راهکارهایی برای رفع و از بین بردن افسردگی | درمان افسردگی
انسان به طور طبیعی در طول زندگی خود نوسانات خلقی و احساسات منفی را تجربه خواهد کرد اما پس از مدت کوتاهی همواره به زندگی روزمره خود بازگشته و مجدداً حس و حال خوب را به دست می آورد. افراد افسرده برخلاف افراد عادی در طول زندگی خود دچار احساسات منفی بوده و همواره مضطرب و ناراحت می باشند به علاوه تمایلی به ادامه زندگی نیز ندارند. افسردگی نوعی اختلال خلقی است که سبب ایجاد احساساتی همچون غم، اندوه، درماندگی و بی علاقه گی در فرد می شود. به جرات می توان گفت که نیمی از افراد همواره دچار افسردگی و یا در معرض این بیماری قرار دارند در حالی که اکثر آنها از وجود آن آگاه نیستند و تعدادی که آگاهند نیز بر این باورند که مصرف داروهای ضد افسردگی تنها برای بیماران روانی و افرادی که رفتارهای غیر معمول از خود نشان می دهند لازم و ضروری است و برخی اوقات نیز به دلیل ترس از عوارض شیمیایی این نوع داروها از مصرف آنها سر باز می دارند.
نشانه های ابتلا به افسردگی
این بیماری همواره دارای نشانه های جدی است که با بررسی آنها می توان به مبتلا بودن به این نوع بیماری پی برد. این نشانه ها عبارتند از:
- کمبود انرژی در بدن
- حس بی ارزشی به طور مداوم
- ناراحتی دائم
- استرس، اضطراب و دلشوره در ساعات اولیه صبح
- احساس گناه به طور همیشگی
- احساس خستگی در بیشتر اوقات روز
- مشکل در تمرکز کردن
- فکر کردن در بیشتر اوقات به مرگ و خودکشی
- تغییر در میزان اشتها و وزن
- بروز اختلال در خواب
- ضعیف شدن حافظه و ایجاد مشکل در حفظ نمودن یا به خاطر سپردن اطلاعات
- بی میل شدن نسبت به کارهای روزمره یا فعالیت هایی که قبلاً از انجام آن لذت می بردید
روش های درمان افسردگی
افسردگی را همواره می توان به دو روش درمان نمود روش اول استفاده از داروهای ضد این بیماری است و روش دیگر درمان خانگی و تغییر سبک زندگی می باشد.
روش های خانگی درمان افسردگی:
۱: داشتن روتین روزانه: از آنجایی که افسردگی سبب دور نمودن افراد از روال عادی زندگی می شود پس آنها میل به انجام هیچ کدام از کارهای روزانه خود ندارند و به جرات می توان گفت که هیچ کاری را انجام نمی دهند. داشتن یک روتین روزانه حال هر چقدر که می خواهد سبک باشد به بهبود وضعیت بیماران مبتلا به افسردگی کمک می کند از این رو توصیه می گردد که این بیماران ابتدا روتین روزانه خود را با انجام کارهایی نظیر بیدار شدن و خوردن صبحانه در راس ساعت مشخص شروع کرده و کم کم کارهای بیشتری در طول روز انجام دهند.
۲: تعیین هدف برای خود: بیماری افسردگی سبب می شود که فرد به طور مداوم احساس بی ارزشی، پوچی و بی هدفی در زندگی کند از این رو برای حل این مشکل باید اهداف روزانه برای خود تعیین نمود و همواره سعی در عمل کردن و متعهد ماندن به هدف های تعیین شده داشت. برای تعیین هدف نیز باید همانند روتین روزانه به سراغ کارهای کوچک رفت و به مرور زمان وارد چالش های بزرگتر شد.
۳: ورزش کردن: هنگامی که شروع به ورزش کردن می کنید در بدن آندروفین ترشح می شود که ترشح این ماده سبب پیدایش احساسات خوب می گردد. درست است که این احساسات موقتی است اما ایجاد آن پس از هر بار ورزش کردن منظم به بازیابی مغز و بهبود بخشیدن حالات افسردگی کمک می کند از این رو انجام ورزش برای درمان افسردگی مفید است.
۴: داشتن خواب کافی: یکی از بهترین راه های درمان افسردگی داشتن خواب کافی است چرا که افراد مبتلا به این بیماری همواره خواب کافی نداشته و از کیفیت خواب بسیار پایینی برخوردار می باشند از این رو خوابیدن در طول شب و بیدار نماندن می تواند به بهبود این بیماری کمک شایانی نماید. برای داشتن خواب کافی باید شب ها در ساعت معین به رختخواب رفت و صبح ها نیز سر ساعت مشخص بیدار شد به علاوه استفاده از هرگونه عاملی که سبب جلوگیری از خواب و پرت کردن حواس می شود نظیر: کامپیوتر، تلویزیون، موبایل و غیره را کنار بگذارید.
۵: انجام مسئولیت ها: اکثر افراد افسرده همواره از زیر مسئولیت های خود شانه خالی کرده و از انجام آنها فراری اند. یکی از راه های بهبودی بیماری افسردگی پذیرش مسئولیت ها است چرا که انجام مسئولیت های روزانه سبب ایجاد حس ارزشمندی می گردد در نتیجه با افزایش این حس در بدن حس پوچی و بی ارزشی از بین رفته و به مرور زمان افسردگی درمان می یابد.
۶: دور شدن از افکار منفی: افسردگی بیش از هر بیماری دیگری بر روی ذهن اثر می گذارد و سبب هجوم افکار منفی می گردد در نتیجه شما به همه چیز بدبین خواهید شد به همین دلیل توصیه می گردد که هنگام هجوم افکار منفی به سمت ذهن شما با منطق فکر کنید به عنوان مثال هنگامی که فکر می کنید کسی شما را دوست ندارد نباید به دنبال مدرک و شواهدی برای اثبات آن بگردید بلکه باید با استفاده از منطق به دستاوردهای خود، رویدادها و خاطرات شیرین فکر کنید تا افکار منفی از سمت شما دور شوند.
۷: تفریح کنید: افرادی که به این بیماری مبتلا هستند برای بهبودی باید همواره کارهای لذت بخش انجام دهند و تفریح کنند چرا که تفریح از بین بردن علائم مخرب افسردگی گشته و به مرور زمان این بیماری را درمان می کند. توجه داشته باشید که ممکن است در حین تفریح حس و حال سابق را نداشته باشید اما با وجود این حس نباید قید تفریح کردن را بزنید زیرا ذهن به دلیل درگیر بودن با بیماری افسردگی از خود مقاومت نشان می دهد اما رفته رفته و با تکرار مداوم تفریح و انجام کارهای لذت بخش حس لذت دوباره پدیدار گشته و ذهن دوباره احساس لذت واقعی را تجربه خواهد کرد.
۸: از مصرف مخدرها دوری کنید: مصرف بیش از حد الکل و مواد مخدر در میان افراد افسرده بسیار شایع است و این افراد به دلیل فرار از احساسات افکار پوچ و آزار دهنده شان رو به مصرف مواد مخدر می آورند. بهتر است بدانید که مصرف این مواد سبب تشدید افسردگی می گردد از این رو افراد مبتلا به افسردگی باید اکیداً از مصرف هرگونه مواد الکلی و مخدرها پرهیز کنید.
۹: در طبیعت وقت بگذرانید: یکی دیگر از عواملی که به رفع افسردگی کمک می نماید وقت گذرانی در طبیعت است چرا که طبیعت سبب دور نمودن احساسات و افکار منفی گشته و به حفظ آرامش کمک می نماید. علاوه بر وقت گذرانی در طبیعت نگهداری گیاهان طبیعی در منزل نیز سبب کاهش سطح اضطراب و دیگر علائم افسردگی می گردد.
۱۰: با افراد اطراف خود ارتباط برقرار کنید: برقراری ارتباط دوستانه با افرادی که همواره اعتماد به نفس شما را تقویت می کنند و به شما حس خوبی می دهند به کاهش علائم افسردگی کمک کرده و سبب تقویت روحیه می شود از این سعی کنید تا حد امکان با افراد مثبت ارتباط دوستانه برقرار کنید و از افرادی که همواره به شما حس منفی منتقل می کنند و اعتماد به نفستان را می گیرند دوری کنید.
۱۱: آهنگ های شاد و پرانرژی گوش کنید: یکی دیگر از عواملی که به شدت بر روی احساسات تاثیر می گذارد موسیقی است. افراد افسرده اغلب تمایل به گوش دادن موسیقی های غمگین و ملایم دارند تا بتوانند با این موسیقی ها اشک بریزند اما باید برخلاف میل خود موسیقی های شاد گوش کنند تا همواره احساسات مثبت به آنها القا شود، سطح انرژیشان بالا برود و روحیه شان شاد گردد.
۱۲: کار جدید انجام دهید: یکی دیگر از راه های درمان افسردگی انجام کارهای مختلف و جدید است چرا که برخی اوقات انجام روتین روزانه تکراری سبب ایجاد افسردگی می گردد از این رو باید از داشتن برنامه روزانه تکراری و انجام کارهای تکراری خودداری کنید و همواره کارهای جدیدی نظیر دیدن مکان های تاریخی، خواندن کتاب های جدید، سفر به شهرهای مختلف و غیره انجام دهید تا زندگی برای شما یکنواخت نشود و افسردگی از شما دور گردد. بهتر است بدانید که هنگام کارهای جدید مسیرهای عصبی تازه ای در مغز ساخته می شود و سطح دوپامین ( ترکیبی آلی است که نقش حیاتی در بدن و مغز دارد به علاوه با احساس لذت و رضایت نیز به صورت مستقیم در ارتباط است ) افزایش می یابد در نتیجه حس ارزشمندی افزایش می یابد و افسردگی به مرور زمان بهبود می یابد.
داروهای ضد افسردگی:
افسردگی با مصرف بسیاری از داروها قابل مهار و درمان است، که معمولا راه مناسبی برای درمان افسردگی نیست و معمولا برای آخرین مرحله به شمار میرود، اما برای اینکه بیشتر با این دسته از داروها آشنا باشید لیست این داروها را برای شما شرح خواهم داد، داروهای ضدافسردگی عبارتند از:
- فلوکستین
- پاروکستین
- سرترالین
- سیتالوپرام
- فلووکسامین
- اس سیتالوپرام
- دولوکستین
- دزونلافاکسین
- ونلافاکسین
- لوومیلناسیپران
علاوه بر این داروها نوعی دیگر از داروهای افسردگی وجود دارند که برای افراد روان پریش و اشخاصی که اختلال شخصیتی دارند مورد تجویز قرار می گیرند این داروها عبارتند از:
- ترازودون
- بوپروپیون
- ورتیوکستین
- میرتازاپین
- ویبرید ( ویلازودون )
سخن پایانی
به طور کلی افسردگی نوعی بیماری مزمن است و در صورت ابتلا باید سریعاً درمان شود چرا که در غیر این صورت به شدت تشدید می یابد و تا جایی پیش می رود که دیگر قابل درمان نیست از این رو باید روش های درمانی گفته شده را در پیش بگیرید تا علائم این بیماری ابتدا کم شوند و سپس رفع شوند.
درمان افسردگی
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
مقاله ای برای درمان افسردگی و آشنایی با داروهای ضدافسردگی