پزشکی

علت خارش پوست | راه های درمان خارش پوست

گاهی ممکن است بدون هیچ دلیل خاصی خارش پوست را تجربه کنید که بدون شک یک حس آزاردهنده و ناخوشایند برای هر شخصی می باشد، ادامه دار شدن این شرایط بر زندگی شخص تاثیر گذاشته و حتی کارهای روزمره و خواب شخص را مختل می کند. در خیلی از مواقع تشخیص علت خارش آسان نیست، اما گاهی اوقات خارش پوست دلیل خاصی ندارد و حتی ممکن است به نوع و جنس لباس شخص ربط داشته باشد با این حال در برخی موارد خارش پوست نشان دهنده مشکلات جدی تری چون بیماری های داخلی یا بثورات پوستی می باشد.

 

خارش پوست در برخی افراد ممکن است تاثیری روی ظاهر پوست نداشته باشد و پوست ظاهری عادی داشته باشد و یا این خارش پوست را قرمز، زبر و زمخت یا برآمده کند. طولانی شدن این شرایط برای شخص بسیار آزار دهنده بوده و هر چه خاراندن بیشتر گردد برآمدگی های ضخیمی روی پوست ایجاد می کند، همچنین خاراندن مداوم احتمال بروز آسیب های پوستی، اسکار و عفونت را بیشتر می کند. بسیاری از افراد با کمک مراقبت هایی چون استفاده از مرطوب کننده، پاک کننده های ملایم و حمام با آب ولرم خارش خود را تسکین می دهند، اما در صورت ادامه دار بودن خارش باید به پزشک مراجعه نمود تا با شناسایی علت خارش و درمان به بهبودی آن کمک کرد.

خارش پوست ممکن است با چه علائمی همراه باشد؟ 

خارش پوست ممکن است در هر ناحیه ای از پوست رخ دهد یا  ناحیه کوچکی چون دست یا پا را درگیر کند و یا در کل بدن خارش ایجاد شود. در برخی مواقع خارش ایجاد شده هیچ گونه علائمی روی پوست ایجاد نمی کند و پوست ظاهری عادی دارد اما گاهی اوقات نیز این خارش با علائمی چون قرمزی، برآمدگی، لک یا تاول، خشکی یا ترک پوست، پوسته پوسته شدن و یا چربی پوست همراه است.

 

در بیشتر مواقع خارش پوست ادامه دار نبوده و ممکن است به دلایل ساده ای ایجاد شده باشد که سریع رفع می گردد اما گاهی اوقات این خارش به مدت زیادی ادامه پیدا کرده و شدید می باشد و هرچه شخص قسمت مورد نظر را مالش یا خراش می دهد شدید می گردد و در این شرایط برای فرد بسیار آزار دهنده می باشد که باید علت خارش را پیدا کرد تا بتوان مشکل را برای همیشه حل نمود.

دلایل خارش پوست 

خارش پوست می تواند به دلایل مختلفی ایجاد گردد که برخی از آن ها ساده بوده و به راحتی از بین می رود اما برخی دیگر پیچیده است و نشان از بیماری های دیگری دارد و نیاز به درمان دارد، از عواملی که سبب خارش پوست می شوند می توان به موارد زیر اشاره کرد.

خشکی پوست 

یکی از نشانه های فهمیدن خشکی پوست خارش آن می باشد که این مشکل در زمستان و مکان هایی که هوا خشک است تشدید می گردد همچنین با افزایش سن این مشکل بیشتر دیده می شود، با کمک روش های زیر می توانید تا حد زیادی خارش پوست ناشی از خشکی را تسکین دهید.

  • استفاده از کرم مرطوب کننده مناسب پوست خشک پس از حمام که پوست هنوز نمناک است.
  • نوشیدن مایعات زیاد
  • استفاده از دستگاه بخور و رطوبت ساز
  • زود به زود حمام کنید و از آب خیلی داغ استفاده نکنید.
  • استفاده از پاک کننده های ملایم پوست
پیشنهاد آی‌بک امداد :  بیش فعالی چیست | علائم مهم بیش فعالی

بثورات پوستی 

بثورات پوستی از علائم یکسری از بیماری ها به شمار می آید که منشا درونی دارند حال اگر در ناحیه ای که دچار خارش شده اید بثورات پوستی مشاهده کردید به احتمال زیاد به دلیل یک بیماری درونی است که عفونت های قارچی و باکتریایی شامل آن می گردند.

حشرات

نیش حشرات نیز سبب بروز خارش پوست می گردد، هنگامی که شخص توسط حشراتی چون پشه یا عنکبوت گزیده شود تشخیص آن بسیار راحت بوده اما در برخی موارد شخص توسط ساس یا کنه که معمولا در رختخواب ها وجود دارند گزیده می شوند و تشخیص آن سخت است چرا که نیش این حشرات شبیه بثورات پوستی می باشد. شپش ها نیز که در موی سر یا ناحیه تناسلی یافت می شوند از دیگر حشرات ایجاد کننده خارش شدید هستند.

درماتیت آتوپیگ یا اگزما 

تاکنون علت بروز اگزما مشخص نشده است و نشانه های این بیماری به شکل لکه های خشک، پوسته پوسته یا بثورات برآمده روی پوست قابل مشاهده است، اگزما خارش شدیدی در پی دارد. در خانواده هایی که سابقه حساسیت یا آسم وجود دارد احتمال بروز این بیماری در کودکان بیشتر است، حساسیت های غذایی و خاراندن پوست در تشدید اگزما نقش دارند.

درماتیت تماسی 

گاهی پوست در اثر تماس با چیز خاصی دچار واکنش شده و بثورات خارش دار ایجاد می شوند، برای درمان این بیماری باید به اطراف خود و وسایل مورد استفاده توجه کنید و از عاملی که فکر می کنید باعث بروز درماتیت تماسی شده پرهیز کنید. درماتیت تماسی ممکن است در واکنش به لوازم آرایشی و بهداشتی، محصولات پاک کننده مورد استفاده یا حتی فلزات موجود در جواهرات ایجاد شود.

مشکلات روانی 

وجود عواملی چون افسردگی، اضطراب، نگرانی و وسواس نیز می تواند خارش را ایجاد کند، در برخی مواقع خارش پوست هیچ علامت ظاهری روی پوست ندارد و تنها به دلیل فکر انسان بوده که او را مجبور به خارش قسمتی از بدن می کند اما خارش زیاد ممکن است پوست را دچار آسیب کند.

بارداری

بارداری نیز یکی از عوامل خارش پوست به شمار می آید که ممکن است برخی بانوان در طول این دوره تجربه کنند به خصوص در ناحیه شکم و ران ها بیشتر بروز می کند.

 

خارش پوستمصرف برخی داروها 

مصرف برخی داروها ممکن است عوارضی چون خارش پوست به همراه داشته باشد که می تواند به همراه بثورات پوستی باشد، مصرف داروهای زیر اغلب همراه با خارش است.

  • داروهای ضد قارچ
  • آنتی بیوتیک ها
  • مسکن های مخدر
  • برخی از داروهای ضد فشار خون بالا
  • اوپیوئیدها

آبله مرغان و زونا 

ابن بیماری ها از اصلی ترین عوامل ایجاد خارش پوست به شمار می آیند، پیش از اینکه تاول ها در سطح پوست ظاهر گردند احساس سوزش و خارش برای شخص ایجاد می شود. این بیماری ها با جوش های قرمز رنگ و تاول های پر از مایع در سطح پوست همراه است و خارش بسیاری در بیشتر نواحی پوست ایجاد می کنند.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  اختلال نافرمانی مقابله ای در کودکان چیست و چگونه باید آن را کنترل کنیم؟

بیماری گال  

بیماری گال نیز با خارش همراه است این بیماری که به علت ورود یک باکتری به بدن ایجاد می شود علائم آن چند هفته بعد از ورود باکتری روی پوست ظاهر می شود. التهاباتی که این بیماری روی پوست ایجاد می کند شبیه جوش بوده که به صورت خوشه ای در سطح پوست دیده می شوند و در سطح وسیعی از پوست ظاهر می گردد که همراه با خارش شدید می باشد.

درمان های خانگی خارش پوست 

با کمک موارد زیر می توانید خارش پوست را به صورت موقت تسکین دهید تا کمتر شما را آزار دهد.

دوری از عامل ایجاد خارش 

در بسیاری از مواقع خارش پوست در اثر تماس با چیزی در اطراف بروز می کند بنابراین دقت کنید و عامل خارش را بیابید و از آن دوری کنید. عواملی چون پوشیدن لباس سنگین و خشن، گرمای زیاد، حمام زیاد با آب گرم و ارتباط با یک ماده شیمیایی می توانند سبب بروز خارش و یا تشدید آن گردند.

استفاده از مرطوب کننده

مرطوب کننده می تواند تا حد زیادی خارش پوست را تسکین دهد از این رو به صورت مداوم پوست خود را با یک کرم مرطوب کننده یا آبرسان که بدون عطر هستند رطوبت رسانی نمایید، چنانچه خارش در دست ها ایجاد شده بعد از هر بار شست و شو مرطوب کننده را فراموش نکنید.

خارش پوستاز خاراندن پوست خودداری کنید 

خاراندن پوست نه تنها کمکی به شما نمی کند بلکه وضعیت را بدتر نموده و آسیب بیشتری به پوست می رساند به جای اینکه پوست را بخارانید سعی کنید آن را خنک نمایید در این حالت خارش تسکین می یابد. همچنین اگر نمی توانید خاراندن را متوقف نمایید سعی کنید با پوشاندن آن قسمت، کوتاه کردن ناخن ها و پوشیدن دستکش در شب تا حدی مانع از آسیب بیشتر به پوست گردید.

حمام کنید یا دوش بگیرید 

هنگام حمام به جای آب داغ از آب گرم یا آب سرد استفاده کنید چرا که این کارها چند ساعت پوست را تسکین می دهد، همچنین می توانید از نمک حمام، جوش شیرین، جو دو سر نپخته یا کلوئیدی نیز استفاده کنید. موقع حمام از مالش شدید پوست خودداری کنید و به جای محصولات عطری و حساسیت زا از یک پاک کننده ملایم استفاده کنید، بعد از حمام حتما از مرطوب کننده استفاده شود.

پوشیدن لباس مناسب 

به جای استفاده از لباس های تنگ و سنگین که خود عاملی برای خارش پوست محسوب می شوند از لباس ها سبک و لطیف استفاده کنید، در این حالت پوست احساس خنکی کرده و احساس خارش کاهش می یابد.

 

خارش پوست به دلایل مختلفی ایجاد می شود و برای ما بارها در طول زندگی رخ می دهد، بسیاری اوقات این خارش ها سریع بهبود یافته و با کمک درمان های خانگی و مراقبت های لازم از پوست از بین می رود اما چنانچه خارش بیشتر از دو هفته طول کشید و تمام پوست را درگیر نمود و زندگی شخص را مختل کرد نیاز به رسیدگی دارد. در صورتی که درمان های خانگی به بهبود خارش کمکی نکرد حتما به پزشک مراجعه کنید تا با یافتن علت خارش بهبودی سریع تر حاصل گردد.

 

علت خارش پوست | راه های درمان پوست

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

علت خارش پوست | راه های درمان خارش پوست

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا