خدمات پرستاری و مراقبتی

تفاوت آکنه و اگزما در نوزادان چیست | روش های درمان آکنه و اگزما

یکی از مشکلات والدین و همچنین پرستار کودک، تشخیص تفاوت آکنه و اگزما در نوزاد است. معمولاً بروز مشکلات پوستی و بثورات در نوزادان بسیار شایع است. بیشتر لکه هایی که در بدن نوزاد وجود دارد بدون درمان و خود به خود از بین می رود، ولی  بعضی از مشکلات پوستی می‌توانند باعث نگرانی والدین شوند.

با شایع شدن اگزما نوزادی، بیشتر والدین در مورد شناسایی علائم بسیار هوشیار می باشند ولی شباهت نسبتاً زیادی بین آکنه و اگزما در نوزادان وجود دارد که گاهی به سختی می شود آنها را از هم تشخیص داد.

اگزما چیست؟

درماتیت آتوپیک یا همان اگزما، معمولاً در نوزادان که حدود شش ماه دارند، ایجاد می شود. اگزما بیماری مزمن پوستی بوده که به شکل بثورات قرمز، خارش دار و خشک در روی پوست کودک شما ظاهر خواهد شد. معمولا از سن ۶ ماهگی تا حدوداً پنج سالگی اگزما شروع شده که کودکان زیادی در کشور هم به آن مبتلا می باشند.

اگزما به هیچ وجه مسری نبوده و درمان دارویی هم ندارد. در بیشتر کودکان اگزما دیده می شود و تقریباً می توان گفت نیمی از افرادی که به اگزما مبتلا شده اند در سن بلوغ هستند.

تفاوت آکنه و اگزما

انواع اگزما

اگزما انواع مختلفی دارد که عبارتند از:

  • درماتیت سبورئیک
  • درماتیت تماسی
  • درماتیت آتوپیک
  • اگزمای دیشیدروتیک

علائم اگزما چیست؟

در صورتی که روی پوست کودک خود بثورات قرمز رنگ را مشاهده کردید اگر اگزما باشد دارای علائم زیر است:

  • تکه های ملتهب و قرمز
  • پوست خشک
  • تورم پوست
  • پوسته پوسته شدن و یا پوست خشن
  • لکه های تیره در پوست

علائم و نشانه های اگزما در نوزادان در مراحل اولیه بسیار متفاوت است اگر نوزاد تازه به دنیا آمده باشد، معمولاً علائمی مانند قرمزی، خشکی، خارش و برآمدگی های کوچک در پیشانی، سر و یا گونه نوزاد مشاهده می کنید. این بثورات می تواند در پاها و بازوها و همچنین تنه نوزاد منتشر شده و ضایعه‌ای قرمز را ایجاد کند. گاهی هم در نواحی پشت مچ دست، پشت زانو و خم آرنج بثورات برجسته و دایره ای شکل خارش داری ایجاد می شود.

وقتی کودک بزرگتر می شود، پوست او خشک شده و خارش پیدا می کند. گاهی با گذشته زمان علائم شدیدتر هم می‌شود و ممکن است به صورت دوره ای عود کند. کودک برای رفع این خارش ممکن است پوست خود را با هر وسیله ای که در دسترس است، بخاراند ولی این خاراندن می‌تواند وضع را بدتر کرده و باعث ایجاد نواحی قهوه‌ای رنگ و ضخیم در پوست شود.

در بدن کودک بیشترین جایی که دچار اگزما می شود، کجاست؟

بیشترین جایی که دچار اگزما می شود در چین و چروک های پوست کودک مثل پشت زانو و مفاصل آرنج است. البته احتمال دارد که اگزما در پوست سر و همچنین صورت هم به وجود بیاید. هنگامی که پوست نوزاد شما خشک باشد ممکن است اگزما تشدید شود. معمولاً در فصل زمستان، استفاده از سیستم های گرمایشی می‌تواند باعث خشکی پوست شده و اگزما را تشدید کند. البته گاهی تابستان هم برای نوزادانی که به اگزما مبتلا هستند زمان دشواری است زیرا عرق کردن باعث تشدید اگزما در نوزاد می شود. اگر متوجه شدید که کودکتان به اگزما مبتلا شده است باید برای تأیید نظر خود با پزشک تماس بگیرید. باید در مورد بهترین روش برای کاهش خارش و درمان اگزمایی که کودک شما به آن مبتلا شده است، توصیه های پزشک را دریافت کنید. خوشبختانه باید بگوییم که با رشد کودک اگزما هم برطرف خواهد شد.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  فرق آلرژی به گندم و سلیاک چیست | نحوه تشخیص آلرژی به گندم

احتمال ابتلاء به اگزما در چه کودکانی بیشتر است؟

اگر در خانواده سابقه حساسیت فصلی یا حتی آلرژی های دیگر و یا آسم وجود دارد، احتمال مبتلا شدن کودک به بیماری های پوستی بیشتر است. بعضی از کارشناسان اعتقاد دارند که کودکان می توانند در جهت ژنتیکی مستعد مبتلا شدن به اگزما باشند. یعنی گاهی اگزما از طریق ژن والدین به کودک منتقل شده و باعث می‌شود که کودک مستعد ابتلاء به این بیماری باشد.

نصف کودکانی که به اگزما مبتلا هستند در هنگام بزرگسالی دچار آسم یا حساسیت فصلی خواهند شد. البته اگزما آلرژی نیست، ولی آلرژی باعث به وجود آمدن اگزما می شود. گاهی عوامل محیطی مثل استرس های عاطفی و یا گرمای زیاد هم باعث تحریک شرایط شده و منجر به اگزما خواهد شد. تقریباً از هر ۱۰ کودک، یک نفر به بیماری اگزما دچار می شود. معمولاً علائم آن قبل از ۵ سالگی نمایان خواهد شد. البته به این نکته توجه کنید که بیشتر کودکانی که دچار اگزما هستند معمولاً در نوجوانی بهبود پیدا می کنند.

روش های درمان اگزما چیست؟

درمان اگزما به روش های مختلفی انجام می شود که عبارتند از:

  1.  غذا
  2. مرطوب کننده ها
  3. شوینده ها
  4. لباس

۱- غذا

جالب است که توجه کنید اگزما در پوست بدن نوزاد، که به دلیل مصرف لبنیات باشد، دور از انتظار بوده و باید شما دقت کنید ببینید که کودکتان چه غذایی مصرف کرده که باعث اگزما و تحریک شدن بدن نوزاد شده است؟ در صورتی که به غذایی مشکوک هستید باید بررسی کرده و آن را از غذای کودک خود حذف کنید. ممکن است با این کار به رفع اگزمای کودک کنید.

۳- مرطوب کننده

برای تسکین خارش و بثورات خشک روی پوست نوزاد، راه های مختلفی وجود دارد. یکی از آنها استفاده از لوسیون ها و نرم کننده ها می باشد که به لطافت پوست نوزاد کمک خواهد کرد.

۴- شوینده ها

در صورتی که کودک شما دچار اگزما شده است، شوینده و پودرهای ماشین لباسشویی را تغییر بدهید و مارکی انتخاب کنید که کودک شما به آن حساسیت نداشته باشد. مارک های زیادی از پودر لباسشویی وجود دارد که برای پوست های حساس نوزاد طراحی شده است.

۵- لباس

جنس لباس کودک اهمیت زیادی دارد. حتماً باید لباسی را انتخاب کنید که از پارچه های طبیعی مثل پنبه باشد تا بتوانند تحریکات اگزما را کاهش دهد. به همین دلیل افرادی که دچار اگزما هستند از دستکش های پنبه طبیعی و یا ابریشمی استفاده می کنند، تا پوست آن ها تحریک نشود. البته می توانید با گرفتن مشاوره و کمک در مورد اگزما در مجلات و اینترنت موارد مختلفی را پیدا کرده و از آنها استفاده کنید تا شرایط زندگی برای کودکتان بهتر شود.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  علت شب ادراری در کودکان | روش های رفع شب ادراری در کودکان

علائم آکنه در نوزاد چیست؟

معمولاً آکنه به شکل برجستگی های قرمز و کوچکی در روی پوست به وجود آمده که ناشی از هورمون ها، باکتری و چربی های پوست بدن مادر می باشد و هنگامی بروز خواهد کرد که پوست نوزاد می خواهد به شرایط بیرون از رحم مادر عادت کند.

تفاوت آکنه و اگزما در نوزادان چیست؟

تفاوت اصلی بین اگزما و آکنه این است که آکنه در ظاهر بسیار ناخوشایند است ولی خارش ندارد. معمولاً وقتی در نوزادان به وجود می آید که نوزاد چند هفته بیشتر نداشته و اثرات آکنه هم قبل از ۶ ماهگی در نوزاد از بین خواهد رفت.

تفاوت آکنه و اگزما در ظاهر چیست؟

نوزادی که تازه متولد شده است، آکنه در بدن او به شکل لکه های قرمز و یا جوش های سفید ظاهر می شود. آکنه در نوزادانی که بزرگتر هستند شامل جوش های سرسفید و سرسیاه و همچنین ترکیبی بین لکه و جوش است.

احتمال دارد والدین و یا حتی پرستار کودک، اگزما را با بثورات دیگر پوستی اشتباه بگیرند. نوزادانی که کمتر از شش ماه دارند، معمولاً در آن ها اگزما قرمز بوده و به نظر می رسد که با ترشح همراه است، در صورتی که پوست کودک آلوده شود احتمال دارد در روی پوست توده های کوچک چرکین هم ایجاد شود.

تفاوت آکنه و اگزما (در سن و نقاط بدن نوزاد)

اگزما در بین ۶ ماهگی تا ۵ سالگی در کودک ظاهر می شود اما آکنه در ۶ هفته اول زندگی نوزاد به وجود می آید. البته آکنه شیرخوارگی که بسیار هم شیوع آن از آکنه نوزادی کمتری است، بین سه ماهگی تا ۶ ماهگی به وجود می آید.

آکنه معمولاً در قسمت های: چانه، پیشانی، پوست سر، سینه و گردن نوزاد دیده می شود.

ولی اگزما در قسمت های: صورت، گونه ها، چانه، پیشانی و پوست سر به وجود می آید.

درمان آکنه در نوزادان چیست؟

بیشتر مواقع آکنه در نوزادان بدون انجام گرفتن درمان، با همان سرعتی که ایجاد شده، از بین خواهد رفت. ولی با این حال باید حتماً ناحیه ای را که آسیب دیده است تمیز نگه داشته و در صورت نیاز هم با صابون های ملایم آنجا را شستشو دهید. توصیه می کنیم به جای اینکه پوست را مالش دهید آن را آرام خشک کنید. بیش از حد پوست نوزاد را که دچار آکنه شده است، نشویید زیرا باعث خشک شدن و آزار کودک خواهد شد.

تفاوت آکنه و اگزما

چه موقع لازم است به پزشک مراجعه کنیم؟

در صورتی که اطمینان ندارید که کودک دچار اگزما و یا آکنه شده است و برجستگی های غیر معمولی در روی پوست نوزاد مشاهده کردید، باید حتماً به پزشک مراجعه کنید. دکتر احتمال بروز بیماری های پوستی را بررسی خواهد کرد و به شما اطمینان می‌دهد که می‌تواند با اقدامات لازم مشکل را رفع کند.

 

تفاوت آکنه و اگزما در نوزادان چیست ؟

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

روش های درمان آکنه و اگزما

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا