خدمات پرستاری و مراقبتی

دلایل ایجاد کننده پا درد در سالمندان چیست؟ | وظیفه پرستار سالمند بیمار

پا درد در سالمندان یکی از مشکلات رایج این افراد است که معمولاً به آن بی اهمیت بوده و برای درمان اقدامی نمی‌کنند زیرا فکر می‌کنند که این عارضه به دلیل سن و سال آنها است، البته فرسوده شدن استخوان ها و به وجود آمدن درد در پاهای سالمندان را نمی توان انکار کرد ولی باید این را هم بدانید که درمان های زیادی برای آن وجود دارد. وقتی دلیل درد پای سالمند را بدانید، می توانید برای رفع آن راه حل مناسبی پیدا کرده تا کیفیت زندگی آنها را بهبود ببخشید. پرستار سالمند هم وظیفه دارد مراقبت های لازم را در این زمینه انجام دهد.

برای آشنا شدن با دلایل پا درد در سالمندان تا انتهای مطالب همراه ما باشید.

پا درد چیست؟

احساس ناراحتی در پاها را پا درد می گویند که ناشی از آسیب ها و اختلالات ساختارهای پا مانند عضلات، استخوان ها، اعصاب، بافت همبند و رگ های خونی می باشد. دلایل زیادی می‌تواند باعث پادرد شود زیرا پا ساختار پیچیده ای داشته و از ۲۶ استخوان، ۳۳ مفصل، ۱۰۷ رباط و ۱۹ عضله تشکیل شده است. همانطور که گفتیم دلایل مختلفی می‌تواند باعث ایجاد پا درد، در فرد شود مانند: شکستن استخوان ها، آسیب دیدگی تاندون ها یا رباط ها، ورم کف پا، خار پاشنه، عفونت و آرتروز و….

برای اینکه پا درد شما شدید نشده و به مشکلاتی مانند آرتروز تبدیل نشود، بهتر است این مقاله را مطالعه کنید تا با علائم بیماری پا درد در سالمندان آشنا شوید. بیماری های سیستمیک مثل نوروپاتی محیطی ( ناشی از دیابت) و بیماری های شریانی محیطی ( تصلب شرائین) می توانند باعث پادرد در سالمندان شوند.

دلایل پا درد در سالمندان چیست؟

در ادامه می خواهیم شما را با دلایل پا درد در سالمندان به طور مختصر آشنا کنیم. دلایلی که باعث پا درد های مزمن در سالمندان می شود عبارتند از:

  1. پیچ خوردگی و کشیدگی
  2. رشد ناخن پا در داخل گوشت
  3. آرتریت روماتوئید
  4. صافی کف پا
  5. میخچه و پینه

پا درد در سالمندان

۱- پیچ خوردگی و کشیدگی

همه افراد در تمام سنین به ورزش نیازمندند ولی اگر فعالیت بدنی زیاد باشد، به بدن فشار وارد شده و شما در تمام بدن خود احساس کوفتگی و پا درد می کنید. معمولاً بیماران این درد را جدی نگرفته و به راحتی از آن عبور می کنند زیرا تصور می‌کنند که مشکل جزئی بوده و به زودی برطرف خواهد شد، ولی باید بدانید که پیچ خوردگی و کشیدگی می تواند گاهی مشکل ساز باشد.

اگر عضلات رباط ها و تاندون ها بیش از اندازه کشیده شود، شما با این مشکل روبرو خواهید شد. این درد ها همیشه هم خوش خیم نبوده و در صورتی که به آن بی توجه باشید ممکن است برای شما مشکل آفرین باشد. در صورتی که با پا درد روبرو شدید درمان‌های ساده ای به شما پیشنهاد می‌کنیم که عبارتند از:

  • استراحت می تواند به درمان پا درد کمک کند.
  • استفاده از کیسه های یخ هم می تواند درد پا در سالمندان را کاهش دهد.
  • کمپرس موضعی
  • بالا نگه داشتن پاها

اگر این چهار عمل ساده را انجام دهید احتمالاً تا یک هفته قدرت تاندون ها و عضلات شما بازیابی خواهد شد. البته این در صورتی است که آسیب دیدگی ساده باشد در غیر اینصورت باید به پزشک مراجعه کنید.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  پرستار چگونه می تواند اضطراب بیمار سالمند را کاهش دهد؟

۲- رشد ناخن های پا در داخل گوشت

وقتی که گوشه های ناخن در قسمت پوست مجاور رشد کرده باشد، به غیر از ظاهر بدی که به وجود می آید، باعث پا درد خواهد شد. البته گاهی این درد فقط یک حس ناراحتی در انگشت پا می باشد ولی گاهی هم ممکن است شدید شده و منجر به حساسیت، قرمزی و یا خونریزی شود.

بروز این مشکل به دلیل کوتاه نکردن صحیح ناخن ها، دویدن طولانی مدت و وضعیت بد بدن می باشد که باعث فشار به انگشت های پا خواهد شد.

۳- آرتریت روماتویید

این مشکل در بین افراد سالمند بسیار شایع است. آرتریت روماتویید، اختلال التهابی مزمن است که باعث می شود مفاصل انگشت متورم و همچنین حساس شود. ابتدا ممکن است درد پا جزئی باشد ولی اگر آن را درمان نکنید باعث پا درد های بسیار آزار دهنده می شود، زیرا مفصل ها را هم درگیر خواهد کرد. برای اینکه از شدت گرفتن درد مفصل جلوگیری کنید و تبدیل به آرتروز نشود، باید با پزشک تماس بگیرید، البته اگر شما سابقه خانوادگی آرتریت روماتویید هم دارید، حتماً باید به پزشک روماتولوژی مراجعه کنید.

بعضی از افراد در هنگامی که با این درد ها روبرو می شوند از مسکن ها استفاده می کنند. مسکن می تواند شما را به طور موقت از شر درد راحت کند ولی باید این موضوع را بدانید که استفاده از مسکن ها برای طولانی مدت کاملاً اشتباه است و باید حتماً دلیل درد را پیدا کرده و آن را برطرف کنید.

۴- صافی کف پا

همانطور که می دانید به طور طبیعی کف پا باید دارای قوس می باشد و وقتی شما می ایستید کف پایتان باید با زمین تماس نداشته باشد. بعضی از افراد ممکن است در زمان کودکی قوس کف پای آنها شکل نگرفته و کف پایشان با زمین در تماس باشد. البته به این نکته هم توجه کنید که احتمال دارد در اثر افزایش سن، کف پا صاف شود. صافی کف پا دردناک نیست ولی در اثر راه رفتن می تواند باعث پا درد شما شود و مشکلاتی در زانو و مچ پا ایجاد کند، مخصوصاً در هنگامی که ورزش می کنید.

۵- نقرس

نقرس یک نوع آرتروز محسوب می شود. اگر بدن فرد فاقد آنزیم هایی برای هضم اسید اوریک گوشت و غذاهای دریایی باشد، شما با مشکل نقرس روبرو می شوید. در بیماری نقرس، اسید اوریک به سردترین قسمت بدن یعنی مفصل انگشت شست، هجوم می برد و باعث می شود که شما در این قسمت احساس تورم، گرما و حساسیت داشته باشید. در این صورت است که محل مفصل هم قرمز به نظر می‌آید. در صورتی که نقرس را کنترل نکنید می‌تواند باعث مشکلات بسیار جدی شود. برای کنترل نقرس حتماً باید پزشک متخصص داخلی مراجعه کنید.

۶- میخچه و پینه

لکه های سخت و ضخیمی که گاهی رو پاهای سالمندان دیده می شود، میخچه و پینه هستند. میخچه و پینه باعث می شود در هنگام راه رفتن احساس پا درد شدیدی بکنید. ساییدگی های زیاد مثل پوشیدن کفش های تنگ و یا ایستادن های طولانی و حتی ورزش، پینه و میخچه را در پاها ایجاد می کنند. این عارضه به طور معمول در پاشنه پا به وجود می آید ولی گاهی هم در روی انگشت ها دیده می شود

علائم درد پا در سالمندان چیست؟

همانطور که در ابتدا برایتان توضیح دادیم پا درد یک مشکل بسیار رایج در بین سالمندان می باشد که باید حتماً برای درمان آن اقدام کنند. پا درد علائمی دارد که معمولاً تمام سالمندان آن را تجربه کردند. در صورتی که با علائم زیر روبرو شدید حتماً باید به پزشک مراجعه کنید. این علائم عبارتند از:

  • ورم در پاها که راه رفتن را سخت می‌کند.
  • مشاهده علائم واریس
  • درد زیاد در هنگام راه رفتن که بیشتر از چند روز ادامه دارد و هر روز هم شدیدتر می شود.
  • بی حسی و لمس شدن پاها به شکل همزمان
  • ناتوان بودن در راه رفتن و ایستادن
  • آسیب دیدگی پا همراه با گزگز
پیشنهاد آی‌بک امداد :  فریاد زدن والدین بر سر کودک چه عواقبی دارد؟

البته مقدار شدت و میزان علائم در افراد سالمند با یکدیگر فرق می کند، ولی برای تشخیص بیشتر و کاهش درد پاها حتماً بهتر است با فوق تخصص پا تماس بگیرید.

درمان پا درد در سالمندان

برای اینکه پا درد سالمندان بهبود پیدا کند و بتوانند زندگی بهتری داشته باشند، بهتر است نزد متخصص ارتوپد بروند. پزشک بعد از معاینات و انجام آزمایشات لازم، مقدار درد و دلیل آن را تشخیص می دهد. مهمترین روش های درمانی که پزشک برای رفع پا درد به سالمند توصیه می کند عبارتند از:

  • فیزیوتراپی: فیزیوتراپی می تواند برای کاهش درد بسیار تأثیر گذار باشد و عضلات را تقویت می کند.
  • مصرف دارو: دارو درمانی وقتی انجام می شود که درد ها شدید باشد، در این صورت پزشک داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی برای بیمار تجویز می کند. البته برای جلوگیری از عوارض این داروها حتماً باید آنها را زیر نظر پزشک مصرف کنید.
  • جراحی: گاهی ممکن است پزشک تشخیص بدهد که نیاز به جراحی است. البته جراحی در صورتی انجام می شود که پزشک از درمان‌های دیگر ناامید شده باشد.

پیشگیری از مبتلا شدن به پا درد در سالمندان

همانطور که می دانید پا قلب دوم ماست و باید مراقب آن باشیم. معمولاً شما در طول روز حدوداً ۵۰۰۰ قدم برمی دارید و هر قدمی که شما برمی دارید پاها باید وزن بدن شما را هم تحمل کند. در طول روز ما کفش پوشیده و برای مدتی هم روی پاهای خود می ایستیم، پس باید به پاهای خود توجه کنیم. نکات مهمی برای مراقبت و پیشگیری از دردهای پا وجود دارد که باید به آن توجه کنید این نکات عبارتند از:

  • هر روز پاهای خود را از نظر تورم، بریدگی، زخم و آلودگی ناخن ها به طور کامل بررسی کنید، مخصوصا اگر شما به دیابت مبتلا هستید، حتماً هر روز باید پاهای خود را با آب بشویید، مخصوصاً اگر برای طولانی مدت کفش می پوشید.
  • پاهای خود را با کرم های مناسب مرطوب کنید. توجه داشته باشید که بین انگشتان پای شما نباید مرطوب مانده باشد زیرا احتمال دارد باعث عفونت شود.
  • ناخن های خود را کوتاه کرده و دقت کنید که لبه ناخن تیز نباشد. می توان با استفاده از سوهان های ناخن، ناخن خود را صاف کنید تا در داخل پوست برنگردد.
  • برای اینکه از میخچه در پا جلوگیری کنید بهتر است جوراب ضخیم بپوشید تا از ساییدگی پوست پا جلوگیری کرده باشید.
  • در حمام برای ماساژ پا از سنگ پا استفاده کنید. اگر شما مبتلا به دیابت هستید باید دقت کنید که سنگ پا ممکن است باعث زخم و خراشیدگی شود. پس از سنگ پا با ملایمت استفاده کنید.

پا درد در سالمندان

سخن پایانی

اگر دچار پا درد شدید، فکر نکنید که این امر در دوران سالمندی طبیعی است زیرا پا درد ها با وجود طبیعی بودن، به راحتی قابل درمان هستند. پس حتماً باید به پزشک ارتوپد مراجعه کرده تا مشکل پا درد خود را رفع کنید. در صورتی که سؤالی در مورد پا درد در سالمندان داشتید می توانید در قسمت نظرات مطرح کنید و با ما در ارتباط باشید.

دلایل ایجاد کننده پا درد در سالمندان چیست؟

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

وظیفه پرستار سالمند بیمار

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا