خودرو

سنسور دمای آب خودرو چیست | علائم خرابی سنسور دمای آب خودرو

سنسور دمای آب خودرو چیست؟ | علائم خرابی سنسور دمای آب خودرو، وظیفه سنسور دمای آب خودرو

از جمله قطعه های اصلی اتومبیل ها سنسور دمای آب خودرو می باشد. در صورتی که خرابی و مشکلی برای سنسور دمای آب خودرو به وجود آید، عملکرد اتومبیل با مشکل مواجه خواهد شد. در اتومبیل اجزا و قطعه های مختلفی وجود دارد، که درست عمل کردن هر کدام از آنها موجب عملکرد درست آن می شود. در غیر این صورت با مشکلات و خرابی هایی مواجه می‌شود.

سنسور دمای آب خودرو

سنسور دمای آب خودرو که به آن فشنگی آب خودرو هم می گویند، یک قطعه بسیار کوچک است، که کنترل دمای آب را انجام می دهد و در مسیر مایع خنک کننده آب رادیاتور موتور است. می توان اینگونه گفت، که سنسور دمای آب خودرو مانند یک حسگر عمل می کند و دمای آب اتومبیل را سنجیده و اطلاعات را به ECU می فرستد. با توجه به اطلاعات فرستاده شده دور فن تعیین می گردد.

همچنین با توجه به گرمی و سردی موتور، ECU مقدار پاشش سوخت توسط سوزن انژکتور را تعیین خواهد کرد. سنسور آب خودروها معمولاً بر روی محفظه ترموستات قرار دارند. محل قرارگیری سنسور آب خودرو در این محل می‌باشد.

به بیان دیگر وقتی اتومبیل بیش از اندازه داغ است و دمای موتور اتومبیل بالا می‌رود، سنسور دمای آب عمل کرده و دور موتور را تا رسیدن به دمای نرمال پایین می آورد. در بعضی از اتومبیل ها سنسور دمای آب این قابلیت را نیز خواهد داشت، که فن های سیستم خنک کننده را هم روشن کند.

وظیفه سنسور دمای آب

سنسور دمای خنک کننده یا سنسور مایع خنک کننده دمای آب را اندازه گرفته و به ایسیو یا همان واحد کنترل الکترونیک ارسال می‌کند و واحد کنترل الکترونیک هم با توجه به اطلاعات، زمان آوانس جرقه ای و پاشش سوخت را برای شرایط مختلف و حالت های گوناگون مانند دماهای مختلف و حالت ساسات تنظیم خواهد کرد.

بنابراین از جمله عوامل تاثیر گذار در ایجاد جرقه و پاشش سوخت و روشن شدن اتومبیل ها سنسور دمای آب یا سنسور دمای مایع خنک کننده است. اما سنسور دمای آب فقط این وظیفه را ندارد. از وظیفه های دیگر سنسور دمای آب یا سنسور دمای مایع خنک کننده می توان به این موارد اشاره نمود:

  • نشانگر آمپر آب در پشت آمپر
  •  دادن اطلاعات به واحد کنترل الکترونیک برای اعلام حالت ساسات
  • در صورت بالا رفتن دمای موتور کمپرسور کولر را کنترل می‌کند.
  • در زمان پایین بودن دمای موتور، حالت ساسات ایجاد می‌کند.
  • در برخی مدل ها فن سیستم خنک کننده را فعال می‌کند.
  • برای حالت ساسات سوخت بیشتر تأمین می کند، تا خودرو زودتر روشن شود.
  • وقتی دمای موتور بالا می‌رود، تا رسیدن به دمای نرمال دور موتور را کاهش می‌دهد.
  • تنظیم زمان آوانس جرقه و پاشش سوخت در زمانی که خودرو گرم شده است.

سنسور دمای آب خودرو

نحوه عملکرد سنسور دمای آب اتومبیل

سنسور دمای آب سنسور مدیریتی موتور است، که دمای مایع خنک کننده را نشان می‌دهد. اکثر سنسورهای دمای آب برای اندازه گیری دما از مقاومت الکتریکی استفاده می کنند. این مقاومت از نوع ضریب حرارتی منفی است، که وقتی دما تغییر می کند مقاومت هم تغییر می کند و این تغییرات در جهت عکس می باشند.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  چرا باد کولر ماشین کم شده است؟ | راهکارهای افزایش قدرت کولر خودرو

عملکرد سنسور دمای آب این‌گونه است، که ابتدا از ایسیو ولتاژ ورودی پنج ولت را به سنسور وارد می‌کند و سنسور با توجه به مقاومت و دمایی که در آن لحظه دارد، ولتاژ معینی که بیانگر دمای خاص می باشد را به ایسیو برمی‌گرداند. هر چقدر مقاومت برگشتی به عدد پنج ولت نزدیک تر و بالاتر باشد، نشان دهنده این است، که دمای آب موتور بالا است.

چنانچه با کم شدن دمای آب موتور میزان مقاومت بیشتر شده باشد، میزان مقاومت برگشتی کمتر است. با استفاده از سنسور دمای آب اتومبیل، کامپیوتر خودرو از تغییراتی که در دمای آب به وجود می آید اطلاع پیدا کرده و به این ترتیب برای کار کردن فن با دور تند یا کند فرمان‌هایی را ارسال می کند. همچنین با توجه به گرم یا سرد بودن موتور مقدار پاشش سوخت را مشخص خواهد کرد. اطلاعات ذکر شده به حالت سیگنال هایی به ایسیو ارسال می گردد. در نتیجه با توجه به اینکه موتور در حالت دمای پایین سوخت بیشتر و در حالت دمای بالا به سوخت کمتری نیاز دارد، تغییرات در محاسبه سوخت و تایمینگ موتور برای کارایی بهتر انجام خواهد شد.

انواع سنسور دمای آب

سنسور دمای مایع خنک کننده موتور خودرو دو نوع می‌باشد:

  • سنسور دمای مایع خنک کننده خودرو نوع NTC
  • سنسور دمای مایع خنک کننده نوعPTC

سنسور دمای مایع خنک کننده نوع NTC

این سنسور دمای مایع خنک کننده خودرو یا سنسور دمای آب اتومبیل را با اسم ضریب دمای منفی هم می شناسند. در این سنسور دو سنسور مقاومتی وجود دارد، که یکی از این سنسور ها به آمپر خودرو و دیگری به ایسیو متصل می باشد. وقتی که دما کاهش می یابد، مقاومت آنها بیشتر می شود و وقتی دما افزایش می یابد، مقاومت آنها کمتر می شود.

سنسور دمای مایع خنک کننده نوع PTC

این سنسور یک نوع دیگر سنسور دمای مایع خنک کننده اتومبیل است، که با نام ضریب دمای مثبت هم شناخته می شود. عملکرد این نوع از سنسور خودروها شبیه به سنسور NTC می باشد. اما کمی با هم تفاوت دارند. در این نوع سنسور وقتی دما بالا می‌رود، مقاومت بیشتر می‌شود و وقتی دما کاهش پیدا می‌کند، مقاومت نیز کمتر می‌شود.

اجزای تشکیل دهنده سنسور دمای آب و محل نصب آن

همانطور که گفته شد، سنسور دمای آب در اتومبیل ها معمولاً در مسیر مایع خنک کننده قرار می گیرند و روی محفظه ترموستات نصب می شوند. در سنسور دمای آب مدار الکتریکی شامل این قسمت ها و بخش ها می باشد:

  • پایه یک متصل به بدنه
  • پایه دو ارسال کردن سیگنال ها به ایسیو
  • پایه سه ارسال کردن سیگنال ها به پشت آمپر آب

فشنگی ها یا سنسور دمای آب در رنگ های گوناگونی وجود دارند، که هر کدام از این رنگ ها درجه حرارتی را نشان می‌دهند، که سنسور حساس به آن است و با توجه به آن عمل می کند. سنسور دمای آب در اتومبیل های کاربراتوری مانند سوئیچ، وصل و قطع جریان را انجام می دهد. اما در اتومبیل انژکتوری نسبت به دما مقاومت متغیر می باشد.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  نشانه های خراب شدن پمپ بنزین خودرو

در انواع اتومبیل ها چند سنسور دمای آب وجود دارد؟

در اتومبیل های پرشیا، سمند و ۴۰۵ سه عدد می‌باشد، که رنگی که هر کدام از آنها دارد، وظیفه آنها را بیان می کند. در این سنسورها رنگ قهوه ای برای کنترل کردن یونیت فن بوده و دستور راه اندازی فن را ارسال می کند، رنگ آبی در این سنسور برای نشانگر پشت آمپر و رنگ سبز این سنسور برای کامپیوتر اتومبیل برای تنظیم سوخت و اطلاع از دمای آب استفاده می گردد.

به صورت کلی در اتومبیل های پژو چنانچه یونیت فن باشد، سه سنسور دمای آب و در صورتی که یونیت فن وجود نداشته باشد دو سنسور دمای آب در آنها قرار می گیرد.

در اتومبیل های پراید چون یونیت فن ندارند و عملکرد فن را کامپیوتر خودرو کنترل می‌کند، دو سنسور وجود دارد. یکی برای نمایش پشت آمپر و یکی برای ارسال کردن اطلاعات به ایسیو مورد استفاده قرار می گیرد.

در خودروهای ۲۰۶ و ۲۰۷ تعداد سنسور دمای آب یک عدد است. در این اتومبیل‌ها توسط BSI همه پارامترهای آمپر، کنترل شده و با استفاده از آن کنترل کننده ها و ایسیو در اتومبیل به هم وصل بوده و در این حالت اطلاعات در دسترس همه بخش ها می باشد و به سنسور دیگری نیاز نخواهد بود.

چون دما در کارایی موتور اتومبیل نقش بسیار مهمی دارد، هر مشکلی که در سنسور دمای آب به وجود آید، به سرعت در عملکرد و کارایی موتور تاثیر خواهد گذاشت.

سنسور دمای آب خودرو

نشانه‌های خراب بودن سنسور دمای آب

  • مصرف سوخت افزایش می یابد.
  • دود سیاه از موتور خارج خواهد شد.
  • موتور جوش می‌آورد.
  • چراغ موتور روشن می شود.
  • دمای آب درست نشان داده نمی شود.

در صورت خرابی سنسور دمای آب ابتدا باید سیم کشی ها را بررسی نمایید و پس از آن در صورت لزوم اقدامات لازم برای عوض کردن آنها را انجام دهید. در صورتی که در هوای سرد اتومبیل شما روشن نمی شود و سنسور دمای آب مشکلی ندارد، استپر موتور را بررسی کنید.

در هنگام تعویض باید توجه داشته باشید که چنانچه سوکت سولفاته شده است یا چنانچه هواگیری سیستم خنک کننده انجام نشده است یا آب رادیاتور کاهش پیدا کرده است، دما درست نشان داده نخواهد شد. وقتی سوکت سنسور قطع می‌شود فن به صورت مداوم کار می‌کند. چون اطلاعاتی از فشنگی یا سنسور دمای آب دریافت نمی کند و به این ترتیب از جوش آوردن اتومبیل پیشگیری خواهد کرد.

سخن پایانی

سنسور دمای آب در عملکرد صحیح اتومبیل ها نقش بسیار مهمی دارد و از جمله سنسورهای بسیار مهم محسوب می‌شود. هرگونه مشکل و ایرادی در سنسور با علائمی همراه خواهد بود. وقتی سنسور دمای آب اتومبیل خراب می شود، تنها راهکار عوض کردن آن می باشد. شما باید با دیدن هر کدام از نشانه های خرابی سنسور دمای آب اقدامات لازم برای تعویض آن را انجام دهید تا اتومبیل شما آسیب‌های بیشتری نبیند.

در هنگام تهیه کردن سنسور دمای آب باید به اصل و فابریک بودن آن توجه کنید. چون امروزه قطعات تقلبی بسیار شبیه به قطعات اصلی هستند و تشخیص دادن آنها بسیار مشکل است.

سنسور دمای آب خودرو چیست؟ | علائم خرابی سنسور دما

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

بررسی علائم خرابی سنسور دمای آب خودرو و وظایف آن

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا