پزشکی

مزایا و معایب جراحی کاهش وزن | انواع جراحی لاغری

جراحی کاهش وزن که به آن متابولیک یا جراحی چاقی هم می‌گویند گاهی تنها درمان برای اشخاصی است دچار چاقی های مفرط هستند. این جراحی می‌تواند به مقدار قابل توجهی باعث کاهش وزن در افراد شود و مشکلاتی مانند فشارخون، دیابت و… را رفع کند ولی عمل چاقی بسیار جدی و وسیع بوده و حتماً باید بعد از این عمل، از روش رژیم غذایی مناسب و ورزش، این کاهش وزن انجام بگیرد.

چه وقت باید شخص مورد جراحی چاقی قرار بگیرد؟

عمل جراحی چاقی برای بعضی از افراد کاملاً ضروری است و باعث نجات جان آنها خواهد شد، زیرا وزن خیلی زیاد می‌تواند به قلب فرد آسیب رسانده و باید حتماً وزن اضافه شخص به وسیله جراحی برداشته شود، ولی این عمل برای تمام افرادی که دچار اضافه وزن هستند، مناسب نیست. در موارد زیر شخص می تواند مورد جراحی کاهش وزن قرار بگیرد:

  •  اگر فرد دارای شاخص توده بدنی (BMI) بیشتر از ۴۰ باشد و یا توده بدنی او بین ۳۵ تا ۴۰  بوده و یک بیماری داشته باشد که به چاقی مرتبط می شود، باید مورد جراحی کاهش وزن قرار بگیرد. زیرا بعضی از بیماری ها ممکن است با کاهش وزن بهبود پیدا کنند، مانند فشار خون بالا و یا دیابت نوع ۲
  • وقتی فرد تمام روش های کم کردن وزن را امتحان کرده و با رژیم و ورزش نتوانسته وزن خود را کاهش دهد، می تواند از جراحی استفاده کند.
  • باید حتماً برای جراحی، ابتدا پیگیری های طولانی مدت انجام شود یعنی شخص باید سبک زندگی خود را تغییر دهد و حتی در معاینات منظم بعد از جراحی شرکت کند.

در صورتی که مطمئن شدید جراحی کاهش وزن برای شما مناسب است، حتماً باید با پزشک مشورت کنید. اگر واجد شرایط بودید، پزشک شما را برای جراحی به بیمارستان مناسبی ارجاع می دهد. گاهی اوقات ممکن است بیمه هزینه های درمان را پرداخت کند ولی گاهی هم مجبور می شوید خودتان هزینه‌ها را پرداخت کنید، هرچند که هزینه‌های این جراحی زیاد است.

جراحی کاهش وزن

 

انواع جراحی ها برای کاهش وزن کدامند؟

امروزه چاقی در جامعه فراگیر شده است و بیشتر افراد دنبال روش هایی هستند تا وزن خود را کاهش دهند. رژیم های غذایی در طولانی مدت می تواند مؤثر باشند و گاهی به صورت آهسته انجام شده و به راحتی قابل برگشت هستند و این باعث شده تا افراد به دنبال انجام عمل های لاغری باشند که بتوانند سریع تر پاسخ بگیرند. انواع عمل های لاغری که در روی معده انجام می شود عبارتند از:

  1. جراحی لاغری بای پس معده
  2. جراحی لاغری لاپاراسکوپی باندینگ
  3. عمل لاغری اسلیو معده
  4. جراحی لاغری پلیکاسیون معده

۱- جراحی لاغری بای پس معده

با اینکه نمی توان این روش را جزو جدیدترین عمل های لاغری دانست ولی باز هم یکی از شناخته ترین جراحی های لاغری است که به دو شکل آن را انجام می دهند.

روش اول بسیار رایج بوده و برگشت پذیر نیست. در این روش قسمت بالایی معده را می برند و مری را به معده باقی مانده وصل می کنند. به این ترتیب حجم معده کم می شود و فرد نمی تواند غذای زیادی بخورد و علاوه بر آن مقدار جذب هم کاهش پیدا می کند و قسمتی که باقی می ماند فقط ۲۸ گرم غذا را می تواند در خود جای بدهد. عوارضی که این جراحی دارد سوء تغذیه است که به علت جذب ویتامین ها مخصوصا ویتامین D و ویتامین B۱۲ انجام می‌شود و ممکن است فرد دچار سندروم دامپینگ، سنگ صفراوی و فتق شود.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  تعمیر صندلی ماساژور | راهنمای عیب‌یابی صندلی ماساژور

دومین نوع جراحی بای پس معده یک عمل پیچیده است که ۸۰ درصد معده را در آن حذف می کنند و قسمتی از روده کوچک را هم می برند و این باعث می شود قسمتی از دستگاه گوارش حذف شود. به این ترتیب هم جذب غذا و هم مقدار غذای مصرفی، محدود می شود. البته این روش عوارض زیادی دارد و برای اشخاصی مناسب است که BMI آنها بالای ۵۰ باشد. عوارضی که این عمل دارد عبارت است از: افت قند خون، استفراغ، فتق، سوء‌تغذیه، مشکلات تنفسی، عفونت، خونریزی زیاد و…

جراحی لاغری بای پس معده، چه عوارضی دارد؟

عمل جراحی لاغری بای پس معده یک درمان مؤثر برای چاقی است ولی خطرات و مشکلات زیادی را می تواند برای فرد به دنبال داشته باشد. شما باید ابتدا عوارض آن را بدانید و در نهایت تصمیم گیری کنید. عوارض این عمل عبارت است از:

  • دوره نقاهت در این عمل حدوداً ۲ سال است. در تمام مدت دوسال، شما باید چکاپ و آزمایش های مختلف انجام داده و تحت نظر پزشک باشید.
  • بعد از جراحی باید در رژیم غذایی و سبک زندگی خود تغییرات اساسی ایجاد کنید. این عمل جراحی باعث می شود بدن شما مواد غذایی زیادی جذب نکند و سیستم ایمنی بدن ضعیف شود و این به دلیل سوء تغذیه در شخص ایجاد خواهد شد.
  • یکی از عوارض و مشکلات عمل بای پس معده، انسداد روده است. انسداد روده باعث می شود فرد با دردهای شکمی روبرو شود. البته این مشکل همیشه هم رخ نمی دهد ولی باز هم می تواند جزو عوارض بای پس معده محسوب شود.
  • فردی که این عمل را انجام می دهد باید برای مدت زیادی از داروهای تقویتی و مکمل ها استفاده کند.
  • یکی دیگر از عوارض مهم این عمل در حین جراحی تنگی نفس، رفلاکس معده و بیهوشی می باشد که معمولاً افراد بعد از عمل به آن دچار می شوند.

۲- جراحی لاغری لاپاراسکوپی باندینگ

در جراحی لاغری لاپاراسکوپی باندینگ، یک باند که قابل تنظیم باشد، مثل کمربند شلوار در بالای معده قرار خواهند داد و بعد از این که آن را باد کردند، باعث می شود ورودی معده تنگ تر شود. در اصل می‌توان گفت فضایی شبیه به پاکت ایجاد می کنند که باعث می شود حجم غذای دریافتی محدود شود. این باند به راحتی قابل تنظیم بوده و می‌توان آن را از خارج بدن تنظیم کرد. این عمل جراحی بسیار ساده بوده ولی احتمال دارد تأثیر زیادی در لاغری نداشته باشد. عوارض عمل لاپاراسکوپی باندینگ عبارت است از: مشکل در تنظیم باند، استفراغ و تهوع بعد از پرخوری، جابجا شدن حلقه و کار نکردن آن، عفونت کردن حلقه، بازگشت چاقی.

عوارض جراحی لاپاراسکوپی باندینگ چیست؟

همانطور که گفتیم در این روش یک باند که قابل تنظیم باشد در قسمت بالای معده قرار می گیرد و باعث می شود فرد احساس سیری کرده و به خوردن نیاز نداشته باشد. عوارضی که عمل لاپاراسکوپی باندینگ دارد عبارتند از:

  • این روش معمولاً نسبت به روش های دیگر کاهش وزن کمتری دارد.
  • در این جراحی یک جسم خارجی را به معده وصل می کنند و این ممکن است به جداره معده فرد آسیب زده و باعث عفونت شده و یا پمپ پاره شود.
  • این حلقه های قرار داده شده ممکن است به مرور و به دلایل مختلفی جابه جا شود. پس معمولاً بعد از ۴ سال باید آنها را تعویض کرد، البته گاهی امکان دارد این حلقه ها به معده آسیب جدی زده و بعد از خارج کردن، دیگر نتوان از آن استفاده کرد.
  • حلقه های قرار داده شده هیچ تأثیری بر روی هورمون گرسنگی نداشته و گاهی ممکن است باعث دیابت و چاقی شود. پس شخص همچنان با گرسنگی درگیر خواهد بود.
  • یکی از مهمترین مشکلاتی که افراد با این روش درگیر هستند، شیرینی خواری و ریزه خواری است که باعث می شود فرد به وزن دلخواه نرسد.
  • اشخاصی که قبل از عمل جراحی عادت به شیرینی خوردن و ریزه خواری دارند، نباید از این جراحی استفاده کنند زیرا ممکن است دچار فتق دیافراگم شوند و قسمتی از معده به قفسه صدری وارد شده و باعث دردهای شدید شود.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  دلایل بی اشتهایی در کودکان چیست و چگونه درمان می شود؟

۳- جراحی لاغری اسلیو معده

در جراحی لاغری گاسترکتومی یا اسلیو، مقداری از معده فرد برداشته شده و شخص نمی تواند مانند قبل غذا بخورد و باعث می شود سریع احساس سیری کند. این عمل لاغری ممکن است در اثر عدم رعایت و یا پرخوری بازگشت داشته باشد.

عوارض جراحی لاغری اسلیو چیست؟

جراحی لاغری اسلیو دارای عوارض بلند مدت و کوتاه مدت متفاوتی است. معمولاً عوارض کوتاه مدت آن در صورت رعایت نکات لازم که به وسیله پزشک بیان می شود، سریع از بین می رود، ولی عوارض بلند مدت آن ممکن است به صورت قطعی درمان نشود. این عوارض که ممکن است بعد از ۶ ماه برای شخص ایجاد شود عبارتند از:

  • شخص نمی تواند بیشتر از مقدار معینی غذا را در معده نگه دارد.
  • فرد دچار سوء هاضمه خواهد شد.
  • به دلیل کاهش وزن زیاد و ناگهانی ممکن است فرد به افتادگی پوست دچار شود.
  • ویتامین های بدن کاهش پیدا کرده و این امر موجب ریزش مو خواهد شد.
  • شخص به زخم معده مبتلا می شود.
  • مبتلا شدن به اسهال
  • به وجود آمدن سنگ صفرا
  • بدخلقی

یکی دیگر از عوارض مهم جراحی لاغری، این است که ممکن است بعضی از افراد بعد از عمل دچار خونریزی شده که باعث زیاد شدن ضربان قلب، تنگی نفس، رنگ پریدگی، سرگیجه و ضربان قلب شود.

۴- جراحی لاغری پلیکاسیون

در جراحی پلیکاسیون مانند پلیسه زدن دامن عمل می کنند تا به این وسیله فضای داخلی معده فرد تنگ شود و با روش جراحی های قبل که گفتیم، باعث کم شدن کالری های دریافتی شخص خواهند شد.

عوارض عمل لاغری پلیکاسیون چیست؟

این روش معمولاً عوارضی مانند تهوع، استفراغ و درد معده بعد از عمل داشته و این کاملاً طبیعی است و بعد از مدتی هم برطرف خواهد شد. ولی علاوه بر این‌ها عوارض خطرناکی هم دارند که در صورت مشاهده حتماً باید سریعاً به پزشک مراجعه کنید. این موارد عبارتند از:

  • خونریزی در قسمت بخیه به دلیل سوراخ شدن معده در هنگام عمل جراحی
  • باز شدن بخیه معده
  • عفونت در هنگام جراحی
  • برگشتن معده به سایز قبل
  • خطرات و مشکلاتی که بیهوشی می تواند برای شخص به وجود بیاورد.

جراحی کاهش وزن

سخن پایانی

روش های زیادی برای رسیدن به تناسب اندام و لاغری وجود دارد. اگر شما فکر می کنید با روش های دیگر می توانید به لاغری برسید، توصیه می‌کنیم از جراحی استفاده نکنید زیرا جراحی های لاغری عوارض زیادی دارند. ولی اگر می خواهید در زمان کم به کاهش وزن بالا دست پیدا کنید باید عوارض و خطرات آن را شناخته و بپذیرید. لاغری با تغییر دادن سبک زندگی، بهترین روش بوده و عوارضی هم به دنبال ندارد. لاغر شدن سریع باعث شل شدن پوست و به خطر افتادن سلامتی خواهد شد.

 

مزایا و معایب جراحی کاهش وزن

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

انواع جراحی لاغری

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا