مجله ساختمان

انواع عایق حرارتی و کاربرد آن چیست

در ابتدای هر پروژه ای عایق حرارتی باعث پر هزینه شدن پروژه می شود اما در طولانی مدت با توجه به صرفه جویی هایی که در مصرف انرژی می شود باعث برگشت این مبلغ و همچنین ارزان تر شدن پروژه می شود.

عایق های حرارتی خوب قسمت های متفاوت ساختمان از جمله سقف، کف پوش و همچنین دیوارهای بیرونی، علاوه بر عایق کاری نمودن لوله ها و قسمت های سرد و گرم، باعث زیاد شدن راندمان انرژی می شود. با استفاده از عایق کاری خانه ها ۴۵ تا ۵۵ درصد در انرژی گرمایشی و سرمایشی صرفه جویی می شود.

حالت مناسب سیستم های گرمایش، تهویه، سرمایش و دیگر موارد صنعتی به دانش عایق، گرمایش و رفتار حرارتی ساختمان نیاز دارد. که در مواقع انتخاب درست عایق و نصب صحیح، جریان مربوط به انرژی گرمایش را به درون یا بیرون از ساختمان کاهش می دهد. بنابراین شناخت و داشتن اطلاعات درباره انواع جدیدی از عایق های حرارتی که به تازگی  رایج شده اند نه تنها راه حل های جدیدی را برای صرفه جویی نمودن در مصرف انواع سوخت ها را در ساختمان ارائه می دهد، همچنین به تحلیل ویژگی های محیطی ساختمان نیز می پردازد و توجه به این نکات نه تنها در ماهیت عایق های گرمایشی بلکه در سیستم های مربوط به عایق بندی ساختمان نیز بسیار مهم  می باشد.

هدف اصلی عایق کاری کم شدن انتقال گرما از یک وسیله گرم به فضا یا از فضا به یک مکان سرد است. بنابراین یکی از مهم ترین ویژگی های عایق های حرارتی رسانای گرمای پایین آن می باشد. نکات دیگری نیز برای تعیین عایق حرارتی مورد نیاز برای هر کار به خصوصی وجود دارد. به عنوان مثال، شرایط بیرونی که ممکن است عایق در معرض آن قرار گیرد مهم است.

عایق حرارتی چه مزیت هایی را دارد

  1. باعث محافظت از ساختار ساختمان می شود.
  2. باعث کاهش یافتن پل حرارتی می شود، همچنین اتلاف حرارتی و میعان به کمترین حد خود می رسد.
  3. باعث ثابت نگه داشتن ضرایب مربوط به انتقال حرارت می شود، باعث بهبود عملکرد حرارتی این عایق ها می شود.
  4. باعث انتقال نقطه شبنم به بیرون از دیوار می گردد.
  5. باعث بهبود هوابندی ساختمان می گردد و همچنین باعث کاهش اتلاف حرارتی می شود.
  6. نصب عایق های حرارتی بسیار راحت است و به راحتی و با سرعت می توان عایق کاری ساختمان را انجام داد.
  7. پوشش های عایق بندی ساختمان به آسانی قابل رویت است و این عمر باعث راحتی در کنترل کیفیت عایق های استفاده شده، می شود.

عایق های حرارتی چه معایبی را دارد

  1. عایق هایی که در بیرون از ساختمان استفاده شده اند استحکام کافی به اندازه ساختمان ندارند و اگر به خرابی های عایق توجه کافی نشود امکان دارد با مشکلاتی مانند هوازدگی و یا رطوبت زدگی در ساختمان خود مواجه شوید.
  2. برای استفاده از عایق های حرارتی باید از طراحی های دقیقی استفاده کنید و در وقت نصب این عایق ها باید از این طرح به خوبی پیروی کنید.
  3. در ساختمان های تازه ساخته شده استفاده از عایق کاری هزینه بیشتری نسبت به روش های قدیمی دارد.
  4. پشتیبانی فنی به همان اندازه که در پروژه های بزرگ لازم است در طرح های کوچک عایق کاری حرارتی نیز لازم می باشد. به همین دلیل در عایق کاری های پروژه های کوچک استفاده از این روش هزینه بر است و مقرون به صرفه نمی باشد.
  5. در جاهایی که زیر کار ساختمان دارای استحکام کافی نیست نمی توان از عایق حرارتی بیرون ساختمان استفاده نمود زیرا امکان تعمیر ندارد و به همین دلیل مناسب نمی باشد.
  6. در ساختمان های تاریخی که اهمیت زیادی دارد استفاده از عایق های حرارتی روش مناسبی نیست.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  تزیین شومینه با ایده های کاربردی

عایق حرارتی

انواع عایق های حرارتی مناسب چیست

  • عایق های سیلیکات:

این مدل عایق حرارتی ترکیبی از ماده های معدنی به همراه الیاف سرامیکی با ذره های سیلیکات و همچنین اکسیدهای فلزی کلسیم، آلومینیوم یا مهمیم است که در دماهای زیاد با یکدیگر ترکیب می گردند. این مدل عایق به صورت پتویی و یا به صورت تک آجری تولید می شود. عایق های سیلیکات در برابر شوک حرارتی استحکام بالایی دارد و در برابر حرارت بسیار بالا مقاومت می کنند و غیر قابل مشتعل شدن می باشند. اگر آنها با رطوبت تماس پیدا کنند، آن را جذب می کنند و بنابراین باید از رطوبت محافظت شوند.

  • عایق های الیاف آزبستی: 

این نوع الیاف آزبستی از جداسازی سیلیکات های معدنی که ماهیت طبیعی دارند و ساختار کریستالی به صورت رشته های نازک دارند به وجود می آیند. ضریب هدایت حرارتی این عایق ها نسبت به سایر عایق ها بسیار بیشتر است و به همین دلیل عایق مناسبی نیست اما علت اصلی استفاده کردن از این الیاف خاصیت ضد آتش سوزی بودن آن می باشد.

  • یونیت های انبساطی یا عایق های eps:

این مواد ترکیبی از ماده های شیمیایی اتیلن، پروپیلن و همچنین داین می باشد. این یک عایق عالی برای مناطق سردسیر مانند کردستان هست و این عایق در دمای کمتر از منفی ۳۰ درجه سانتیگراد نیز کار می کند. این یونیت ها در برابر ماده ازن و دیگر مواد شیمیایی آلی و معدنی خیلی مقاوم می باشد. نقطه ضعف این عایق ها مقاومت پایین آن در مقابله با مایعات نفتی مثل نفت و گازوئیل می باشد.

  • فوم های pvc:

فوم پی وی سی سفت و سخت گزینه خوبی برای بیشتر ساختمان می باشد چونکه بخار و رطوبت خیلی کم در آن نفوذ می کند. به علت مقاومت برشی بالای فوم پی وی سی، سطح آن برای پوشش بسیار مناسب می باشد. مزایای اصلی فوم ها کارکرد برتر آنها در مقابله با آتش نسبت به دیگر فوم های پلیمری می باشد.

  • عایق های سلولزی:

الیاف ساخته شده از مواد خام کاغذ تخته، مقوا یا چوب با یا بدون چسب، بازدارنده شعله و دیگر مواد افزودنی یا بدون هیچ کدام از مواد افزودنی است. به علت استحکام بالای الیاف سلولزی در مقابله با آتش سوزی، استفاده نمودن از آن در کشور آمریکا افزایش یافته است. یکی دیگر از دلایل زیاد شدن استفاده از عایق های سلولزی قابلیت بازیافت بالای این عایق ها نسبت به سایر عایق ها می باشد.

  • عایق های پشم سنگ:

عایق پشم سنگ بخشی از دسته های عایق حرارتی و عایق صوتی است که از الیاف های معدنی تشکیل شده می باشد. این عایق ها با اشکال و ساختارهای متفاوتی در آپارتمان های مسکونی، مجتمع‌های بزرگ پتروشیمی، همچنین پالایشگاه‌های تولید نفت و گاز، نیروگاه‌های برق و صنعت های سنگین به عنوان عایق حرارت و عایق صوت کاربرد های فراوانی دارد.

  • عایق های پشم شیشه:
پیشنهاد آی‌بک امداد :  روش های رفع گرفتگی توالت فرنگی | رفع انسداد چاه توالت

عایق های پشم شیشه موادی می باشد که از خود طبیعت و در مسیر یک فرآیندی بسیار ساده ساخته می شود. ترکیبات اصلی این عایق سیلیس و شیشه است که بعد از ذوب به ماشین های الیاف شده وارد می شود و به خاطر تاثیر نیرو های گریزان از مرکز به عایق های پشم شیشه ای تبدیل می شوند.

  • عایق های الاستومری:

عایق های الاستومری که معروف به عایق های پتویی می باشند، یک نوع پرطرفدار در بین عایق های حرارتی می باشد. از آن طرفی که این مدل از عایق های الاستومری از ماده های غیر سمی ساخته می شود، به آن عایق سازگار با محیط زیست می گویند. زیرا نه به انسان آسیب می رساند و نه به محیط زیست. عایق های نوع الاستومری به طور معمول در لوله ها و مجاری هوا مورد استفاده قرار می گیرد. سایر ویژگی های مهم عایق های الاستومری به شرح زیر است:

  • نصب نمودن آسان عایق
  • در برابر رطوبت و خوردگی مقاوم است.
  • در برابر انواع آلودگی مثل گرد و غبار مقاوم می باشد.
  • در برابر انواع اشعه ها به خصوص اشعه ماورا بنفش مقاوم است.

این نوع از عایق ها نسبت به انواع دیگر عایق قیمت بالاتری دارند که یکی از معایب عایق های الاستومری به حساب می آید. این عایق ها در برابر صوت نیز مقاوم نمی باشد و بهتر می باشد برای این منظور از عایق های دیگری استفاده شود.

  • عایق های ایزوهم:

عایق حرارتی

عایق های ایزوهم نوعی عایق همه کاره می باشد که دارای قابلیت های متنوعی از جمله نوسازی ساختمان و مصرف بهینه سوخت می باشد. این مدل عایق از ماده ی پلی استر با ویژگی توخالی با تکنولوژی نانو تولید شده است. عایق های ایزوهم از منتقل کردن حرارت، صدا و نم جلوگیری می نماید. یکی از مهم ترین ویژگی هایی که در انتخاب عایق باید به آن توجه نمود سبک و کم وزن بودن عایق است. عایق های ایزوهم این امکان را دارد بنابراین برای کاربردهایی مانند ساختمان سازی بسیار کاربردی می باشد. از دیگر مزیت های عایق ISOHEM: کند احتراق و غیر قابل آتش سوزی، عدم وجود حساسیت های پوستی، مقاومت بالا در برابر تمامی حشرات، نیاز به نصب نمودن زیرساخت ها نیست، مستحکم بودن در برابر آفتاب و ….

  • عایق های پلی استایرن:

یکی از حرارت های پر مصرف و سبک عایق های حرارتی پلی استایرن می باشد. این عایق در دو نوع اکسترود و منبسط شده ساخته می گردد و در بازار عرضه می شود. از این عایق در کف، دیوار و سقف ها استفاده می شود. در ادامه برخی از مزیت های عایق های پلی استایرن را شرح داده ایم:

  • در برابر رشد باکتری مقاوم می باشد.
  • در برابر جذب رطوبت مقاوم است.
  • به راحتی جا به جا می شود.
  • بسیار مقرون به صرفه است.
  • قابلیت بازیافت دارد.
  • غیر سمی می باشد.

 

عایق حرارتی چیست

امتیاز سردبیر

مجموع امتیازات

در این مقاله با انواع عایق های حراراتی و کاربرد های هر کدام آشنا می شوید.

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا