خدمات پرستاری و مراقبتی

اهدای خون چه فوایدی برای سلامتی جسمی و روحی دارد؟

اهدای خون نه تنها باعث به خطر افتادن سلامت فرد نمی شود بلکه می تواند به سلامت شخص اهدا کننده و نجات زندگی دیگران هم کمک کند. اهدای خون جزو کمک های دوستانه می باشد که باعث می شود به افراد بیمار، حیات دوباره بخشیده و رنج و درد ناشی از بیماری ها را در آنها کاهش داد و سلامتی را به آنها هدیه کرد و همچنین باعث نشاط و شادی اهدا کننده هم خواهد شد. در این مقاله از مجله ایبک می خواهیم شما را با فواید اهدای خون برای سلامتی روحی و جسمی به طور کامل آشنا کنیم.

آشنایی با اهدای خون

فواید اهدای خون موضوعی می باشد که حتماً شما هم کم و بیش در مورد آن اطلاعاتی دارید. حتماً در اخبار در مورد ضرورت اهدای خون برای نجات جان بیماران و بهبود حال آنها شنیده اید و یا پوسترهای تبلیغاتی زیادی را هم در این مورد مشاهده کرده اید.

در مورد اهدای خون چیزهای زیادی شنیده می شود و زیاد دیده شده که با اهدای خون جان انسان هایی نجات داده شده است. در کشورهای مختلف تقریباً هر دو ثانیه یک نفر به خون نیازمند است. به گزارش صلیب سرخ، هر روز حدود ۳۶ هزار واحد گلبول قرمز مورد نیاز است و نیاز به این مقدار خون کم نیست.

بیمارانی که به بیماری های سرطان یا بیماری سلول داسی‌ شکل مبتلا هستند، در طول دوره درمان، به خون زیادی نیاز دارند و یا قربانی های تصادف رانندگی ممکن است به ۱۰۰ پیمانه خون هم نیاز داشته باشند. خون جزو مواردی می باشد که نمی توان آن را به طور مصنوعی ساخته و یا تولید کرد و زندگی بسیاری از بیماران هم به دریافت آن بستگی دارد. شاید بخواهید بدانید که اهدای خون برای شما چه فایده ای دارد؟ معمولاً وقتی از فواید اهدای خون صحبت به میان می‌آید اشاره‌ای به فواید خون برای اهدا کننده نمی شود. در حالی که تأثیر مثبت برای اهدا کننده بسیار زیاد بوده و برای سلامتی و همچنین بهبود کیفیت زندگی او بسیار مفید است.

اگر در حال اهدای خون می باشید شاید از تأثیر آن برای بدن خود مطلع نیستید. اگر قبلاً هم این کار را انجام داده اید و می خواهید بدانید که چه تأثیری در بدن شما دارد، توصیه می‌کنیم این مقاله را تا انتها مطالعه کنید. حتماً از بعضی از مزایای آن تعجب خواهید کرد. این مقاله با کمک متخصصان بهداشت برای آگاهی شما از فواید اهدای خون برای اهدا کننده، تهیه شده است.

اهدای خون

فواید اهدای خون چیست؟

اهدای خون فواید زیادی دارد که در ادامه می خواهیم شما را با آن آشنا کنیم تا در هنگام اهدای خون نگران از دست دادن خون بدن خود نباشید. فواید اهدای خون عبارتند از:

  1. در صورتی که خون بدهید می توانید متوجه مشکلات احتمالی در بدن خود شوید.
  2. اهدای خون ذخایر مضر آهن در بدن را کاهش می دهد.
  3. گاهی خطر ابتلا به حملات قلبی را کاهش می دهد.
  4. اهدای خون خطر ابتلا به سرطان را هم کاهش می دهد.
  5. اهدای خون به سلامت کبد کمک زیادی می کند.
  6. باعث بهبود وضعیت روحی می شود.
  7. با اهدای خون کاهش وزن آسان تر می شود.
  8. با اهدای خون طول عمر بیشتر می شود.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  دلایل جویدن ناخن در کودکان چیست و والدین چه نقشی دارند؟

در ادامه می خواهیم شما را با این موارد به طور کامل آشنا کنیم.

۱- اهدای خون مشکلات احتمالی را در بدن انسان نشان می دهد.

اگرچه اهدای خون مانند مراجعه به پزشک نیست ولی می تواند راهی برای مراقبت از سلامت قلب باشد. قبل از اینکه شما خون خود را اهدا کنید یک ارزیابی فیزیکی از شما انجام می گیرد که در آن دمای بدن، فشار خون، نبض، هموگلوبین و تمام موارد مورد بررسی قرار می گیرد. گاهی ممکن است شما مشکلی داشته باشید که از آن بی خبر هستید به این وسیله می توانید متوجه مشکل در سلامتی خود بشوید. در طی معایناتی که قبل از اهدای خون انجام می گیرد، اگر مشخص شود که فرد اهدا کننده دچار فقر آهن است، کلینیک به او اطلاع داده و خونگیری هم انجام نخواهد شد و یا موارد دیگر خونی که ممکن است غیر عادی به نظر برسد، به شخص اطلاع می دهند. گاهی کیفیت خون می تواند کلیدی برای تشخیص یک مشکل بزرگ در فرد باشد که زندگی او را تهدید می کند.

۲- اهدای خون باعث می شود ذخایر مضر آهن در بدن کاهش پیدا کند.

طبق تحقیق دانشمندان تقریباً از هر ۲۰۰ نفر یک نفر در شرایطی هستند که به آن هموکروماتوز می‌گویند و اکثر اشخاص هم از بیماری خود مطلع نیستند. هموکروماتوز یک بیماری می باشد که باعث انباشته شدن آهن در بدن شده و این افزایش آهن هم باعث آسیب رسیدگی به اعضای مختلف بدن خواهد شد. این بیماری ژنتیکی در بین نژادهای قفقازی بیشتر از دیگران مشاهده می شود.

اهدای خون می تواند یک راه مفید برای کاهش ذخایر آهن اضافه در بدن باشد. در هر اهدای خون حدود ۲۲۵ تا ۲۵۰ میلی گرم آهن از بدن خارج می شود. اهدای خون، درمان خوبی برای بیماران دارای آهن اضافه در بدن می باشد.

۳- اهدای خون خطر مبتلا شدن به حملات قلبی را کم می کند.

مطالعات انجام شده نشان می‌دهد که اهدای خون در بازه زمانی حداقل سالی یکبار، می تواند خطر حملات قلبی را تا ۸۸ درصد هم کاهش دهد. طبق گفته پزشکان، مقدار زیاد بالای آهن در خون باعث منقبض شدن رگ های خونی شده و خطر حملات قلبی را زیاد می کند. از بین بردن رسوبات آهن اضافه در خون به وسیله اهدای خون، باعث می شود به رگ های شخص فضای زیادی برای کار کردن، داده شود.

۴- اهدای خون خطر مبتلا شدن به سرطان را کم می کند.

بطور متوسط می‌توان گفت در افراد سالم ارتباط زیادی بین اهدای خون و همچنین کاهش خطر ابتلا به سرطان وجود دارد. اهدای خون باعث می شود ذخایر آهن در حد مناسبی باقی بماند و این باعث کاهش خطر سرطان هایی مانند سرطان روده، کبد، کلیه و… می شود. سرطان به طور معمول با بالا رفتن آهن خون بیش از اندازه در ارتباط است.

۵- اهدای خون به سلامت کبد شما کمک زیادی می کند.

وجود کبد برای بدن بسیار مهم می باشد. کبد به متابولیسم ویتامین ها، پروتئین ها و مواد معدنی، کربوهیدرات و چربی ها کمک زیادی می کند. کبد ویتامین ها، گلوکز و مواد معدنی را هم در خود ذخیره کرده و در تصفیه خون و همچنین سم زدایی از آن، نقش بسیار مهمی دارد. اهدای خون باعث می شود خطر مبتلا شدن به بیماری های کبدی که با افزایش آهن در ارتباط است، کم شود. زیاده روی در غذاهایی که از آهن سرشار هستند، می تواند باعث ازدیاد آهن در بدن شده و به دلیل اینکه فقط مقدار معینی از آهن جذب بدن می شود، این آهن های اضافه در کبد، قلب و پانکراس ذخیره خواهد شد و این می‌تواند باعث خطر نارسایی کبد، سیروز و همچنین آسیب به پانکراس و یا مشکلات قلبی شود.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  عفونت پوستی قارچ کاندیدا و راه های پیشگیری از آن

۶- اهدای خون به وضعیت روحی اشخاص کمک می کند.

همانطور که گفتیم اهدای خون برای جسم افراد مفید است ولی از جهت روانشناسی هم فواید بسیار زیاد و قدرتمندی برای بدن دارد. اهدای خون یعنی شما به افراد زیادی زندگی می بخشید و شاید گاهی هم اهدای خون به وسیله افراد دیگر، زندگی شما را نجات دهد. اگر به طور منظم و داوطلبانه اهدای خون انجام بگیرد یعنی شما خون خود را می دهید تا به یک غریبه نیازمند کمک کرده باشید. اگر در هر بار اهدا به محل خاصی بروید می توانید با اشخاص دیگری که زندگی خود را وقف نجات مردم می‌کنند هم آشنا شوید.

این تعامل دوستانه و منظم مزایای روانشناختی زیادی دارد. خارج شدن از محیط کار برای نجات شخصی که نمی‌شناسید، می‌تواند حس خوشایندی به شما بدهد. ثابت شده که افراد داوطلب برای اهدای خون کمتر دچار تنهایی و افسردگی می شوند. مخصوصاً افرادی که بالای ۶۵ سال دارند می توانند با کمک پرستار خود برای اهدای خون مراجعه کنند.

۷- با اهدای خون کاهش وزن آسان تر می شود.

اهدای خون می تواند به کاهش وزن شما کمک کند. افرادی که چاق بوده و در معرض خطر های قلبی هستند برای آنها اهدای خون بسیار مفید است. در هر بار اهدای خون حدود ۶۵۹ کالری حاصل از چربی، می سوزد. با این حال نباید فقط برای کاهش وزن، خون خود را اهدا کنید و همچنین فاصله این اهدای خون نباید خیلی کم باشد. توصیه می‌کنیم قبل از اهدای خون با پزشک مشورت کنید تا مشکلی برای شما به وجود نیاید.

۸- با اهدای خون طول عمر بیشتر می شود.

یکی از راه های افزایش طول عمر اهدای خون است زیرا همانطور که گفتیم اهدای خون با سلامت روح و روان و همچنین جسم افراد ارتباطی مستقیم دارد. افرادی که برای اهداف انسان دوستانه خون خود را اهدا می کنند نسبت به دیگران در چهار سال بعد از اهدای خون، کمتر با خطرات بیماری و مرگ روبرو می شوند. همانطور که اهدای خون می تواند برای سلامت اهدا کننده مفید باشد، باید این موضوع را فراموش نکنید که با این کار جان دیگران را نجات می دهید و با هر اهدای خون به سه نفر زندگی می بخشید.

وظیفه ی پرستار سالمند برای اهدای خون سالمند

در صورتی که سالمند می خواهد خون خود را اهدا کند حتماً باید پرستار سالمند، با پزشک او مشورت کرده و در صورتی که مشکلی برای این کار وجود نداشت، می‌تواند به سالمند کمک کند تا خون خود را در مراکز خاصی که برای این کار در نظر گرفته شده و یا در کلینیک ها، اهدا کند.

اهدای خون

 

 سخن پایانی

در این مقاله از مجله ایبک شما را با مزایای اهدای خون برای اهدا کننده آشنا کردیم. همانطور که گفتیم با اهدای خون می توانید به افراد زیادی زندگی دوباره ببخشید و جان آنها را نجات دهید ولی علاوه بر این، اهدای خون برای شخص اهدا کننده هم فواید زیادی دارد که در این مقاله شما را با آن آشنا کردیم امیدواریم این مطالب برای شما مفید بوده باشد.

اهدای خون چه فوایدی برای سلامتی جسمی و روحی دارد؟

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

وظیفه ی پرستار سالمند برای اهدای خون سالمند

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا