تفاوت کاشی و سرامیک | ویژگیهای کاشی و سرامیک
سرامیک و کاشی از جهات مختلف به هم شباهتهای زیادی دارند. این شباهتها به اندازهای است که در برخی مواقع نمیتوان این دو را از هم به صورت درست تشخیص داد. اما در حقیقت این دو با یکدیگر تفاوتهایی دارند و متفاوت از هم میباشند. توجه به تفاوتهای کاشی و سرامیک کاربردهای آنها نیز با هم متفاوت است. چنانچه آشنایی کافی در مورد تفاوت کاشی و سرامیک داشته باشید، در صنعت ساختمان سازی، طراحی داخلی منزل و بازسازی ملک میتوانید انتخاب درستتری داشته باشید.
کاشی و سرامیک
به قطعههای سفالین که از یک لایه لعابی و یک بدنه تشکیل شده است کاشی و یا سرامیک گفته میشود. این قطعهها در سایزهای مختلف مستطیلی، مربعی یا چند ضلعی خاص میتوانند باشند. کاشی و سرامیک را از نظر نوع بدنه، مقاومت فیزیکی، کاربرد آنها و نوع لعاب میتوان طبقه بندی نمود. اجزای کاشی عبارت هستند از:
- جز اصلی کاشی سفال میباشد که به اصطلاح به آن استخوان بندی کاشی هم میگویند.
- قسمت رویی کاشی لعاب آن است و جنس آن از شیشه بوده و زیباسازی و رنگ کاشی همین قسمت است. لعاب کاشی همان چیزی میباشد که ظاهر یک کاشی نشان میدهد.
سرامیک هم همان مواد غیر معدنی هستند. مواد غیر معدنی به مواد غیرعالی گفته میشود. ممکن است که لعاب کاشی از سرامیک باشد که به آن سرامیک یا کاشی سرامیکی میگویند. برای اینکه آشنایی بیشتری در این زمینه داشته باشید، هر کدام از کاشی و سرامیک را به صورت جداگانه تعریف کرده و در مورد تفاوت آنها توضیح میدهیم.
تعریف کاشی
این کلمه برگرفته از شهرستان کاشان میباشد و در چندین قرن پیش در صنعت کاشیکاری شهر کاشان ریشه دارد. در زمانهای گذشته صنعت کاشیکاری در نوعی رنگ آمیزی، لعاب کاری یا خطاطی روی خشت خام خلاصه میشد. اما پس از گذشت زمان مصریها متوجه شدند که وقتی خشتهای خام پخته میشوند، مقاومت آنها بسیار بیشتر میشود و روی آن اسم سفال گذاشته شد.
در زمان گذشته سفالها برای ساختن ظروف غذاخوری استفاده میشدند. اما امروزه کاشیها در ساختمان سازی به ویژه در آشپزخانهها، محیطهای بهداشتی و دیگر مکانهای مشابه مورد استفاده قرار میگیرند.
به سنگ مصنوعی که ضخامت آن چند میلیمتر است، کاشی میگویند. یک سمت کاشی استخوان بندی و طرف سفالی آن میباشد و سمت دیگر آن که لعاب دارد، سطح براق و صیقلی دارد. کاشی سرامیکی و سفالی در قسمتهای گوناگون ساختمانها مانند آشپزخانه، توالت و حمام کاربرد دارند. کاشیها در دستهبندیهای گوناگونی تقسیم بندی میشوند که به صورت معمول با توجه به استفاده یا عدم استفاده از لعاب این تقسیم بندی انجام میشود.
در حقیقت وجه تمایز بین انواع کاشیها لعاب است. یکی دیگر از موارد بسیار مهم در کاشی مقدار تخلخل میباشد. در کاشی لعاب خورده رنگها پس از پختن بدنه آن اعمال میگردد. تنوع رنگ، طرح و بافت در کاشیهای لعاب خورده از مقدار تنوع انواع لعاب نخورده بیشتر میباشد. چنانچه کاشی لعاب سرامیکی داشته باشد، سرامیک نام میگیرد.
تعریف سرامیک
به مواد جامد غیر عالی و غیر فلزی که با ترکیب چندین ماده معدنی و پختن در دماهای بالا به دست میآید، سرامیک میگویند. این قطعهها به دستههای گوناگونی مثل خانگی، صنعتی و آزمایشگاهی تقسیم بندی میگردند.
در مقابل مواد شیمیایی و رادیواکتیو و همچنین حرارت تحمل سرامیکها بسیار بالا بوده و برای جریان برق از جمله عایقهای بسیار قوی محسوب میشوند. در ساختمان سازی به قطعههای لعابدار سرامیکی همان سرامیک میگویند.
از لحاظ ساختار شیمیایی به همه موادی که از خاک رس، فلدسپار و ماسه در دمای بالا به دست میآیند و انسجام پیدا میکنند، غیر قابل حل و سخت میشوند و گداز ناپذیر هستند، سرامیک گفته میشود. در تولید سرامیک خاک رسی که استفاده میشود موجب انعطاف و نرمی آن میشود. ماسه موجب میشود که از چین خوردگی پس از خشک شدن جلوگیری شود. فلدسپار هم برای کم شدن دمای پخت کاربرد دارد.
سرامیکها با توجه به میزان لعاب، خلوص، افزودنیها، اکسندهها، مدت زمان حرارت دیدن و کاهندهها با یکدیگر متفاوت میباشند. کاربرد سرامیک در صنعتهای گوناگون، متفاوت و زیاد میباشد.
دسته بندی کاشی و سرامیک
کاشیها به دو دسته تقسیم بندی میگردند بدین معنا که به قطعههای سرامیکی لعابدار که از لحاظ مقاومتهای فنی و تیپ برای نصب دیوار مناسب باشند بدنه میگویند و به آنهایی که از لحاظ کارایی ویژه کف ساختمان طراحی گردیدهاند کاشی کف میگویند. اما در اصطلاح بازار و فروشندگان و ساختمان سازی به کاشی که برای کف است، سرامیک و به کاشی که برای دیوار است، کاشی میگویند. ما هم برای فهم بهتر از این تعاریف استفاده میکنیم.
دستهبندی کاشی
- کاشی پرسلانی: یکی از انواع گوناگون کاشیها کاشی پرسلان میباشد که در شرایط خاصی مانند فشار بالا و دمای پخت بالا تولید میگردد و این موضوع موجب جذب آب پایین و استحکام بالای آن میشود. این کاشی در مقایسه با کاشیهای معمولی محکمتر میباشد. کاربرد اصلی کاشی پرسلانی در فضاهای بیرونی مانند کف پارکینگ، حیات و نمای ساختمان است. چون این کاشی در معرض تغییرات آب و هوا و تردد زیاد بسیار مقاوم بوده و همچنین نسبت به پوششهای دیگر جذب آب کمتری دارد.
- لعابدار: این کاشیها برای استفاده در سرویسهای بهداشتی و آشپزخانهها بوده و ویژگی آن این است که بدون لعاب و براق است و به راحتی میتوان شستشوی آن را انجام داد.
- موزاییکی: کاشی موزاییکی در دو نوع بدون لعاب و لعابدار وجود دارد.
- آجری: این کاشیها بسیار متفاوت و زیبا هستند و از لحاظ ظاهری به آجر شباهت دارند به همین علت به آن آجری میگویند.
- مکزیکی: این کاشی پخته نمیشود یعنی به صورت طبیعی و در هوای آزاد خشک و پخته میشود.
- سرامیکی: این کاشی لعابی از نوع سرامیک دارد.
طبقهبندی سرامیک
- سرامیک چینی یا پرسلان: این نوع سرامیک بسیار با دوا مقاوم و با کیفیت میباشد اما در مقایسه با دیگر سرامیکها قیمت بیشتری دارند.
- سرامیک معمولی یا غیر پرسلان: سرامیک معمولی یا غیرپسلان از لحاظ ظاهری مانند سرامیکهای پرسلانی است، اما ماتتر میباشد. این نوع سرامیکها دوام و مقاومت کمتری دارند.
تفاوت کاشی و سرامیک
تفاوت اصلی کاشی و سرامیک در استحکام آنها میباشد. با توجه به اینکه کاشیها ظریفتر هستند، در هنگام تولید، وزن پرس کمتری روی آنها اعمال میشود و برای سرامیک با توجه به اینکه استحکام بالاتری دارند، از پرس سنگینتر استفاده میکنند. به همین علت کاشی روی دیوارها و سرامیک روی کف نصب شده و به کار میروند. از تفاوتهای دیگر کاشی و سرامیک میتوان به این موارد اشاره کرد:
- دمای پخت برای سرامیک در مقایسه با کاشی بیشتر میباشد.
- در تولید کاشیها دو بار پخت انجام میشود، اما در تولید سرامیکها پخت یک بار انجام میگردد.
- سرامیکها ابعاد بزرگ و ضخامت بیشتری دارند.
- مقاومت فشاری و خمشی کاشی نسبت به سرامیک کمتر است.
- در حقیقت سرامیکها سختتر و تردتر هستند.
- سرامیکها جذب آب کمتری دارند. بنابراین در برابر تغییرات آب و هوایی نسبت به کاشی مقاومتر هستند. به همین علت برخی از انواع سرامیکها در مناطق سردسیر برای نمای ساختمان نیز استفاده میشوند.
- همچنین برخی از سرامیکها در برابر رطوبت، گرما، سرما و فشار مقاومتر میباشند. بنابراین در حیاط و پارکینگ و مکانهای مشابه به کار برده میشوند.
- کاشیها از لحاظ طرح و رنگ متنوعتر از سرامیکها بوده و لعاب آنها هم براقتر است.
- به علت زیبایی، ظرافت و تنوع رنگ کاشیها روی دیوارها نصب میگردند و چون مقاومت سرامیکها بیشتر است، برای مکانهای پرتنش مورد استفاده قرار میگیرند.
- از دیگر تفاوتهای کاشی و سرامیک میتوان به این مورد اشاره کرد که طرح کاشیها چون کمتر پخته میشوند، کمرنگتر میباشند.
- با گذشت زمان سرامیکها تغییر رنگ نخواهند داشت و مقاومت آنها در برابر اشعه خورشید بیشتر است.
- به صورت کلی میتوان اینگونه گفت که سرامیکها طول عمر بیشتری نسبت به کاشیها دارند.
- در صورتی که بهداشت و نظافت برای شما بسیار اهمیت دارد و حساس هستید، باید بدانید که سرامیکها را میتوان با یک دستمال و به راحتی تمیز کرد، به همین علت برای استفاده در کف مناسب میباشد. چون گرما و انرژی ساختمان را نیز در خود نگه خواهد داشت.
- اگر بخواهیم کاشی و سرامیک را از لحاظ ساختاری مقایسه کنیم، باید بگوییم که سرامیک از مواد غیر فلزی و غیر عالی تشکیل میشود و کاشی از دو قسمت سفالی و لعابی تشکیل میگردد.
- تفاوت کاشی و سرامیک در مورد هزینهها اینگونه است که هر کدام از آنها به انتخاب شما بستگی دارد. برخی از کاشیها قیمت نجومی و بالایی دارند و معمولاً برای فضاهایی مانند برجها استفاده میشوند. همچنین در مورد سرامیکها نیز همین گونه است با توجه به طرح و جنسی که انتخاب میکنید، قیمتهای آنها با هم متفاوت خواهد بود. هر چقدر که طرح و جنس بهتری را انتخاب کنید، قیمت آنها بیشتر خواهد بود.
سخن تکمیلی
در این مطلب تلاش شد که در مورد سرامیک و کاشی اطلاعات مفیدی داده شود و تفاوت کاشی با سرامیک از جنبههای گوناگون بیان شود. باید توجه داشته باشید که قصد دارید هر کدام از این موارد را در کجا استفاده کنید و با توجه به ویژگیهایی که ذکر شد، برای انتخاب و خرید کاشی یا سرامیک اقدام نمایید.
پیشنهاد میشود که برای انتخاب مناسبتر از کارشناسان راهنمایی و کمک بگیرید. در این صورت آنها میتوانند با توجه به ویژگیهای هر کدام از کاشیها و سرامیکها بهترین گزینهها را به شما پیشنهاد دهند. اگر در هنگام انتخاب به تفاوت کاشی با سرامیک توجه کافی نشود، ممکن است که انتخاب نادرستی انجام شود.
تفاوتهای کاشی و سرامیک | ویژگیهای کاشی و سرامیک
امتیاز سردبیر
مجموع امتیازات
بررسی ویژگیها و تفاوتهای کاشی و سرامیک