پنل آکوستیک چیست؟ | آشنایی با انواع مختلف عایق صوتی دیوار
ساخت مجتمع ساختمانی و تراکم جمعیت به شکل فشرده باعث شده که آلودگی صوتی نیز در خانه ها بیشتر احساس شود به همین خاطر روش هایی جهت عایق کردن دیوار سقف و کف خانه مورد استفاده قرار می گیرد تا بتواند حریم خصوصی افراد را نیز حفظ کند. پنل آکوستیک که نام دیگر آن دیوارپوش آکوستیک می باشد نمونه ای از روش های عایق نمودن خانه است. این پنل ها در مدل های مختلفی تولید شده و هر کدام از آنها ویژگی و کاربرد خاصی دارند. توجه کنید پنل آکوستیک را به صورت توکار و به صورت روکار نیز می توان استفاده نمود.
پنل آکوستیک چیست؟
آکوستیک یک واژه یونانی می باشد که امروزه در زبان های مختلف به همان شکل گفته می شود. این کلمه به معنی شنیده شدن می باشد. پنل آکوستیک را به صفحاتی می گویند که باعث ایجاد محدودیت در انتقال صدا از داخل به بیرون یک محیط می شود. این پنل ها در جنس ها و ضخامت های مختلفی ساخته می شود. یکی از مهمترین موضوعاتی که در مورد ساختمان این روزها مطرح می شود موضوع آکوستیک ساختمان است و هزینه های زیادی نیز برای آن انجام می شود. به دلیل کوچک بودن ضخامت دیوارها، کف و سقف خانه به کار بردن پنل آکوستیک و یا عایق صوتی در دیوارها بسیار ضروری می باشد. این دیوارپوش ها علاوه بر آنکه کارایی زیادی دارند ظاهر جذابی نیز داشته و دکوراسیون خانه را زیباتر می کنند.
انواع مختلف پنل آکوستیک
در بازار ایران خوشبختانه مدل های مختلف از عایق صوتی وجود دارد. در ادامه می خواهیم انواع مختلف دیوارپوش صوتی و یا پنل آکوستیک را به شما معرفی کنیم.
پنل آکوستیک نرم
یک نوع خاص از دیوار پوش که عایق صدا می باشد پنل آکوستیک نرم نام دارد که بیشتر جهت تزیین و همچنین کارهای زیربنایی به کار برده می شود. پنل آکوستیک نرم جهت جلوگیری از منعکس کردن صدا مناسب نیست و بیشتر از انتقال صدا جلوگیری می کند. از این پنل ها در استودیوها کمتر استفاده شده و بیشتر از آنها در اتاق شخصی به کار گرفته می شود. از دیگر کاربردهای پنل نرم آکوستیک می توانیم به کاربرد آن به عنوان صفحه زیرین در پنل آکوستیک موج دار اشاره کنیم. این پنل ها در رنگ ها و طرح های مختلفی تولید شده و تنوع رنگ آنها از دیگر پنل های آکوستیک بسیار بیشتر می باشد.
پنل آکوستیک کرکره ای
یکی از محبوب ترین دیوارپوش های آکوستیک پنل کرکره ای می باشد. از این پنل ها بیشتر در استودیوی حرفه ای ضبط صدا استفاده می شود و علاوه بر آنکه دیوار را عایق می کند از انعکاس صدا نیز جلوگیری می نماید. این نوع پنل ها معمولاً از جنس فوم می باشند و وزن زیادی نیز ندارند. علت انتخاب نام کرکره ای برای این دیوارپوش شکل ظاهری آنها می باشد که به کرکره شبیه است. جهت و زاویه کرکره ها طوری طراحی شده که می تواند امواج صوتی را بشکند و همین موضوع باعث می شود از انعکاس صدا نیز جلوگیری شود. پنلهای کرکره ای با ابعاد و اندازه های مختلفی به بازار عرضه شده اند و از آنها می توان به عنوان دیوارپوش در قسمت های مختلف خانه استفاده نمود.
پنل شانه تخم مرغی
یکی دیگر از انواع مختلف پنل آکوستیک که اغلب از آنها در استودیو استفاده می شود پنل شانه تخم مرغی می باشد که جنس آنها نیز از فوم بوده و ظاهری مشابه با شانه تخم مرغ دارند. روی این پنل ها حفره های زیادی وجود دارد و باعث می شود امواج صدا شکسته شده و از انعکاس آن جلوگیری شود. به علت ضخامتی که پنل شانه تخم مرغی دارد این صفحات صدای زیادی را جذب می کنند و مانند عایق صوتی عمل می نمایند. فوم شانه تخم مرغی در مقایسه با دیگر پنل های آکوستیک ارزان تر است و به همین خاطر در استودیو خانگی نیز از آن استفاده می شود.
پنل آکوستیک فلکسی
یک نوع خاص دیگر از پنل آکوستیک که جنس آن فوم پلی اورتان بوده و ظاهر آن مربع مربعی است پنل فلکسی می باشد. این نوع پنل آکوستیک طرفداران زیادی داشته و به علت شکل ظاهری جذاب در خانه ها نیز به کار برده می شود. پنل فلکسی علاوه بر آنکه صدای زیادی را جذب می کند، از انعکاس آن نیز جلوگیری می نماید. برای آنکه افراد از انتقال صدا در سالن پذیرایی و یا اتاق خواب خود جلوگیری کنند پنل فلکسی بهترین گزینه می باشد. این پنل ها ضخامت بالایی دارند و امواج صوتی لابلای فوم فلکسی آنها محو می شود و صدا به اتاق ها و یا خانه های مجاور نمی تواند انتقال پیدا کند.
پنل آکوستیک هرمی
یک نوع دیگر از انواع دیوارپوش آکوستیک، پنل هرمی می باشد. این پنل هم شباهت زیادی به پنل شانه تخم مرغی دارد اما تفاوتی که دارد این است که برجستگی های آن به شکل هرم می باشد. برجستگی هرمی موجب جلوگیری از انعکاس صدا در فرکانس بالا و میانی خواهد شد. یکی از جذاب ترین ویژگی های پنل هرمی این است که می توان از آن در سقف خانه نیز استفاده نمود. چنانچه قصد دارید استودیو خانگی در خانه خود راه اندازی کنید می توانید پنل آکوستیک هرمی را با دیگر پنل ها ترکیب کرده و یک محیط ایزوله درست کنید. این پنل ها از نظر قیمت نیز مقرون به صرفه می باشند.
پنل آکوستیک کومودو
از ترکیب فوم و چوب یک نوع دیوارپوش آکوستیک به وجود می آید که به آن پنل کومودو می گویند که ظاهر جذاب و زیبایی دارد و برای دفاتر کار، استودیو، آمفی تئاتر و سالن های اجتماعات بسیار مناسب است. برای ساخت پنل کومودو ترکیبی از فوم و چوب مورد استفاده قرار می گیرد. بخش چوبی پنل کومودو وظیفه پخش صدا را بر عهده داشته و بخش فومی آن وظیفه جذب صدا را دارد. بنابراین علاوه بر آنکه عایق صدا می باشد از انعکاس صدا نیز جلوگیری می کند. پنل کومودو به علت ظاهر زیبا و به کار بردن چوب در آن معمولاً از دیگر پنل ها گران تر است.
پنل آکوستیک دیفیوزر
آخرین مدل پنل آکوستیک که در این مطلب به معرفی آن پرداخته ایم پنل آکوستیک دیفیوزر می باشد. در ساخت این پنل مواد سختی مانند یونولیت و چوب مورد استفاده قرار گرفته است. پنل دیفیوزر طوری طراحی شده که پس از برخورد صدا به آن امواج در زوایای مختلفی انعکاس پیدا کرده و همین موضوع می تواند موجب از بین رفتن انعکاس شود. از پنل دیفیوزر در استودیوهای حرفه ای استفاده می شود. همچنین در مکان هایی که ممکن است انعکاس صدا در آنجا زیاد باشد نیز می توان از این پنل استفاده نمود. قیمت پنل دیفیوزر به علت به کار بردن مواد سخت و چوب در آن معمولاً از دیگر پنل ها بالاتر است.
مزایای پنل آکوستیک
پنل آکوستیک چه مزایایی دارد؟ چرا باید از این پنل ها استفاده شود؟ در ادامه مطلب برخی از مزایای پنل آکوستیک را معرفی می کنیم. این مزایا عبارتند از:
جلوگیری کردن از انتقال صدا
نخستین و مهم ترین مزایای به کار بردن دیوارپوش آکوستیک و یا پنل آکوستیک عایق صدا بودن آن می باشد. همین موضوع موجب می شود که پس از نصب کردن پنل آکوستیک بر روی سقف یا دیوار خانه انتقال صدا از خانه شما به همسایه ها کاهش پیدا کند. در روند عایق کردن دیوارها مهم ترین کاری که لازم است انجام شود این است که از انتقال صدا جلوگیری گردد.
جلوگیری کردن از انعکاس صدا
یکی از ویژگی های جذاب پنل آکوستیک جلوگیری کردن از انعکاس صدا در فضا می باشد. همانطور که در بخش پنل ها مشاهده نمودید بعضی از پنل ها طوری طراحی شده اند که باعث شکستن امواج صوتی می شوند و همین موضوع می تواند از انعکاس صدا نیز جلوگیری کند.
طول عمر بالا
نسبت به سایر دیوارپوش ها پنل آکوستیک دارای طول عمر بسیار بیشتری می باشد. در ساخت صفحات این پنل از فوم و چوب استفاده می گردد که همین موضوع می تواند طول عمر آنها را افزایش دهد.
مقاوم در برابر رطوبت و آب
یکی دیگر از ویژگی های پنل آکوستیک مقاوم بودن آنها در برابر آب و رطوبت می باشد ولی سعی کنید که رطوبت خیلی زیاد با این پنل ها در تماس نباشد.
قابلیت جابجایی و انتقال
چنانچه می خواهید به صورت موقت از پنل های آکوستیک در استودیو یا خانه استفاده کنید باید بگوییم که این پنل ها قابلیت جابجایی داشته و می توانید آن را به جای دیگری انتقال دهید. پنل آکوستیک را به راحتی می توانید از سقف و دیوار جدا کرده و به مکان دیگری انتقال دهید.
معایب پنل های آکوستیک
پنل آکوستیک از انتقال صدا و همچنین انعکاس آن جلوگیری می کند و دارای مزایای فراوانی می باشد اما در کنار همه این مزایا، معایبی هم دارد که پیش از انتخاب عایق صوتی برای دیوار لازم است با آنها آشنا شوید. بعضی از معایب پنل آکوستیک عبارتند از:
- نیاز به طراحی دقیق
چنانچه قصد دارید از انعکاس صدا به صورت اصولی جلوگیری کنید باید بدانید که خرید پنل آکوستیک نمی تواند به تنهایی کافی باشد. شکل قرارگیری و چیدمان پنل ها بر روی دیوار و سقف در میزان تأثیر آنها مهم است به همین خاطر فقط خریداری کردن و نصب پنل کافی نبوده و از افراد متخصص باید مشورت بگیرید.
- قابلیت اشتعال
این پنل ها از فوم، چوب و یونولیت ساخته شده اند که همگی آنها قابلیت اشتعال دارند بنابراین موارد ایمنی را در مورد آن باید رعایت کنید.
- تغییر ظاهر خانه
این پنل ها به عنوان عایق صدا روی دیوار نصب می شوند و می توانند روی ظاهر و دکوراسیون خانه شما تأثیر منفی داشته باشند.
سخن پایانی
انتخاب یک عایق صوتی خوب برای دیوار نیاز به بررسی و دقت کافی دارد. از پنل آکوستیک می توان جهت ساخت استودیو خانگی، عایق کردن دیوارهای خانه، آمفی تئاتر و سالن های اجتماعات، دفاتر کار و … استفاده نمود. مدل های خاصی برای مکان های مختلف باید انتخاب شود تا علاوه بر آنکه کارایی داشته باشد بر روی زیبایی محیط نیز تأثیر مثبت بگذارد. از مزایای پنل آکوستیک می توانیم به جلوگیری کردن از انتقال و انعکاس صدا، طول عمر زیاد، مقاومت در برابر رطوبت و آب و همچنین قابلیت جابجایی و انتقال آن اشاره کنیم.
پنل آکوستیک چیست؟ | آشنایی با انواع مختلف عایق صوتی دیوار
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
پنل آکوستیک چیست؟ آشنایی با انواع مختلف عایق صوتی دیوار