبی کنترل شود.

امروزه برای صرفه جویی بهتر و بیشتر از شیر ترموستاتیک روی رادیاتور ها بسته می شود. ولی دقت شیر های ترموستاتیک در تشخیص دما و تنظیم رادیاتور کمتر از تمرکز و دقت ترموستات اتاقی می باشد. در حالی که استفاده از کلکتور هنگام اجرای لوله کشی این امکان را به شما می دهد، دمای رادیاتور را فقط به کمک شیر برقی در کلکتور کنترل و تنظیم کنید.

در لوله کشی رادیاتور از نوع کلکتوری دمای اتاق به صورت جداگانه و فقط با ترموستات مختص رادیاتور تنظیم می شود. این یعنی مصرف انرژی کمتر و آسایش بیشتر در لوله کشی کلکتوری.

هنگام لوله کشی رادیاتور در روش کلکتوری می توانید ترموستات های قابل کنترل را به آن متصل کرده تا دمای اتاق در بعضی از ساعت ها یا روزها را سردتر یا گرم تر تنظیم کنید.

بعضی از مزیت های لوله کشی رادیاتور به روش کلکتوری به شرح زیر می باشد:

  1. احتمال نشت لوله ها بسیار کم است چون در داخل سقف و دیوار های ساختمان متصل نمی شود. باعث صرفه جویی در مصرف انرژی و کاهش هزینه ها می شود.
  2. کنترل بهتر دما و راحتی زیاد
  3. نصب سریعتر به دلیل اتصالات کمتر
  4. رادیاتور ها به راحتی کنترل و جدا سازی می شود.

لوله کشی کلکتوری بهتر است یا انشعابی؟

لوله کشی آب ساختمان روش قدیمی و سنتی نمی تواند نیازهای مصرف کننده را به آب پرفشار بدون دردسر و سریع برطرف کند. تمام ساکنان ساختمان های بلند و مرتفع که از لوله کشی انشعابی برخوردار هستند نیز این عقیده را دارند. لوله کشی انشعابی در طبقات بالای ساختمان به سختی رفته تا به حدی که ساکنان مجبور می شوند برای برطرف کردن مشکلات خود، پمپ آب خانگی با منبع تحت فشار در ساختمان خود نصب کنند.

به همین علت اکثر مردم دوست دارند لوله کشی گرمایشی و لوله کشی آب ساختمان خود را به روش کلکتوری و با کمک لوله های پلیمری انجام دهند.

در این قسمت از مقاله مزایا و معایب لوله کشی انشعابی و لوله کشی کلکتوری را مورد مقایسه قرار می دهیم:

مزایای لوله کشی انشعابی در مقایسه با لوله کشی کلکتوری

یکی از مزایای مهم لوله کشی انشعابی این می باشد که می توان این سیستم را توسط سه راهی و اتصالات مختلف انجام دهید. در لوله کشی انشعابی مقدار لوله هایی که استفاده می شود، کمتر از مقدار لوله پنج لایه و پلیمری که در روش کلکتوری به کار گرفته شده است.

معایب لوله کشی انشعابی در مقایسه با لوله کشی کلکتوری

لوله کشی انشعابی با توجه به مزایا که از آن ها صحبت کردیم چند نقطه ضعف بزرگ نیز دارند.

  • استفاده بیش از اندازه فیتینگ در قسمت سقف ها و دیوار ها که معمولاً غیر قابل دسترس می باشند.
  • در لوله کشی های انشعابی با تغییرات فشار و دما در طول لوله روبرو هستید و این نیز به علت این می باشد که لوله بیشتر از یک خروجی دارد.
  • طراحی و اجرای لوله کشی انشعابی بسیار سخت و پیچیده می باشد. چون مجریان لوله کش بیشتر مایل هستند، قطر لوله را از ابتدا تا انتهای سیستم کم کنند. از این رو برای تعیین اندازه ها به محاسبات دقیق تر نیاز است.
  • لوله کشی انشعابی بهترین انتخاب برای مجریان، لوله کش می باشد. زیرا در روش های سنتی با لوله ها و اتصالات فلزی سر و کار داشته و به علت روی کار آمدن لوله های پلاستیکی جدید به سختی می توانند از آن ها استفاده کنند.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  اصول اولیه برای طراحی ویلا | نکات مهم برای طراحی ویلا
مزایای لوله کشی کلکتوری در مقایسه با لوله کشی انشعابی

جهت اینکه بتوانید دید بهتری به لوله کشی کلکتوری و مقایسه آن با لوله کشی انشعابی داشته باشید، بهتر است مزایا و معایب لوله کشی را در مقایسه با هم بررسی کنیم:

  1.  اتصالات لوله های مشترک یک کلکتور با موقعیت شیر رادیاتور یا آب، اصل اساسی سیستم کلی لوله کشی کلکتوری می باشد.
  2. سیستم کلکتوری را فقط با سایز لوله مشترک و ثابت تا محل مصرف می توان طراحی کرد به همین دلیل  نصب لوله ها و همچنین کار طراحی ساده تر می شود.
  3. اتصالات فقط در کلکتور وجود دارند، که می تواند خطر نشتی آب را کاهش دهد و مهم تر از آن این می باشد، که در داخل دیوارها و یا کف ساختمان هیچ اتصالی وجود ندارد.
  4. از آنجایی که در لوله تک هیچ نقطه دیگری جهت انشعاب وجود ندارد، هنگام باز و بسته کردن شیر های آب تغییرات دما و فشار بسیار کم می باشد.
  5. هنگام نصب لوله کشی به دلیل استفاده از سایز کوچکتر و همچنین اتصالات کمتر تا حد بسیار زیادی در هزینه ها و نصب لوله کشی ساختمان شما صرفه جویی می شود.
معایب لوله کشی کلکتوری در مقایسه با لوله کشی انشعابی

در ادامه‌ به مقایسه معایب این دو روش سیستم لوله کشی می پردازیم:

  1. تنها ایراد لوله کشی کلکتوری این می باشد که نمی توان در ساختمان هایی که سکونت دارند این‌ روش لوله کشی را نصب کرد و بیشتر جهت ساختمان هایی که در حال ساخت هستند مناسب است.
  2. فقط یک استثنا در این قانون وجود دارد و آن هم این است که می توان سیستم‌ لوله کشی کلکتوری را با سیستم های لوله کشی قدیمی و انشعابی در ساختمان ادغام کرد.
  3. تا این قسمت از مقاله متوجه شدید که در این دو روش لوله کشی، نوع کلکتوری بسیار بهتر از لوله کشی انشعابی می باشد. همچنین دیگر زمان لوله کشی های سنتی و قدیمی انشعابی به سر آمده است.

لوله کشی کلکتوری

جمع بندی

در این مقاله به مزایا و معایب سیستم‌ لوله کشی کلکتوری و لوله کشی سنتی، انشعابی پرداختیم. همچنین این دو سیستم لوله کشی را با یکدیگر مقایسه کردیم. همانطور که متوجه شدید سیستم لوله کشی کلکتوری خیلی بهتر و کارآمد تر از سیستم انشعابی است. توجه داشته باشید در لوله کشی کلکتوری با مشکل یخ زدگی لوله ها مواجه نخواهید شد. چنانچه سوالی در این زمینه داشتید، می توانید با قسمت پشتیبانی مطرح کنید تا متخصصان ما در مجموعه ایبک امداد، پاسخگوی شما باشند.

مزایا و معایب سیستم لوله کشی کلکتوری چیست؟

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

لوله کشی کلکتوری بهتر است یا انشعابی؟

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا