پزشکی

استخرهای شنا باعث چه بیماری می شود | انتقال بیماری های پوستی

شنا یکی از محبوب ترین و پرطرفدارترین ورزش ها به خصوص در فصل گرم سال در بین مردم است، اما احتمال وجود آلودگی در استخر یکی از نگرانی های همیشگی برای استفاده از این مکان می باشد. از آنجایی که استخرها مانند دیگر مکان های عمومی محل تردد افراد بسیاری هستند احتمال انتقال بیماری ها بسیار زیاد است، برخی افراد خواسته یا ناخواسته با وجود داشتن بیماری های قابل انتقال چون بیماری های پوستی به این مکان ها مراجعه می کنند و سلامت افراد دیگر را به خطر می اندازند از این رو رعایت بهداشت محیط اعم از سطوح، ابزار و پیشگیری از انتقال بیماری از دغدغه های اصلی افراد برای رفتن به استخر می باشد.

 

از طرفی فراهم بودن رطوبت و گرما در محیط های استخر این مکان ها را به محلی مناسب جهت رشد باکتری و قارچ تبدیل کرده است، بنابراین تمامی سطوح استخرها باید گندزدایی و ضدعفونی گردد تا احتمال انتقال بیماری ها به حداقل برسد. بیماری های قارچی و عفونت های پوستی از شایع ترین بیماری های هستند که افراد در استخرها با آن مواجه اند، همچنین یکی از عوامل عفونت قارچی در بانوان به شمار می آید. این بیماری ها از طریق آب آلوده و بدن شناگران بیمار به دیگران سرایت می کند، علاوه بر احتمال انتقال بیماری های پوستی در استخرها احتمال انتقال عفونت و درگیری سایر ارگان های بدن مانند مخاط چشم، گوش و بینی و دستگاه گوارش و ادراری نیز وجود دارد. بنابراین رعایت بهداشت مکان های عمومی چون استخرها بسیار حائز اهمیت بوده چرا که سلامت انسان را به خطر می اندازد، همچنین افرادی که به بیماری های مسری مبتلا هستند تا بهبودی کامل از حضور در این مکان ها خودداری کنند تا سبب انتقال بیماری به افراد دیگر نگردند.

مشکلات پوستی ناشی از استخر

بیماری های پوستی و عفونی بسیاری از طریق استخرهای شنا انتقال می یابند که آب آلوده و بدن شناگران عامل انتقال این بیماری ها می باشد. علاوه بر بیماری های پوستی، بیماری های گوارشی و اسهال، عفونت چشم، گوش، حلق و بینی و بیماری های انگلی نیز بسیار شایع است، از مهم ترین بیماری های پوستی ناشی از استخرهای شنا می توان به موارد زیر اشاره کرد‌.

خشکی پوست

با استفاده مداوم از استخرهای شنا لایه چربی که جهت محافظت از پوست ترشح شده کم کم در سطح پوست از بین می رود، نبود این لایه سبب کم شدن رطوبت در لایه درم و پوست شده و به دنبال آن پوست خشک، پوسته پوسته و همراه با حس خارش می گردد. همچنین استفاده از دوش های آب داغ و جکوزی های گرم به صورت طولانی مدت خشکی پوست را تشدید می کنند، برای کاهش خشکی پوست می توان مدت دوش گرفتن را کاهش داد و به جای آب داغ از آب ولرم استفاده کرد. از طرفی دیگر صابون های معمولی نیز از عوامل کاهش چربی پوست به شمار می آیند که برای جلوگیری از این مشکل می توان از پن و صابون های ملایم استفاده نمود، یکی دیگر از راه های کاهش خشکی پوست استفاده از مرطوب کننده بدن، روغن بچه یا وازلین بعد از حمام است که نرمی و لطافت پوست را تا حد زیادی باز می گردانند.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  راه های درمان دندان قروچه تریسموس و زاویه فک با بوتاکس

التهاب پوستی

یکی دیگر از مشکلات استخرهای شنا ایجاد جوش و توده های زیر پوستی ملتهب و دردناک است که معمولا استفاده طولانی مدت از لباس شنای تنگ آن را ایجاد می کند. برای درمان التهاب پوستی نیاز به مصرف آنتی بیوتیک وجود دارد بنابراین باید به پزشک مراجعه نمایید، همچنین از پوشیدن لباس شنای تنگ به صورت طولانی مدت خودداری کنید تا مانع از بروز این بیماری گردید.

جوش ناشی از جکوزی

نوعی باکتری این جوش را ایجاد می کند و اغلب برای افرادی که از جکوزی های داغ با سیستم گردش آب استفاده می کنند رخ می دهد. این بیماری پوستی به گونه ای است که قسمت هایی از بدن که در ارتباط با آب داغ هستند دچار ضایعات پوستی به شکل دانه های قرمز رنگ برجسته و یا چرکی می گردند اما در بیشتر مواقع بعد از چند روز بهبود می یابند. در صورتی که بهبودی حاصل نشد و بیماری همراه با علائمی چون تب و لرز و بزرگ شدن غدد لنفاوی بود به پزشک مراجعه کنید، برای پیشگیری از بروز این بیماری استفاده از کلر و کنترل PH لوله های آب موثر است.

بیماری های ویروسی

زگیل های کف پا نیز از بیماری های قابل انتقال در استخرها می باشد و ویروس HPV آن را ایجاد می کند، برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری پابرهنه در محوطه استخر راه نروید. همچنین افرادی که دچار زخم پوستی و خراشیدگی هستند تا بهبودی کامل به استخرها مراجعه نکنند زیرا باکتری ها، ویروس ها و انگل های بیماری زای بسیاری در آب استخرها وجود دارد.

گرانولوم استخر

باکتری به نام مایکوباکتریوم مارینوم عامل ایجاد این بیماری است که در آن پوست دچار علائمی مانند برجستگی های سطحی یا عمقی قرمز یا بنفش تیره شده که این برجستگی ها همراه با سفتی و دلمه روی زانوها، آرنج و یا پشت دست ها و پاها می شود، در بسیاری از مواقع این بیماری همراه با درد و خارش می باشد.

تغییر رنگ موها

PH اسیدی آب استخر، مس موجود در لوله های آب را در خود حل کرده و این امر در برخی اوقات باعث افزایش میزان مس در آب استخر می شود و این مس تغییر رنگ موهای روشن و رنگ شده را در پی دارد.

 

استخر شنا قارچ پوستی

قارچ کف پا یکی از شایع ترین قارچ های پوستی در بین شناگران است و راه رفتن با پای برهنه سبب شده تا به راحتی این قارچ انتقال یابد. لکه های قرمز یا قهوه ای همراه با پوسته پوسته شدن، خارش و برخی اوقات بروز تاول از علائم این بیماری می باشند. برای پیشگیری از بروز قارچ های پوستی دوش گرفتن و خشک کردن پوست بعد از شنا موثر است.

مشکلات ناشی از ضد عفونی کننده های آب

آب استخرها با استفاده مداوم دچار آلودگی می گردند که لازم است ضدعفونی شوند تا آلودگی و بیماری به افراد دیگر منتقل نشود اما ضد عفونی کننده هایی که به کار گرفته می شوند ممکن است مشکلاتی برای برخی افراد ایجاد کنند. یکی از این مواد ضد عفونی کننده که بسیار به کار گرفته می شود کلر است و استفاده بیش از حد آن سبب بروز اگزما و راش پوستی می گردد همچنین تبخیر شدن گاز کلر از درون آب و استنشاق آن توسط شناگران می تواند مشکلات تنفسی ایجاد کند.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  تفاوت کرونا و آنفولانزا چیست | نحوه تشخیص کرونا و آنفولانزا

حساسیت به وسایل شنا

استفاده از وسایل شنا نظیر عینک و ماسک غواصی در برخی افراد واکنش های پوستی ایجاد می کنند. احتمال بروز قرمزی، خارش و ضایعات ترشح دار در محل تماس وسایل با بدن وجود دارد و در شرایطی که این علائم شدید باشد باید به پزشک مراجعه کرد.

آیا استخر باعث ریزش موها می گردد؟

آب استخرها نه تنها به پوست آسیب می رسانند بلکه موها را نیز دچار آسیب می کنند چرا که در آب استخر مواد شیمیایی و کلر فراوانی وجود دارد و این مواد خشکی بیش از حد مو و آسیب موها را به دنبال دارند. در بسیاری از مواقع ریزش موها به دلیل ارثی یا عوامل هورمونی می باشد اما کسانی که با شنا در استخر دچار ریزش مو شده اند حتما به پزشک مراجعه کنند تا علت ریزش مو مشخص گردد. همچنین احتمال دارد عوامل قارچی کچلی نیز با آب استخر انتقال یابند، بنابراین شناگران حتما از کلاه شنا استفاده کنند و پس از شنا موهای خود را با شامپو ملایم بشویند و به خوبی خشک نمایند تا آسیب های وارده به موها به حداقل برسد.

نکات مهم جهت پیشگیری از بیماری ها

با رعایت یکسری نکات بهداشتی می توان مانع از بروز بسیاری از بیماری ها در حین شنا کردن شد، از جمله:

  • افرادی که مبتلا به عفونت پوستی، قارچ پوستی، عفونت ها و زگیل های تناسلی هستند تا بهبودی کامل از رفتن به استخر ها خودداری کنند.
  • در محیط های داخل استخر حتما از دمپایی استفاده نمایید.
  • پیش از ورود به استخر دوش آب گرم بگیرید و از صابون استفاده کنید.
  • در زمان شنا کردن از خوردن تنقلات پرهیز شود‌.
  • سعی کنید از مایو و کلاه شنا هایی که در ترکیب آن ها مواد نایلونی و نفتی کمتری به کار رفته استفاده کنید چرا که این مواد می توانند سبب بروز حساسیت های پوستی گردند.
  • برای پیشگیری از خشکی پوست از لوسیون های مرطوب کننده استفاده کنید.
  • بهتر است بعد از شنا موهای خود را با شامپو و نرم کننده بشویید.
  • دوش بعد از استخر را فراموش نکنید.
  • به افرادی که مداوم به استخر می روند توصیه می شود هفته ای یکبار از شامپوهای بدن ضد قارچ استفاده کنند‌.
  • از استفاده مشترک وسایل شنا مانند مایو، کلاه شنا، حوله و دمپایی پرهیز شود‌.

 

 

استخر شنا همچنین کسانی که مسئول نگهداری و رسیدگی به استخرها هستند باید با انجام اقدامات بهداشتی زیر از بروز بیماری و آلودگی ها پیشگیری کنند.

  • تصفیه دائم و گندزدایی آب استخر
  • عدم پذیرش افراد بیش از حد ظرفیت استخر
  • نظافت و ضدعفونی مداوم حوضچه، اطراف استخر، محل های رختکن و دوش ها
  • از ورود افرادی که دارای سرماخوردگی، جوش، تبخال و سایر بثورات پوستی هستند به استخر جلوگیری شود.
  • کیفیت فیزیکی و باکتریولوژیکی آب استخر در تمام مدت آزمایش گردد.

استخرهای شنا باعث چه بیماری می شود

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

استخرهای شنا باعث چه بیماری می شود

امتیاز کاربر: ۲ ( ۶ نتایج)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا