خدمات پرستاری و مراقبتی

چگونه از گم شدن سالمند مبتلا به آلزایمر جلوگیری کنیم؟

یکی از مشکلاتی که در دوره سالمندی برای افراد ایجاد می‌شود، آلزایمر است. بیمارانی که دچار آلزایمر شده اند ممکن است گاهی به دلیل اختلال فکری و حواس پرتی، نشانی منزل را فراموش کرده و گم شوند و این موضوع می تواند باعث وحشت زیاد بیمار و خانواده او شود. به همین دلیل افرادی که دچار آلزایمر هستند، حتماً باید به شکل تمام وقت از آنها پرستاری شود.

مراقبت از سالمند مبتلا به آلزایمر، برای جلوگیری از گم شدن بیمار

مراقبت از بیمارانی که به بیماری آلزایمر مبتلا هستند، کار پیچیده و سختی است زیرا این سالمندان به دلیل حواس پرتی معمولاً دچار سرگردانی شده و مسیر خانه را گم می کنند. سلول های مغز بیماری که به آلزایمر مبتلا شده است، دچار اختلال شده و به همین دلیل سالمند حافظه خود را از دست می دهد و فقط چیزی را به یاد می‌آورد که به تازگی به او گفته شده است. ممکن است سالمند تصمیم بگیرد کاری را انجام بدهد و برای انجام آن هم اقدام کند. به همین دلیل از منزل خارج شده و فراموش خواهد کرد که به کجا می رود و می خواهد چه کاری انجام بدهد و دچار سردرگمی می شود. این افراد نشانی منزل را فراموش کرده و نمی توانند آن را پیدا کنند.

باید از گم شدن سالمندی که به آلزایمر مبتلا است، جلوگیری کنید زیرا این افراد در هنگام گم شدن، سر در گم شده و ممکن است حتی در مسیر تصادف کنند و یا جان خود را به دلایل مختلفی از دست بدهند و یا  ممکن است بعد از این که گم شدند، هرگز نتواند راه خانه را پیدا کنند. پس لازم است در صورتی که والدین شما دچار بیماری آلزایمر هستند حتماً برای او یک پرستار ۲۴ ساعته استخدام کنید تا مراقب او باشد.

در مورد گم شدن و سرگردانی سالمندی که به آلزایمر مبتلا است، به نکات زیر توجه کنید:

گم شدن سالمند

۱- دلیل گم شدن بیمار را مشخص کنید.

قبل از اینکه هر اقدامی انجام دهید، باید ببینید چرا بیمار شما گم شده است. ممکن است این سرگردانی به دلیل استرس و ترس باشد و یا سالمند از مکان زندگی  و موقعیت خود راضی نباشد مثلاً به دلیل نداشتن تحرک، ناراحت باشد و برای پیدا کردن یک محیط امن و یا قدم زدن به بیرون رفته باشد.

اکثراً وقتی از یک سالمند سؤال می کنند که کجا می روی؟ می گوید: «به خانه می روم» یا می گوید «سرکار می روم». ممکن است حتی تصمیم داشته باشد به فروشگاه برود ولی مقصد خود را کاملاً فراموش کند.

۲- حفاظ و نرده نصب کنید.

همانطور که می‌دانید تمام افراد برای سلامتی جسمی و همچنین روانی خود به فضای آزاد و نور آفتاب نیاز دارند. برای اینکه از گم شدن بیماران مبتلا به آلزایمر جلوگیری کرده باشید، باید اطراف خانه حصاری مناسب نصب کنید و درب های منزل را هم قفل کنید. اگر سالمند می‌خواهد قدم بزند، باید در محیط بسته حیاط این کار انجام شود که دیوارهای بلندی داشته باشد.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  قولنج نوزادی یا کولیک چیست؟ | روش های درمان قولنج نوزادی

۳- برای سالمند شرایط ایمنی آماده کنید.

اگر کنترل کردن سالمندی که به آلزایمر مبتلا است، برای شما دشوار است و نمی توانید او را بیرون از منزل ببرید، برای جلوگیری از گم شدن و خارج شدن ناگهانی سالمند از خانه، بهتر است قفل های مناسبی برای درب های منزل تعبیه کنید. البته به این نکته مهم دقت کنید که محل نصب قفل، اهمیت زیادی دارد و باید به صورتی باشد که سالمند نتواند آن را به راحتی باز کند. نصب کردن زنگ هم در روی درب ها می تواند کارساز باشد تا هنگامی که درب باز می شود، شما از صدای زنگ، متوجه باز شدن درب شوید. سالمندانی که ممکن است شب ها از منزل خارج شوند، بهتر است از نصب ردیاب برای آنها استفاده کنید.

۴- از دستگاه ردیاب استفاده کنید.

معمولاً سالمندانی که دچار آلزایمر هستند وقتی که برای قدم زدن از منزل خارج می‌شوند، مسیر را کاملاً فراموش کرده و گم خواهند شد. برای اینکه مشکل را برطرف کنید، می توانید از دستگاه های ردیاب برای این افراد استفاده کنید. پرستار سالمند که حرفه‌ای باشد برای امنیت بیشتر سالمند و جلوگیری از گم شدن او ، معمولاً به طور مرتب هم سالمند را همراهی می‌کند. پرستار سالمند چه شبانه روز در کنار سالمند باشد و چه روزهای خاصی را از او مراقبت کند، باید هیچگاه سالمند را تنها نگذارد. البته نصب ردیاب می تواند در مواقع ضروری به پیدا کردن سالمند کمک کند.

۵- پیدا کردن الگوی مشخص

در صورتی که شما پرستاری از سالمند را برعهده گرفته اید، باید حتماً از زمان هایی که سالمند شما دچار سرگردانی می شود، الگوی مشخصی پیدا کنید. به این صورت می توانید از بروز این اتفاق جلوگیری کنید و یا راهکار مناسبی برای آن پیدا کنید. برای این منظور سؤالات زیر به شما کمک خواهد کرد:

  • زمان سرگردانی بیمار چه وقت است؟
  • آیا سالمند در طول روز فعالیت زیادی دارد؟
  • آیا اتفاق خاصی باعث سرگردانی بیمار می شود؟
  • آیا سالمند محیط های آشنا را بخوبی می شناسد؟
  • آیا سالمند به استحمام، آب و غذا نیاز دارد؟
  • آیا در هنگامی که سالمند دچار سرگردانی شده، خسته، مضطرب و نگران است؟
  • آیا سالمند در زمانی که داروی جدید دریافت می کند، سرگردان می شود؟
  • آیا محیط زندگی جدید باعث سرگردانی سالمند شده است؟

مثلاً باید در نظر بگیرید که آیا سرگردانی شبانه سالمند می تواند به علت گرسنگی او باشد یا خیر؟ اگر این طور بود باید پرستار میان وعده مناسبی برای بیمار آماده کرده و در کنار تخت او بگذارد تا به این وسیله از سرگردانی شبانه بیمار، جلوگیری کرده باشد. ورزش های منظم هم می‌تواند باعث شود سالمند خسته شده و بی هدف اقدام به قدم زدن نکند.

چه چیزهایی باعث می شود سالمند مبتلا به آلزایمر گم شود؟

یک سری از عوامل باعث می شود سالمندان مبتلا به آلزایمر گم شوند که باید این عوامل را شناخته و آنها را بررسی کنیم، تا بتوانیم از گم شدن سالمند آلزایمری جلوگیری کنیم.

  1.  وحشت و استرس در سالمند: وقتی سالمند در مکانی قرار می‌گیرد که آنجا را نمی شناسد و آشنایی با آن ندارد ممکن است دچار وضعیتی ناراحت کننده شده و بخواهد آنجا را ترک کند.
  2. برای رفع نیازهای اولیه: گاهی ممکن است سالمند نیاز به استحمام، غذا خوردن و یا حتی قدم زدن داشته باشد و این باعث می‌شود سالمند از خانه خارج شده و سر در گم شود.
  3. حوصله نداشتن: گاهی سالمند بی حوصله شده و برای انجام دادن کاری تصمیم به خارج شدن از خانه می گیرد و به این صورت راه خانه را گم می کند.
  4. به دنبال کسی می گردد: ممکن است سالمند به دنبال شخصی گشته و بدون اینکه بداند چگونه باید او را پیدا کند، از خانه خارج شود و این باعث سردرگمی و گم شدن سالمند می شود.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  ایجاد ایمنی کودک در آشپزخانه و نکاتی که والدین باید بدانند.

راه هایی که می توان به وسیله آن از گم شدن سالمند جلوگیری کرد؟

در صورتی که پرستاری از سالمند مبتلا به آلزایمر را برعهده دارید، برای جلوگیری از گم‌شدن سالمند، به موارد زیر توجه کنید:

  • از محیط اطراف سالمند آگاهی پیدا کنید: برای اینکه از گم شدن سالمند جلوگیری کنید، از جاهایی که سالمند رفت و آمد دارد، اطلاع پیدا کرده و آنها را بشناسید.
  • جاهایی را که سالمند علاقه دارد شناسایی کنید: مکان هایی را که سالمند دوست دارد و ممکن است رفت و آمد داشته باشد، مثل منزل دوستان، آشنایان و یا حتی کافی شاپ ها را شناخته تا در هنگام گم شدن سالمند به آنجا مراجعه کنید.
  • پلیس و همسایگان را در جریان گم شدن سالمند قرار دهید: اگر سالمند گم شده باید به همسایه ها و مخصوصاً به پلیس اطلاع بدهید تا اگر سالمند را پیدا کردند، حتماً به شما خبر بدهند.
  • عکس جدیدی از سالمند همراه داشته باشید: همیشه یک عکس جدید از سالمند داشته باشید تا در صورتی که سالمند گم شد، بتوانید از روی عکس او را پیدا کنید.

چگونه از گم شدن سالمند آلزایمری، جلوگیری کنیم؟

پرستاران و مراقبین سالمند، وظیفه دارند به طور کامل از سالمند مراقبت کنند و کاری کنند تا سالمند آلزایمری گم نشود. برای این منظور پرستار و یا مراقب سالمند بیمار باید به موارد زیر توجه کنند:

  •  پرستار باید تمام احتیاجات ضروری بیمار را ناشناخته و آن را برطرف کند. مانند: رفتن به دستشویی، تشنگی، گرسنگی و…
  • پرستار باید به موقع این نیازها را تشخیص بدهد زیرا گاهی همین نیاز ها باعث گم شدن سالمند آلزایمری خواهد شد.
  • بعضی از داروهایی که سالمند مصرف می کند، ممکن است عوارض داشته و بیمار با مصرف آنها دچار سردرگمی و توهم شود. معمولاً پرستاران با این موارد آشنا هستند و باید برای جلوگیری از بروز این مشکل با پزشک تماس گرفته تا پزشک داروی جایگزین تجویز کند.
  • معمولاً سالمندان به الگوهای زندگی خود توجه خاصی می کنند. مثلاً اگر در گذشته، صبح ها به دنبال کودکان خود به مدرسه می رفتند، می‌خواهند هنوز هم مثل آن موقع صبح از خواب بیدار شده و به دنبال کودک خود بروند. گاهی می خواهند به سر کار رفته و کار خود را شروع کنند. پرستار باید به این نکات کاملاً توجه کند و رفتارهای سالمند را در نظر داشته باشد و برای جلوگیری از گم شدن سالمند، سر بیمار را با چیزهای دیگر گرم کند.

گم شدن سالمند

سخن پایانی

سالمندانی که به آلزایمر مبتلا هستند، دچار حواس پرتی بوده و ممکن است از منزل خارج شده و گم شوند. توصیه می کنیم برای اینکه از این مشکل جلوگیری کرده باشید حتماً پرستاری ۲۴ ساعته برای سالمندان استخدام کنید تا مراقب آنها باشد. پرستاران آموزش های لازم را دیده و می توانند به خوبی از این سالمندان مراقبت کنند.

چگونه از گم شدن سالمند مبتلا به آلزایمر جلوگیری کنیم؟

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

چه چیزهایی باعث می شود سالمند مبتلا به آلزایمر گم شود؟

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا