آموزش روش تعویض مغزی شیر اهرمی | آموزش تعمیر شیر اهرمی
امروزه در بیشتر آشپزخانه ها، حمام و توالت ها از شیرهای تک دسته و یا اهرمی استفاده می شود. شیرهای اهرمی علاوه بر ظاهر زیبایی که دارند دارای کاربرد ساده تری میباشند و همچنین فضای کمی نیز اشغال میکنند. شیرهایی که به فراوانی امروزه در خانهها مورد استفاده قرار میگیرد همان شیرهای چشمی و اهرمی هستند که با یکدیگر تفاوتهایی نیز دارند. شیر اهرمی بر روی دسته خود دو علامت آبی و قرمز دارد که نشان دهنده آب گرم و سرد میباشد. با وجود زیبایی و مزایایی که شیرهای اهرمی دارند گاهی دچار مشکلاتی نیز میشوند که موجب تعمیر و یا تعویض مغزی آن میگردد.
ساختار شیر اهرمی
پیش از آنکه اقدام به تعویض مغزی شیر اهرمی نمایید باید درباره ساختار داخلی آن اطلاعاتی داشته باشید زیرا تعمیر و یا تعویض قسمتی از یک وسیله نیاز به بررسی دقیق و شناخت از آن دارد. بنابراین چنانچه قصد دارید به صورت عمومی و کلی ساختار شیر اهرمی را بدانید باید آن را به قسمتهای اصلی زیر تقسیم کنیم.
- بدنه اصلی شیر اهرمی که جنس آن از برنج میباشد.
- دسته اهرمی شیر یا همان هندل
- کارتریج یا مغزی شیر اهرمی که جنس آن از پلاستیک است.
- پرلاتور یا آبفشان شیر اهرمی
روش تعویض شیر اهرمی
پیش از آنکه بتوانید اقدام به تعویض مغزی شیر اهرمی کنید لازم است که ابتدا با قطعات آن آشنا شوید تا پس از تعمیر آن بتوانید هر قطعه را در جای خود بگذارید.
- قبل از آنکه کار را شروع کنید باید شیر فلکه اصلی را ببندید و پس از آن شیر آب گرم و سرد زیر سینک را نیز ببندید.
- حالا باید پیچ اهرم را باز کنید و دسته را جدا کرده و کار را آغاز نمایید.
لوازمی که جهت تعویض شیر به آنها نیاز دارید عبارتند از آچار فرانسه، آچار آلن سایز ۲/۵ تا ۳ و پیچ گوشتی دو سو
مرحله اول در تعویض شیر اهرمی
یک پیچ در زیر اهرم قرار داده شده است که معمولاً درپوشی هم بر روی آن گذاشتهاند که نیمی از آن به رنگ قرمز و نیم دیگر به رنگ آبی میباشد. وقتی که درپوش را بردارید حفرهای میبینید که داخل آن پیچ ریزی وجود دارد. با یک چراغ قوه میتوانید کاملاً پیچ را مشاهده کنید و متوجه شوید که با آچار آلن باز میشود یا با پیچ گوشتی. پس از آنکه پیچ دسته را باز کردید کمی آن را تکان دهید تا رسوبات شل شده و دسته جدا شود. پس از آن اهرم را به طرف بالا کشیده و جدا کنید.
مرحله دوم، باز کردن روکش حلقوی
یک روکش حلقوی زیر دسته اهرم وجود دارد که معمولاً به شکل پیچی میباشد. برای آنکه بتوانید به کارتریج یا مغزی دسترسی داشته باشید ابتدا باید اقدام به باز کردن روکش نمایید. روکش را به طرف چپ چرخانده تا باز شود. در زیر روکش یک مهره وجود دارد که جنس آن برنجی است که آن را نیز باید به کمک آچار فرانسه باز کنید.
مرحله سوم، جایگزین کردن مغزی
حالا که به مغزی دسترسی پیدا کردید آن را به سمت بالا کشیده و بیرون بیاورید. پس از آن یک مغزی که با نمونه قبلی دقیقاً مشابه باشد تهیه نمایید و جایگزین مغزی فرسوده کنید. دقت کنید که مغزی جدید حتماً شبیه با مغزی قبلی باشد در غیر این صورت باعث نشتی آب و عملکرد نادرست شیر اهرمی خواهد شد.
مرحله چهارم، قرار دادن مغزی در جای خود
دو عدد برآمدگی در کف مغزی وجود دارد که به هنگام نصب باید کاملاً بر روی فرورفتگی شیر جایگذاری شود. قبل از آنکه مغزی را سر جای خود قرار دهید باید بدنه شیر و دسته را به کمک سرکه کاملاً رسوب زدایی نمایید. محل فرورفتگی و برآمدگیها را تنظیم کرده و مغزی جدید را در جای خود قرار دهید. انجام این مرحله بسیار راحت است ولی اگر دقیق انجام نشود بعد از اتمام کار از مغزی شیر آب نشتی خواهد داشت.
مرحله پنجم، بستن شیر اهرمی
برای آنکه شیر آب را ببندید باید همه این مراحل را به صورت معکوس هم انجام دهید در این صورت باید پس از آنکه مغزی را جایگذاری کردید مهره برنجی را به کمک آچار ببندید. دقت کنید که فلز برنج فلزی خشک است بنابراین به هنگام بستن باید مراقب باشید که مهره نشکند زیرا وارد کردن فشار زیاد به مهره باعث شکستن آن خواهد شد. حالا باید روکش حلقوی بسته شود. پس از آن اهرم در جای خود قرار گرفته و پیچ داخل آن به کمک آچار آلن بسته شود. در آخر هم درپوش باید سر جای خودش قرار بگیرد.
رفع مشکل چکه کردن آب در شیر اهرمی
از متداول ترین مشکلاتی که در شیرهای اهرمی به وجود میآید چکه کردن آب از آن میباشد. وقتی که آب چکه کند یا واشر اورینگ آسیب دیده و یا مغزی شیر اهرمی که در این صورت باید واشر اورینگ که واشری لاستیکی میباشد و روی مغزی یا کارتریج قرار دارد تعویض شود. اگر مشکل از مغزی باشد و یا مشکل از واشر اورینگ باشد باید ابتدا دسته شیر باز شود. چنانچه مغزی فرسوده و کهنه نبود و واشر دچار ترک و آسیب شده بود بنابراین مشکل با تعویض واشر برطرف میشود اما اگر مغزی فرسوده و خراب شده بود باید آن را طبق مراحل بالا عوض نمایید.
رفع مشکل عدم تنظیم دمای آب
برخی اوقات تنظیم نمودن دمای آب با شیر اهرمی یا تک دسته کار مشکلی میباشد. در این شرایط وقتی که دسته را به یک سمت می چرخانید آب گرم است و در سمت دیگر آب کاملاً سرد می باشد اما گاهی اوقات نیاز به آب ولرم دارید و نمیتوانید دمای مورد نیاز خود را تنظیم نمایید. وقتی که مغزی شیر اهرمی دچار آسیب شود آب سرد و گرم به خوبی مخلوط نشده در نهایت وقتی که با این مشکل روبرو میشوید باید بدانید که مشکل از مغزی شیر است و با تعویض کردن کارتریج یا مغزی مشکل برطرف میشود.
رفع مشکل سفت شدن دسته شیر اهرمی
برخی اوقات دسته شیر اهرمی سفت شده و جهت پایین و بالا آوردن دسته لازم است که فشار زیادی به آن وارد شود. این مشکل به دلیل جمع شدن رسوبات در بخش های مختلف شیر و یا آسیب رسیدن به کارتریج رخ می دهد. نخستین راه حلی که می توانید آن را امتحان کنید باز کردن دسته شیر و از بین بردن رسوبات در بخش های مختلف آن می باشد. این کار را می توانید به کمک سرکه انجام دهید. چنانچه بعد از باز کردن دسته متوجه شدید که مغزی آسیب دیده است باید آن را تعویض نمایید. اگر مغزی سالم بود و رسوباتی هم وجود نداشت بهتر است کمی روان کننده سیلیکونی بر روی کارتریج بریزید تا این مشکل برطرف گردد.
رفع مشکل کمبود فشار آب
به طور معمول وقتی که دایورتر شیر اهرمی دچار تغییر مسیر می گردد، فشار آب کاهش پیدا میکند. دایورتر قطعه کوچکی میباشد که وظیفه کنترل ورودی آب و خروجی آن را بر عهده دارد. گاهی تجمع رسوبات باعث ایجاد مشکل در عملکرد دایورتر میشود. در این شرایط بهتر است که دایورتر را مورد بررسی قرار دهید و از عدم انسداد آن مطمئن شوید. چنانچه دایورتر مسدود نبود ولی مشکل همچنان ادامه داشت باید آن را تعویض نمایید. قطعه دیگری که بر فشار آب تاثیرگذار است آبفشان یا پرلاتور میباشد. این قطعه را نیز می توانید با سرکه و برس رسوب زدایی کنید و کاملاً شستشو دهید. همچنین شلنگی که به پرلاتور متصل می باشد ممکن است دچار رسوبات شده باشد. در این صورت باید شلنگ را تعویض نمایید. چنانچه با تعویض شلنگ مشکل برطرف نشد در آخر می توانید شیر زیر سینک را چک کنید تا اگر دچار مشکلی شده است اقدامات لازم برای حل مشکل را انجام دهید. چنانچه در انجام تعویض شیر اهرمی و همچنین کارهای فنی دیگر مهارتی ندارید بهتر است با کارشناسان ایبک امداد ارتباط برقرار کرده و از آنها کمک بخواهید.
بهترین زمان برای تعویض مغزی شیر اهرمی چه هنگامی است؟
در واقع می توانیم بگوییم بهترین زمان برای تعویض کردن مغزی شیر اهرمی زمانی است که مشاهده میکنید شیر دچار چکه شده است. در این شرایط باید منبع چکه کردن را پیدا کنید. چنانچه عواملی باعث چکه کردن شیر اهرمی می شوند باید آن را پیدا کرده و به رفع مشکل اقدام نمایید. اگر ایرادات زیر در شیر اهرمی رخ داده باشد نیازی به تعویض کارتریج ندارید.
- چنانچه در نقطه اتصال شیر اهرمی به لوله کشی ایرادی به وجود آمده باشد.
- خراب شدن اورینگ شیر روشویی یا شیر ظرفشویی
- چکه کردن آب از روشویی یا ظرفشویی به دلیل متناسب نبودن اندازه سوراخ سینک
- چکه کردن آب از سوپاپ شیر حمام یا زیر دایورتر
- شل بودن مغزی شیر یا کارتریج
- چکه کردن آب از علمک
- وجود مشکل در بدنه شیرآلات و چکه کردن آب از آن
سخن آخر
در این مقاله از ایبک امداد تلاش کردیم به آموزش روش تعویض مغزی شیر اهرمی بپردازیم. همچنین ابزار لازم جهت تعویض و تعمیر شیر اهرمی را بیان کرده و بهترین زمان برای تعویض کردن مغزی را توضیح دادیم تا بدون هیچ گونه مشکلی بتوانید خودتان این کار را انجام دهید. چنانچه در مورد تعویض شیرآلات اهرمی و یا مواردی از این قبیل مهارت و تخصص ندارید میتوانید از کارشناسان ایبک امداد کمک بگیرید. منتظر انتقادات و پیشنهادات شما در بخش دیدگاه ها هستیم.
آموزش روش تعویض مغزی شیر اهرمی
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
آموزش روش تعویض مغزی شیر اهرمی، آموزش تعمیر شیر اهرمی