انواع تاسیسات ساختمانی چیست و کاربرد آن چه می باشد
تاسیسات ساختمانی یکی از مهم ترین قسمت های یک ساختمان به حساب می آید که در واقع فرصت استفاده از تمامی امکانات و تاسیسات مهندسی را با کمک آنها فراهم می کند.
چه مواردی شامل تاسیساتی ساختمانی می شود
تاسیسات ساختمان به صورت کلی شرایط مساعدی را برای سکونت در ساختمان فراهم می کند و باید کاملا بر اساس قوانین و ضوابط معماری و یا ساختمانی برنامه ریزی شده و اجرا گردد.
امکانات ساختمانی معمولاً شامل موارد زیر است:
- سیستم های گرمایشی در ساختمان ها
- سیستم های خنک کننده در ساختمان ها
- تهویه کننده هوا
- لوله کشی گاز
- لوله کشی آب
- سیم کشی برق
- خطوط تلفن
- لوله کشی فاضلاب
- ارتباط درونی و بیرونی ساختمان
طراحی تاسیسات ساختمانی چه اصول و نکاتی را دارد
یراق آلات ساختمان باید اصول و قواعد ساخت و ساز را رعایت کرده و بر اساس تجربه و دانش بالا طراحی و ساخته شود. در صورت رعایت نکردن اصول طراحی، برای عمر بالا و عملکرد درست این تاسیسات هیچ تضمینی وجود نخواهد داشت و از طرفی بسیار خطرناک بوده و خسارات جانی و مالی به بار خواهد آورد.
بنابراین راه اندازی تاسیسات بر اساس نقشه های دقیق و درست ساختمانی بسیار مهم و ضروری می باشد.
با هوشمندسازی کردن سیستمهای تاسیساتی مانند سیستمهای خنک کننده و گرمایشی، سیستم های روشنایی، سرویسهای بهداشتی و غیره، علاوه بر میزان صرفهجویی که در مصرف انرژی می شود، بهرهوری انرژی را نیز افزایش میدهد.
در طراحی تاسیسات یک ساختمان نکات مختلفی باید در نظر گرفته شود که به شرح زیر می باشد:
- شرایط ویژه طراحی و معماری ساختمان
- شرایط اقلیمی و هواشناسی محل ساخت و ساز
- روش های ساخت و ساز یک ساختمان
اگر تاسیسات ساخت و ساز با کیفیت بالا یی باشد ساختمان دیر تر نیاز به بازسازی خواهد داشت و همچنین دیگر نیاز به پرداخت هزینه های زیادی نخواهد بود.
مهم ترین بخش ها در تاسیسات ساختمانی می تواند به تاسیسات الکتریکی، تاسیسات بهداشتی، تاسیسات حرارتی و تاسیسات مکانیکی و … می باشد. که در ادامه تمامی موارد را شرح خواهیم داد.
چه مواردی شامل تاسیسات مکانیکی ساختمان می شود
تاسیسات مکانیکی را می توان به عنوان مهمترین قسمت تاسیسات ساختمان نام برد و قلب ساختمان به حساب می آید. در واقع راحتی ساکنین آپارتمان ها به تاسیسات مکانیکی ساختمان بستگی زیادی دارد و در صورت بروز نقص کل ساختمان دچار نقص می شود.
تاسیسات مکانیکی ساختمان ها شامل موارد زیر است:
- سیستم های مربوط به سرمایش و گرمایش در ساختمان ها
- سیستم های بهداشتی ساختمان ها مانند فاضلاب
- تاسیسات گاز کشی به ساختمان ها
- ساخت استخر، جکوزی و تاسیسات سونا
- تاسیسات خاموش کننده آتش
- نصب و راه اندازی پله برقی و آسانسور
تاسیسات مربوط به گازرسانی ساختمان چیست
قوانین و مقررات گازرسانی مورد تایید شرکت گاز و سازمان نظام مهندسی می باشد. اجرای کلیه مراحل گاز رسانی و کارها مربوط به این تاسیسات باید به طور کامل بر طبق استانداردها و همچنین قوانین نظام مهندسی و شرکت گاز باشد.
تاسیسات مربوط به سیستم حرارتی ساختمان چیست
سیستم گرمایش دمای مطلوب را در آپارتمان شما حفظ می نماید و عوامل مختلفی از جمله آب و هوا، معماری، مدل طراحی ساختمان و … هنگام طراحی این سیستم در نظر گرفته می شوند.
انواع مدل های انتقال حرارت در سیستم های حرارتی به صورت تابش، همرفت، هدایت و تبخیر می باشد.
تهویه هوا در تاسیسات حرارتی ساختمان ها به روش های مختلفی از جمله طبیعی، مکانیکی و روش ترکیبی صورت می گیرد.
از تاسیسات گرمایشی در ساختمان ها به منظور کنترل و حفظ حرارت به اندازه مورد نیاز در ساختمان استفاده می شود. سیستم حرارتی در یک آپارتمان می تواند به شکل گرمایش مرکزی مانند موتور خانه ها و پکیج ها یا سیستم گرمایش از نوع تبریدی باشد.
معمولا برای سیستم گرمایشی در خانه ها از وسایلی مثل انواع بخاری، شومینه، سیستم های رادیاتور، آبگرمکن و یا پکیج های دیواری و زمینی، سیستم فن کویل، اسپلیتر ها ، تهویه مطبوع، لوازم جدید VRF، لوازم جدید GHP به عنوان وسایل تولید گرما در سیستم های حرارتی ساختمان نام ببریم.
اجزای سیستم گرمایش و سرمایش ساختمان و وظایف آنها عبارتند از:
- کمپرسور: فشار و دما را افزایش می دهد و مبرد را به کندانسور انتقال می دهد.
- کندانسور: گاز را به مایع تبدیل می کند و مبرد فشار قوی را به فیلتر یا شیر انبساط هدایت می کند.
- اپراتور: مبرد را به گاز سرد تبدیل کرده و به کمپرسور هدایت کنید تا چرخه تبرید تکرار شود.
- دمنده: هدایت هوای تازه به داخل ساختمان
- فن: دمای مایع خنک کننده را کاهش می دهد و نیروی مکانیکی مورد نیاز برای تنظیم و گردش هوا در سیستم را فراهم می کند.
- فیلتر: جلوی ورود ذرات اضافی و همچنین رطوبت را به منزل می گیرد است.
- شیر انبساط: کاهش فشار و دما، تبدیل مبرد به مایع دو فاز و انتقال به اپراتور سه وظیفه شیر انبساط می باشد.
تاسیسات مربوط به سیستم بهداشتی ساختمان چیست
سرویس های بهداشتی شامل تاسیسات آب و فاضلاب می باشد و نقش مهمی در تاسیسات مکانیکی ساختمان دارند. دو بخش خیلی مهم در تاسیسات بهداشتی لوله کشی و اتصالات هستند و هدف از این تاسیسات مهم استفاده ساکنین منزل از آب آشامیدنی و دفع آب اضافی و غیر شرب می باشد.
تاسیسات لوله کشی آب مصرفی چیست
استفاده اولیه از سرویس های بهداشتی در ساختمان، تامین و انتقال آب بهداشتی برای مصارفی مانند شرب و حمام است. آب آشامیدنی به وسیله سیستم لوله کشی شهری به ساختمان وارد می شود و بعد از عبور از کنتور آب با استفاده از لوله کشی داخلی به قسمت های مصرف کننده داخل ساختمان انتقال می یابد.
آب مصرفی به دو دسته آب سرد و گرم تقسیم می گردد. تجهیزاتی مانند آبگرمکن ها یا پکیج های دیواری یا ایستاده، و سیستم های موتور خانه ای برای تامین آب گرم ساختمان ها استفاده می شود.
از جمله لوله های قابل استفاده برای انتقال آب گرم تولیدی در وسایل حرارتی می توان به لوله های CPVC، PEX و مسی اشاره کرد که در این میان لوله های PEX یا چندلایه به دلیل مزایای بسیار از جمله انعطاف پذیری، مقاومت حرارتی بی نظیر، نصب راحت و آسان،کیفیت بالا و سرعت نصب بسیار بالا به عنوان برترین لوله که می توان در سیستم لوله کشی آب گرم استفاده کرد، شناخته می شود.
برای انجام لوله کشی آب در ساختمان ها از روش های مختلفی استفاده می کنند که به دو گروه عمده لوله کشی آب سطحی و لوله کشی آب تعبیه شده یا تو کار تقسیم می شوند. در ادامه با زیر مجموعه های این دو روش آشنا می شویم:
- اتصال لوله آب از زمین (سنتی)
- لوله کشی آب با روش کلکتور
- لوله کشی برای آب سرد و گرم زیر سقف
هر یک از روش هایی که نام بردیم دارای مزایا و معایب است و در آخر بسته به موقعیت ساختمان و نظر مالک باید مناسب ترین روش انتخاب شود.
تاسیسات لوله کشی فاضلاب چیست
پس از استفاده از آب مصرفی در ساختمان، پسماندهای آن باید از طریق سیستم فاضلاب از ساختمان خارج شوند. بنابراین لوله های فاضلاب به وسایل بهداشتی مانند توالت، حمام، سینک ظرفشویی، وان حمام، جکوزی، دستگاه ماشین لباسشویی، ظرفشویی و … متصل می شوند. متداول ترین لوله هایی که برای این کار مورد استفاده قرار می گیرند عبارتند از: لوله های ABS، PVC و چدنی.
لوله کشی های مربوط به فاضلاب در ساختمان باید به گونه ای باشد که آب مصرفی در ساختمان را به کمک نیروی جاذبه به شبکه فاضلاب شهری خیابان منتقل نماید. به همین علت در صورت عدم اجرای صحیح این سیستم، امکان گیر کردن فضولات در درون لوله ها وجود دارد.
روش های متداول لوله کشی فاضلاب در همه ساختمان ها به دو نوع لوله های فاضلاب کف و لوله های زیر سقفی تقسیم می گردد که باز هم بر اساس طراحی ساختمان و شرایط مکان انتخاب می شوند.
تاسیسات مربوط به سیستم الکتریکی ساختمان چیست
تاسیسات برقی در ساختمان ها شامل سیستم های روشنایی، سیستم های مربوط به اطفا آتش، آنتن مرکزی آپارتمان و … می باشد. سیستم های برق ساختمان باید به وسیله مهندسین حرفه ای برق اجرا شود و این سیستم برق مورد نیاز برای روشنایی، لوازم الکتریکی، لوازم برقی و غیره را تامین می نماید.
اصلی ترین و مهم ترین هدف سیستم روشنایی در تاسیسات برقی ساختمان نورپردازی قسمت های داخلی ساختمان مانند اتاق خواب، نشیمن، تمامی راهرو ها، آشپزخانه آپارتمان، سرویس بهداشتی و حمام و به نحوی قابل استفاده ساختن آنهاست. این امر از روش سیم کشی برق آپارتمان و نصب چراغ های مختلف در مدار حاصل می شود.
دو روش کلی برای نورپردازی قسمت های مختلف ساختمان بسته به کاربری آن وجود دارد: نورپردازی سقفی و نورپردازی دیوار. نکته مهم در انتخاب روش نورپردازی ساختمان این می باشد که نوع نورپردازی درونی که انتخاب می کنید باعث افزایش سکون، آرامش یا انرژی شما در آپارتمان می شود.
نتیجه گیری
تاسیسات ساختمانی یکی از با اهمیت ترین بخش های ساختمان به شمار می رود که در کیفیت زندگی ساکنان ساختمان نقش بسیار مهمی را دارد. به همین دلیل طراحی و اجرای تاسیسات به صورت کاملا اصولی و مطابق با ضوابط و قوانین ساختمانی بسیار حائز اهمیت است و باید به دقت مورد توجه قرار گیرد تا پایداری و دوام ساختمان تضمین شود و از خسارات مالی و جانی جلوگیری شود.
انواع تاسیسات ساختمانی
امتیاز سردبیر - ۹.۸
۹.۸
مجموع امتیازات
در این مقاله انواع تاسیسات ساختمانی برای شما به صورت کامل شرح داده ایم.